( Yrittäjyys )

Haaveena sivutoiminen yrittäjyys?

Teksti Taru Virtanen
Kuva Vesa Tyni
Sivutoiminen yrittäjyys voi lähteä liikkeelle omasta liikeideasta, sattumasta tai elämäntilanteesta. Se voi olla vaihe − tai alku uudelle uralle.

Työelämän murroksessa pitkät urapolut ovat pilkkoutumassa, keikkatyöt lisääntyvät ja eläköityminen siirtyy. Toisaalta myös suhtautuminen työhön on muuttumassa: yhä useampi haluaa suuremman päätäntävallan omasta elämästään ja aikatauluistaan. Digitalisaation myötä työtä voi usein tehdä missä ja koska tahansa, eivätkä uudet tuotteet ja palvelut aina tarvitse suurta alkupääomaa.

”Yrittäjänä voi tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa silloin, kun haluaa. Tuntumani on, että tällä hetkellä omia siipiä lähdetään kokeilemaan todella rohkeasti. Esimerkiksi startup-skenellä menee Suomessa lujaa”, yhtiöoikeuteen ja -verotukseen erikoistunut lakimies Nea Welling Fondia Oy:sta sanoo.

Turvallinen tie aloittaa yrittäjänä on tehdä se palkkatyön ohessa. Lisätulot ja mielekäs tekeminen voivat houkutella myös uudessa elämäntilanteessa: opiskelijana, perhevapaalla tai eläkeläisenä. Yrittäjyys, sivutoiminen tai päätoiminen, voi olla myös vaihtoehto, kun uralla tapahtuu yllättäviä asioita. Irtisanomisten jälkeen osa työnantajista myös kannustaa yrittäjyyteen erilaisin tavoin.

”Kannustaisin näkemään yrittäjyyden vaihtoehtona. Oman asiantuntijuuden voi ehkä valjastaa liiketoiminnaksi tai luoda jotain uutta vaikkapa vanhojen työkavereiden kanssa. Ja jos entinen työ tympii, kannattaa miettiä rohkeasti, mitä haluaa ja mistä nauttii. Yrittämisen voi myös nähdä yhtenä vaiheena elämässä”, Welling sanoo.

Kolmella vinkillä alkuun

Uuden edessä Welling kehottaa kolmeen asiaan. Jos yritystoimintaan lähtee palkkatyön ohessa, kannattaa ensiksi tarkistaa oma työsopimus. Virkasuhteessa olevalla on vähintään velvollisuus tehdä aina ilmoitus sivutoimesta työnantajalleen. Virkasuhteessa oleva saattaa myös tarvita työnantajan myöntämän sivutoimiluvan. Yksityisellä sektorilla työskentelevällä ei sen sijaan ole velvollisuutta ilmoittaa sivutoimesta, ellei se vahingoita työnantajaa, esimerkiksi kilpailevana toimintana. Työntekijä ei myöskään saa ilmaista muille työnantajan ammatti- ja liikesalaisuuksia.

”Etenkin asiantuntija-aloilla työsopimuksessa voi olla kilpailukielto- tai salassapitolauseke tai määräys, että sivutoimeen vaaditaan työnantajan lupa. Kannustaisin avoimeen keskusteluun työnantajan kanssa – se on aina hyväksi.”

Toiseksi on mietittävä sopivin yhtiömuoto. Suosituin sivutoimisen yrityksen muoto Suomessa on toiminimi ja toiseksi suosituin osakeyhtiö. Esimerkiksi luovilla aloilla on myös jonkin verran laskutusosuuskuntia.

”Toiminimen suosion taustalla on varmasti sen perustamisen – ja lopettamisen – helppous ja edullisuus. Se sopii erinomaisesti pienimuotoiseen, yrittäjään henkilöityvään toimintaan. Huonoja puolia on, että yrittäjä vastaa myös omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan yrityksen vastuista.”

Jos on vähänkään ajatus, että yrityksestä tulee jatkossa päätoiminen elinkeino, kannattaa harkita osakeyhtiötä, Welling sanoo.

”Pääomaa tarvitaan vähintään 2 500 euroa, mutta etuna on, ettei osakkeenomistaja ole vastuussa yhtiön sitoumuksista tai veloista muulla kuin sijoittamallaan pääomalla. Osakeyhtiöön on mahdollista ottaa mukaan yhtiökumppaneita ja kerätä rahoitusta. Osinkojen verotus on myös edullisempaa kuin ansiotulon.”

”Osakeyhtiön kautta palkkatyö ja oman yrityksen toiminta eriytyvät heti selkeästi toisistaan. Osakeyhtiö antaa myös uskottavuutta markkinoilla verrattuna toiminimellä toimimiseen. Verotuksessa pystyy vähentämään toimintaan liittyviä kuluja, yritykselle saa Y-tunnuksen, ja sen voi ilmoittaa ennakko-, arvonlisävero- ja työnantajarekisteriin. Monesti työn tilaaja myös vaatii, että rekisteröinnit verottajan suuntaan ovat kunnossa”, Welling lisää.

Viimeiseksi Welling muistuttaa, ettei yrityksen perustamiseen liittyviä kiemuroita tarvitse selvittää yksin. Avun palkkaaminen voi olla myös riskittömämpää sekä itselle että yritykselle.

”Asiantuntija voi tarjota näkemystä ja sparrausta, ja yrityksen perustamiseen liittyvät toimenpiteet tulevat kerralla hoidettua oikein. Myös hyvän tilitoimiston etsiminen heti aluksi kannattaa. Mielenrauhalla, jonka asiantuntijoiden käyttämisestä saa, on oma arvonsa.”

Hyppää etupenkille

Jos yritys kasvaa tai elämäntilanne sallii, eteen voi tulla harkinta, olisiko sivutoimisesta yrittämisestä päätoimiseksi.

”Ideaa on jo testattu, joten on aika tehdä realistisia laskelmia. Minkälaista tulosta pitää tehdä, että yrityksestä saa kannattavan? Kuinka kauan se kestää? Kuinka paljon palkkaa tai osinkoja voin nostaa, ja onko niiden taso riittävä minulle?” Welling antaa esimerkkejä.

Sparrausapua, vertaistukea, ideoita ja yhteistyökumppaneita voi hakea verkostoista esimerkiksi sosiaalisen median tai LinkedInin kautta. Moni ottaa rohkeasti yhteyttä myös alalla pitkään olleisiin konkareihin hakeakseen mentoria.

”Tärkeintä on juuri rohkeus sekä luottamus siihen, että oma yritysidea kantaa. Yrittäjyys vaatii mielenlujuutta ja järjestelmällisyyttä, mutta se on myös antoisaa: yrittäjä on etupenkillä määrittelemässä, mitä omassa elämässä tapahtuu.”

7.12.2016

Sivutoimiseksi yrittäjäksi? Muista nämä:

Työsopimus: Tarkista, onko sinulla velvollisuutta ilmoittaa työnantajallesi yrityksestäsi tai onko työsopimuksessasi erityisiä ehtoja, jotka saattavat rajoittaa sivutoimista yrittäjyyttä.

Yritysmuoto: Mieti, mikä yritysmuoto on toimintasi ja tavoitteidesi kannalta paras. Yritystä perustaessa voit samalla ilmoittautua verottajan rekistereihin.

Etuudet: Jos nostat etuuksia, tarkista, miten sivutoiminen yrittäjyys vaikuttaa niihin.

Eläketurva: YEL-vakuutus on pakollinen, jos työtulo ylittää vuodessa 7 557 euroa. Vanhuuseläkkeellä tai varhennetulla vanhuuseläkkeellä YEL-vakuutus on vapaaehtoinen.

Työttömyyskassa: Harkitse liittymistä. Etenkin päätoimiselle yrittäjälle se kannattaa.

Vakuutukset: Tarve riippuu alasta ja toiminnasta, mutta vakuutusturva kannattaa hoitaa kuntoon.

Starttiraha: TE-toimisto voi myöntää aloittavalle yrittäjälle starttirahaa. Se antaa turvaa yrittäjätaipaleen alkuvaiheeseen.

Suomen Ekonomit palvelee yrittäjyyden joka käänteessä pohdinnasta arkipäivään. Lue lisää: ekonomit.fi/yrittäjän-palvelut

Katso ”Työnhakukuntoon!”-webinaaritallenne jäsenpalvelusivustolta: jasenpalvelu.ekonomit.fi/kirjautuminen

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Aktiivisuutta, rohkeutta ja kohtauttamista!

Istun seminaarisalissa ja kuuntelen arvioita tulevaisuuden työnteon tavoista. Vauhdista teema vaihtuu toimialasektorin asiantuntijan tilastokuviin työntekijöiden saamisen vaikeudesta, kohtaanto-ongelmasta hän puhuu. Vieressäni istuu kokenut taloushallinnon ammattilainen, joka juuri väliajalla pohdiskeli omaa työtilannettaan.

Tämä Saksassa kannuksensa hankkinut, rohkeita päätöksiä urallaan tehnyt liiketoimintaosaaja saa usein ”olet liian kokenut ja pätevä” -vastauksia yhteydenottoihinsa. Ajatuksissani kuulen myöskin viime viikkoisen jäsentapaamisen yhden puheenvuoron, jossa uratarinaan sisältyi muutama käännekohtiin liittyvä konkreettinen tekeminen: ”ja sitten menin sinne paikan päälle ja kerroin että olen käytettävissä”.

Täällä pääosin pienistä yrityksistä koostuvan toimialan edustaja kuvaa tilanteita, joissa pienillä yrityksillä tuntuu olevan hakusessa se, mikä saattaisi heidät eteenpäin ja ennen kaikkea loputon aikapula osaajien etsintään. Osaajien on siis syytä olla aktiivisia etsijöitä.

Kuulemme usein väittämän, että uudet työpaikat syntyvät pk-sektorille. Yksinyrittäjien ja itsensä työllistäjien lukumäärä on ollut selvässä kasvussa. Uusimman pk-yritysbarometrin mukaan voimakkaasti kasvuhakuisia pk-yrityksiä on runsas kymmenen prosenttia, tämän lisäksi kaksi viidestä suunnittelee kasvavansa mahdollisuuksiensa mukaan.

Monessa keskustelussa on tullut esille, että kasvuyritysten on siis haasteellista määrittää tai hahmottaa, millaista osaamista he erityisesti tarvitsevat kasvunsa varmistamiseksi. Vastaavasti meillä asiantuntijoilla on joskus liiankin lakoninen tapa esittää oman osaamisemme ydin, niin paljon kuin oman osaamisen tunnistamisesta ja sanoittamisesta on puhuttukin. Oman ainutkertaisuuden kiteyttämiseen kannattaa käyttää aikaa.

Ekonomit etsimässä Kasvun Osaajia

Vuosittain järjestettävässä Suomen suurimmassa kasvuyrittäjyysohjelmassa, Kasvu Openissa, osallistuvat yritykset pääsevät testaamaan ideoitaan ja vauhdittamaan kasvuaan yhdessä omien alojensa parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Ohjelma on niin startupeille kuin jo toimiville yrityksille.

Suomen Ekonomit on mukana Kasvu Openissa, etsimässä näitä Kasvun Osaajia suomalaisten pk-yritysten kasvun mahdollistajiksi. Monella ekonomilla on pk-yritysten kipeästi tarvitsemaa osaamista; tässä hankkeessa pk-yritysten tarpeiden ja ekonomien osaamisen kohtaamista tuetaan uusilla tavoilla. Ilmoittaudu mukaan!

Tiedämme että ekonomien työtehtäviä ei avoimilla työpaikkailmoituksilla kuulutella haettavaksi. Pääset mukaan kartoittamaan kasvuyritysten osaamistoiveita ja kysymyksiä lähtemällä mukaan uteliaalla mielellä. Suomen Ekonomit on mukana kasvuyritysten ja osaajien kohtaamispäivässä Tampereella 10.5. 2017. Tule mukaan.

Anja Uljas
Kehitysjohtaja, Suomen Ekonomit

#ytimessäosaaminen

22.03.2017
On aika selättää työajanseurannan haasteet

Työaikakeskustelussa korostuu usein, ettei työtunneilla ole merkitystä, tulokset ratkaisevat. Me Suomen Ekonomeissa olemme samaa mieltä. Työn tekemisen kannalta työaikaa tärkeämpiä mittareita asiantuntijatyössä ovat tulokset ja aikaansaaminen.

Työaikalaki kuitenkin velvoittaa seuraamaan työaikaa. Aikaa mitataan, jotta työpäivät pysyisivät tolkun pituisina, työntekijät työkykyisinä ja pitkistä päivistä saisi ansaitsemansa korvauksen. Laki perustuu vahvasti työsuojeluun.

Kuitenkin Suomen Ekonomien jäsenistä alle 40 prosentin työaikaa seurataan. Työaikalain mukaisia ylityökorvauksia saa vain noin 10 prosenttia, vaikka yli 80 prosenttia jäsenistä tekee ylitöitä.

Asiantuntija johtaa työskentelyään

Se, että lakia ei noudateta, ei ole syy luopua kellosta. Tunteja tulee laskea edelleen, mutta voisiko seurannan fokusta muuttaa, sillä myös työn tekemisen tavat ovat muuttuneet?

Suurin osa asiantuntijatyöstä ei ole enää aikaan ja paikkaan sidottua. Työtä tehdään monipaikkaisesti, mobiilisti ja liikkuvasti. Työpäivä ei välttämättä muodostu yhdestä yhtenäisestä ajanjaksosta, vaan se voi sisältää useita eripituisia rupeamia.

Asiantuntija tekee työtään itsenäisesti ja tietää itse parhaiten, milloin on joustettava vapaa-ajasta ja milloin työllä on mahdollisuus joustaa. Mitäpä jos työhön käytettyä aikaa seuraisikin asiantuntija itse, eikä työnantaja?

Tällöin selätettäisiin monen asiantuntijan kohtaama ongelma siitä, ettei kaikkea tehtyä työtä tunnisteta työksi. Työaikalaki ei esimerkiksi tunne työmatkalla, vaikkapa junassa, tehtyä työtä. Lisäksi työhön käytetty aika esimerkiksi etätöissä, kotona lasten nukkumaanmenon jälkeen tai lentokentällä boardingia odotellessa tulisi kirjatuksi tehtyjen tuntien mukaan.

Palautuminen keskiöön

Seurantaa tarvitaan edelleen myös työsuojelun takia. Mutta entä jos työnantajan velvollisuus olisikin työajan sijaan seurata kuormittumista ja palautumista? Sen sijaan, että mietitään työtuntien enimmäismääriä, kiinnitettäisiinkin huomio lepoaikoihin ja palautumiseen. Tuntien lisäksi pitäisi pohtia muitakin mittareita, joilla kuormittumista ja palautumista voitaisiin arvioida.

Johtamisella ja esimiestyöllä on valtava merkitys tässä kokonaisuudessa. Esimiehen pitäisi pystyä asettamaan haastavat, mutta saavutettavissa olevat tavoitteet ja osata arvioida niiden toteutumista. Työpaikoilla on myös mitoitettava toimenkuvat oikean kokoisiksi, jotta töistä on mahdollista selviytyä järkevässä ajassa.

Seurantaa siis tarvitaan, ja oikein kohdennettuna se tuo joustavuutta, vapautta ja työhyvinvointia. Mutta vapaus tuo myös vastuuta: asiantuntijalla itselläänkin on velvollisuus huolehtia jaksamisestaan, kuormittumisestaan ja palautumisestaan. Juuri siksi asiantuntijan on seurattava omaa työaikaansa.

Työnantajalla on kuitenkin pitkän aikavälin vastuu asiantuntijan työmäärästä ja jaksamisesta, ja aina viime käden vastuu työntekijän työhyvinvoinnista.

Riikka Mykkänen
Yhteiskuntasuhdepäällikkö, Suomen Ekonomit

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n Työ aikaan -kampanja on käynnissä. Sen tarkoituksena on uutta työaikalakia valmisteltaessa kiinnittää huomiota ylempien toimihenkilöiden työaikaan, työajan seurantaan ja sen työsuojelulliseen näkökulmaan. Kampanja avaa keskustelua siitä, että myös asiantuntijatyötä tekevät tarvitsevat työaikalain. Lue lisää: tyoaikaan.fi

17.03.2017
Esimies-hackathon – voittajatiimin tarina

Moi, olemme Team CBL! Osallistuimme Suomen Ekonomien historian ensimmäiseen Esimies Hackathoniin ja saako hehkuttaa jo näin alkuun – myös voitimme sen!

Takana oli kaikilla tiivis työviikko. Hieman mietitytti, jaksaisiko vielä lauantain tehdä töitä aamukymmenestä iltakahdeksaan, etenkin kun ei tarkkaan edes tiennyt mihin on lähtenyt mukaan. Hackathonkaan käsitteenä ei ollut meille entuudestaan kovin tuttu. Väsymys vaihtui innostukseen kuitenkin jo heti ovella lämpimän ja kotoisan vastaanoton myötä. Myös aamusmoothiet ja muut ihanat tarjottavat sekä upeat puitteet päivälle antoivat kunnon buusterin heti alkuun.

Meitä hackathonilaisia yhdisti innostus kehittää esimiestyötä. Meidät oli valittu niin, että kaikki olivat toisilleen uusia tuttavuuksia. Osallistujia oli eri puolilta Suomea opiskelijoista erittäin kokeneisiin johtajiin asti. Meidänkin tiimimme jäsenet ovat Helsingistä, Tampereelta ja Kouvolasta. Osallistujajoukon moninainen tausta ja kokemus antoivatkin monipuolista näkemystä asioihin. Välipala- ja ruokatauot menivät vilauksessa tutustuessa huikeaan porukkaan.

Päivän aikana meitä oli luotsaamassa asiantuntevaa joukkoa niin Suomen Ekonomeista kuin kumppanuusyrityksistäkin. Fasilitaattoreina toimivat Tuuli Aalto-Nyyssönen Ambientialta, toimitusjohtaja Terhikki Rimmanen Humapilta ja kehitysjohtaja Anja Uljas Suomen Ekonomeilta. Saimmekin heiltä paljon näkemystä tulevaisuuden johtamishaasteista. Erityisesti mieleemme jäi Terhikin kiteytys: 95% työn sujuvuudesta ja yrityksen menestyksestä liittyy työntekijöiden väliseen vuorovaikutukseen ja vain 5% tekniseen osaamiseen! Aika huima suhdeluku, vai mitä?

Päivä oli hyvin tiivis aamusta iltaan. Innostuimme tehtävästämme niin, että käytimme annetun ajan viimeistä minuuttia myöten. Seuraaville hackathonilaisille siis vinkki, rohkeasti vain idea työn alle. Päivän aikana se sitten jalostuu kyllä paremmaksi.

Päivä huipentui kunkin tiimin päivän puurtamisen ja tulosten esittelyyn: viiden minuutin pitchaukseen jossa tuli vakuuttaa arvovaltainen tuomaristo (Jaakko Kankaanpää Ambientialta, Juuso Hämäläinen F-Securelta ja Nina Enberg Suomen Ekonomeista) omasta ideastaan. Siinäpä sitten olikin pusertamista, kun olimme koko päivän kehitelleet oman tiimin ideaa ja se oli meille jo täysin tuttu: miten saada oma idea näkyväksi ja ymmärrettäväksi muille ja kerrottua ne pääkohdat viidessä minuutissa! Jännityksellä odotimme tuomariston tuloksia. Saimme hyvää palautetta ja myös kehitysajatuksia työtämme kohtaan.

Olemme hyvin kiitollisia saamastamme kokemuksesta, uusista kontakteista ja kaikesta järjestelystä. Suosittelemme hackathonia lämpimästi kaikille esimiestyöstä innostuneille!

Virpi Hernesaho, Janina Lampinen ja Marju Moisalo

24.02.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013