( Kansainvälisyys )

Juha Berglund: ”Itseoppineet ovat oikeasti oppineita”

Teksti Olli Manninen
Kuva Vesa Tyni
Juha Berglund arvostaa hyviä ystävyyssuhteita ja oivaltamisen riemua enemmän kuin loppututkintoja.

Suorapuheinen, välillä hieman snobi ja pikantisti itseironinen. Juha Berglund toteaa heti aluksi, ettei hänen tarkoituksenaan ole pahoittaa kenenkään mieltä, kun hän muistelee opiskeluaikojaan Helsingin kauppakorkeakoulussa 1980-luvulla.

”En oikeastaan oppinut siellä mitään konkreettista, mutta sen sijaan tutustuin lukuisiin kavereihin, joiden kanssa saatoin oivaltaa asioita ja oppia erilaisia ajatustapoja”, Berglund sanoo.

Hän ei väheksy opiskelun merkitystä, mutta haluaa korostaa, että on yhtä tärkeää kehittää omaa kriittistä ajatteluaan ja solmia opiskeluaikana ystävyyssuhteita, joista voi olla hyötyä myöhemmin työelämässä.

Vahvistaakseen näkemystään Berglund siteeraa edesmennyttä kirjailijaa Erno Paasilinnaa.

”Paasilinnan mukaan opetetut ovat vain opetettuja, mutta itseoppineet ovat oikeasti oppineita.”

Berglundin on tietysti ollut helppo suhtautua opiskeluun hieman ylimielisesti, sillä hän on syntynyt maailmaan hopealusikka suussa. Äidin suku oli Aaltosia, jotka työllistivät aikanaan Tampereella tuhansia ihmisiä kone- ja jalkinetehtaissa sekä vaateyritys Nansossa. Hänen isänsä oli puolestaan kansainvälisesti arvostettu kapellimestari, joka patisti poikansa soittamaan viulua nelivuotiaasta.

Juha, kavereiden kesken ”Pokku”, ei kuitenkaan halunnut äidin suvun liiketoimintoihin mukaan, eikä hänestä myöskään tullut viulistia.

Enologinen ekosysteemi

Sen sijaan hänestä tuli rypäleiden kapellimestari, viiniasiantuntija – uravalinta, mikä sai alkunsa kepposesta kauppakorkeakoulussa. Berglund kertoo opiskelleensa markkinointia ja tuskailleensa ruotsin kielen kanssa, mutta muistelee kyllä vuolaammin tehtäväänsä huvitoimikunnan, virallisemmin kulttuurijaoston, puheenjohtajana.

”Hyvä ystäväni Antti Lehtonen rehvasteli olemattomilla viinitiedoillaan. Päätin yhdessä hänen pikkuveljensä Heikin kanssa nokittaa hänet enologiassa”, Berglund paljastaa.

Hän poimi äitinsä kirjastosta Hugh Johnsonin opuksen World Atlas of Wine, jota hän pitää edelleen maailman suvereenisti parhaana viinikirjana.

”Ahmin siitä kaiken tiedon, ja olin löytänyt oman juttuni. Se oli parasta, mitä minulle kauppatieteilijänä on tapahtunut”, hän sanoo.

1980-luvulla viinin maahantuonti oli vielä täysin Alkon hyppysissä, joten Berglund hoksasi alkaa aluksi myydä korkkiruuveja ja muita viinin oheistarvikkeita. Hän perusti yhdessä Heikki Lehtosen ja Esa Korjulan kanssa yrityksen, Decanter Oy:n, jonka ympärille alkoi pian muodostua oma enologinen ekosysteeminsä.

Syntyi Viini-lehti, asiakastapahtumia ja ajatus omasta viinitilasta Ranskassa.

Haulikkoterveiset Bordeaux’sta

Berglund houkutteli sisarensa Liisan ja Eevan mukaan viinitilan omistajiksi Ranskassa. Tanskalaisen aatelismiehen Peter Vinding-Diersin opastuksella Berglundit hankkivat Bordeaux’sta 20 hehtaarin viinitilan Château Carsinin. Paikalliset viinitilalliset suhtautuivat tulokkaisiin aluksi vihamielisesti.

”He tervehtivät meitä haulikoiden kanssa. Olimme uhka heidän status quolleen.”

Nyt suhteet ovat tasapainossa.

”Investoimme tilaamme paljon, käytimme paikallisia palveluita ja toimme vieraita paikkakunnalle. Se elävöitti pientä kylää. Meidän tuotannostamme käytännössä kaikki menee vientiin, joten emme kilpaile samoista asiakkaista paikallisten viinintuottajien kanssa”, Berglund sanoo.

Ja bordeaux’laisilla on nykyisin muutakin murehdittavaa, kuten esimerkiksi satakunta uutta kiinalaista viinitilan omistajaa.

Chäteau Carsin tuottaa nykyisin keskimäärin 100 000 viinipulloa vuodessa. Viennistä suurin osa tulee Suomeen. Myös Kiina on iso markkina.

Juuret Suomessa

Vaikka viinitila Ranskassa pitää Berglundin kiireisenä, hänen juurensa ovat yhä tiukasti Suomessa. Hän asuu vakituisesti Porkkalanniemen asunnossaan, mutta käy useasti viinitilallaan, joka työllistää neljä vakituista ja kaksi osa-aikaista työntekijää. Sadonkorjuun aikaan rypäleiden poiminnassa auttaa 50 vapaaehtoista työntekijää.

Suomessa häntä työllistävät hallituksen puheenjohtajan tehtävät vaateyritys Nanso Groupissa. Lisäksi aikaa vie kuuden miehen moporyhmä Porkkalan Tunarit, joka harrastustensa kautta muistaa muun muassa veteraaneja.

7.12.2016

Q&A

Kuvaile itseäsi ekonomina kolmella sanalla?

Myyntiä karttava markkinointiekonomi

Millainen on täydellinen päiväsi?

Päivä, jolloin olemme onnistuneet poimimaan rypäleet hyvässä kunnossa ja oikeaan aikaan. Ei olla hötkyilty tai panikoitu.

Paha mokasi työelämässä?

Aina en osaa kiittää riittävästi työntekijöitä hyvin tehdystä työstä. Minulta puuttuu empaattisuutta.

Vinkkisi kylterille?

Kokeile uusia asioita. Älä harmittele epäonnistumisia. Suhtaudu avarakatseisesti maailmaan ja kansainvälisty.

Mottosi?

Kukin meistä äänestää päivittäin kukkarollaan.

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Aktiivisuutta, rohkeutta ja kohtauttamista!

Istun seminaarisalissa ja kuuntelen arvioita tulevaisuuden työnteon tavoista. Vauhdista teema vaihtuu toimialasektorin asiantuntijan tilastokuviin työntekijöiden saamisen vaikeudesta, kohtaanto-ongelmasta hän puhuu. Vieressäni istuu kokenut taloushallinnon ammattilainen, joka juuri väliajalla pohdiskeli omaa työtilannettaan.

Tämä Saksassa kannuksensa hankkinut, rohkeita päätöksiä urallaan tehnyt liiketoimintaosaaja saa usein ”olet liian kokenut ja pätevä” -vastauksia yhteydenottoihinsa. Ajatuksissani kuulen myöskin viime viikkoisen jäsentapaamisen yhden puheenvuoron, jossa uratarinaan sisältyi muutama käännekohtiin liittyvä konkreettinen tekeminen: ”ja sitten menin sinne paikan päälle ja kerroin että olen käytettävissä”.

Täällä pääosin pienistä yrityksistä koostuvan toimialan edustaja kuvaa tilanteita, joissa pienillä yrityksillä tuntuu olevan hakusessa se, mikä saattaisi heidät eteenpäin ja ennen kaikkea loputon aikapula osaajien etsintään. Osaajien on siis syytä olla aktiivisia etsijöitä.

Kuulemme usein väittämän, että uudet työpaikat syntyvät pk-sektorille. Yksinyrittäjien ja itsensä työllistäjien lukumäärä on ollut selvässä kasvussa. Uusimman pk-yritysbarometrin mukaan voimakkaasti kasvuhakuisia pk-yrityksiä on runsas kymmenen prosenttia, tämän lisäksi kaksi viidestä suunnittelee kasvavansa mahdollisuuksiensa mukaan.

Monessa keskustelussa on tullut esille, että kasvuyritysten on siis haasteellista määrittää tai hahmottaa, millaista osaamista he erityisesti tarvitsevat kasvunsa varmistamiseksi. Vastaavasti meillä asiantuntijoilla on joskus liiankin lakoninen tapa esittää oman osaamisemme ydin, niin paljon kuin oman osaamisen tunnistamisesta ja sanoittamisesta on puhuttukin. Oman ainutkertaisuuden kiteyttämiseen kannattaa käyttää aikaa.

Ekonomit etsimässä Kasvun Osaajia

Vuosittain järjestettävässä Suomen suurimmassa kasvuyrittäjyysohjelmassa, Kasvu Openissa, osallistuvat yritykset pääsevät testaamaan ideoitaan ja vauhdittamaan kasvuaan yhdessä omien alojensa parhaiden asiantuntijoiden kanssa. Ohjelma on niin startupeille kuin jo toimiville yrityksille.

Suomen Ekonomit on mukana Kasvu Openissa, etsimässä näitä Kasvun Osaajia suomalaisten pk-yritysten kasvun mahdollistajiksi. Monella ekonomilla on pk-yritysten kipeästi tarvitsemaa osaamista; tässä hankkeessa pk-yritysten tarpeiden ja ekonomien osaamisen kohtaamista tuetaan uusilla tavoilla. Ilmoittaudu mukaan!

Tiedämme että ekonomien työtehtäviä ei avoimilla työpaikkailmoituksilla kuulutella haettavaksi. Pääset mukaan kartoittamaan kasvuyritysten osaamistoiveita ja kysymyksiä lähtemällä mukaan uteliaalla mielellä. Suomen Ekonomit on mukana kasvuyritysten ja osaajien kohtaamispäivässä Tampereella 10.5. 2017. Tule mukaan.

Anja Uljas
Kehitysjohtaja, Suomen Ekonomit

#ytimessäosaaminen

22.03.2017
On aika selättää työajanseurannan haasteet

Työaikakeskustelussa korostuu usein, ettei työtunneilla ole merkitystä, tulokset ratkaisevat. Me Suomen Ekonomeissa olemme samaa mieltä. Työn tekemisen kannalta työaikaa tärkeämpiä mittareita asiantuntijatyössä ovat tulokset ja aikaansaaminen.

Työaikalaki kuitenkin velvoittaa seuraamaan työaikaa. Aikaa mitataan, jotta työpäivät pysyisivät tolkun pituisina, työntekijät työkykyisinä ja pitkistä päivistä saisi ansaitsemansa korvauksen. Laki perustuu vahvasti työsuojeluun.

Kuitenkin Suomen Ekonomien jäsenistä alle 40 prosentin työaikaa seurataan. Työaikalain mukaisia ylityökorvauksia saa vain noin 10 prosenttia, vaikka yli 80 prosenttia jäsenistä tekee ylitöitä.

Asiantuntija johtaa työskentelyään

Se, että lakia ei noudateta, ei ole syy luopua kellosta. Tunteja tulee laskea edelleen, mutta voisiko seurannan fokusta muuttaa, sillä myös työn tekemisen tavat ovat muuttuneet?

Suurin osa asiantuntijatyöstä ei ole enää aikaan ja paikkaan sidottua. Työtä tehdään monipaikkaisesti, mobiilisti ja liikkuvasti. Työpäivä ei välttämättä muodostu yhdestä yhtenäisestä ajanjaksosta, vaan se voi sisältää useita eripituisia rupeamia.

Asiantuntija tekee työtään itsenäisesti ja tietää itse parhaiten, milloin on joustettava vapaa-ajasta ja milloin työllä on mahdollisuus joustaa. Mitäpä jos työhön käytettyä aikaa seuraisikin asiantuntija itse, eikä työnantaja?

Tällöin selätettäisiin monen asiantuntijan kohtaama ongelma siitä, ettei kaikkea tehtyä työtä tunnisteta työksi. Työaikalaki ei esimerkiksi tunne työmatkalla, vaikkapa junassa, tehtyä työtä. Lisäksi työhön käytetty aika esimerkiksi etätöissä, kotona lasten nukkumaanmenon jälkeen tai lentokentällä boardingia odotellessa tulisi kirjatuksi tehtyjen tuntien mukaan.

Palautuminen keskiöön

Seurantaa tarvitaan edelleen myös työsuojelun takia. Mutta entä jos työnantajan velvollisuus olisikin työajan sijaan seurata kuormittumista ja palautumista? Sen sijaan, että mietitään työtuntien enimmäismääriä, kiinnitettäisiinkin huomio lepoaikoihin ja palautumiseen. Tuntien lisäksi pitäisi pohtia muitakin mittareita, joilla kuormittumista ja palautumista voitaisiin arvioida.

Johtamisella ja esimiestyöllä on valtava merkitys tässä kokonaisuudessa. Esimiehen pitäisi pystyä asettamaan haastavat, mutta saavutettavissa olevat tavoitteet ja osata arvioida niiden toteutumista. Työpaikoilla on myös mitoitettava toimenkuvat oikean kokoisiksi, jotta töistä on mahdollista selviytyä järkevässä ajassa.

Seurantaa siis tarvitaan, ja oikein kohdennettuna se tuo joustavuutta, vapautta ja työhyvinvointia. Mutta vapaus tuo myös vastuuta: asiantuntijalla itselläänkin on velvollisuus huolehtia jaksamisestaan, kuormittumisestaan ja palautumisestaan. Juuri siksi asiantuntijan on seurattava omaa työaikaansa.

Työnantajalla on kuitenkin pitkän aikavälin vastuu asiantuntijan työmäärästä ja jaksamisesta, ja aina viime käden vastuu työntekijän työhyvinvoinnista.

Riikka Mykkänen
Yhteiskuntasuhdepäällikkö, Suomen Ekonomit

Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n Työ aikaan -kampanja on käynnissä. Sen tarkoituksena on uutta työaikalakia valmisteltaessa kiinnittää huomiota ylempien toimihenkilöiden työaikaan, työajan seurantaan ja sen työsuojelulliseen näkökulmaan. Kampanja avaa keskustelua siitä, että myös asiantuntijatyötä tekevät tarvitsevat työaikalain. Lue lisää: tyoaikaan.fi

17.03.2017
Esimies-hackathon – voittajatiimin tarina

Moi, olemme Team CBL! Osallistuimme Suomen Ekonomien historian ensimmäiseen Esimies Hackathoniin ja saako hehkuttaa jo näin alkuun – myös voitimme sen!

Takana oli kaikilla tiivis työviikko. Hieman mietitytti, jaksaisiko vielä lauantain tehdä töitä aamukymmenestä iltakahdeksaan, etenkin kun ei tarkkaan edes tiennyt mihin on lähtenyt mukaan. Hackathonkaan käsitteenä ei ollut meille entuudestaan kovin tuttu. Väsymys vaihtui innostukseen kuitenkin jo heti ovella lämpimän ja kotoisan vastaanoton myötä. Myös aamusmoothiet ja muut ihanat tarjottavat sekä upeat puitteet päivälle antoivat kunnon buusterin heti alkuun.

Meitä hackathonilaisia yhdisti innostus kehittää esimiestyötä. Meidät oli valittu niin, että kaikki olivat toisilleen uusia tuttavuuksia. Osallistujia oli eri puolilta Suomea opiskelijoista erittäin kokeneisiin johtajiin asti. Meidänkin tiimimme jäsenet ovat Helsingistä, Tampereelta ja Kouvolasta. Osallistujajoukon moninainen tausta ja kokemus antoivatkin monipuolista näkemystä asioihin. Välipala- ja ruokatauot menivät vilauksessa tutustuessa huikeaan porukkaan.

Päivän aikana meitä oli luotsaamassa asiantuntevaa joukkoa niin Suomen Ekonomeista kuin kumppanuusyrityksistäkin. Fasilitaattoreina toimivat Tuuli Aalto-Nyyssönen Ambientialta, toimitusjohtaja Terhikki Rimmanen Humapilta ja kehitysjohtaja Anja Uljas Suomen Ekonomeilta. Saimmekin heiltä paljon näkemystä tulevaisuuden johtamishaasteista. Erityisesti mieleemme jäi Terhikin kiteytys: 95% työn sujuvuudesta ja yrityksen menestyksestä liittyy työntekijöiden väliseen vuorovaikutukseen ja vain 5% tekniseen osaamiseen! Aika huima suhdeluku, vai mitä?

Päivä oli hyvin tiivis aamusta iltaan. Innostuimme tehtävästämme niin, että käytimme annetun ajan viimeistä minuuttia myöten. Seuraaville hackathonilaisille siis vinkki, rohkeasti vain idea työn alle. Päivän aikana se sitten jalostuu kyllä paremmaksi.

Päivä huipentui kunkin tiimin päivän puurtamisen ja tulosten esittelyyn: viiden minuutin pitchaukseen jossa tuli vakuuttaa arvovaltainen tuomaristo (Jaakko Kankaanpää Ambientialta, Juuso Hämäläinen F-Securelta ja Nina Enberg Suomen Ekonomeista) omasta ideastaan. Siinäpä sitten olikin pusertamista, kun olimme koko päivän kehitelleet oman tiimin ideaa ja se oli meille jo täysin tuttu: miten saada oma idea näkyväksi ja ymmärrettäväksi muille ja kerrottua ne pääkohdat viidessä minuutissa! Jännityksellä odotimme tuomariston tuloksia. Saimme hyvää palautetta ja myös kehitysajatuksia työtämme kohtaan.

Olemme hyvin kiitollisia saamastamme kokemuksesta, uusista kontakteista ja kaikesta järjestelystä. Suosittelemme hackathonia lämpimästi kaikille esimiestyöstä innostuneille!

Virpi Hernesaho, Janina Lampinen ja Marju Moisalo

24.02.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013