( Kansainvälisyys )

Puolan luotsi

Teksti Mikko Huotari
Kuvat Slawomir Seidler / East News / MVphotos
 • Tuomas Asunmaa asettui Puolaan 2008. Hän opastaa suomalaisyrityksiä pääsemään Puolan markkinoille.
Vaikka Puolan nykyjohto on arvaamaton, maan talouskasvu voi olla pitkällä aikavälillä Euroopan nopeinta. Tässä aallokossa Tuomas Asunmaa luotsaa suomalaisyrityksiä Puolan markkinoille.

Puolan poliittinen tilanne on farssin ja tragedian väliltä, kuvailee KTM Tuomas Asunmaa. Hän pyörittää Poznańissa firmaansa Spondeota, joka auttaa suomalaisia yrityksiä Puolan markkinoille.

”Olen joutunut poistamaan yrityksemme teksteistä lauseen, jossa sanotaan, että maassa on poliittisesti stabiili ympäristö”, Asunmaa huokaisee.

Kun konservatiivinen, populistinen ja euroskeptinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) tuli valtaan syksyllä vuonna 2015, Puolan poliittinen ilmapiiri muuttui dramaattisesti. Aiemmin valtaa piti hyvin eurooppalainen keskusta-oikeistolainen Kansalaisfoorumi (PO), jota johti vuosina 2007–2014 nykyinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

”Nyt Tuskia jahdataan koko ajan”, Asunmaa kertoo.

Kun puolalainen Tusk valittiin jatkamaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana, hänen ehdokkuuttaan kannattivat kaikki muut jäsenvaltiot paitsi Puola. Puolan ulkoministeri Witold Waszczykowski julisti, että valintaprosessissa on tapahtunut huijaus, mutta perui sittemmin syytöksensä.

Populistit vallankahvassa

Puolan populistien kannatus kumpuaa vastakkainasettelusta, joka syntyi Tuskin pääministeriaikana. Vastakkain ovat konservatiivit ja liberaalit sekä maaseutu ja kaupunki.

”Maahanmuutolla peloteltiin, ja PiS sai ääniä myös sillä, että se ei haluaisi suostua EU:n vaatimuksiin”, Asunmaa pohtii.

Laki ja oikeus -puolue sai vaaleissa noin 38 prosentin kannatuksen, mikä Puolan vaalijärjestelmän mukaan riitti enemmistöön parlamentissa.

”Tilannetta ei auta se, että oppositio on hajallaan”, Asunmaa sanoo.

Oudon lisämausteen jo entisestään erikoiseen poliittiseen tilanteeseen tuovat juorut ja menneet tragediat. Vuodenvaihteessa kohua herätti liberaalipuolue Nowoczesnan johtajan ja rivikansanedustajan salasuhteen paljastuminen.

Lisäksi päivänpolitiikkaan on taas noussut vuonna 2010 tapahtunut Smolenskin lento-onnettomuus. Puolan presidentti ja useita korkea-arvoisia puolalaisviranomaisia kuoli, kun Tupolev Tu-154M -kone syöksyi maahan Venäjällä.

Onnettomuudesta on jo yli seitsemän vuotta, mutta Laki ja oikeus on nostanut asian uudelleen esille. Puolueen mielestä kyseessä on terroriteko, ja vaikka sitä ei suoraan sanotakaan, sormi osoittaa Venäjälle. Kyseessä on kansallinen tragedia, jolle pitää saada syyllinen.

Nopeimmin kasvava talous

Vaikka Puolan nykyjohto on toimissaan hyvin räikeä ja jopa uhmaa eurooppalaista oikeusvaltioperiaatetta, niin Asunmaa huomauttaa, että bisnesympäristö on säilynyt edelleen hyvänä.

”Valtaapitävillä on paljon keskinäisiä riitoja, mutta ne ovat pääasiassa poliittisia, eivätkä suoraan liity bisnesympäristöön. Vaikka hallitus on populistinen ja EU-vastainen, se haluaa kuitenkin talouskasvua ja ymmärtävät sen arvon.”

Muutamat lakiuudistukset ovat kuitenkin vaikuttaneet talouteen. Parlamentin hyväksymä minimipalkan korotus oli suuri. Myös 120 euron lapsilisä, joka annetaan toisesta lapsesta eteenpäin, on vaikuttanut talouteen. Naisia on jäänyt pois työelämästä, koska aiemmin Puolassa ei ollut vastaavanlaista lapsilisää.

”Hallituksen toimet ovat iskeneet jonkin verran vähittäiskauppaan, mutta esimerkiksi tehdasteollisuuteen niillä ei ole ollut paljon vaikutusta.”

Asunmaa ei ole kovin huolissaan siitä, etteikö Puola kiinnostaisi muualta tulevia yrityksiä tai sijoittajia.

”Puolan kotimarkkina on kuitenkin vahva, ja maassa on 38 miljoonaa asukasta. Se tekee Puolasta itäisen Keski-Euroopan veturin.”

Luottoluokitusyhtiö Moody’s nosti Puolan kasvuennustetta kuluvalle vuodelle 3,2 prosenttiin. Zlotyn kurssi suhteessa euroon on vahvistunut viime vuoden puolelta asti. Työttömyys on laskenut 7,7 prosenttiin. Palkat ovat nousseet, mikä on nostanut kuluttajien ostovoimaa.

Myös pitkällä aikavälillä näkymät ovat positiiviset. Konsulttijätti PwC:n tuoreen arvion mukaan Puola voi olla Euroopan nopeimmin kasvava talous vuoteen 2050 mennessä.

”Poliittista epävakautta on muissakin maissa, jotka kilpailevat Puolan kanssa investoinneista. Lisäksi Puolassa ei ole juurikaan korruptiota”, Asunmaa huomauttaa.

Vodkaa porontaljoilla

Tuomas Asunmaan suhde Puolaan alkoi vuonna 2005. Kansantalouden opintojensa loppuvaiheessa hän hakeutui harjoittelijaksi Hewlett-Packardille Wroclawin kaupunkiin.

Kun hän oli ollut puoli vuotta harjoittelijana, kollega kysyi, tykkääkö Asunmaa bilettää. Asunmaa vastasi, että kyllä jonkin verran. Nainen kysyi, josko Asunmaa alkaisi promotoida Finlandia Vodkaa Puolassa.

”Ei tarvitse tehdä muuta kuin olla suomalainen”, kollega kertoi.

Niinpä Asunmaa päätyi kiertueelle markkinoimaan Finlandia Vodkaa.

”Kiertue rakentui sille idealle, että baareissa on aito suomalainen, joka kiertää pöydästä pöytään opettamassa suomea puolalaisille juhlijoille”, Asunmaa kuvailee.

”Poseerattiin valokuvissa porontaljoilla ja karvalakit päässä.”

Kun kiertue tuli Poznańiin, Asunmaa tapasi tulevan vaimonsa. Lopullisesti Asunmaa asettui Puolaan vuonna 2008. Spondeon hän perusti vuonna 2014.

Ei enää ilmaisia neuvoja

Spondeo syntyi luontaisen kysynnän kautta. Puolassa ei ollut vastaavanlaisia firmoja, ja kun vienninedistämistä harjoittavalta Finprolta lopetettiin laskutettavat neuvontapalvelut, Asunmaan eteen avautuivat houkuttelevat markkinat.

Asunmaa oli luonut Puolan-vuosina hyvät verkostot moniin eri toimijoihin.

”Koin, että olin jakanut jo ihan riittävästi ilmaisia neuvoja. Ajattelin, että tästä voisi saada työn itselleen.”

Nelihenkinen Spondeo auttaa siis suomalaisia firmoja Puolan markkinoille, ja jonkin verran myös päinvastoin. Päätyö on projekteissa, jotka liittyvät liiketoiminnan käynnistämiseen.

”Me etsimme tietoa markkinoista. Markkina-analyyseillä selvitämme, miten jokin tuote tai palvelu voisi toimia”, Asunmaa selittää.

”Olemme myös avustaneet tehtaan perustamisessa, organisaation rakentamisessa ja yrityskaupoissa.”

Suurien toimeksiantojen lisäksi Spondeo tekee myös rekrytointeja, eli hankkii suomalaisille yrityksille toimihenkilöitä Puolassa ja jonkin verran myös puolalaisia töihin Suomeen.

Aamulla Suomen telkkaria

Nyt Asunmaalla on Poznańissa firma, vaimo ja kohta kaksi vuotta täyttävä tytär.

”Elinkautisella kai täällä ollaan”, Asunmaa naurahtaa, mutta kertoo seuraavansa tarkoin Suomen mediaa jo työnsäkin vuoksi.

”Seitsemältä keitellään tytttären kanssa puuro ja katsellaan yhdessä Suomen aamu-tv:tä.”

Lapsiperheen elämä Puolassa on monella tapaa samanlaista kuin Suomessa. Poznań on yksi Puolan suurista kaupungeista ja palvelut toimivat hyvin. Puolan infrastruktuuri on kehittynyt hyvälle tasolle muun muassa EU-rahoituksen ansiosta.

”Julkinen sektori toimii, mutta vaatii välillä hermoja ja ravaamista eri luukuilla.”

Joillakin yhteiskunnan alueilla, kuten terveyspuolella, on edelleen paljon paperinpyörittämistä. Kattavat sähköiset arkistot puuttuvat.

”Monissa asioissa Puola on paljon länsimaisempi kuin Suomi”, Asunmaa vertaa

”Ja Keski-Eurooppaan täältä pääsee parissa tunnissa.”

31.5.2017

Tuomas Asunmaa

 • KTM, kotoisin Oulusta

 • Ikä: 37

 • Asuinpaikka: Poznań

 • Perhe: vaimo ja pian kaksivuotias tyttö

 • Harrastukset: matkustaminen, lukeminen, sijoittaminen, urheilu

Yrittäjäystävällinen Puola

”Puola on yrittäjäystävällinen maa. Täällä on paljon pienyrittäjiä, muun muassa kolme miljoonaa yhden henkilön yritystä”, Tuomas Asunmaa toteaa.

Lainsäädäntö tai verokohtelu eivät nouse yrittämisen esteiksi, eikä byrokratiakaan ole Asunmaan mielestä tuntunut kohtuuttomalta.

”Joskus joutuu vielä hakemaan erilaisia leimoja papereihin, mutta pääosin kaikki kehittyy hyvään suuntaan.”

Työkulttuuri on samantapaista kuin Suomessa, vaikka erojakin on. Asunmaan mukaan on tavallista, että paikalliset kokeilevat herkästi kepillä jäätä eli sitä, kuinka kauan toisen pinna kestää.

”Siksi ajoittain pitää olla valmis olla tiukkana”, Asunmaa kertoo. Hän korostaa, että Puolassa toimiessa luottamukseen kannattaa kiinnittää huomiota.

”Usein puolalainen ei luota vastapuoleen, mikä saattaa näkyä entä jos -ajattelemisena. Luottamuksen puute heijastuu myös sopimuksiin, jotka saattavat olla monimutkaisia ja tehdä yksinkertaisesta asiasta vaikeita. Kerran työstimme vuokrasopimusta, jossa oli 185 sivua, eli sivu per neliö. Se oli jopa lakimiehemme mielestä järjetöntä touhua.”

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Etsimme vaikuttajia tulevaisuuden Suomen Ekonomeihin

Työmarkkinat kokevat suuria muutoksia Suomessa, uudenlaiset työn muodot sekä lakimuutokset sekoittavat niin eduskuntaa kuin ammattijärjestöjä. Ammattijärjestöjen toiminta kokee paljon arvostelua, mutta ovatko ne pelkästään lakkouhkailua ja työmarkkinoiden jäykistämistä?

Ei, vaikka vaikutelma on monelle sitä. On tärkeä muistaa, että meillä Suomessa on useita järjestöjä, jotka keskittyvät tulevaisuuteen.

Miten toimii työmarkkinajärjestö, joka haluaa tulevaisuudessa keskittyä myös työn muutokseen tuoden samalla turvaa, järkevällä tavalla? Me Suomen Ekonomeissa tuomme järkeviä aloituksia työmarkkinoihin ja tuemme kauppatieteellistä koulutusta, jotta tutkintomme pysyy arvostettuna, mutta myös uudistuu.

Haluaisitko sinä tuoda omaa asiantuntemustasi sekä ajatuksiasi tulevaisuuden Suomen Ekonomeihin?

Suomen Ekonomien hallitus ohjaa järjestön toimintaa strategisella tasolla. Järjestömme on laaja ja siihen tarvitaan näkemystä ja asiantuntemusta sekä myös rohkeutta uudistua. Nyt Suomen Ekonomit hakee uutta hallitusta, johon tarvitaan niin varttuneempaa kokemusta työmarkkinoista kuin myös nuoria ekonomeja sekä opiskelijoita, joille työ ja tutkinto näyttävät hyvin erilaisilta.

Suomen Ekonomien hallituksessa olet

Tulevaisuuden hallitustyöskentelijä
Hallitustyöskentely vaatii kykyä tarkastella liiton toimintaa kokonaisuutena yhdistäen monta eri elementtiä. Hallituksessa työskentely kehittää sinua ammatillisesti edistäen vahvuuksiasi strategian ohjaamisesta työelämän kysymyksiin.

Vaikuttaja
Pääset vaikuttamaan hallituksessa kuumimpiin asiakysymyksiin, jotka vaihtelevat koulutus- sekä työmarkkinapolitiikasta brändi- ja jäsenkysymyksiin. Vaikuttaminen laajaan kokonaisuuteen sekä yhteisiin asioihin tekee hallitustyöskentelystä mielenkiintoista ja merkityksellistä.

Verkostoituja
Hallitustyöskentely avaa sinulle useita ovia, pääset tapaamaan mielenkiintoisia henkilöitä ja organisaatioita. Hienoimpia kokemuksia on nähdä omien hallitustovereiden asiantuntijuus ja oppia heiltä.

Tule vaikuttamaan ja kertomaan oma visiosi Suomen Ekonomien hallitukseen!

Miia Paavola
Hallituksen 3. varapuheenjohtaja
Suomen Ekonomit

Suomen Ekonomit etsii uutta hallitusta seuraavalle kolmivuotiskaudelle 2018-2020, hakuaika on käynnissä 3.9. asti. Lue lisää ja hae: ekonomit.fi/hallitukseen.

18.08.2017
Verkostoitumista, myyntipuheita ja opiskelua – Punkkariyrittäjän vauhdikas arki

Millaista on yrittäjän arki? Hektistä, epäsäännöllistä, vaihtelevaa, vapaata. Kaikkea tätä. Miten siitä selviää? Aikatauluttaminen, suunnittelu ja kalenteri ovat tärkeitä apuvälineitä. Ja se, että itse joustaa.

Yrittäjän arjessani ei ole juuri mitään säännöllistä. Kesäkuinen viikkoni kuvaa kuitenkin hyvin sitä, miten monenlaisesta eloni koostuu. Tervetuloa hetkeksi mukaan arkeeni!

Maanantai ja tähtivierasilta

Aloitin työpäiväni asiakkaan kanssa aamutreenillä. Minulla on muutama henkilökohtainen valmennettava ja vedän myös yritysvalmennuksia. Valmennettavani ovat olleet asiakkaitani jo pitkään, joten yhteistyö heidän kanssaan on sujuvaa ja piristävää.

Palaverien ja asioiden hoidon lomassa aloin valmistautua ”tähtivierasiltaan”. Minua oli pyydetty kertomaan erään liikkeen asiakkaille, kuinka unelmat on mahdollista saavuttaa. Ilta oli upea. Kauppa oli täynnä innokkaita kuulijoita, joiden kanssa sain käydä hyviä keskusteluja. Oman tarinani kertomisen lisäksi jätän esiintymisiini aina tilaa improvisointiin. Näin pystyn ohjaamaan iltaa suuntaan, josta kulloinenkin kuulijakuntani eniten hyötyy.

Esiintymisten jälkeen tunnen oloni aina superkiitolliseksi! On mahtavaa pystyä antamaan toivoa, inspiroida ja auttaa. Olen itse saanut niin paljon apua ja tsemppiä ympärilläni olevilta ihmisiltä, että tuntuu erityisen hyvältä itse pystyä nyt auttamaan.

Käyn pitämässä niin inspiraatio- kuin asiapuheenvuoroja eri tilaisuuksissa, luennoimassa oppilaitoksissa yrittäjyydestä sekä myös puhumassa eri bisnesverkostoissa. Puhujakeikat ovat aina hyvä juttu; positiivisen energian lisäksi saan lisää tunnettuutta omalle toiminnalleni ja usein myös heti varauksia uusista puheenvuoroista.

Tiistai ja toimitusjohtajaklubi

Kauppakamarin toimitusjohtajaklubi kokoaa sparrausmielessä yhteen eri alojen toimitusjohtajia. Nyt oli klubin ensimmäinen kokoontuminen. Foorumi on mielestäni hyvin mielenkiintoinen ja uskon, että ”kollegoilta” on mahdollista oppia paljon. Taisin olla porukan nuorin ja lisäksi olin ainoa start up –yrittäjä, mikä hieman erotti minut muista. On kuitenkin hienoa päästä juttelemaan muiden kanssa, sillä sekä yrittäjyys että toimitusjohtajuus ovat välillä melko yksinäistä hommaa.

Loppupäivään sisältyi jälleen valmennusta ja asioiden hoitoa. Perheen kanssa vietetyt hetket veivät kellon iltayhteentoista, minkä jälkeen sain hetkisen omaa aikaa. Arvokasta ja tärkeää sekin.

Keskiviikko: myyntiä ja mentaalivalmennusta

Aamu starttasi yritysmyynnin parissa tilaisuudessa, jossa tapasin viisi hyvinvointiasioista kiinnostunutta yritystä. Nämä ns. myynti -speed datet ovat aina hyvin intensiivisiä ja pakottavat tsemppaamaan, mutta ovat palvelujeni myynnin edistämiseksi olennaisia. Lisäksi on tärkeä verkostoitua, käydä tapahtumissa, olla aktiivisesti esillä, olla aktiivinen somessa ja myös luennoida ahkerasti. Myynti on hyvinkin konkreettista ja paljon aikaa vievää työtä.

Myyntitreffien jälkeen suuntasin NLP-opintojeni pariin. Olen koko kevään opiskellut NLP:tä ja nyt oli edessä kurssin toiseksi viimeinen päivä. Opiskelu on vienyt reippaasti aikaani, mutta on ehdottomasti ollut vaivan arvoista. NLP on ollut tänä keväänä minun tapani kehittää itseäni, päästää irti asioista, jotka eivät palvele ja ole enää olennaisia minulle ja ottaa käyttöön vahvuuksia, jotka auttavat eteenpäin.

Torstai ja tärkeä Tekes-tapaaminen

Yritykseni on ollut erityisen onnekas saadessaan Tekesiltä avustusta digipalveluiden kehittämiseen. Toivon kovasti, että menestyksekäs yhteistyömme myös jatkuu. Torstaiaamuni käynnistyi Tekesillä palaverilla, joka kieltämättä jännitti.

Tekesin suhteen olen hyvin uudella alueella, sillä en Lupausta aiemmin ole ollut sen kanssa tekemisissä. Kaikki toimintatavat yms. on opeteltava uusina asioina. Olen päättänyt kuitenkin suhtautua asioihin positiivisena haasteena ja yleensä tällaisesta uuden oppimisesta on aina hyötyä myös jatkossa.

Iltapäivällä oli NLP-kurssini valmistumispäivä, mikä oli hienoa, haikeaa ja erittäin tunteikasta. Samalla taputtelin itseäni olalle siitä, että start up –yrityksen liidaamisen ja perhearjen keskellä olen onnistunut myös opiskelemaan. Muistutin kuitenkin myös itseäni, että kun seuraavan kerran tulee fiilis ja halu opiskella jotain uutta, kannattaa miettiä hyvin tarkkaan. Kuluneen kevään aikana minulla taisi olla vain kaksi vapaata viikonloppua.

TGIF ja yhteenveto

Perjantaina pääsin vihdoin ”tekemään töitä”, eli edistämään asioita ja vastailemaan viikon aikana rästiin jääneisiin meileihin. Työtunteja aamuun mennessä: 45, fiilis: hyvin väsynyt (mutta onnellinen, viikkoon mahtui paljon hyvää!), spontaani päätös: mies reissussa, lapset työpäivän jälkeen autoon ja mökille.

Päivän työt tein itselleni sopivassa moodissa kotoa käsin. Priorisoin rankalla kädellä, jotta sain aloittaa viikonlopun ja hakea lapset hoidosta ajoissa, sillä tähän mennessä viikkoon ei juuri ollut mahtunut äiti-lapsi –laatuaikaa. Nautimme kaikki mökillä olosta ja vaikka olo tuntui väsyneeltä, päätin, että lähdemme sinne. Luonnossa ajatukset irtoavat huomaamatta arkiasioista ja mökillä riittää, että keskittyy metsäretkiin, ruoanlaittoon ja saunomiseen.

Päällimmäiset tunteet viikon jälkeen olivat kiitollisuus siitä, kun saan tehdä sitä, mitä rakastan ja erityisesti NLP-matkastani, sekä levon tarve. Parhaiten omaa latautumisaikaa löytää merkkaamalla sitä kalenteriin ja olemalla hyvällä tavalla itsekäs oman ajan suhteen. Voiko yritys voida hyvin, jos yrittäjä ei voi hyvin? Enpä usko. Lisäksi, jotta tekemisessä säilyy nautinto, on hyvästä energiasta pidettävä huolta.

Huolehdi hyvin oman elämäsi tärkeimmästä ihmisestä, itsestäsi.

<3 Riina
Twitter: @riinalaaksonen
Instagram: @riinagabriela
www.hyvinvointistudiolupaus.fi

Punkkariyrittäjän tarina jatkuu ensi kuussa. Seuraavassa tekstissä kerron yrittäjyyden aikana oppimistani asioista. Jos sinulla on toiveita, mistä haluaisit kuulla, laita toki viestiä tiedotus@ekonomit.fi

Riina Laaksonen on Hyvinvointistudio Lupauksen perustaja ja omistaja. Lupaus on syksyllä 2014 perustettu yritys, joka tarjoaa Personal Trainingia, ravintovalmennusta ja mentaalivalmennusta.

Koulutukseltaan Riina on ekonomi, Personal Trainer, ravintovalmentaja ja Life Coach. Riinan uratausta on IT-alalla, jossa hän on toiminut yli 10 vuotta sekä Suomessa että Keski-Euroopassa mm. esimiestehtävissä ja strategisissa kehittämistehtävissä. Toisena ammattina ja rakkaana harrastuksena Riina on toiminut liikunnanohjaajana jo yli 15:n vuoden ajan. Riinan perheeseen kuuluu aviomies, kolme poikaa ja koira.

03.07.2017
Opiskelija – turvaa toimeentulosi valmistumisen jälkeen ja vakuuta itsesi työttömyyden varalta jo nyt!

Kesä merkitsee monelle opiskelijalle kesätöitä. Oliko kesätöiden löytyminen sinulle haasteellista? Kilpailitko työpaikoista montaa osaavaa opiskelukaveriasi vastaan? Jäitkö jossakin työpaikassa täpärästi toiseksi? Näin saattaa käydä myös valmistuttuasi.

Työpaikka ei välttämättä löydy heti valmistumisen jälkeen tai työ voi olla tiedossa, mutta sen alkuun on pari kuukautta opintojen päättymisestä. Työn löydyttyä työnantajasi saattaa yllättäen joutua vähentämään väkeä yt-neuvottelujen seurauksena tai lomauttamaan koko henkilöstön muutamaksi viikoksi.

Näin voi käydä kenelle tahansa, eikä asiaan vaikuta se, kuinka hyvä työntekijä tai tyyppi olet. Näitä tilanteita varten voit kuitenkin varautua vakuuttamalla itsesi työttömyyden varalta jo opiskelujen aikana.

Milloin työttömyyspäivärahaa voi saada?

Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa voit saada ansiopäivärahaa, jos olet liittynyt työttömyyskassaan tarpeeksi ajoissa jo opiskelijana. Harmillisen usein työttömyyskassaan liittymiseen herätään vasta siinä vaiheessa, kun työsuhde on jo päättymässä tai työtä ei olekaan tiedossa valmistumisen lähestyessä.

Ansiopäivärahan maksaminen edellyttää noin puolen vuoden työskentelyä niin, että olet samalla IAET-kassan jäsen. Kesätyöt ja osa-aikaiset työt opintojesi aikana ovat oiva tilaisuus kerryttää tätä puolen vuoden jaksoa.

Kelan maksama työttömyysetuus, noin 700 euroa kuukaudessa, voi tuntua kohtuulliselta opintotuen jälkeen. Valmistumisen jälkeen monet edut kuitenkin katoavat: et saa enää bussilippua puoleen hintaan, et voi syödä edullisessa opiskelijaruokalassa tai treenata yliopiston huokeanhintaisella salilla. Ehkä olet myös asunut kohtuuhintaisessa opiskelijakämpässä, josta joudut muuttamaan valmistuttuasi pois.

Valmistumisen jälkeen menot siis väistämättä nousevat. IAET-kassan maksama ansiopäiväraha turvaa toimeentulon Kelan maksamaa työttömyysetuutta paremmin.

Esimerkkejä päivärahan määrästä

 • Kuukausipalkka 1600€, ansiopäiväraha IAET-kassasta 1069€/kk
 • Kuukausipalkka 2000€, ansiopäiväraha IAET-kassasta 1241€/kk
 • Kuukausipalkka 2300€, ansiopäiväraha IAET-kassasta 1370€/kk

Aika mukavasti verrattuna Kelan maksamaan noin 700€/kk-työttömyysetuuteen.

Faktoja ansiopäivärahasta

IAET-kassaan on mahdollista liittyä jo opiskeluaikana. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa, jos olet ollut IAET-kassan jäsenenä työssä vähintään 26 kalenteriviikkoa, eli noin puoli vuotta.

 • Työn ei tarvitse olla kokopäivätyötä, vaan vähintään 18h/viikko riittää.
 • Palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen, tai jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan on oltava vähintään 1 187€/kk (2017).
 • Työviikkoja voi kerryttää useassa eri pätkässä esimerkiksi kesätöistä tai osa-aikaisista töistä opiskelun ohella.

Näin työttömyyskassaan liitytään

Voit liittyä kassaan www.ekonomit.fi jäsenpalvelusivuilla kohdassa Omat sivut tai lähettämällä sähköpostia jasenrekisteri@ekonomit.fi. Huomioithan, että liittymishetkellä sinun tulee olla työsuhteessa. Jos olet allekirjoittanut työsopimuksen tulevasta työstä, voit laittaa kassajäsenyyden voimaan työsuhteen alkupäivästä lukien.

Mari Kettunen
Työttömyysturva-asiamies

19.06.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013