( Kansainvälisyys )

Supertreats teki unelmista totta

Teksti Sari Lapinleimu
Kuvat Ossi Piispanen/MVphotos
 • Englantilaisessa kulttuurissa on paljon sellaista, mitä pitää osata lukea rivien välistä, sanoo Virpi Venho-Jones.
Yli 20 vuotta sitten lontoolaistunut Virpi Venho-Jones päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja perustaa oman yrityksen. Nyt Supertreats on valloittamassa maailmaa terveellisillä, perinteiset makeiset haastavilla luomuherkuillaan.

Supertreats sai alkunsa vuoden 2009 lopulla Virpi Venho-Jonesin ankarasta makeanhimosta: jotakin hyvää oli saatava jotakuinkin päivittäin. Ongelmana oli perinteisten makeisten aiheuttama verensokeripiikki: se nostatti ensin energiaa ja mielialaa, mutta pudotti ne nopeasti vielä lähtötilannettakin alemmas.

”Olin syönyt jo pitkään terveellisesti. Koska herkuttelu on mielestäni yksi elämän suuria iloja, yritin löytää itselleni ja silloin kaksivuotiaalle pojalleni terveellisempiä vaihtoehtoja. Sellaisia, ainakaan hyvän makuisia, ei kertakaikkiaan ollut”, hän kertoo.

Venho-Jonesilla ei ollut muodollista ravitsemuskoulutusta, mutta hän oli jo pitkään perehtynyt kaikkeen terveyteen liittyvään ja lukenut alan tutkimuksia. Tällä matkalla oli tullut tutuksi myös carob, johanneksenleipäpuu, jonka palkomainen hedelmä on todellinen vitamiini-, mineraali-, antioksidantti- ja kuitupommi.

”Kävin taas yhtenä päivänä luontaiskaupassa ja ostin carob-jauhetta saadakseni makeanhimoni taltutettua. Sötköttelin sitä kotona pähkinävoin sekaan ja hämmästyin, kun maku oli niin hyvä.”

Tästä kokeilusta kehkeytyi ajatus terveellisestä – ilman kofeiinia, muita piristeitä tai valkoista sokeria valmistetusta – vaihtoehdosta suklaalle.

”Melkein heti tuli sellainen fiilis että vau! Olin jo pitkään halunnut perustaa yrityksen, ja päässä oli pyörinyt vaikka minkälaisia ideoita. Tämä idea tuntui toimivalta ja arvomaailmani mukaiselta, minkä lisäksi aviomieheltä ja ystäviltä saamani palaute oli alusta lähtien todella rohkaisevaa.”

Tuotekehitystä kotikeittiössä

Matka ensimmäisestä kokeilusta esittelykelpoiseen tuotteeseen vei viisi pitkää vuotta. Tuotekehitys tapahtui kolmihenkisen perheen keittiössä vaihtelevalla intensiteetillä, pienen Ethan-pojan kanssa.

”Kävin minisuklaanvalmistuskurssin ja tutkin erilaisia sokereita. Käytin paljon aikaa myös massan valmistukseen sopivan laitteen ja tuotteen valmistajan löytämiseksi; tiesin alusta lähtien, että en ole tuomassa markkinoille käsintehtyä artesaanituotetta vaan jotakin suurempaa.”

Kun puuttuvat lenkit olivat löytyneet, ja tuote oli valmis demottavaksi, alkoi ankara myyntityö.

”Vaikka minulla oli omasta ja ystävieni mielestä mahtava ja ainutlaatuinen tuote, sitä ei todellakaan tultu viemään käsistä – vaikka saatoin sinisilmäisyyksissäni niin kuvitella.”

Sinisilmäisyydessä on Venho-Jonesin mukaan hyvätkin puolensa.

”Jos ymmärtäisi etukäteen kaikki ne yllätykset ja haasteet, joita matkan varrella tulee eteen, ei välttämättä lähtisi edes yrittämään”, hän naurahtaa.

”Vastoinkäymiset kuitenkin kuuluvat yrittämiseen. On vain hyväksyttävä, että kaikkea ei voi ennakoida saati hallita – ja otettava hankaluudetkin lahjana, mahdollisuutena oivaltaa ja oppia jotakin uutta.”

Byrokratia haasteista pienin

Yrityksen perustaminen oli Venho-Jonesin mukaan teknisesti helppoa.

”Paperityö oli itselleni haasteista pienimpiä. Oman paikan löytäminen, jalan oven väliin saaminen, on se todellinen haaste.”

Tarjontaa on valtavasti. Vaikka tuote olisi miten hyvä, se ei auta, jos ei onnistu herättämään jälleenmyyjien, median ja kuluttajien huomiota.

”Ostajat ovat äärettömän kiireisiä: he saavat päivittäin röykkiöittäin näytteitä, puheluita ja sähköposteja. Lisäksi hankinnat tehdään usein pienissäkin ketjuissa täysin keskitetysti: yksittäisillä myymälöillä ei ole Englannissa mahdollisuutta vaikuttaa valikoimiinsa, kuten Suomessa.”

Myös journalistit hukkuvat näytteisiin ja yhteydenottoihin, eivätkä läheskään aina vastaa puhelimeen.

”Ilmaisen palstatilan saaminen vaatii valtavasti sinnikkyyttä. Periksi ei pidä antaa: on vain toimitettava näytteitä, lähetettävä sähköposteja ja soitettava yhä uudelleen.”

Jalka- ja puhelintyön merkitys korostuu erityisesti silloin, kun rahaa mediatilan ostamiseen ei ole. Tämä on ollut yksinyrittäjälle iso haaste. Esimerkiksi henkilökohtaiseen myyntityöhön ei ole voinut käyttää niin paljon aikaa kuin olisi halunnut.

Tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen

Lokakuussa 2016 Venho-Jones istuu Helsingin Kanavarannan kahvilassa ja esittelee ensimmäisiä Supertreats-tuotteitaan. Silky Milky- ja Merry Berry carob -patukat toden totta näyttävät ja maistuvat aivan suklaalta.

Tuotteet tulivat markkinoille puolitoista vuotta sitten.

”Jälleenmyyjiä on tällä hetkellä kaikkiaan noin sata; valtaosa Lontoossa, muutama kymmen Helsingin seudulla ja jokunen Kuwaitissa. Uunituoreita nettikanavia ovat Amazon sekä online-supermarket Ocado.”

Seuraavan viiden vuoden tavoitteena on sekä uusien makujen että kokonaisten uusien tuotekategorioiden lanseeraaminen Euroopan ja USA:n markkinoilla.

”Syksystä alkaen apunani on ollut kahdet lisäkädet: toiset digimarkkinoinnin kehittämisessä, toiset myynnissä ja rahoituksen hakemisessa. Ilman kunnon rahoitusta kasvu ja kansainvälistyminen eivät onnistu.”

Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1993 valmistuneen Venho-Jonesin opinnot, työkokemus ja parikymmentä Lontoossa vietettyä vuotta ovat tarjonneet tukevan pohjan oman luomuherkkuyrityksen perustamiselle.

”Muutin Lontooseen vuonna 1995, ja työskentelin ensin Pohjoismaiden projektipäällikkönä Euromonitorissa, elintarvikkeisiin keskittyneessä markkinatutkimusyrityksessä. Suomen vientikeskuksessa, nykyisessä Finprossa, autoin suomalaisia elintarvikeyrityksiä Ison-Britannian markkinoille.”

Vuoden 2000 lopulla tie vei Tomorrow Associates -nimiseen, elintarvikkeiden brändinrakentamiseen keskittyneeseen konsulttiyritykseen. Täällä Venho-Jones tapasi myös miehensä Jonin.

Suoraviivaisuudesta hienovaraisuuteen

Lontoo on ollut Venho-Jonesin suuri rakkaus jo lukion jälkeisestä au pair -vuodesta lähtien. Kaupungissa puhuttelevat niin mittakaava, puistot, ravintolat, teatterit ja musikaalit, foodie- ja farmers-marketit kuin monikulttuurisuuskin.

”Täällä on paljon säpinää ja elintarvikealan startupeja, hyvää energiaa ja luomuruokabuumi. Toki nämä hektiset energiat myös uuvuttavat. Tarvitsen hyvät yöunet, että jaksan.”

Vaikka muutto uuteen kotimaahan oli aikanaan unelmien täyttymys, se ei sujunut kaikilta osin niin kivuttomasti kuin nuori nainen oli kuvitellut. Juurettomuuden ja ulkopuolisuuden tunne iski yllättävän lujasti.

”Vanhat ystävät olivat muualla, eikä minulla ollut yhteistä historiaa uusien kavereiden kanssa. Kun he puhuivat lapsuudestaan, yhteisistä kokemuksistaan tai vaikka tv-ohjelmista, olin ihan pihalla.”

Oman haasteensa toi vieras kieli sekä kulttuurierot sen käyttämisessä.

”Vaikka englannin kielen taitoni oli hyvä, tajusin, etten hallitse ihan arkipäiväistä sanastoa. Mikä on nitoja? Tai klemmari? Toiseksi paikallisten kommunikointitapa on huomattavasti hienovaraisempi kuin meillä suomalaisilla. Sain palautetta tylyttämisestä, vaikka olin mielestäni vain sanonut asiat niin kuin ne ovat.”

Sama hienovaraisuus näkyi myös arkielämässä. Esimerkiksi suoran palautteen saaminen on koko lailla mahdotonta.

”Aluksi turhauduin, mutta pikku hiljaa opin ymmärtämään, että kyse on kohteliaisuudesta. Tässä kulttuurissa on paljon sellaista, mitä pitää osata lukea rivien välistä.”

Menestyjä menee unelmiaan kohti

Venho-Jones kertoo tekevänsä juuri sitä mitä haluaa ja olevansa äärettömän kiitollinen. Hän kokee olevansa myös menestynyt, vaikka matka on vielä alussa ja tulevaisuus hämärän peitossa.

”Minulle menestys tarkoittaa, että uskaltaa lähteä tekemään sitä, mistä unelmoi askel ja päivä kerrallaan. Pelkojen voittaminen ja peräänantamattomuus kasvattavat henkisesti ja tuovat ihan mielettömästi hyvää fiilistä”, hän toteaa.

”Totta kai yrityksen pitää tuottaa voittoa, että pystyy ylipäätään jatkamaan toimintaa, ja toki minullakin on suuret visiot. Tästä huolimatta koen, että menestys ei ole raha- tai asema-asia vaan taitoa elää tässä hetkessä ja tehdä parhaansa unelmansa eteen – kävi miten kävi.”

Venho-Jones näkee Supertreatsissa paljon muutakin kuin tuotteet. Hänen mielessään siinä asuu kokonainen maailmankaikkeus.

”Tiimi on suunnaton. Siihen kuuluvat omat uudet työntekijät, mutta myös valtava joukko muita ihmisiä: raaka-aineiden tuottajat, suklaatehtaan työntekijät, logistiikkayritykset varastonhoitajineen ja rekka-auton kuljettajineen, tukkurit ja tuotteita ostavat asiakkaat”, hän luettelee.

”Minkä lisäksi maailmankaikkeus tarjoaa upeat raaka-aineet, jotka maa, kasvit, aurinko ja sateet kasvattavat. Tämä ajatus saa minut tuntemaan valtavaa kiitollisuutta.”

7.12.2016

Lontoo

 • Euroopan suurin kaupunki väkimäärällä mitattuna. Suur-Lontoon (Greater London Authority) alueella asuu 8,6 miljoonaa ihmistä.

 • Tärkeä rahoitusalan keskus, jonka valuuttasiirrot ovat suurimmat kaikista maailman kaupungeista. Tulevia talousnäkymiä hallitsee Brexit eli Ison-Britannian ero EU:sta.

 • Lontoon osuus koko maan bruttokansantuotteesta on yli viidenneksen – kaupunki olisi taloutensa puolesta Ruotsin kokoinen maa.

 • Turismi tuo Lontooseen 20 miljardia puntaa vuodessa.

 • Sekä bisneskulttuuriin että muuhunkin kommunikointiin kuuluu äärimmäinen kohteliaisuus. Suomalainen tapa puhua työ- ja muista asioista voi kuulostaa paikallisen kollegan korvaan tylyltä.

 • Kohteliaan kommunikointitavan takia esimerkiksi suoran palautteen saaminen voi olla yrityskulttuurissa vaikeaa.

Lähteet: Financial Times, European Statistical Agency, globalis.fi, Virpi Venho-Jones

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Etsimme vaikuttajia tulevaisuuden Suomen Ekonomeihin

Työmarkkinat kokevat suuria muutoksia Suomessa, uudenlaiset työn muodot sekä lakimuutokset sekoittavat niin eduskuntaa kuin ammattijärjestöjä. Ammattijärjestöjen toiminta kokee paljon arvostelua, mutta ovatko ne pelkästään lakkouhkailua ja työmarkkinoiden jäykistämistä?

Ei, vaikka vaikutelma on monelle sitä. On tärkeä muistaa, että meillä Suomessa on useita järjestöjä, jotka keskittyvät tulevaisuuteen.

Miten toimii työmarkkinajärjestö, joka haluaa tulevaisuudessa keskittyä myös työn muutokseen tuoden samalla turvaa, järkevällä tavalla? Me Suomen Ekonomeissa tuomme järkeviä aloituksia työmarkkinoihin ja tuemme kauppatieteellistä koulutusta, jotta tutkintomme pysyy arvostettuna, mutta myös uudistuu.

Haluaisitko sinä tuoda omaa asiantuntemustasi sekä ajatuksiasi tulevaisuuden Suomen Ekonomeihin?

Suomen Ekonomien hallitus ohjaa järjestön toimintaa strategisella tasolla. Järjestömme on laaja ja siihen tarvitaan näkemystä ja asiantuntemusta sekä myös rohkeutta uudistua. Nyt Suomen Ekonomit hakee uutta hallitusta, johon tarvitaan niin varttuneempaa kokemusta työmarkkinoista kuin myös nuoria ekonomeja sekä opiskelijoita, joille työ ja tutkinto näyttävät hyvin erilaisilta.

Suomen Ekonomien hallituksessa olet

Tulevaisuuden hallitustyöskentelijä
Hallitustyöskentely vaatii kykyä tarkastella liiton toimintaa kokonaisuutena yhdistäen monta eri elementtiä. Hallituksessa työskentely kehittää sinua ammatillisesti edistäen vahvuuksiasi strategian ohjaamisesta työelämän kysymyksiin.

Vaikuttaja
Pääset vaikuttamaan hallituksessa kuumimpiin asiakysymyksiin, jotka vaihtelevat koulutus- sekä työmarkkinapolitiikasta brändi- ja jäsenkysymyksiin. Vaikuttaminen laajaan kokonaisuuteen sekä yhteisiin asioihin tekee hallitustyöskentelystä mielenkiintoista ja merkityksellistä.

Verkostoituja
Hallitustyöskentely avaa sinulle useita ovia, pääset tapaamaan mielenkiintoisia henkilöitä ja organisaatioita. Hienoimpia kokemuksia on nähdä omien hallitustovereiden asiantuntijuus ja oppia heiltä.

Tule vaikuttamaan ja kertomaan oma visiosi Suomen Ekonomien hallitukseen!

Miia Paavola
Hallituksen 3. varapuheenjohtaja
Suomen Ekonomit

Suomen Ekonomit etsii uutta hallitusta seuraavalle kolmivuotiskaudelle 2018-2020, hakuaika on käynnissä 3.9. asti. Lue lisää ja hae: ekonomit.fi/hallitukseen.

18.08.2017
Verkostoitumista, myyntipuheita ja opiskelua – Punkkariyrittäjän vauhdikas arki

Millaista on yrittäjän arki? Hektistä, epäsäännöllistä, vaihtelevaa, vapaata. Kaikkea tätä. Miten siitä selviää? Aikatauluttaminen, suunnittelu ja kalenteri ovat tärkeitä apuvälineitä. Ja se, että itse joustaa.

Yrittäjän arjessani ei ole juuri mitään säännöllistä. Kesäkuinen viikkoni kuvaa kuitenkin hyvin sitä, miten monenlaisesta eloni koostuu. Tervetuloa hetkeksi mukaan arkeeni!

Maanantai ja tähtivierasilta

Aloitin työpäiväni asiakkaan kanssa aamutreenillä. Minulla on muutama henkilökohtainen valmennettava ja vedän myös yritysvalmennuksia. Valmennettavani ovat olleet asiakkaitani jo pitkään, joten yhteistyö heidän kanssaan on sujuvaa ja piristävää.

Palaverien ja asioiden hoidon lomassa aloin valmistautua ”tähtivierasiltaan”. Minua oli pyydetty kertomaan erään liikkeen asiakkaille, kuinka unelmat on mahdollista saavuttaa. Ilta oli upea. Kauppa oli täynnä innokkaita kuulijoita, joiden kanssa sain käydä hyviä keskusteluja. Oman tarinani kertomisen lisäksi jätän esiintymisiini aina tilaa improvisointiin. Näin pystyn ohjaamaan iltaa suuntaan, josta kulloinenkin kuulijakuntani eniten hyötyy.

Esiintymisten jälkeen tunnen oloni aina superkiitolliseksi! On mahtavaa pystyä antamaan toivoa, inspiroida ja auttaa. Olen itse saanut niin paljon apua ja tsemppiä ympärilläni olevilta ihmisiltä, että tuntuu erityisen hyvältä itse pystyä nyt auttamaan.

Käyn pitämässä niin inspiraatio- kuin asiapuheenvuoroja eri tilaisuuksissa, luennoimassa oppilaitoksissa yrittäjyydestä sekä myös puhumassa eri bisnesverkostoissa. Puhujakeikat ovat aina hyvä juttu; positiivisen energian lisäksi saan lisää tunnettuutta omalle toiminnalleni ja usein myös heti varauksia uusista puheenvuoroista.

Tiistai ja toimitusjohtajaklubi

Kauppakamarin toimitusjohtajaklubi kokoaa sparrausmielessä yhteen eri alojen toimitusjohtajia. Nyt oli klubin ensimmäinen kokoontuminen. Foorumi on mielestäni hyvin mielenkiintoinen ja uskon, että ”kollegoilta” on mahdollista oppia paljon. Taisin olla porukan nuorin ja lisäksi olin ainoa start up –yrittäjä, mikä hieman erotti minut muista. On kuitenkin hienoa päästä juttelemaan muiden kanssa, sillä sekä yrittäjyys että toimitusjohtajuus ovat välillä melko yksinäistä hommaa.

Loppupäivään sisältyi jälleen valmennusta ja asioiden hoitoa. Perheen kanssa vietetyt hetket veivät kellon iltayhteentoista, minkä jälkeen sain hetkisen omaa aikaa. Arvokasta ja tärkeää sekin.

Keskiviikko: myyntiä ja mentaalivalmennusta

Aamu starttasi yritysmyynnin parissa tilaisuudessa, jossa tapasin viisi hyvinvointiasioista kiinnostunutta yritystä. Nämä ns. myynti -speed datet ovat aina hyvin intensiivisiä ja pakottavat tsemppaamaan, mutta ovat palvelujeni myynnin edistämiseksi olennaisia. Lisäksi on tärkeä verkostoitua, käydä tapahtumissa, olla aktiivisesti esillä, olla aktiivinen somessa ja myös luennoida ahkerasti. Myynti on hyvinkin konkreettista ja paljon aikaa vievää työtä.

Myyntitreffien jälkeen suuntasin NLP-opintojeni pariin. Olen koko kevään opiskellut NLP:tä ja nyt oli edessä kurssin toiseksi viimeinen päivä. Opiskelu on vienyt reippaasti aikaani, mutta on ehdottomasti ollut vaivan arvoista. NLP on ollut tänä keväänä minun tapani kehittää itseäni, päästää irti asioista, jotka eivät palvele ja ole enää olennaisia minulle ja ottaa käyttöön vahvuuksia, jotka auttavat eteenpäin.

Torstai ja tärkeä Tekes-tapaaminen

Yritykseni on ollut erityisen onnekas saadessaan Tekesiltä avustusta digipalveluiden kehittämiseen. Toivon kovasti, että menestyksekäs yhteistyömme myös jatkuu. Torstaiaamuni käynnistyi Tekesillä palaverilla, joka kieltämättä jännitti.

Tekesin suhteen olen hyvin uudella alueella, sillä en Lupausta aiemmin ole ollut sen kanssa tekemisissä. Kaikki toimintatavat yms. on opeteltava uusina asioina. Olen päättänyt kuitenkin suhtautua asioihin positiivisena haasteena ja yleensä tällaisesta uuden oppimisesta on aina hyötyä myös jatkossa.

Iltapäivällä oli NLP-kurssini valmistumispäivä, mikä oli hienoa, haikeaa ja erittäin tunteikasta. Samalla taputtelin itseäni olalle siitä, että start up –yrityksen liidaamisen ja perhearjen keskellä olen onnistunut myös opiskelemaan. Muistutin kuitenkin myös itseäni, että kun seuraavan kerran tulee fiilis ja halu opiskella jotain uutta, kannattaa miettiä hyvin tarkkaan. Kuluneen kevään aikana minulla taisi olla vain kaksi vapaata viikonloppua.

TGIF ja yhteenveto

Perjantaina pääsin vihdoin ”tekemään töitä”, eli edistämään asioita ja vastailemaan viikon aikana rästiin jääneisiin meileihin. Työtunteja aamuun mennessä: 45, fiilis: hyvin väsynyt (mutta onnellinen, viikkoon mahtui paljon hyvää!), spontaani päätös: mies reissussa, lapset työpäivän jälkeen autoon ja mökille.

Päivän työt tein itselleni sopivassa moodissa kotoa käsin. Priorisoin rankalla kädellä, jotta sain aloittaa viikonlopun ja hakea lapset hoidosta ajoissa, sillä tähän mennessä viikkoon ei juuri ollut mahtunut äiti-lapsi –laatuaikaa. Nautimme kaikki mökillä olosta ja vaikka olo tuntui väsyneeltä, päätin, että lähdemme sinne. Luonnossa ajatukset irtoavat huomaamatta arkiasioista ja mökillä riittää, että keskittyy metsäretkiin, ruoanlaittoon ja saunomiseen.

Päällimmäiset tunteet viikon jälkeen olivat kiitollisuus siitä, kun saan tehdä sitä, mitä rakastan ja erityisesti NLP-matkastani, sekä levon tarve. Parhaiten omaa latautumisaikaa löytää merkkaamalla sitä kalenteriin ja olemalla hyvällä tavalla itsekäs oman ajan suhteen. Voiko yritys voida hyvin, jos yrittäjä ei voi hyvin? Enpä usko. Lisäksi, jotta tekemisessä säilyy nautinto, on hyvästä energiasta pidettävä huolta.

Huolehdi hyvin oman elämäsi tärkeimmästä ihmisestä, itsestäsi.

<3 Riina
Twitter: @riinalaaksonen
Instagram: @riinagabriela
www.hyvinvointistudiolupaus.fi

Punkkariyrittäjän tarina jatkuu ensi kuussa. Seuraavassa tekstissä kerron yrittäjyyden aikana oppimistani asioista. Jos sinulla on toiveita, mistä haluaisit kuulla, laita toki viestiä tiedotus@ekonomit.fi

Riina Laaksonen on Hyvinvointistudio Lupauksen perustaja ja omistaja. Lupaus on syksyllä 2014 perustettu yritys, joka tarjoaa Personal Trainingia, ravintovalmennusta ja mentaalivalmennusta.

Koulutukseltaan Riina on ekonomi, Personal Trainer, ravintovalmentaja ja Life Coach. Riinan uratausta on IT-alalla, jossa hän on toiminut yli 10 vuotta sekä Suomessa että Keski-Euroopassa mm. esimiestehtävissä ja strategisissa kehittämistehtävissä. Toisena ammattina ja rakkaana harrastuksena Riina on toiminut liikunnanohjaajana jo yli 15:n vuoden ajan. Riinan perheeseen kuuluu aviomies, kolme poikaa ja koira.

03.07.2017
Opiskelija – turvaa toimeentulosi valmistumisen jälkeen ja vakuuta itsesi työttömyyden varalta jo nyt!

Kesä merkitsee monelle opiskelijalle kesätöitä. Oliko kesätöiden löytyminen sinulle haasteellista? Kilpailitko työpaikoista montaa osaavaa opiskelukaveriasi vastaan? Jäitkö jossakin työpaikassa täpärästi toiseksi? Näin saattaa käydä myös valmistuttuasi.

Työpaikka ei välttämättä löydy heti valmistumisen jälkeen tai työ voi olla tiedossa, mutta sen alkuun on pari kuukautta opintojen päättymisestä. Työn löydyttyä työnantajasi saattaa yllättäen joutua vähentämään väkeä yt-neuvottelujen seurauksena tai lomauttamaan koko henkilöstön muutamaksi viikoksi.

Näin voi käydä kenelle tahansa, eikä asiaan vaikuta se, kuinka hyvä työntekijä tai tyyppi olet. Näitä tilanteita varten voit kuitenkin varautua vakuuttamalla itsesi työttömyyden varalta jo opiskelujen aikana.

Milloin työttömyyspäivärahaa voi saada?

Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa voit saada ansiopäivärahaa, jos olet liittynyt työttömyyskassaan tarpeeksi ajoissa jo opiskelijana. Harmillisen usein työttömyyskassaan liittymiseen herätään vasta siinä vaiheessa, kun työsuhde on jo päättymässä tai työtä ei olekaan tiedossa valmistumisen lähestyessä.

Ansiopäivärahan maksaminen edellyttää noin puolen vuoden työskentelyä niin, että olet samalla IAET-kassan jäsen. Kesätyöt ja osa-aikaiset työt opintojesi aikana ovat oiva tilaisuus kerryttää tätä puolen vuoden jaksoa.

Kelan maksama työttömyysetuus, noin 700 euroa kuukaudessa, voi tuntua kohtuulliselta opintotuen jälkeen. Valmistumisen jälkeen monet edut kuitenkin katoavat: et saa enää bussilippua puoleen hintaan, et voi syödä edullisessa opiskelijaruokalassa tai treenata yliopiston huokeanhintaisella salilla. Ehkä olet myös asunut kohtuuhintaisessa opiskelijakämpässä, josta joudut muuttamaan valmistuttuasi pois.

Valmistumisen jälkeen menot siis väistämättä nousevat. IAET-kassan maksama ansiopäiväraha turvaa toimeentulon Kelan maksamaa työttömyysetuutta paremmin.

Esimerkkejä päivärahan määrästä

 • Kuukausipalkka 1600€, ansiopäiväraha IAET-kassasta 1069€/kk
 • Kuukausipalkka 2000€, ansiopäiväraha IAET-kassasta 1241€/kk
 • Kuukausipalkka 2300€, ansiopäiväraha IAET-kassasta 1370€/kk

Aika mukavasti verrattuna Kelan maksamaan noin 700€/kk-työttömyysetuuteen.

Faktoja ansiopäivärahasta

IAET-kassaan on mahdollista liittyä jo opiskeluaikana. Ansiopäivärahaa voidaan maksaa, jos olet ollut IAET-kassan jäsenenä työssä vähintään 26 kalenteriviikkoa, eli noin puoli vuotta.

 • Työn ei tarvitse olla kokopäivätyötä, vaan vähintään 18h/viikko riittää.
 • Palkan on oltava työehtosopimuksen mukainen, tai jos alalla ei ole työehtosopimusta, kokoaikatyön palkan on oltava vähintään 1 187€/kk (2017).
 • Työviikkoja voi kerryttää useassa eri pätkässä esimerkiksi kesätöistä tai osa-aikaisista töistä opiskelun ohella.

Näin työttömyyskassaan liitytään

Voit liittyä kassaan www.ekonomit.fi jäsenpalvelusivuilla kohdassa Omat sivut tai lähettämällä sähköpostia jasenrekisteri@ekonomit.fi. Huomioithan, että liittymishetkellä sinun tulee olla työsuhteessa. Jos olet allekirjoittanut työsopimuksen tulevasta työstä, voit laittaa kassajäsenyyden voimaan työsuhteen alkupäivästä lukien.

Mari Kettunen
Työttömyysturva-asiamies

19.06.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013