( Kehittyminen )

20. Opetuspalkinto myönnettiin Jyväskylään – hyvä opettaja vakuuttaa opiskelijat ja raadin

Teksti Kirsi Riipinen
Kuvat Olli Urpela
  • Mari Suoranta oli palkinnostaan hyvin otettu, olivathan opiskelijat valinneet hänet ehdolle. "Kyllä, tänään juhlitaan!"
  • Lappeenrannan teknillisen yliopiston Paavo Ritala ja Åbo Akademin Jonas Lagerström saivat kunniamaininnat.
  • Myös opiskelijat olivat Dare to learn -tapahtumassa mukana seuraamassa palkintojenjakoa ja tapaamassa tuttuja.
  • Vuoden 2017 palkinnon saaja Nina Kivinen kertoo, miksi palkinto oli hänelle tärkeä. Vuoroaan odottavat aiemmin palkitut Minna-Maarit Jaskari, Vesa Suutari ja Olli Kuivalainen.
Vuoden Opetuspalkinnon sai Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Mari Suoranta. Voittaja oli erityisen otettu opiskelijoiden laatimista perusteluista – todiste siitä, että nämä olivat oppineet myymään!

”He eivät todellakaan himmailleet. Huomasin, että hyvänen aika, hehän ovat oppineet myymään!”

Näin kommentoi tuore Suomen Ekonomien Opetuspalkinnon voittaja, Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Mari Suoranta, kun hän voitosta kuultuaan luki opiskelijoidensa lähettämää ehdotusta palkinnon saajaksi.

”Sehän oli huikea myyntipuhe!”

Voittaja julkistettiin 18.9. Helsingin Kaapelitehtaalla Dare to learn -tapahtumassa. Samalla juhlittiin Opetuspalkinnon 20-vuotisjuhlaa: Suomen Ekonomit on kannustanut kauppatieteiden opettajia Opetuspalkinnolla jo 20 vuotta. Ensimmäistä kertaa se jaettiin 1998 nimellä Opetussaavutuspalkinto.

Palkintosumma on varsin merkittävä, 10 000 euroa. Myös Suorantaa Opetuspalkinnon saajaksi ehdottanut Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijoiden ainejärjestö Pörssi palkittiin voittaneesta ehdotuksestaan 2 000 eurolla.

Järjestön puheenjohtaja Johannes Teittinen sekä korkeakoulupoliittinen vastaava Petteri Karjalainen kertoivat, että Mari Suoranta sai pörssiläisten yksimielisen kannatuksen. He korostavat, että vaikka yliopistoissa opettavat tekevät tutkimusta, opiskelijoille näkyvintä on opettaminen.

”Meille on myös merkittävää, että voimme valita ehdokkaan tällaiseen kisaan”, Teittinen sanoo.

Paitsi ehdotuksillaan, opiskelijat pääsevät vaikuttamaan myös raadissa, sillä iso osa sen jäsenistä on opiskelijoita.

Korkea taso toi kunniamaininnat

Opetuspalkinnon valinneen raadin puheenjohtaja Eero Kiiski painotti, että myyntiosaamisen edistäminen oli yksi Suorannan vahvuus. Valintaan vaikutti erityisesti opiskelijoiden yrittäjävalmiuksien lisääminen sekä kasvuyrittäjyyden edistäminen.

”Suorannalla on myös vahvat kontaktit elinkeinoelämään”, Kiiski perusteli valintaa.

Opetuspalkinnon teemana oli tänä vuonna – ei enempää eikä vähempää – maailmanparannus.

Suorannan opiskelijat ovat esimerkiksi perustaneet yrityksiä, jotka pyrkivät paremman maailman luomiseen. Yhden yrityksen viherseinä puhdistaa sisäilmaa, toinen yritys ehkäisee Afrikan tiekuolemia heijastimilla.

Kiiski sanoi, että raadin tehtävä ei kuitenkaan ollut helppo. Tästä syystä palkintoraati jakoi kaksi kunniamainintaa, kumpikin suuruudeltaan 2 000 euroa. Saajiksi nousivat Åbo Akademin akatemialehtori Jonas Lagerström ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston professori Paavo Ritala.

Asiaa rennolla otteella

Palkinnonjakotilaisuudessa ei pönötetty. Ekonomien koulutuspolitiikan asiantuntijat Suvi Eriksson ja Mika Parkkari juonsivat tilaisuutta, joka oli videoklippeineen ja tunnareineen naamioitu ”Pasilan Tohlopin ajankohtaislivelähetykseksi”.

Eriksson haastatteli kollegaansa kuin televisiolähetyksissä konsanaan: odotatko yllätyksiä, mikä yllätti. Parkkari nauratti yleisöään kommentoimalla muun muassa, että yllätyksiä ei ollut. Esille tulivat myös kilpailun vaikuttavat euromäärät sekä eurojen takana oleva Kaute-säätiö.

Mutta niin hupailua kuin show olikin, esille nousi myös tärkeää asiaa: yliopisto-opettamisesta ei Suomessa juuri palkita. Hyvä kysymys on, arvostetaanko opetusta ylipäätään tarpeeksi.

Ekonomien toiminnanjohtaja Anja Uljas muistuttikin tiiviissä historiakatsauksessaan, että liitto haluaa edelleen nostaa esiin hyvää opetusta ja osoittaa arvostusta kauppatieteiden opettajille.

Lähetyksen loppupuolelle oli säästelty uutinen. Suomen Ekonomien puheenjohtaja Timo Saranpää kertoi, että liitto julkistaa haettavaksi 12 kuukauden apurahan kauppatieteellisen alan opettajille ja kehittäjille.

”Toivomme apurahalle hyviä hakijoita”, Saranpää sanoo.

Merkittävä palkinto

Opetuspalkinnon juhlavuosi näkyi monella tavalla. Esimerkiksi somessa on julkaistu #opetuspalkinto-haaste, jolla kannustetaan jakamaan positiivisia oppimisen kokemuksia. Juhlavuoden kunniaksi Kaapelitehtaalla oli mukana myös lukuisa joukko aiempia palkinnon saaneita.

Vuosi sitten palkittu Åbo Akademin Nina Kivinen painotti, että palkinnossa on erityisen merkittävää se, että sitä ehdottavat opiskelijat. Kivisen näkemyksen vahvistavat myös muut palkinnon saajat.

Vaasan yliopiston Minna-Maarit Jaskari sai palkinnon 2014 yhdessä Katarina Hellenin ja Christina Gustafssonin kanssa. Jaskari muistaa opiskelijoiden arvostaneen ehdotuksessaan muun muassa markkinoinnin analytiikan läheistä suhdetta oikeaan elämään.

Vaasa sai kunniaa myös vuonna 2001, kun Vesa Suutari palkittiin opintojaksostaan Kansainvälinen henkilöstöjohtaminen. Hän muistaa palkinnon vahvistaneen hänen uskoaan siihen, että opetusta pitää kehittää. Myös Suutari on korvannut luennointia yhdessä pohtimisella ja workshopeilla.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston Olli Kuivalainen palkittiin kahtena peräkkäisenä vuonna.

”Toisena vuonna tuntui, että voiko tämä olla totta. Ilman muuta palkinto on merkittävä, erityisesti, koska opiskelijat laittavat opettajat ehdolle. Se kertoo, että he arvostavat opetustaan.”

17.10.2018

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013