( Työelämä )

3 x uusi työ

Teksti Marita Kokko
Kuva Vesa Tyni
  • Saija Tarro
  • Minna Toiviainen
  • Samuel Kuutti
Saija Tarro vaihtoi työnsä aiempaa ihmisläheisempään.

Terveistä elämäntavoista totta

KTM Saija Tarro, 39

Process Designer Microsoft > Etra-liiton toiminnanjohtaja

Etra-liitto auttaa auttaa ihmisiä terveempään elämään juurruttamalla terveyden tietotulvaa arjen paremmiksi valinnoiksi. Toiminnanjohtaja Saija Tarro vaihtoi it-projektit terveysvaikuttamiseen, sillä hän tuntee intohimoa terveyden edistämisen.

Etra on valtakunnallinen järjestö, jonka taustalla on Suomen adventtikirkko ja arvopohjana kristillinen ihmiskäsitys.

”Kyse ei ole suorasta uskonnollisesta toiminnasta, mutta ajattelemme, että ihmisen terveys muodostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta, mutta myös hengellisestä terveydestä”, Tarro täsmentää.

Valitsemalla aikanaan kauppatieteen opinnot Tarro halusi varmistaa mahdollisimman monialaisen työuran. Valmistuttuaan hän teki avoimen nettihakemuksen Nokialle Saloon, kotikaupunkiinsa. Ensin avautui äitiysloman sijaisuus, sitten vakituinen työsuhde.

Tarro oli mukana projekteissa, joilla Nokia laajeni ostamalla muita yrityksiä. Hän oli tiimissä myös Microsoftin ostaessa Nokian, samoin Microsoftin myydessä puhelinliiketoimintansa Foxconnille ja HMD Globalille.

Microsoft aloitti yt-neuvottelut Salossa juuri, kun Tarro palasi äitiyslomalta. Silloin oli selvää, että työt Salossa päättyisivät vuoden 2016 aikana.

Muutosmyllyssä Tarro totesi aiempaa ihmisläheisemmän työn houkuttelevan. Hän haki ja sai Etra-liiton toiminnanjohtajan työn tämän vuoden keväällä. Valintaan vaikuttivat hänen arvionsa mukaan pitkä kokemus projektitöistä ja organisointitaidot.

Etra järjestää terveysexpoja kouluissa ja ostoskeskuksissa. Perinteisiin kuuluvat kasvisruokakurssit ja kesäinen perheleiri Piikkiössä. Kaarinalaisessa koulussa järjestöllä on käynnissä pilottihanke, joka edistää terveellisiä ruokailutottumuksia ja innostaa nuoria kasvisten käytön lisäämiseen. Suunnitteilla on terveysexpo alakoululaisille sekä aikuisten hyvinvointiryhmät, joissa vertaistuki yhdistyy valmennukseen.

Kun työ on intohimo, on työajan rajaaminen Tarron mukaan vaikea, mutta selkeä tavoite. Vapaa-ajan täyttävät perhe, koira, ja luova liikunta.

”Käyn tanssitunneilla viisivuotiaan tyttäreni kanssa, ja perheliikuntakerhossa käymme kaikki yhdessä. Ruuanlaitto on rakas harrastus, samoin vapaaehtoistyö OCD-vertaistukiryhmän vetäjänä.”

Intohimo palveluun hoiva-alan parhaaksi

KTM Minna Toiviainen, 51

Finnairin matkustamopalveluiden johtaja > Med Groupin kotiin vietävien hoivapalveluiden ja ensihoidon liiketoimintajohtaja ja johtoryhmän jäsen

Minna Toiviainen tietää työn onnistuvan uskomalla ihmisiin ja yhdessä luotuun menestykseen. Vaihto matkustamopalveluista hoivapalvelujen vetäjäksi kiinnosti, koska näin hän pääsee jatkamaan intohimoaan palvelualaan ja asiakaskokemukseen,

Terveys- ja sosiaalipalveluyrityksiin lukeutuva Med Group on kymmenessä vuodessa kasvanut 100 miljoonan liikevaihdon yritykseksi, joka tarjoaa hammaslääkäri-, lääkäri-, hoiva- ja ensihoitopalveluita. Hoivapalveluiden liiketoimintajohtajan pestin vastuualueelle kuuluvat sekä kotiin vietävät että ensihoitopalvelut.

Ensimmäiset kaksi viikkoa Toiviainen aikoo kulkea ihmisten matkassa tutustumassa uusiin kollegoihin, asiakkaisiin, tehtäviin ja tapaan toimia.

”Rakkain osa-alue ovat ihmiset – uskon, että ihan jokainen haluaa onnistua omassa työssään, ja minun tehtäväni on auttaa siinä. Vastuullani on rakentaa esimiestyön tuki, toimintamallit ja prosessi niin, että hoitohenkilökunnan on helppo keskittyä työnsä tekemiseen inhimillisesti ja lämmöllä.”

Toiviainen on kesätöistään lähtien toiminut palvelualalla. Työuran loistohetkiä ovat olleet tilanteet, joissa on yhdessä lähdetty visioimaan uutta suuntaa niin, että toteutus hioutuu ihmisten omista ideoista.

Finnairin Toiviainen jättää, kun yhtiö on jälleen nousukiidossa. Hän on nähnyt myös yhtiön matalasuhdanteen ja vetänyt tes-neuvottelut.

”Kun luvut näyttävät hyvältä, on tietysti harmittavaa lähteä, mutta toisaalta taas on mukava jättää hyvässä kunnossa oleva tiimi ja palvelutoiminto seuraajan haltuun. Eniten jään kyllä kaipaamaan ihania ihmisiä. Suurin ikävä tulee yhteistä arkea.”

Yksi opeista Finnair-matkan varrelta mukaan uuteen oli konkreettinen oivallus palautteesta.

”Sparrasimme henkilöstöjohtajan kanssa tapausta, josta minun piti antaa aika ikävä palaute. Hän kuunteli minua ja kysyi, olenko antamassa palautetta siksi, että haluan ihmisen oppivan tästä vai siksi, että minua ottaa päähän. Sen jälkeen olen joka ikisessä palautesessiossa miettinyt, mitä ihminen itse palautteesta saa ja hyötyy. Jos ei mitään, kannattaako palautetta antaakaan.”

Vakuutusala vei

KTM Samuel Kuutti, 35

OP-vakuutuksen Uudenmaan alueen myyntipäällikkö > OP-vakuutuksen Uudenmaan alueen myyntijohtaja

OP-Vakuutuksen Uudenmaan alueen myyntijohtaja Samuel Kuutti iloitsee uudesta työstään OP-ryhmässä, jonka hän katsoo olevan laajenevilla palveluillaan alan edelläkävijöitä. Yhtenä esimerkkinä Kuutti mainitsee omat sairaalat ja kuntoutuksen tehostamisen, jotka tuovat ratkaisuja ja säästöjä työntekijöille, yrityksille ja yhteiskunnalle. Esimerkiksi polvileikkauksen jälkeen yleisin kuntoutusmuoto on vesijuoksu. OP-ryhmän sairaaloissa sen korvaa tyhjiöjuoksumatto.

”Potilas kuntoilee kuplassa, joka keventää hänen painoaan 80 prosenttia. Kuplakävelyn voi aloittaa jo leikkausta seuraavana päivänä, koska ei tarvitse odottaa haavan paranemista kuten vesijuoksussa. Tämä nopeuttaa paranemista jopa kaksi, kolme viikkoa.”

Täysin uusi palvelu syntyi helsinkiläisen palopäällikön aloitteesta, kun hoitajan ja lääkärin rinnalle saatiin työmestari arvioimaan kuntoutujan mahdollisuuksia palata työhön.

”Eihän palomiehen ole järkeä olla kolmea kuukautta sairauslomalla, jos käsi on murtunut, sillä pelastuslaitoksella on tarjolla monia kevyitäkin tehtäviä.”

OP-vakuutukseen Kuutti päätyi poikkeuksellista polkua. Hän työskenteli opiskeluaikanaan kalustetalo Maskussa ja havaitsi, kuinka vaikeaa rekrytointi on. Yhdessä veljensä ja kavereidensa kanssa hän perusti Skill Conceptin, joka teki suorahakuja asiakasyrityksille myyntikoulutuksen ja -valmennuksen ohella.

”Soitin OP-vakuutukseen Pasi Kouvalle myydäkseni haastattelemiamme henkilöitä hakuprosessiin, jolla he etsivät myyntipäällikköä pk-seudulle. Puolen tunnin keskustelun jälkeen Pasi käänsi pöydän ympäri ja kutsui minut työhaastatteluun. Se johti puolentoista vuoden myyntipäällikön pestiin OP-vakuutuksessa.”

Innostus terveydenhuollon kehittämiseen ulottuu myös Kuutin sivubisnekseen Vapu Medical Software -startupissa, jossa hän on tukihenkilö ja toimitusjohtaja. Yritys digitalisoi terveydenhuollon vastaanottokäytäntöjä. Softa mahdollistaa esimerkiksi ilmoittautumisen ja jonotilanteen seurannan kotoa.

”Palveluja pitää tarjota laadukkaasti netissä, mutta samalla on muistettava, että kaikki ihmiset eivät voi tai halua toimia verkossa. On ymmärrettävä, millaisessa tilanteessa ihminen tulee kohdata kasvokkain”, Kuutti toteaa.

13.12.2017

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013