( Kehittyminen )

3 x uusi työ

Teksti Marita Kokko
Kuvat Anton Reenpää & Jouhkin ja Rossin arkistot
  • Marjo Loisa opiskeli KTM-tutkinnossaan tietojohtamista poikkitieteellisessä ryhmässä. Lappeenrannassa aine kokosi yhteen kauppatieteen, tuotantotalouden ja tietotekniikan opiskelijoita.
  • Aika perheen kanssa on Hannu Jouhkin elämän ydintä ja liikunta eri muodoissaan energian lähde. Kestävyyslajit, hiihto ja juoksu, sekä kuntosali tarjoavat vastapainoa arjelle.
  • Kirsi Rossilla on taustallaan monipolvinen työura. Vaikka liiketoiminnassa pelittävät samat perusperiaatteet alalla kuin alalla, vaatii pelifirman johtaminen löytämään alan ominaispiirteet.

Ekonomit kehityksen kärkeen

KTM, YTM Marjo Loisa
Lappeenrannan teknillisen yliopiston viestintäjohtaja > Suomen Ekonomien viestintäjohtaja

Suomen Ekonomien uusi viestintäjohtaja Marjo Loisa nostaa ekonomit keskeisiksi toimijoiksi yhteiskunnan, ympäristön, talouden ja kilpailukyvyn kehityksessä.

”Ekonomit edustavat vahvaa asiantuntijuutta, ja tämän asiantuntijaryhmän näkemys täytyy saada kuuluviin oikeissa paikoissa, oikeaan aikaan. Ajankohtaisia tavoitteita edunvalvonnassa ovat esimerkiksi työmarkkinoita jäykistävien turhien kilpailukieltosopimusten vähentäminen ja asiantuntijoiden työajan turvaaminen lailla”, hän sanoo.

”Viestinnässä tärkeää on strategisuus, vaikuttavuus ja tavoitteellisuus. Tarvitaan myös nopeaa reagointikykyä ja uutisarvon ymmärrystä.”

Näkemys on muokkautunut työuran varrella: Loisa teki yhdeksän vuoden uran Lappeenrannan teknillisen yliopiston viestinnän johtotehtävissä, jota ennen hän työskenteli journalistina.

Uudelle viestintäjohtajalle on tärkeää asioiden merkityksellisyys.

”Esimerkiksi LUT:ssä viestinnän avulla pyrittiin edistämään globaalistikin tärkeitä asioita, kuten puhdasta energiaa ja vettä, kiertotaloutta ja kestävää liiketoimintaa.”

Nyt merkityksellisten asioiden edistäminen jatkuu Suomen Ekonomeissa. Loisa sanoo olevansa erityisen kiinnostunut vaikuttajaviestinnästä ja vaikuttamistyöstä, mikä on vahvasti myös Suomen Ekonomien viestintäjohtajan työsarkaa.

”Edellinen ja uusi tehtäväni nivoutuvat toisiinsa, sillä kauppatieteellistä koulutusta antavat yliopistot ovat Suomen Ekonomeille tärkeitä yhteistyökumppaneita. Ehdin työskennellä LUT:ssä pitkän rupeaman brändin, viestinnän ja markkinoinnin vetäjänä. Nyt oli luonteva hetki muutokselle.”

Loisan uran perustana on kaksi akateemista tutkintoa. Nuorena hän valmistui Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi pääaineenaan sosiaalipsykologia. Työelämä herätti halun oppia lisää. Tie vei lukemaan tietojohtamista Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon, josta hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi.

Suomen Ekonomien palvelut ovat Loisalle tuttuja, ja niistä hän haluaa viestiä koko ekonomikunnalle.

”Palvelujen laatu, laajuus ja yksilöllisyys – näistä kaikista pitää kertoa jäsenlähtöisesti. Tätä työtä onkin tehty jo pitkälle.”

Ekonomien vuoden 2018 teema on hyvinvointi. Omasta hyvinvoinnistaan Loisa pitää huolta priorisoimalla unen aina kun se vain on mahdollista. Liikunta on toinen hyvinvoinnin lähde.

”Kiireisinäkin päivinä yritän nipistää aikaa vaikka vain vartin kävelyyn tai venyttelyyn.”

Arvopohja veti järjestöön

KTM Hannu Jouhki, 45
Monipuolinen ura lääkeyhtiö Sanofilla > SAK:n Kasvu ja vaikuttaminen -osaston johtaja

Arvolähtöinen työ sai Hannu Jouhkin vaihtamaan lääkealan johtotehtävät SAK:n kasvun ja vaikuttamisen johtamiseen.

”Osalle meistä sopii syvä asiantuntemus kapealtakin sektorilta, ja tuote- ja toimialaosaaminen on aina ihailtavaa. Itse haluan lähestyä asioita kokonaisuuksien kautta. SAK:ssa saan oikeasti miettiä, mikä on hyvä yhteiskunta. Mukana on arvopohjaisia kysymyksiä oikeudenmukaisuudesta ja mahdollisuuksien tasa-arvosta.”

Jouhki on valmistunut kauppatieteiden maisteriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta, mutta on opiskellut myös sosiaalipsykologiaa Tampereella ja kansainvälistä politiikkaa Prahassa. Hänellä on pitkä kokemus johtamis- ja asiantuntijatehtävistä kansainvälisessä lääkeyrityksessä ja tausta valtiovarainministerin erityisavustajana.

Jouhkin tehtäviin keskusjärjestössä kuuluvat viestintä, yhteiskuntavaikuttaminen elinkeinopolitiikan kautta sekä talouspolitiikka.

”Elinkeinopolitiikassa pidän tärkeänä yhteiskunnallisen infrastruktuurin kehittämistä. Julkisuudessa on paljon suuria visioita, esimerkiksi Tallinna-tunneli ja metropolialueen tulevat ratkaisut. Keskusjärjestönä olemme vahva vaikuttaja monenlaisissa hankkeissa. Meillä on näkemystä yhteiskunnan kehittämisen suuntaviivoista.”

SAK on Jouhkin mukaan hyvin hereillä työelämän murroksessa. Järjestöllä on meneillään Mahdollisuuksien aika -hanke, jossa ehdotetaan ratkaisuja uudistuvaan työelämään ja alustatalouteen.

”Työelämän murroksessa on kyse myös veropohjan kestävyydestä, eläketurvasta ja sosiaalisesta suojelusta. Ne on pidettävä mukana pohdinnoissa”, hän tähdentää.

Työelämä on ollut uuden edessä monta kertaa aiemminkin. Jouhki korostaa, että yhdessä sopimalla ja neuvottelemalla on muutokset saatu hyödyttämään kaikkia osapuolia ja takaamaan talouskasvun mahdollisuudet. Esimerkiksi paikallinen sopiminen on jo tosiasia. SAK on mukana kehittämässä sitä.

”Näkemyksemme mukaan paikallisen sopimisen tulee olla aitoa sopimista osana työehtosopimusjärjestelmää.”

Jouhki ei näe järjestäytymisasteen laskua epäluottamuslauseena ay-liikkeelle, sillä taustalla on työelämän pirstaloituminen.

”Toimimme tilanteessa parhaiten, kun teemme uusia yhteiskunnallisia avauksia. Esimerkiksi perhevapaauudistuksessa SAK oli selvä liikkeellepanija. Uskomme, että avausten myötä ihmiset ymmärtävät ay-liikkeen olevan heitä hyödyttävä, rakentava voima.”

Rohkeasti peliyrittäjäksi

KTM Kirsi Rossi, 36
Kauppatieteiden aikuisopiskelija Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa > Random Potion -peliyrityksen osakas ja johtaja

Kirsi Rossi valmistui joulukuussa pääaineenaan tietojohtaminen ja uskaltautui saman tien nuoren peliyrityksen osakkaaksi ja johtajaksi. Työ startup-yrityksessä vaatii paljon opettelemista ja aktiivista otetta.

Työelämässä Rossi ei ole aloittelija, sillä opintoja on edeltänyt ja niiden rinnalla kulkenut kymmenen vuoden työura yritysten markkinoinnissa, myös it-alan projekteissa. Graduaan hän kuitenkin teki päätoimisesti. Kun lopputyö alkoi valmistua, aukesi tilaisuus lähteä mukaan tietokonepelejä luovaan Random Potion -yritykseen.

”Pienessä ja uudessa firmassa tapahtuu koko ajan. Kun yhden asian saa hoidettua, on jo uutta edessä: joku tiimistä löytääkin uuden tehtävän tai rahoitus vaatii lisähuomiota”, hän kuvaa.

Rossi oli harkinnut yrittäjyyttä jo opiskellessaan ammattikorkeakoulussa. Nyt elämäntilanne tuki ajatusta.

”Peliala on kiinnostanut jo pitkään, koska monet kavereista ovat alalla. Ja kun oli tovin ollut päätoimisena opiskelijana, oli ehtinyt suhteuttaa tulonsakin myös yrittäjän aluksi vaihtelevaan tulovirtaan.”

Rossi toteaa pelialan olevan monen ammattilaisen yhteisö. Hän näkee tehtävänsä asiantuntijoiden johtajana vuolaiden ideavirtojen uomaajana.

”Untuvikkofirmassa, jossa kaikki ovat asiantuntijoita ja iso osa myös osakkaita, johtajan tulee luoda avointa keskustelukulttuuria. Vaikka yritys onkin syntynyt kaveriporukan ideasta, huomaa aika ajoin, että heidät pitää saada yhteen keskustelemaan ja jakamaan tietoa keskenään. Näin löytyvät uudet näkökulmat ja ajatukset.”

Joskus Rossi joutuu jopa toppuuttelemaan tiimiään.

”Vaikka porukalla on loputon määrä ideoita ja intoa, uudessa yrityksessä aika ja raha ovat rajallisia. Tarkoitus ei ole rajoittaa, mutta yhdessä on mietittävä, mihin suuntaan menemme.”

Työn imu on Rossin tehtävissä vahvaa, mutta hän varoo uppoutumasta liian syvälle. Kun koko ajan voisi tehdä enemmän ja enemmän, on aikaa otettava itsellekin.

Rossi lataa akkujaan liikkumalla. Ominta hänelle on tanssi kaikissa muodoissaan, baletista lattareihin.

”Kun opettelet koreografioita, et pysty enää miettimään työasioita. Parin tunnin tanssiharjoitusten jälkeen on mieli kirkastunut ja etäisyys antanut tilaa uusille ratkaisuille.”

12.4.2018

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013