( Työelämä )

3 x uusi työ: Rikkautena monialainen koulutus

Teksti Marita Kokko
Kuvat Miikka Kiminki, Anni Nissinen ja Hirvoilan arkisto
  • KTK Rita Aaltolahti
  • MSc in Economics Emma Alftan
  • KTM Teppo Hirvoila

Rikkautena monialainen koulutus

KTK Rita Aaltolahti, 30
Kauneusalan ammattilainen
> KTM keväällä 2019, pääaineena rahoitus

Rahoitusalalla tarvitaan jatkuvasti lisää asiakasymmärrystä ja kykyä nähdä asiakkaan etu nykyhetkeä pidemmälle. Rita Aaltolahden mukaan pysyviä asiakassuhteita syntyy ainutlaatuisten ja yksilöllisten palvelutilanteiden kautta. Hän on tottunut asiakkaiden kohtaamiseen jo aiemmalla urallaan kauneuden parissa.

”Kun laittaa oman persoonansa peliin ja kuuntelee asiakkaan tarpeita, asiaskas tuntee saavansa laadukasta palvelua ja henkilökohtaisia ratkaisuja.”

Oppinsa aakkoset hän sai 14-vuotiaana mallikurssilta. Se tie vei mallin töihin ja kansainvälisiinkin kauneuskilpailuihin. Miss Suomi -kilpailun finaalissa hän on ollut kahdesti.

”Kilpailukokemukset ovat kasvattaneet itsevarmuutta sekä auttaneet työhön liittyvissä haasteissa, kuten työhaastatteluissa. Usko omaan tekemiseen ja kyky tuoda esille vahvuuksia ovat valtteja, jotka kisat ovat tuoneet sivutuotteena.”

Ulkonäöstä huolehtiminen johdatti lukion jälkeen myös parturi-kampaajan koulutukseen. Polte lisähaasteisiin sai jatkamaan ammattikorkeakoulun estenomitutkintoon.

Estenomin tutkintoon kuuluva opiskelijavaihto vei Ranskaan opiskelemaan kansainvälistä rahataloutta ja juridiikkaa sekä sytytti kipinän uusiin opintoihin. Tutkinnon jälkeen matka jatkui kosmetiikkamyyjäksi.

Mielessä kyti kuitenkin halu jatkaa opintoja. Keväällä 2016 Aaltolahti haki ja pääsi kauppakorkeakouluun. Nyt hän suorittaa viimeisiä kurssejaan ja on valmistumassa kauppatieteiden maisteriksi keväällä 2019. Pääaineena hänellä rahoitus, sivuaineena juridiikka.

Aaltolahden ura finanssialalla käynnistyi tänä kesänä OP Länsi-Suomen päivittäispalveluissa Porin BePopissa. Kesätyö sisälsi monipuolisesti rahaliikenteen hoitoa talletuksista valuuttoihin sekä kuolinpesäasioidenkin selvittelyä.

Haastavinta uudella alalla ovat Aaltolahden mukaan alati lisääntyvät juridiset vaatimukset.

”Rahoitusala elää ja muuttuu koko ajan. Se myös motivoi. Tunnen löytäneeni oman alani.”

Akkujaan Aaltolahti lataa urheillen, kokaten ja leipoen – stressihetkinä hänen pakastimensä täyttyy korvapuusteista.

Luovien alojen luotsi

MSc in Economics Emma Alftan, 42
Kustannusosakeyhtiö Otavan lasten- ja nuortenkirjaosaston päällikkö
> Mellakka Management

Kun Emma Alftan oli työskennellyt seitsämän vuotta kirjankustannusmaailmassa, alkoi tuntua siltä, että on aika kurkistaa kulman taakse.

”Rakastin työtäni Otavalla kirjojen keskellä, mutta mielessä muhi muutakin. Luin Satu Rämön ja Hanne Valtarin kirjan Unelmahommissa, joka kolahti heti. Ohjenuora tulevaan löytyi kirjankansien välistä – tee itsellesi työ siitä, mistä pidät.”

Emma Alftanilla oli monta bisnesideaa, joita hän pallotteli myös Mellakka Helsingin perustajan Mari Wainion kanssa.

”Huomasimme, että ajatukset ja ideat sopivat Mellakan tarpeisiin, ja syntyi Mellakka Management.”

Manageritoimiston konsepti on Suomessa jotain uutta. Toimisto keskittyy luovien ja yhteiskunnallisten vaikuttajien urasuunnitteluun sekä puhujapalveluiden myyntiin Suomessa ja ulkomailla. Toimisto edustaa muun muassa Antti Holmaa, Linda Liukasta, Henkka Hyppöstä ja Jenni Pääskysaarta. Mellakka Management järjestää myös koulutusta sekä valmennusta asiantuntijoille ja yritysjohdolle.

”Luovan alan ihmiset ovat moniosaajia, ja heillä on usein monta rautaa tulessa. Leipä saatetaan ansaita monelta taholta sekä kirjoittamalla, luennoimalla että juontamalla. Silloin tarvitaan ihmistä, joka auttaa päätöksissä ja osaa neuvoa, milloin kannattaa sanoa kyllä ja milloin ei.”

Emma Alftan tuntee media-alan monelta kantilta entuudestaan. Vuodet BBC:llä Lontoossa, Nelosella, WSOY:llä ja Otavalla ovat opettaneet hallitsemaan erityisesti media-alan kokonaisuuksia. Hän on opiskellut myös kulttuurilaitosten johtamista Greenwichin yliopistossa. Alftan hyödyntää oppimaansa myös nykyisessä työssään.

”Yhdistävä tekijä Otavalla ja nyt Mellakka Managementissa on ongelmien ratkaiseminen, myyminenkin on eräänlaista ongelmanratkaisua.”

Alftan sanoo nauttivansa työnteosta, ja päivät ovat täynnä kohtaamisia.

”Tykkään keskittyä ihmiseen.”

Ilmastonmuutos ohjaa myös autokauppaa

KTM Teppo Hirvoila, 34
Varsinais-Suomen Auto-Center Oy:n Business Controller
> saman yhtiön talousjohtaja ja Turun Auto-Center Oy:n osakas

Ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ympäristönsuojelu ovat tulleet vahvasti autobisnekseen. Hybridiautojen myynti kasvaa kohisten, kuvaa Teppo Hirvoila tämän päivän autokauppaa. Varsinais-Suomen Auto-Center Oy:n talousjohtajana hän kehittää yhtiön toimintaa Toyotan tehtailta maailmalle levinneellä Lean-ajattelulla, jolla yksinkertaistaa ja järkeistää rutiineja. Häntä työllistää myös uusi Turun Auto-Center, jossa hän on osakkaana.

Autot ovat kiinnostaneet Hirvoilaa aina, ja siksi jo opiskeluvuosiin sopi työ automyyjänä. Työkokemustaan monipuolistaakseen Hirvoila työskenteli jonkin aikaa myös pankissa, ja valmistuttuaan hän siirtyi talouden näköalapaikalle tilintarkastustehtäviin.

Kokemukset tilintarkastajana loivat kiinnostuksen yrittämiseen. K-kauppiaiden valmennuksen kautta hän päätyi K-kaupan yrittäjäksi.

”Se oli opettavainen kokemus, sillä pienessä kaupassa yrittäjä saa venyä moneen. Kaupalla meni hyvin, mutta nälkä kehittyä talousalan huippuosaajaksi kasvoi.”

Hirvoila päätti palata entiseen työpaikkaansa ja suoritti KHT-tilintarkastajan tutkinnon. Syvällinen ote lukuihin yhdistettynä bisneskokemuksiin veivät hänet Varsinais-Suomen Auto-Centeriin ja heinäkuun alusta yhtiön talousjohtajaksi.

”Työssäni pystyn nyt hyödyntämään teoriaosaamistani ja käytännön yrittäjäkokemustani. Myös arvot vanhassa perheyhtiössä sopivat hyvin omiini.”

Hirvoilan mukaan Suomessa tarvitaan yksityisautoilua, koska maa on harvaan asuttu ja välimatkat pitkiä. ”Siksi on tärkeää vähentää fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja kehittää pienipäästöisiä ja uusia energiamuotoja hyödyntäviä autoja”, hän toteaa.

Toinen kehityssuunta on helpottaa autojen hankintaa.

”Nyt mietitään enemmän ihmisten liikkumista kuin autojen absoluuttista omistamista. Pääkaupunkiseudulla on helppo hyödyntää yhteiskäyttöautoja. Muualla palvelee paremmin esimerkiksi yksityisleasing.”

17.10.2018

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013