( Kehittyminen )

Alf Rehn: Ajattelu on vaarallista työtä

Teksti Mikko Huotari
Kuva Markus Pentikäinen/Otavamedia
Jos pelko rajoittaa ajattelua, ihminen ei voi elää täyttä elämää.

Alf Rehn kokee olevansa etuoikeutettu, mitä tulee ajattelemiseen. Kun hänestä tuli Åbo Akademin organisaatioiden ja johtamisen professori 31-vuotiaana, hänelle annettiin mahdollisuuksia ja paljon aikaa miettiä asioita.

”Suurin osa ihmisistä on liian kiireisiä ajattelemaan”, Rehn sanoo.

Ajatteluun käytetty aika on vauhdittanut akateemista uraa ja näkyvyyttä mediassa. Lisäksi hänet on nimetty kansainväliselle bisnesajattelijoita listaavalle Thinkers 50 -listalle.

Ekonomin ura ei ollut Rehnille itsestäänselvyys. Itse asiassa hän halusi opiskella filosofiaa, mutta opiskelupaikkaa valitessa iski pelko toimeentulosta. Mutkien kautta hän päätyi opiskelemaan ekonomiksi.

”Ensimmäinen vuosi meni rällätessä. Sain viisi opintoviikkoa, kaikki huonoilla arvosanoilla. Ainoa kurssi, jonka sain läpi, oli organisaation ja johtamisen kurssi”, Rehn muistelee.

Toisen vuoden opiskelijana Rehn ryhdistäytyi. Motivaatio opintoja kohtaan kasvoi huikeasti, kun hänen opettajakseen tuli professori Claes Gustafsson.

”Hän oli aidosti omituinen opettaja, hyvin älyllinen ja laaja-alainen avainhenkilö. Tunneilla luettiin myös filosofiaa ja antropologiaa”, Rehn kuvailee.

Hän oivalsi, että ekonomina voi tehdä kumpaakin, eli pohtia suuria älyllisiä kysymyksiä ja olla samaan aikaan kiinni konkreettisissa asioissa.

”On mielenkiintoista lähestyä esimerkiksi kielen kysymyksiä tai kulttuurikysymyksiä kentässä, jossa ne oikeasti merkitsevät jotain, sen sijaan että pohditaan jotain steriiliä ja abstraktia yleisellä tasolla”, Rehn selittää.

”Eettisetkin keskustelut ovat kiinnostavia, kun niissä haisee hiki ja raha.”

Lentäen ravintolaan

Vaikka professorin työ on Rehnille mieluisaa, hän viihtyy hyvin myös liike-elämässä ja mediassa. Akateeminen elämä, hallitustyöskentely ja mediajulkisuus pitävät Rehnin kiireisenä, mutta miten hän nollaa päänsä?

”Jotkut sanovat, että heillä on rauhoittumisen tarve, mutta minä en edes tunnista sitä. En tiedä, mitä se tarkoittaa”, Rehn nauraa.

Hän kuitenkin harmittelee, että kiireiden vuoksi harrastukset ovat jääneet vähiin.

”Ennen kaikkea haluaisin, että olisi enemmän aikaa pelata tietokonepelejä. Olen suuri tappelu- ja seikkailupelien fani”, Rehn sanoo.

Huipputason ruualle Rehniltä on kuitenkin löytynyt jonkin verran aikaa. Hän ei itse niinkään kokkaa, vaan rakastaa Michelin-tähtiä. Välillä hän lentää naisystävänsä kanssa johonkin kaupunkiin pelkästään tutustuakseen kiinnostavaan ravintolaan.

”Huippuravintolan täytyy olla loputtoman luova ja erittäin tehdasmaisesti organisoitu. Tämä jännite on äärimmäisen kiehtova”, Rehn sanoo.

Ruumiin työtä

Thinkers 50 -listalle pääseminen on ollut suuri huomionosoitus Rehnille. Ajattelu on Rehnin työtä.

”Ajattelu on sekava prosessi, joka sisältää muun muassa lukemista ja ideoiden törmäilyä pään sisällä.”

Hänelle ajattelu on ruumiin työtä, jossa ajatus jalostuu, kun alkaa kirjoittaa. Kyse ei siis ole siitä, että ensin tulee jokin ahaa-elämys ja sen siirtää mekaanisesti paperille.

”Kun istuu läppärin ääressä ja työstää sitä eteenpäin, niin jossain vaiheessa saattaa kirjoittaakin jotain fiksua. Ajattelu istuu sormissa.”

Ajattelu on myös vaarallista ja uhkarohkeaa. Yleensä on helpompaa olla samaa mieltä muiden kanssa. Niin pääsee uralla eteenpäin, eikä lähipiiri ala vierastaa sooloilijaa. ”Suomessa suurin osa ihmisistä ei elä täyttä elämää, koska he pelkäävät, eivätkä käytä aivojaan. Pelon vuoksi ideat eivät nouse siivilleen”, Rehn pohtii.

”Pelko meidät syö, eivät lamat.”

Feministin perspektiivi

Rehn sanoo, että hän käy myös feminististä. Omaa uraansa peilatessaan hän uskoo, että tuskin kukaan 30-vuotias nainen olisi saanut hänen professuuriaan. Nuori vihainen mies siihen hommaan kelpasi, mutta naista olisi todennäköisesti pidetty pyrkyrinä tai tytönhempukkana.

”Naiset eivät ole edelleenkään tasa-arvoisia. Yhteiskunnassamme on yhä pieniä mekanismeja, joiden vuoksi naiset, homot, ikääntyneet tai eri etnistä alkuperää olevat joutuvat kokemaan rajoituksia, joita minun kaltaiseni valkoinen, keskiluokkainen heteromies ei kohtaa”, Rehn sanoo.

Feminismin piikkiin laitetaan kaikenlaisia ääliömäisyyksiä, mutta kyse on vallan kritiikistä. Ja kun puhutaan vallasta, se liittyy Rehnin alaan, johtamiseen. Feministisistä teorioista lähtevää gender-tutkimusta on tarjolla Rehnin laitoksen maisteritason kursseilla.

”Me emme tuputa sitä, mutta jos jostain tulee johtaja, niin hänellä tulee olemaan miesalaisia ja naisalaisia, miesjohtajia ja naisjohtajia. Meidän täytyy ymmärtää tällaisia asioita ja vallan järjestelmää. Se on yksi perspektiivi, joka olisi hyvä hallita.”

1.6.2016

Q&A

Kuvaile itseäsi ekonomina kolmella sanalla?

Utelias, laiska, eksynyt

Millainen on täydellinen päiväsi?

Kun on kaukana pois toimistolta, saa töitäkin tehtyä.

Paha mokasi työelämässä?

Ehkä olisi pitänyt systemaattisemmin lähteä kauas ulkomaille nuorempana.

Kolme vinkkiä kylterille?

1) Kokeile enemmän uusia kulttuureja ja maita.

2) Yliopistossa luettu ei riitä koulutukseksi. Koko ajan täytyy oppia.

3) Tee paljon virheitä ja kokeile monta syntiä. Se on ainoa tapa oppia elämässä.

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Ainutlaatuinen sinä – ainutlaatuinen osaamisesi

Asiakkaani kysyvät minulta usein, miten he voivat erottua muista oman alansa osaajista ja miten he saisivat rekrytoijat kiinnostumaan itsestään. Minä vastaan heidän kysymykseensä vastakysymyksellä: Mistä sinä olet kiinnostunut ja missä olet onnistunut?

Erottuakseen muista työmarkkinoilla ei tarvitse olla maailman paras omalla alallaan, ei edes Suomen tai oman kaupungin paras. Tärkeää on, että kerrot selvästi ja ytimekkäästi, missä olet hyvä etkä pakota lukijaa päättelemään erinomaisuuttasi työhistoriasi tai muun kokemuksesi perusteella.

Kun luen asiakkaitteni CV:itä ja hakemuksia, huomaan kuinka kaavamaisia lauseita niihin kirjoitetaan. Ihmisillä näyttää menevän aivot jollakin tavoin lukkoon, kun kyse on oman osaamisen markkinoinnista. Tai ehkä kyse onkin juuri siitä, että CV:tä ja hakemusta ei koeta oman osaamisen markkinoinniksi vaan itsensä kehuskelemiseksi. Jokainen myös tietää, että kehuskelu ei herätä kenenkään kiinnostusta, mutta on vaikea löytää tapaa kertoa omasta osaamisesta muulla tavalla.

Kiinnostus johtaa onnistumiseen

Kun ryhdyt miettimään omaa, ytimekästä markkinointiviestiäsi, on monta tapaa lähestyä asiaa.

Yksi tapa on ryhtyä miettimään, mistä asioista olet aidosti kiinnostunut. Kiinnostusten ei tarvitse liittyä suoraan työhön, vaan kysy itseltäsi, mikä sinua ylipäätään elämässä kiinnostaa.

Toinen kysymys on: Missä olet onnistunut? Milloin olen kokenut iloa ja innostusta? Milloin olen nauttinut työn tekemisestä ja aikaansaamisesta? Vastaukset voivat edelleen liittyä mihin tahansa elämänalueeseen, työhön, harrastuksiin, luottamustehtäviin, perhe-elämään tai muuhun vapaa-aikaan. Yleensä onnistumme asioissa, jotka meitä kiinnostavat, joten kysymykset liittyvät myös toisiinsa.

Kolmas kysymys kuuluu: Miksi olet onnistunut? Mitkä taidot, tiedot tai toimintatavat tai ominaisuudet olivat mukana onnistumisessa?

Kun tarkastelet muutamia, ehkä useampiakin, onnistumisia, voit alkaa huomata yhteneväisyyksiä. Huomaatkin, että samat toimintatavat, taidot, tiedot ja osaamiset vaikuttavat onnistumiseesi, tapahtuipa se millä elämänalueella tahansa.

Samassakin asiassa voi onnistua monella tavalla. Onnistutko esimerkiksi siksi, että sinulla on jonkin asian syvällistä osaamista, pystyt soveltamaan sitä käytäntöön ja vielä kertomaan siitä toisille yksinkertaisesti. Vai onnistutko siksi, että löydät oikeat ihmiset, joilla on tarvittava asiantuntemus ja osaat innostaa ryhmän antamaan parhaat taitonsa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi?

Kiteytä osaaminen kuvaksi

Mitkä osaamiset, taidot, tiedot, toimintatavat tai ominaisuudet nousevat esille äskeisen analyysisi perusteella? Sparraa hiukan itseäsi, ideoi, yhdistele, laajenna tai syvennä. Pyri kiteyttämään omannäköinen osaamiskokonaisuus, jossa on 3 – 5 ydinaluetta. Kun olet löytänyt ydinalueet, piirrä kuva, malli tai kaavio, johon tiivistyy juuri sinun osaamisesi. Millainen kolmio, tähti tai muu kuva sinun ainutlaatuisesta osaamiskokonaisuudestasi piirtyy?

Arja Parpala
Uravalmentaja

03.01.2018
Paniikkia ja pieruverkkareita – perhevapaalta paluun haasteet ja ihanuus

Kun töihin paluuni esikoisen syntymän ja ensimmäisen perhevapaaperiodini jälkeen lähestyi uhkaavasti, haikeat ajatukset ja uhkakuvat (lue: pienoinen paniikki) ottivat valtaa ajatuksissani. Yhä useampana yönä sain nähdä vähintäänkin outoja työpaikkaliitännäisiä unia. Murehdin paitsi sitä, miten pieni ihmisen taimeni pärjää vieraissa käsissä ja ilman täydellisen äitinsä hoivaa (kyllä, tämä on ironiaa), myös sitä kuinka itse selviydyn palatessani työrintamalle. Panikoin, onko tietotaitoni jo täysin vanhentunut – olinhan ollut pois ihan kokonaisen vuoden! – ja olivatko hormonihuurut tuhonneet ajattelukapasiteettini lopullisesti.

Kun jätin pikkuiseni hoitoon, hän ei jäänyt itkemään perääni, mutta itse vollotin ensin bussipysäkillä ja toiseen otteeseen työkaverini toivottaessa minut halauksin tervetulleeksi takaisin. Tykkään kovasti työstäni, mutta silti pohdin pienessä päässäni, olisiko hyvä äiti malttanut olla kotosalla kotvasen kauemmin.

Toinen kerta toden sanoo?

Toisella kerralla olin perhevapailla hurjat puoli vuotta kauemmin ja pääsin hieman vähemmällä etukäteisstressaamisella. Työkaveritkin ilmestyivät unissani erikoisiin asiayhteyksiin vasta lähempänä töihin paluun ajankohtaa. Ehkä asiaa ei arjessa kahden pienen lapsen kanssa ehtinyt niin paljon vatvoa, mutta yhtäkkiä ensimmäisen työpäivän aatto vain koitti ja tajusin että pieruverkkarit ja imetyshuppari pitäisi vaihtaa johonkin astetta korrektimpaan asukokonaisuuteen.

Toisen lapsen kohdalla mammailun merkeissä vietetyn rupeaman päättyminen ei enää tuntunutkaan niin isolta asialta. Älysin myös jo heti alkuun nauttia enemmän työelämän haasteista, päivittäisestä aikuisesta seurasta ja siitä, että lounaan sai syödä lämpimänä ilman että kukaan huutaisi kesken kaiken pyyhkimään. Jäin bussista oikealla pysäkillä ja melkein joka päivä hyppäsin vielä ihan oikeaan junaankin. Työhuoneeni koordinaatitkin olivat ennallaan.

Töihin paluuseen panostettava

Sen lisäksi että pari ihanaa työkaveriani päivitti minulle perhevapaani aikana toimiston kuumimpia kuulumisia, pidimme esimieheni kanssa sovitusti ja toiveestani yhteyttä. Usein pelisäännöt yhteydenpidosta jäävät kuitenkin sopimatta. Moni äiti ei tiedä onko tervetullut takaisin, esimies on saattanut vapaan aikana vaihtua toiseen eikä organisaatiokaan ole ennallaan.

Omassa päässäni pyöri toisenkin perhevapaan jälkeen kaikesta huolimatta iso liuta kysymyksiä: ”Keitä nää tyypit on? Miten nää ohjelmat toimii? Mitkä ne salasanat näihin kaikkiin ohjelmiin nyt olikaan? Mitä nää kaikki projektit ja lyhenteet tarkoittaa? Osaanko mä enää mitään? Mä en osaa enää mitään!? Miksi mun laukussani on pehmohiiri, likainen sukka kokoa 22 ja palohälytin?”

Kaiken tämän säädön ja tunnekuohujen keskellä saan nykytilanteen valossa kuitenkin olla tyytyväinen, ja yllämainittu hämmennys ja sekoilu ovat pieniä murheita. Työpaikkani oli tallella ja työtehtäväni olivat ennallaan. Perhevapaaltahan palataan ensisijaisesti siihen työhön, josta perhevapaalle on lähdetty ja josta on työsopimuksessa sovittu. Tämä on selvää. Vai onko? Valitettavan usein näin ei ole. Yksi yleisimmistä ekonomien yhteydenottoaiheista työsuhdejuristeillemme on perhevapaalta paluuseen liittyvät ongelmat työpaikalla.

Äiti-ihmisillä on aivan tarpeeksi pähkäiltävää ja haastetta töihin paluu -merkkisessä elämänmuutoksessa muutoinkin eikä työn ja perheen yhteensovittaminen kaipaa enää ylimääräistä extrajännitystä ja draamaa. Ja kyllä: haasteita voi olla isilläkin, mutta ainakin Ekonomien jäsenistä toistaiseksi vuosittain vain kourallinen miehiä ilmoittaa olevansa pidemmällä perhevapaalla.

Summa summarum: Kaikki voittavat, kun perhevapaalta töihin paluuseen panostetaan.

Tanja Hankia
Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit

21.12.2017
Esimies työsuhteen säännösviidakossa

Työelämän lainsäädännössä on työnantajalle annettu oikeuksia ja asetettu monenlaisia velvoitteita. Käytännön tilanteissa työnantajaa edustaa yksittäinen esimies, joka käyttää työnantajayhteisön puolesta työnjohtovaltaa ja toisaalta vastaa työnantajavelvoitteiden asianmukaisesta noudattamisesta työpaikan arjessa. Lainsäädäntöviidakossa suunnistaminen voi toisinaan olla haasteellista, koska esimiehen koulutus ja työkokemus ovat tyypillisesti muulta toimialalta kuin työoikeudesta.

Työnantajalla on tulkintaetuoikeus työsuhteessa kulloinkin sovellettavasta lain tai työehtosopimuksen kohdasta. Jos työntekijä ja esimies ovat erimielisiä säännöksen oikeasta soveltamisesta, on työntekijän noudatettava esimiehen soveltamistulkintaa, kunnes erimielisyys on saatu ratkaistua. Ääritilanteessa ratkaisu voi tapahtua vasta tuomioistuimessa. Toisaalta työnantajalla on myös vastuu esittämästään tulkinnasta ja jos tulkinta sittemmin vahvistetaan virheelliseksi, on työnantajan korvattava työntekijälle tästä mahdollisesti aiheutunut vahinko.

Työsopimuslaissa tänä vuonna merkittäviä muutoksia

Työsopimuslaki on painoarvoltaan merkittävin työelämää säätelevä laki ja se sisältää säännöksiä mm. työsuhteen osapuolten yleisistä oikeuksista ja velvollisuuksista, työsopimuksen muodosta, kestosta ja päättämisestä. Työsopimuslakiin on vuonna 2017 tehty merkittäviä muutoksia mm. koeajan kestoon, määräaikaisen työsopimuksen perusteisiin ja irtisanotun työntekijän takaisinottovelvollisuuteen. Näistä on kerrottu tarkemmin Ekonomi-lehtemme tämän vuoden toisessa numerossa.

Työsopimuslaissa on myös määritelty työsopimussuhteen tunnusmerkit, joiden perusteella arvioidaan, onko osapuolten välillä ylipäätänsä työsopimussuhde vai jonkinlainen toimeksianto- tai konsulttijärjestely. Työelämän yleisen lainsäädännön soveltuminen edellyttää luonnollisesti, että kyseessä on työsopimussuhde.

Muita keskeisiä työelämän lakeja ovat mm. yhteistoimintalaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki, työterveyshuoltolaki, tasa-arvolaki sekä laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Lainsäädännön lisäksi työsuhdetta voi säännöttää myös normaali tai yleissitova työehtosopimus.

Lakien ja työehtosopimusten soveltamisesta

Työehtosopimuksen normaalisitovuudesta on kyse, kun työnantajayhteisö on järjestäytynyt alansa työnantajaliittoon ja on tämän johdosta velvollinen noudattamaan oman alansa työehtosopimusta. Jos valtakunnallinen työehtosopimus on asianomaisella alalla kattava (työnantajaliittoon kuuluvien työnantajien palveluksessa on vähintään 50 % alan kaikista työntekijöistä) voidaan työehtosopimus vahvistaa yleissitovaksi. Käytännössä yleissitovuus tarkoittaa sitä, että alalla toimivan järjestäytymättömänkin työnantajan on työsuhteissa noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Lisäksi työehtosopimuksen noudattaminen voi perustua myös siihen, että osapuolet ovat sopineet siitä työsopimuskirjauksella.

Työelämän lakeja ja työehtosopimuksia sovellettaessa on syytä muistaa, että valtaosa säädöksistä on ns. pakottavaa oikeutta. Esimies ja työntekijä eivät voi työsopimuksella sopimalla poiketa pakottavasta säännöksestä. Esimerkiksi varsin tavallinen kirjaus siitä, ettei työsuhteessa noudateta työaikalakia on pätemätön, ellei työntekijä tosiasiallisesti ole sellaisessa asemassa tai työssä, että hän työaikalain poikkeussäännöksen nojalla jää lain soveltamisen ulkopuolelle. Tällöin työaikalain ulkopuolelle jääminen perustuu työaikalain säännökseen, jossa on määritelty lain ulkopuolelle jäävät työt ja tehtävät, eikä niinkään työsopimuskirjaukseen.

Työelämän lainsäädäntö ja yleissitovat työehtosopimukset ovat yleisesti saatavilla valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi. Säädöstietopankista löytyvät myös työtuomioistuimen tuomiot ja korkeimman oikeuden ennakkopäätökset, jotka linjaavat merkittävällä tavalla työelämän lakien ja työehtosopimusten tulkitsemista.

Oikeudelliset palvelumme tukevat ekonomi-esimiehiä tai -yrittäjiä työelämän oikeuskysymyksissä. Työnantajaneuvontamme palvelee arkisin klo 9.00 – 16.00 numerossa 020 692 923.

Jan Degerlund
Lakiasiainjohtaja

19.12.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013