( Kehittyminen )

Alf Rehn: Ajattelu on vaarallista työtä

Teksti Mikko Huotari
Kuva Markus Pentikäinen/Otavamedia
Jos pelko rajoittaa ajattelua, ihminen ei voi elää täyttä elämää.

Alf Rehn kokee olevansa etuoikeutettu, mitä tulee ajattelemiseen. Kun hänestä tuli Åbo Akademin organisaatioiden ja johtamisen professori 31-vuotiaana, hänelle annettiin mahdollisuuksia ja paljon aikaa miettiä asioita.

”Suurin osa ihmisistä on liian kiireisiä ajattelemaan”, Rehn sanoo.

Ajatteluun käytetty aika on vauhdittanut akateemista uraa ja näkyvyyttä mediassa. Lisäksi hänet on nimetty kansainväliselle bisnesajattelijoita listaavalle Thinkers 50 -listalle.

Ekonomin ura ei ollut Rehnille itsestäänselvyys. Itse asiassa hän halusi opiskella filosofiaa, mutta opiskelupaikkaa valitessa iski pelko toimeentulosta. Mutkien kautta hän päätyi opiskelemaan ekonomiksi.

”Ensimmäinen vuosi meni rällätessä. Sain viisi opintoviikkoa, kaikki huonoilla arvosanoilla. Ainoa kurssi, jonka sain läpi, oli organisaation ja johtamisen kurssi”, Rehn muistelee.

Toisen vuoden opiskelijana Rehn ryhdistäytyi. Motivaatio opintoja kohtaan kasvoi huikeasti, kun hänen opettajakseen tuli professori Claes Gustafsson.

”Hän oli aidosti omituinen opettaja, hyvin älyllinen ja laaja-alainen avainhenkilö. Tunneilla luettiin myös filosofiaa ja antropologiaa”, Rehn kuvailee.

Hän oivalsi, että ekonomina voi tehdä kumpaakin, eli pohtia suuria älyllisiä kysymyksiä ja olla samaan aikaan kiinni konkreettisissa asioissa.

”On mielenkiintoista lähestyä esimerkiksi kielen kysymyksiä tai kulttuurikysymyksiä kentässä, jossa ne oikeasti merkitsevät jotain, sen sijaan että pohditaan jotain steriiliä ja abstraktia yleisellä tasolla”, Rehn selittää.

”Eettisetkin keskustelut ovat kiinnostavia, kun niissä haisee hiki ja raha.”

Lentäen ravintolaan

Vaikka professorin työ on Rehnille mieluisaa, hän viihtyy hyvin myös liike-elämässä ja mediassa. Akateeminen elämä, hallitustyöskentely ja mediajulkisuus pitävät Rehnin kiireisenä, mutta miten hän nollaa päänsä?

”Jotkut sanovat, että heillä on rauhoittumisen tarve, mutta minä en edes tunnista sitä. En tiedä, mitä se tarkoittaa”, Rehn nauraa.

Hän kuitenkin harmittelee, että kiireiden vuoksi harrastukset ovat jääneet vähiin.

”Ennen kaikkea haluaisin, että olisi enemmän aikaa pelata tietokonepelejä. Olen suuri tappelu- ja seikkailupelien fani”, Rehn sanoo.

Huipputason ruualle Rehniltä on kuitenkin löytynyt jonkin verran aikaa. Hän ei itse niinkään kokkaa, vaan rakastaa Michelin-tähtiä. Välillä hän lentää naisystävänsä kanssa johonkin kaupunkiin pelkästään tutustuakseen kiinnostavaan ravintolaan.

”Huippuravintolan täytyy olla loputtoman luova ja erittäin tehdasmaisesti organisoitu. Tämä jännite on äärimmäisen kiehtova”, Rehn sanoo.

Ruumiin työtä

Thinkers 50 -listalle pääseminen on ollut suuri huomionosoitus Rehnille. Ajattelu on Rehnin työtä.

”Ajattelu on sekava prosessi, joka sisältää muun muassa lukemista ja ideoiden törmäilyä pään sisällä.”

Hänelle ajattelu on ruumiin työtä, jossa ajatus jalostuu, kun alkaa kirjoittaa. Kyse ei siis ole siitä, että ensin tulee jokin ahaa-elämys ja sen siirtää mekaanisesti paperille.

”Kun istuu läppärin ääressä ja työstää sitä eteenpäin, niin jossain vaiheessa saattaa kirjoittaakin jotain fiksua. Ajattelu istuu sormissa.”

Ajattelu on myös vaarallista ja uhkarohkeaa. Yleensä on helpompaa olla samaa mieltä muiden kanssa. Niin pääsee uralla eteenpäin, eikä lähipiiri ala vierastaa sooloilijaa. ”Suomessa suurin osa ihmisistä ei elä täyttä elämää, koska he pelkäävät, eivätkä käytä aivojaan. Pelon vuoksi ideat eivät nouse siivilleen”, Rehn pohtii.

”Pelko meidät syö, eivät lamat.”

Feministin perspektiivi

Rehn sanoo, että hän käy myös feminististä. Omaa uraansa peilatessaan hän uskoo, että tuskin kukaan 30-vuotias nainen olisi saanut hänen professuuriaan. Nuori vihainen mies siihen hommaan kelpasi, mutta naista olisi todennäköisesti pidetty pyrkyrinä tai tytönhempukkana.

”Naiset eivät ole edelleenkään tasa-arvoisia. Yhteiskunnassamme on yhä pieniä mekanismeja, joiden vuoksi naiset, homot, ikääntyneet tai eri etnistä alkuperää olevat joutuvat kokemaan rajoituksia, joita minun kaltaiseni valkoinen, keskiluokkainen heteromies ei kohtaa”, Rehn sanoo.

Feminismin piikkiin laitetaan kaikenlaisia ääliömäisyyksiä, mutta kyse on vallan kritiikistä. Ja kun puhutaan vallasta, se liittyy Rehnin alaan, johtamiseen. Feministisistä teorioista lähtevää gender-tutkimusta on tarjolla Rehnin laitoksen maisteritason kursseilla.

”Me emme tuputa sitä, mutta jos jostain tulee johtaja, niin hänellä tulee olemaan miesalaisia ja naisalaisia, miesjohtajia ja naisjohtajia. Meidän täytyy ymmärtää tällaisia asioita ja vallan järjestelmää. Se on yksi perspektiivi, joka olisi hyvä hallita.”

1.6.2016

Q&A

Kuvaile itseäsi ekonomina kolmella sanalla?

Utelias, laiska, eksynyt

Millainen on täydellinen päiväsi?

Kun on kaukana pois toimistolta, saa töitäkin tehtyä.

Paha mokasi työelämässä?

Ehkä olisi pitänyt systemaattisemmin lähteä kauas ulkomaille nuorempana.

Kolme vinkkiä kylterille?

1) Kokeile enemmän uusia kulttuureja ja maita.

2) Yliopistossa luettu ei riitä koulutukseksi. Koko ajan täytyy oppia.

3) Tee paljon virheitä ja kokeile monta syntiä. Se on ainoa tapa oppia elämässä.

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013