( Yhteiskunta )

André Noël Chaker – Suomen ihanuuksien löytäjä

Teksti Arja Vartia Kuvat Miika Kainu


Ekonomi-lehden uusi kolumnisti, urheilun, median, juridiikan ja lobbauksen moniottelija André Noël Chaker saa meidät suomalaiset uskomaan, että olemme kansana tehneet ihmeitä ja meillä on erinomainen yhteiskunta.

Joulunalusviikon lumisina ja hyytävän kylminä pakkaspäivinä, yt-neuvottelujen ruuhka-aikoina, oli vaikea uskoa, että Suomi on jonkun mielestä ”Ihanuuksien ihmemaa”. Näinhän haastateltavani André Noël Chaker kirjassaan The Finnish Miracle väittää. Reilun tunnin haastattelun jälkeen olenkin sitä mieltä, että näinhän asia on. Chaker onkin puhumisen taituri, Speakersforum valitsi hänet Vuoden Puhujaksi 2012. Osaa viisi kirjaa julkaissut Chaker myös kirjoittaa, niinpä hän aloittaa tämän lehden uutena kolumnistina.

540_260_AndreChaker_E8R7051

Vuoden Puhuja itse on kunniastaan yllättynyt ja äärimmäisen onnellinen: ”Se, että minut palkitaan Suomessa, suomenkielisistä puheista, saa minut erityisen iloiseksi. Ja missä seurassa olenkaan: minun edeltäjäni ovat todella kovia nimiä.”

Vuoden puhujan titteli perustuu esityksistä annettuun palautteeseen. Puhetilaisuuksia Chakerilla oli viime vuonna parisenkymmentä, ja jo esitysten päätteeksi hän tiesi, että sanoma meni perille. Sen vahvistivat yleisön taputukset, hurraahuudot seisaaltaan ja yleisön puhkeaminen laulamaan.

Wall Streetiltä suoraan Jyväskylään

Chaker opiskeli juridiikkaa sekä Kanadassa, USA:ssa että Pariisissa, mutta opiskeluvuosiin mahtui myös nuorisotyötä ja urheilua, joiden kautta hän piipahti vaihdossa myös Suomessa. Hän tuli vaihto-ohjelman kautta Suomeen opettamaan kesäksi teatteria ja kieliä.

Chakerin nimi jäi opetusministeriölle muistiin. Kun Suomeen tarvittiin muutama vuosi myöhemmin kielitaitoista, erityisesti ranskaa puhuvaa juristia urheilun tieteelliseen järjestöön (International Council of Sport Science), apuun haettiin Chakeria.

”Kun puhelin soi, niin simsalabim, jouduin New Yorkin Wall Streetiltä Kauppakadulle Jyväskylään. Soittaja oli kalju tiedemies, professori Paavo Komi – ei romanttisesti suomalainen kaunotar. ”

Myöhemmin Suomesta löytyi myös kaunotar, ja nyt Chakerilla on suomalainen vaimo, kaksi lasta ja punainen tupa Espoossa.

Chaker uskoo perusarvoihin

Suomessa Chakeria alkoi kiinnostaa myös ympäröivä yhteiskunta. Suomea ja Kanadaa on joiltakin osin pidetty samanlaisina maina. Yhtäläisyyksiä ovat karut olosuhteet ja harva asutus, mutta Chakerin mukaan Kanadassa on nyt menetetty usko ja into kestävän työn tekemiseen, Suomessa se on jäljellä.

”Vaikka se kuulostaa sinisilmäiseltä, niin olen todistanut sen oikeaksi. Kestävä kehitys ja sijoitukset pitkän tähtäimen tekemiseen ovat luoneet Suomesta kilpailukykyisen ja menestyvän maan, vaikka juuri nyt sitä on vaikeampi uskoa.”

Usko moneen perusasiaan on Kanadassa niin pahasti kadoksissa, että Chaker haluttiin Kanadan televisioon kertomaan Suomen esimerkkiä.

”Tosin Suomikaan ei ole täydellinen yhteiskunta, kaukana ihannetilasta, mutta Suomen investoinnit koulutukseen, terveydenhuoltoon ja teknologiseen tutkimukseen kantavat pitkällä aikavälillä. Kanadassakin oli ennen niin. Kanadan talouskehitys on peräisin öljyrahasta ja se ohjaa päätöksiä nykyisin liikaa. Kanadalaisille olisi hyvä, jos öljy kestäisi pitempään.”

Chaker muistuttaa, että vain muutama kymmenen vuotta sitten Suomi oli kilpailukykymittareissa sijoilla 20–30, nyt se on kolmas ja on joskus ollut ykkönenkin. Kuuden puolueen hallitus on myös kova juttu. Vaikka sen toiminta on vaikeaa, se on myös osoitus demokratian toimimisesta ja kyvystä sopia asioita yli rajojen. Kanadassa vasemmiston ja oikeiston vastakkainasettelu on kovaa.

Chaker myöntää, että suomalaisilla on puutteita kommunikaatiossa, itseluottamus ei ole aina kohdallaan. On pahaa sisua, mutta älyllinen toimintatapa vie eteenpäin ja päätöksiä saadaan aikaan. Hän haluaisi myös oman syntymämaansa palaavan näiden arvojen äärelle, koska sitoutuminen peruspilareihin auttaa voittamaan tämän pelin.

Maailmanluokan lobbari vie rahapelejä Afrikkaan

Chakerin nykyinen päivätyö Veikkauksessa on olla toimitusjohtajan neuvonantaja. Siihen liittyvät muun muassa kansainväliset suhteet, taistelu sopupelaamista vastaan ja lobbaus. Yksi lobbaustehtävä vei hänet jopa Afrikkaan.

”Tehtäväni oli kertoa 14 Afrikan maan edustajalle ranskaksi, miten luodaan maailman paras rahapeliyhtiö. Meillähän on siitä näyttöä, koska tuotamme Suomessa viisi kertaa enemmän rahaa kuin Euroopan peliyhtiöt keskimäärin. Olemme tehokkaita. Veikkaus ja RAY jakavat yli miljardi euroa joka vuosi kulttuuriin ja urheiluun. Sen vuoksi kokemuksiamme kuunnellaan.”

Kun Chaker halusi kuulijoiden täyden huomion, hän aloitti tarinansa kertomalla terveisiä toisesta suuresta afrikkalaisesta maasta, jonka nimi on Suomi. Kaikki olivat kerrankin hiljaa. Yksi nuori kaveri kysyi, miksi te kutsutte Suomea afrikkalaiseksi maaksi, Suomihan on maantieteellisesti pohjoisessa. Chaker jatkoi historian esimerkillä:

”150 vuotta sitten joka kuudes suomalaisen kuoli nälkään. Noin 100 vuotta sitten joka toinen suomalainen taisteli toistaan vastaan. Se oli yksi verisimmistä sisällissodista. Sitten oli vielä kolme ’pienempää’ sotaa.”

540_260_AndreChaker_E8R7243

Tämä kuulosti jo tosi afrikkalaiselta. Nyt Suomi on kilpailukyvyltään maailman kärkimaita, jossa on maailman paras perusopetus, ja monet muut asiat ovat kunnossa. Puhe inspiroi kuulijat näkemään, että ehkä heidänkin asiansa voivat tulla kuntoon 150 vuoden aikana.

Lobbauksesta Chakerilla on monta muutakin esimerkkiä. Jyväskylän pestin jälkeen hän halusi suorittaa Helsingin kauppakorkeakoulussa MBA- tutkinnon, mutta taas puhelin pirisi. Oli vuosi 1997 ja soittaja oli Martin Saarikangas, joka topakasti ilmoitti, että lopeta nyt opiskelu ja tule auttamaan minua saamaan talviolympialaiset Suomeen.

Voitto ei valitettavasti tullut kotiin. Chaker suoritti opiskelunsa loppuun ja hänestä tuli vähäksi aikaa pienen it-yrityksen toimitusjohtaja. Ja taas tuli puhelu, soittaja oli Antti Pihlakoski. Nyt piti saada Suomeen yleisurheilun MM-kisat. Se projekti onnistui. Kisojen sopimusneuvottelut ja protokolla-asiat lankesivat Chakerille. Kisat olivat menestys sateesta huolimatta, ja Helsingin henkeä muistellaan vieläkin.

Suomen musiikkilistoilla kolmella kielellä

Takataskusta löytyy vielä yksi ulottuvuus: musiikki. Siksi ei ole mitenkään ihmeellistä, että haastattelun lomassakin Chaker valaisee joitakin aiheita laulaen. Hän oli Les Frogs -yhtyeen solisti, jonka esikoisalbumi D Part julkaistiin vuonna 1997. Levyllä on J. Karjalaisen ranskaksi käännettyjä, hiteiksi nousseita kappaleita, muun muassa Elle (Hän), Madame Chance (Onni) ja Je suis un homme (Mies, jolle ei koskaan tapahdu mitään).

Ystävyys Karjalaisen kanssa on tuonut mukanaan monenlaisia keikkoja kummallekin, muun muassa esiintymisen Tangomarkkinoilla. Chaker sanoo vaatimattomasti, että hän on ainoa laulaja, joka on päässyt Suomessa listoille näillä kolmella kielellä (englanti, ranska ja suomi).

Luomisvoima näkyy myös kirjailijana, Chaker on julkaissut viisi kirjaa. Aiheet kumpuavat kansataloudesta, sosiologiasta ja psykologiasta, eli aineksista, joista menestys on tehty: ”Haen teoriaa, joka on tarpeeksi yleinen ja jonka ymmärtävät myös tavalliset ihmiset, eivät pelkät ekonomistit.”

Näistä aiheista hän haluaa myös kolumneissaan avata suomalaisten silmiä, unohtamatta kehityskohteita, eli jatkoa The Finnish Miracle -ilmiölle: ”Ehkä näen asiat selvemmin, kun olen tavallaan ulkopuolinen, mutta kuitenkin yhteiskunnan sisällä.”

Kolumnisti on oppinut flopeista

Mutta onko kaiken menestyksen ja onnistumisten joukossa jotain mikä ei mennyt ihan putkeen?

”Oh my God, floppeja on paljon, pieniä ja isoja. Pääsin ensimmäisen kerran Helsingin Sanomien etusivulle kesällä 1999 isoon kuvaan, jossa minulla on isot kyyneleet silmissä. Otsikko oli: ”Helsinki 2006 hanke kaatui”. Mutta se oli alku menestykseen, joka toteutui Yleisurheilun MM-kisoissa. ”

Myös it-yhtiön tarinan hän kokee epäonnistumisena, vaikka yhtiö ei tappiollinen ollutkaan: ”Selvisimme hengissä, mutta miljardituotoista jäimme kauas. Siihen oli syynä väärä ajoitus. Olimme liian etuajassa, aika ei ollut kypsä mobiilimarkkinoinnille vielä 2000-luvun alussa.”

Sitä miksi Nelosen ohjelma Ota tai Jätä jäi yhteen jaksoon, Chaker ei osaa arvioida: ”Minua harmitti hirveän paljon, kun uskoimme ohjelman formaattiin ja rahoitimme Veikkauksen kautta sitä paljon.”

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Ainutlaatuinen sinä – ainutlaatuinen osaamisesi

Asiakkaani kysyvät minulta usein, miten he voivat erottua muista oman alansa osaajista ja miten he saisivat rekrytoijat kiinnostumaan itsestään. Minä vastaan heidän kysymykseensä vastakysymyksellä: Mistä sinä olet kiinnostunut ja missä olet onnistunut?

Erottuakseen muista työmarkkinoilla ei tarvitse olla maailman paras omalla alallaan, ei edes Suomen tai oman kaupungin paras. Tärkeää on, että kerrot selvästi ja ytimekkäästi, missä olet hyvä etkä pakota lukijaa päättelemään erinomaisuuttasi työhistoriasi tai muun kokemuksesi perusteella.

Kun luen asiakkaitteni CV:itä ja hakemuksia, huomaan kuinka kaavamaisia lauseita niihin kirjoitetaan. Ihmisillä näyttää menevän aivot jollakin tavoin lukkoon, kun kyse on oman osaamisen markkinoinnista. Tai ehkä kyse onkin juuri siitä, että CV:tä ja hakemusta ei koeta oman osaamisen markkinoinniksi vaan itsensä kehuskelemiseksi. Jokainen myös tietää, että kehuskelu ei herätä kenenkään kiinnostusta, mutta on vaikea löytää tapaa kertoa omasta osaamisesta muulla tavalla.

Kiinnostus johtaa onnistumiseen

Kun ryhdyt miettimään omaa, ytimekästä markkinointiviestiäsi, on monta tapaa lähestyä asiaa.

Yksi tapa on ryhtyä miettimään, mistä asioista olet aidosti kiinnostunut. Kiinnostusten ei tarvitse liittyä suoraan työhön, vaan kysy itseltäsi, mikä sinua ylipäätään elämässä kiinnostaa.

Toinen kysymys on: Missä olet onnistunut? Milloin olen kokenut iloa ja innostusta? Milloin olen nauttinut työn tekemisestä ja aikaansaamisesta? Vastaukset voivat edelleen liittyä mihin tahansa elämänalueeseen, työhön, harrastuksiin, luottamustehtäviin, perhe-elämään tai muuhun vapaa-aikaan. Yleensä onnistumme asioissa, jotka meitä kiinnostavat, joten kysymykset liittyvät myös toisiinsa.

Kolmas kysymys kuuluu: Miksi olet onnistunut? Mitkä taidot, tiedot tai toimintatavat tai ominaisuudet olivat mukana onnistumisessa?

Kun tarkastelet muutamia, ehkä useampiakin, onnistumisia, voit alkaa huomata yhteneväisyyksiä. Huomaatkin, että samat toimintatavat, taidot, tiedot ja osaamiset vaikuttavat onnistumiseesi, tapahtuipa se millä elämänalueella tahansa.

Samassakin asiassa voi onnistua monella tavalla. Onnistutko esimerkiksi siksi, että sinulla on jonkin asian syvällistä osaamista, pystyt soveltamaan sitä käytäntöön ja vielä kertomaan siitä toisille yksinkertaisesti. Vai onnistutko siksi, että löydät oikeat ihmiset, joilla on tarvittava asiantuntemus ja osaat innostaa ryhmän antamaan parhaat taitonsa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi?

Kiteytä osaaminen kuvaksi

Mitkä osaamiset, taidot, tiedot, toimintatavat tai ominaisuudet nousevat esille äskeisen analyysisi perusteella? Sparraa hiukan itseäsi, ideoi, yhdistele, laajenna tai syvennä. Pyri kiteyttämään omannäköinen osaamiskokonaisuus, jossa on 3 – 5 ydinaluetta. Kun olet löytänyt ydinalueet, piirrä kuva, malli tai kaavio, johon tiivistyy juuri sinun osaamisesi. Millainen kolmio, tähti tai muu kuva sinun ainutlaatuisesta osaamiskokonaisuudestasi piirtyy?

Arja Parpala
Uravalmentaja

03.01.2018
Paniikkia ja pieruverkkareita – perhevapaalta paluun haasteet ja ihanuus

Kun töihin paluuni esikoisen syntymän ja ensimmäisen perhevapaaperiodini jälkeen lähestyi uhkaavasti, haikeat ajatukset ja uhkakuvat (lue: pienoinen paniikki) ottivat valtaa ajatuksissani. Yhä useampana yönä sain nähdä vähintäänkin outoja työpaikkaliitännäisiä unia. Murehdin paitsi sitä, miten pieni ihmisen taimeni pärjää vieraissa käsissä ja ilman täydellisen äitinsä hoivaa (kyllä, tämä on ironiaa), myös sitä kuinka itse selviydyn palatessani työrintamalle. Panikoin, onko tietotaitoni jo täysin vanhentunut – olinhan ollut pois ihan kokonaisen vuoden! – ja olivatko hormonihuurut tuhonneet ajattelukapasiteettini lopullisesti.

Kun jätin pikkuiseni hoitoon, hän ei jäänyt itkemään perääni, mutta itse vollotin ensin bussipysäkillä ja toiseen otteeseen työkaverini toivottaessa minut halauksin tervetulleeksi takaisin. Tykkään kovasti työstäni, mutta silti pohdin pienessä päässäni, olisiko hyvä äiti malttanut olla kotosalla kotvasen kauemmin.

Toinen kerta toden sanoo?

Toisella kerralla olin perhevapailla hurjat puoli vuotta kauemmin ja pääsin hieman vähemmällä etukäteisstressaamisella. Työkaveritkin ilmestyivät unissani erikoisiin asiayhteyksiin vasta lähempänä töihin paluun ajankohtaa. Ehkä asiaa ei arjessa kahden pienen lapsen kanssa ehtinyt niin paljon vatvoa, mutta yhtäkkiä ensimmäisen työpäivän aatto vain koitti ja tajusin että pieruverkkarit ja imetyshuppari pitäisi vaihtaa johonkin astetta korrektimpaan asukokonaisuuteen.

Toisen lapsen kohdalla mammailun merkeissä vietetyn rupeaman päättyminen ei enää tuntunutkaan niin isolta asialta. Älysin myös jo heti alkuun nauttia enemmän työelämän haasteista, päivittäisestä aikuisesta seurasta ja siitä, että lounaan sai syödä lämpimänä ilman että kukaan huutaisi kesken kaiken pyyhkimään. Jäin bussista oikealla pysäkillä ja melkein joka päivä hyppäsin vielä ihan oikeaan junaankin. Työhuoneeni koordinaatitkin olivat ennallaan.

Töihin paluuseen panostettava

Sen lisäksi että pari ihanaa työkaveriani päivitti minulle perhevapaani aikana toimiston kuumimpia kuulumisia, pidimme esimieheni kanssa sovitusti ja toiveestani yhteyttä. Usein pelisäännöt yhteydenpidosta jäävät kuitenkin sopimatta. Moni äiti ei tiedä onko tervetullut takaisin, esimies on saattanut vapaan aikana vaihtua toiseen eikä organisaatiokaan ole ennallaan.

Omassa päässäni pyöri toisenkin perhevapaan jälkeen kaikesta huolimatta iso liuta kysymyksiä: ”Keitä nää tyypit on? Miten nää ohjelmat toimii? Mitkä ne salasanat näihin kaikkiin ohjelmiin nyt olikaan? Mitä nää kaikki projektit ja lyhenteet tarkoittaa? Osaanko mä enää mitään? Mä en osaa enää mitään!? Miksi mun laukussani on pehmohiiri, likainen sukka kokoa 22 ja palohälytin?”

Kaiken tämän säädön ja tunnekuohujen keskellä saan nykytilanteen valossa kuitenkin olla tyytyväinen, ja yllämainittu hämmennys ja sekoilu ovat pieniä murheita. Työpaikkani oli tallella ja työtehtäväni olivat ennallaan. Perhevapaaltahan palataan ensisijaisesti siihen työhön, josta perhevapaalle on lähdetty ja josta on työsopimuksessa sovittu. Tämä on selvää. Vai onko? Valitettavan usein näin ei ole. Yksi yleisimmistä ekonomien yhteydenottoaiheista työsuhdejuristeillemme on perhevapaalta paluuseen liittyvät ongelmat työpaikalla.

Äiti-ihmisillä on aivan tarpeeksi pähkäiltävää ja haastetta töihin paluu -merkkisessä elämänmuutoksessa muutoinkin eikä työn ja perheen yhteensovittaminen kaipaa enää ylimääräistä extrajännitystä ja draamaa. Ja kyllä: haasteita voi olla isilläkin, mutta ainakin Ekonomien jäsenistä toistaiseksi vuosittain vain kourallinen miehiä ilmoittaa olevansa pidemmällä perhevapaalla.

Summa summarum: Kaikki voittavat, kun perhevapaalta töihin paluuseen panostetaan.

Tanja Hankia
Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit

21.12.2017
Esimies työsuhteen säännösviidakossa

Työelämän lainsäädännössä on työnantajalle annettu oikeuksia ja asetettu monenlaisia velvoitteita. Käytännön tilanteissa työnantajaa edustaa yksittäinen esimies, joka käyttää työnantajayhteisön puolesta työnjohtovaltaa ja toisaalta vastaa työnantajavelvoitteiden asianmukaisesta noudattamisesta työpaikan arjessa. Lainsäädäntöviidakossa suunnistaminen voi toisinaan olla haasteellista, koska esimiehen koulutus ja työkokemus ovat tyypillisesti muulta toimialalta kuin työoikeudesta.

Työnantajalla on tulkintaetuoikeus työsuhteessa kulloinkin sovellettavasta lain tai työehtosopimuksen kohdasta. Jos työntekijä ja esimies ovat erimielisiä säännöksen oikeasta soveltamisesta, on työntekijän noudatettava esimiehen soveltamistulkintaa, kunnes erimielisyys on saatu ratkaistua. Ääritilanteessa ratkaisu voi tapahtua vasta tuomioistuimessa. Toisaalta työnantajalla on myös vastuu esittämästään tulkinnasta ja jos tulkinta sittemmin vahvistetaan virheelliseksi, on työnantajan korvattava työntekijälle tästä mahdollisesti aiheutunut vahinko.

Työsopimuslaissa tänä vuonna merkittäviä muutoksia

Työsopimuslaki on painoarvoltaan merkittävin työelämää säätelevä laki ja se sisältää säännöksiä mm. työsuhteen osapuolten yleisistä oikeuksista ja velvollisuuksista, työsopimuksen muodosta, kestosta ja päättämisestä. Työsopimuslakiin on vuonna 2017 tehty merkittäviä muutoksia mm. koeajan kestoon, määräaikaisen työsopimuksen perusteisiin ja irtisanotun työntekijän takaisinottovelvollisuuteen. Näistä on kerrottu tarkemmin Ekonomi-lehtemme tämän vuoden toisessa numerossa.

Työsopimuslaissa on myös määritelty työsopimussuhteen tunnusmerkit, joiden perusteella arvioidaan, onko osapuolten välillä ylipäätänsä työsopimussuhde vai jonkinlainen toimeksianto- tai konsulttijärjestely. Työelämän yleisen lainsäädännön soveltuminen edellyttää luonnollisesti, että kyseessä on työsopimussuhde.

Muita keskeisiä työelämän lakeja ovat mm. yhteistoimintalaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki, työterveyshuoltolaki, tasa-arvolaki sekä laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Lainsäädännön lisäksi työsuhdetta voi säännöttää myös normaali tai yleissitova työehtosopimus.

Lakien ja työehtosopimusten soveltamisesta

Työehtosopimuksen normaalisitovuudesta on kyse, kun työnantajayhteisö on järjestäytynyt alansa työnantajaliittoon ja on tämän johdosta velvollinen noudattamaan oman alansa työehtosopimusta. Jos valtakunnallinen työehtosopimus on asianomaisella alalla kattava (työnantajaliittoon kuuluvien työnantajien palveluksessa on vähintään 50 % alan kaikista työntekijöistä) voidaan työehtosopimus vahvistaa yleissitovaksi. Käytännössä yleissitovuus tarkoittaa sitä, että alalla toimivan järjestäytymättömänkin työnantajan on työsuhteissa noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Lisäksi työehtosopimuksen noudattaminen voi perustua myös siihen, että osapuolet ovat sopineet siitä työsopimuskirjauksella.

Työelämän lakeja ja työehtosopimuksia sovellettaessa on syytä muistaa, että valtaosa säädöksistä on ns. pakottavaa oikeutta. Esimies ja työntekijä eivät voi työsopimuksella sopimalla poiketa pakottavasta säännöksestä. Esimerkiksi varsin tavallinen kirjaus siitä, ettei työsuhteessa noudateta työaikalakia on pätemätön, ellei työntekijä tosiasiallisesti ole sellaisessa asemassa tai työssä, että hän työaikalain poikkeussäännöksen nojalla jää lain soveltamisen ulkopuolelle. Tällöin työaikalain ulkopuolelle jääminen perustuu työaikalain säännökseen, jossa on määritelty lain ulkopuolelle jäävät työt ja tehtävät, eikä niinkään työsopimuskirjaukseen.

Työelämän lainsäädäntö ja yleissitovat työehtosopimukset ovat yleisesti saatavilla valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi. Säädöstietopankista löytyvät myös työtuomioistuimen tuomiot ja korkeimman oikeuden ennakkopäätökset, jotka linjaavat merkittävällä tavalla työelämän lakien ja työehtosopimusten tulkitsemista.

Oikeudelliset palvelumme tukevat ekonomi-esimiehiä tai -yrittäjiä työelämän oikeuskysymyksissä. Työnantajaneuvontamme palvelee arkisin klo 9.00 – 16.00 numerossa 020 692 923.

Jan Degerlund
Lakiasiainjohtaja

19.12.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013