( Kansainvälisyys )

Asiantuntijatöissä Piilaaksossa

Teksti Juha Europaeus, kuvat Jenna Hellberg
  • Amerikkalaisten asiakkuuksien hoitaminen paikan päällä Piilaaksossa on paljon helpompaa kuin Suomesta käsin. Miellyttävä sää, mukavat ihmiset ja hyvät harrastusmahdollisuudet ovat parasta Kaliforniassa, listaa Marcus Hellberg.
Turkulainen Marcus Hellberg on työskennellyt asiantuntijatehtävässä Piilaaksossa runsaan vuoden ajan. Amerikkalaiset arvostavat kovaa työtä ja korkeaa elintasoa.

Kalifornian Piilaaksoa pidetään ohjelmistoalan keskuksena. Alue on täynnä suuria ja pieniä alan yrityksiä. Suomalaisiakin teknologiafirmoja alueella toimii jo 47.

Yksi Piilaakson suomalaisista ohjelmistoalan työntekijöistä on ekonomi ja diplomi-insinööri Marcus Hellberg.

”Ajattelin jo opiskeluaikana, että valmistumiseni jälkeen haluan töihin Yhdysvaltoihin. Olin jo ollut vuoden New Yorkin osavaltiossa vaihto-oppilaana.”

Hellbergin työnantaja on turkulainen Vaadin Oy, joka kehittää työkalua yrityssovellusten web-käyttöliittymien kehitykseen. Yhtiö jakaa ydinteknologiaansa ilmaiseksi avoimen lähdekoodin lisenssillä. Rahaa se tekee myymällä työvälineitä, tukea ja palveluita teknologian tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Yhtiön teknologiaa käyttää yli 130 000 ohjelmistokehittäjää yli 170 maassa. Vaadin auttaa asiakkaitaan rakentamaan moderneja web-sovelluksia, jotka lisäävät tuottavuutta ja pitävät sovellusten käyttäjät tyytyväisinä.

”Minä olin opiskeluaikana töissä firmassa, joka käytti Vaadinin palveluja”, Hellberg kertoo.

”Kun olin valmistumassa, yhtiöstä soitettiin ja kysyttiin halukkuutta tulla töihin.”

Ylitöitä ilman korvauksia

Hellberg valmistui ensin diplomi-insinööriksi ja myöhemmin kauppatieteiden maisteriksi Åbo 
Akademista. Hän työskenteli Vaadin Oy:ssä kolme vuotta ennen muuttoa Kaliforniaan.

Yhdysvallat on Vaadin Oy:n suurin yksittäinen markkina-alue. Asiakkuuksien hoitaminen paikan päältä on huomattavasti helpompaa kuin etätyönä Suomesta.

”Teen normaaleja työpäiviä muuten, paitsi 
että herään aikaeron takia aikaisin soittamaan Suomeen”, Hellberg kertoo.

Amerikkalainen työkulttuuri eroaa huomatta-vasti suomalaisesta tavasta tehdä töitä. Yhdysvalloissa työn määrä on usein se mittari, jolla mitataan tulosta.

Keskimäärin amerikkalainen pitää lomaa 13 päivää vuodessa. Monet amerikkalaiset yrittäjät ja itsensä työllistäjät painavat jopa 60–80 tunnin työviikkoa.

Yhdysvalloissa arvostetaan korkeaa materiaalista elintasoa. Jos palkkataso on heikko, sitä kompensoidaan usein tekemällä kahta työtä.

Suomessa panostetaan enemmän työn tehokkuuteen. Suomalaiset ovat myös itsenäisempiä. Amerikkalaiset tarvitsevat johtajalta luvan tehdä päätöksiä, ja hierarkia on selvempi.

”Meillä työpäivät ovat kohtuullisia ja pidämme lomiakin”, Hellberg kertoo. ”Muissa yrityksissä meno on raaempaa, joissakin paikoissa työtä tehdään iltakymmenenkin jälkeen ja viikonloppuisin ilman ylityökorvauksia.”

Jos joku ei tee töitään vaaditulla tavalla, hänet on helppo korvata uudella. Työntekijän palkkaaminen ja irtisanominen on Yhdysvalloissa suhteellisen helppoa.

Asiakkaina amerikkalaiset ovat helposti lähestyttäviä. Ihmiset ovat ystävällisiä ja heidän kanssaan on helppo neuvotella.

Korkea vuokrataso

Kovan työtahdin ja materiaalisen elämänmuodon kääntöpuoli on se, että liike-elämä on hektistä. Amerikkalaiset ovat epämuodollisia ja avoimia, joskus heitä voi pitää jopa tylyinä.

Ihmisiä arvioidaan sen mukaan, kuinka kovasti he työskentelevät ja kuinka tehtäväorientoituneita he ovat. Tuottavuutta ja saavutuksia arvostetaan.

Yhdysvalloissa kahden ihmisen palkalla on helppo saavuttaa hyvä elintaso. Peruselintarvikkeet ovat edullisia ja kevyen verotuksen ansiosta kansalaisilla on ostovoimaa.

Piilaaksossa asumisen hintataso on tosin omissa sfääreissään. Asunnot maksavat yli puoli miljoonaa dollaria.

”Vuokrataso on todella korkea, kolminkertainen siihen mitä se oli Suomessa”, Hellberg sanoo.

”Pieniä asuntoja ei juuri ole tarjolla. Noin 2 500 dollaria saa maksaa kuukaudessa.”

Vaikka Piilaakso on teknologisten innovaatioiden keskus, niin esimerkiksi pankeissa käytetään edelleen vanhanaikaisia šekkejä. Verkkopankkijärjestelmää ei käytännössä ole. Nettiliittymät ovat kalliita ja yhteydet heikkoja.

Hellberg muutti San Joseen yhdessä vaimonsa kanssa, joka on perustanut oman valokuvausyrityksen. Pariskunnan vapaa-aika menee koiran kanssa patikoidessa ja urheillessa. Hellberg muun muassa pyöräilee päivittäin 25 kilometrin matkan työpaikalleen, mikä on autoiluun perustuvassa maassa harvinaista.

”Parasta Kaliforniassa on miellyttävä sää ja mukavat ihmiset. Myös harrastusmahdollisuuksia on paljon”, Hellberg toteaa.

”Huonoa on valtava byrokratia. Tervettä järkeä korvataan lakitekstillä. Suomessa vuokrasopimus on kaksi sivua, täällä lakitekstiä on 35 sivua.”

”Muutto oli byrokraattinen prosessi. Mutta nyt, kun tänne on päässyt juurtumaan, niin aiomme nauttia Kaliforniasta ainakin pari kolme vuotta.”

45 790 dollaria

Amerikkalaisten keskipalkka vuodessa, toukokuussa 2012, noin 34 186 euroa.

Lähde: USA:n työministeriön tilastot.

2,9–2,2 miljardia 
euroa

Vienti–tuonti. Suomelle Yhdysvallat oli kuudenneksi tärkein maa sekä vienti- että tuontikumppanina vuonna 2011. Tavarakaupassa tärkeimpiä vientituotteita ovat koneet, laitteet, kuljetusvälineet, metsä- ja kemianteollisuuden tuotteet. Tuonnissa tärkeimpiä ovat sähkökoneet, muut koneet ja laitteet, kemianteollisuuden tuotteet ja kuljetusvälineet.

Lähde: Elinkeinoelämän Keskusliitto.

 

Työviisumin saanti on vaikeaa

Ekonomeille on paljon työmahdollisuuksia Piilaaksossa. Yhdysvaltain viisumipolitiikka tekee kuitenkin maahantulosta hankalaa, jos työntekijä ei tule suoraan jonkun suomalaisyrityksen kautta.

Jos viisumia ei valmiiksi ole, työnhakijan on ensin löydettävä paikallinen työnantaja, joka on valmis sponsoroimaan viisumiprosessin. Työnantajan pitäisi vakuuttaa viisumiviranomaiset siitä, että työnhakijalla on niin kova osaaminen tietyllä alalla, ettei yrityksellä ole mahdollista täyttää paikka kotimaisella työntekijällä.

Tämä on yleensä hankalaa, sillä kotimaisiakin hakijoita on paljon. Helpointa on tulla suomalaisen tai muun kansainvälisen yrityksen kautta työkomennukselle, jolloin viisumiprosessiin saa apua työnantajalta.

 

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013