( Yhteiskunta )

Budjettirumba

Teksti Pekka Ervasti
Kuva Anni Koponen
  • Pekka Ervasti

Eduskunta ahertaa vielä kuukauden päivät Arkadianmäellä ennen kuin kansa pääsee edustajiensa välityksellä hyvin ansaitulle runsaan kuukauden joululomalle.

Syysistuntokauden suurin ponnistus on valtion ensi vuoden talousarvio. Tänä vuonna sen loppusumma on noin 55 miljardia euroa. Koska tuloja on vähemmän kuin menoja, pitää lainata. Tällä kertaa rapiat kolme miljardia euroa. Joku sen maksaa – joskus myöhemmin.

Valtiovarainministeri – tällä kertaa kokoomuksen Petteri Orpo – esitteli budjettiesityksen eduskunnalle lähetekeskustelussa syyskuun alussa. Tuskin koskaan on Suomessa valmisteltu niin oivallista talousarvioesitystä kuin juuri tänä vuonna. Tämä on valtiovarainministerin sanoma joka vuosi. Hallitus harjoittaa aina, poikkeuksetta, vastuullista, kestävää, järkiperäistä ja oikeudenmukaista talouspolitiikkaa.

Samaa todistavat lähetekeskustelussa myös hallituspuolueiden kansanedustajat. He myös nostavat esiin muutamia hankkeita kotivaalipiiristään, joihin hyvä hallitus on puhujan sitkeän lobbauksen ansioista osoittanut määrärahoja. Tämä on äänestäjien hyvä muistaa vaalipäivänä.

Opposition terrierit puolestaan raatelevat hallituksen esityksen riekaleiksi. Se on kylmä, eriarvoistava ja vastuuton kyhäelmä, joka uhkaa suistaa kansakunnan turmioon.

Vaihtoehdobudjeteissa oppositio osoittaa, kuinka homma olisi pitänyt hoitaa. Jos ja kun menoja on enemmän kuin tuloja, ei velkaa tarvitse ottaa yhtään lisää, sillä alijäämä katetaan suitsimalla harmaata taloutta. Siellä on piilossa satoja miljoonia euroja – on ollut joka vuosi.

Valiokunnat märehtivät budjettia ja siihen liittyviä lakiesityksiä kuukausitolkulla. Asiantuntijoita ramppaa kuultavana bussilasteittain ja muistioita kirjoitetaan rekkalasteittain.

Lisäksi edustajat tekevät satoja korjausehdotuksia, joista äänestetään ensin valiokunnassa ja monesti vielä myös isossa salissa. On helpompi poistaa ihmisyöjägorillalta tulehtunut kulmahammas ilman puudutusta kuin saada yksittäinen budjettialoite läpi eduskunnassa.

Kun puhemiehen nuija lopuksi pamahtaa pöytään jouluviikolla koko revohkan päättymisen merkiksi, eduskunta on tehnyt hallituksen budjettiesitykseen suunnilleen promillen suuruiset muutokset.

Kansanvalta on puhunut.

 

Pekka Ervasti
politiikan toimittaja

13.12.2017

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013