( Pääkirjoitus )

Ekonomit keikkatöissäKeikkatyön, tämän ajan uudissanan, katsotaan liittyvän SAK:laisiin suorittavan työn tekijöihin. Keikkataloudessa keikkatöitä tekeviä ovat vaikkapa koteihin ruokaa jakavat opiskelijat tai siivousalan työntekijät. Keikkatyö käsitetäänkin oivaksi tavaksi saada lisätienestejä jonkun muun työn tai tekemisen rinnalla, puhumattakaan työttömyydestä. Siltä pohjalta on helppoa ajatella, että eihän siitä nyt paljon taskurahaa enempää tarvitse ansaitakaan ja kyllähän mikä tahansa työ on parempi kuin työttömyys. Kyllä kyllä.

Keikkatyö kuuluu kuitenkin yhä useammin myös koulutetuille työntekijöille asiantuntijoina, siis myös ekonomeille. Silloin ei puhutakaan enää keikkatyöstä vaan yrittäjämäisestä työmuodosta. Kyse on mahdollisuudesta tarjota osaamistaan erilaisten yrittäjyysmuotojen avulla, päivän viikossa yhteen yritykseen, kolme päivää toiseen, toivottavasti vielä yksi päivä kolmanteen. Tai että perhetilanteen takia tehdään jatkuvasti vain osa viikosta töitä.

Erotuksena niihin taskurahoja tienaaviin keikkailijoihin ekonomille tärkeää on se, että tuloilla pitäisi voida pärjätä. Siinä missä opiskelijalla talousvastuu on usein annettu pappa betalar -yksikköön tai valtiolle, on perheestään ja asuntolainoistaan vastaavan ekonomin osattava hinnoitella työnsä oikein. Tämä tietenkin sen jälkeen, kun yrityksen kanssa on sovittu työn sisällöstä ja kestosta. Puhumattakaan siitä, että ekonomi on osannut perustaa juuri omiin tarpeisiinsa sopivan yritysmuodon. Näissä asioissa auttaa lakiyksikkömme, kuten sivuilta 44–45 voi lukea.

Yrittäjyys on käynnissä olevan työelämän murroksen takia nyt erityisen tarkastelun alla myös Suomen Ekonomeissa. Yrittäjyys on ­erityisesti nuorten parissa huikeassa nousussa, vaikka osaamisen tarjoaminen yrittäjänä koskeekin vasta pientä osaa ekonomeista. ­Yrittäjyyttä harjoitetaan yhä usein palkkatyön ohella tai sen avulla selviydytään työttömyysjaksosta. Yrittäjänä on helpompi yhdistää työnteko ja maailmanvalloitus tai saattaa opiskelut loppuun.

Suomen Ekonomien tekemiselle nämä uudet työn tekemisen muodot tarkoittavat uudenlaista, yksilöllisempää edunvalvontaa. Yrittäjämäisesti työpanoksensa myyvien asiantuntijoiden ansainta­mahdollisuudet riippuvat työelämän pelisäännöistä sekä työ- ja vero­lainsäädännöstä. Työttömyysturvan joustavuus vaikuttaa merkittävästi työttömien mahdollisuuteen myydä asiantuntemustaan. Kun työntekijän palkkausriski siirretään työntekijälle itselleen, pitää sääntöjen olla selviä. Me olemme sinua varten myös yrittäjyyskysymyksissä. Ota yhteyttä, jos tarvitset apua!

 

Hanna-Leena Hemming
toiminnanjohtaja

 

Mistä aiheesta tai henkilöstä haluaisit lukea artikkelin Ekonomi-lehdessä? Anna vinkki toimitukselle.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Vastauksesi

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013