( Yrittäjyys )

Haaveena sivutoiminen yrittäjyys?

Teksti Taru Virtanen
Kuva Vesa Tyni
Sivutoiminen yrittäjyys voi lähteä liikkeelle omasta liikeideasta, sattumasta tai elämäntilanteesta. Se voi olla vaihe − tai alku uudelle uralle.

Työelämän murroksessa pitkät urapolut ovat pilkkoutumassa, keikkatyöt lisääntyvät ja eläköityminen siirtyy. Toisaalta myös suhtautuminen työhön on muuttumassa: yhä useampi haluaa suuremman päätäntävallan omasta elämästään ja aikatauluistaan. Digitalisaation myötä työtä voi usein tehdä missä ja koska tahansa, eivätkä uudet tuotteet ja palvelut aina tarvitse suurta alkupääomaa.

”Yrittäjänä voi tehdä sitä, mitä oikeasti haluaa silloin, kun haluaa. Tuntumani on, että tällä hetkellä omia siipiä lähdetään kokeilemaan todella rohkeasti. Esimerkiksi startup-skenellä menee Suomessa lujaa”, yhtiöoikeuteen ja -verotukseen erikoistunut lakimies Nea Welling Fondia Oy:sta sanoo.

Turvallinen tie aloittaa yrittäjänä on tehdä se palkkatyön ohessa. Lisätulot ja mielekäs tekeminen voivat houkutella myös uudessa elämäntilanteessa: opiskelijana, perhevapaalla tai eläkeläisenä. Yrittäjyys, sivutoiminen tai päätoiminen, voi olla myös vaihtoehto, kun uralla tapahtuu yllättäviä asioita. Irtisanomisten jälkeen osa työnantajista myös kannustaa yrittäjyyteen erilaisin tavoin.

”Kannustaisin näkemään yrittäjyyden vaihtoehtona. Oman asiantuntijuuden voi ehkä valjastaa liiketoiminnaksi tai luoda jotain uutta vaikkapa vanhojen työkavereiden kanssa. Ja jos entinen työ tympii, kannattaa miettiä rohkeasti, mitä haluaa ja mistä nauttii. Yrittämisen voi myös nähdä yhtenä vaiheena elämässä”, Welling sanoo.

Kolmella vinkillä alkuun

Uuden edessä Welling kehottaa kolmeen asiaan. Jos yritystoimintaan lähtee palkkatyön ohessa, kannattaa ensiksi tarkistaa oma työsopimus. Virkasuhteessa olevalla on vähintään velvollisuus tehdä aina ilmoitus sivutoimesta työnantajalleen. Virkasuhteessa oleva saattaa myös tarvita työnantajan myöntämän sivutoimiluvan. Yksityisellä sektorilla työskentelevällä ei sen sijaan ole velvollisuutta ilmoittaa sivutoimesta, ellei se vahingoita työnantajaa, esimerkiksi kilpailevana toimintana. Työntekijä ei myöskään saa ilmaista muille työnantajan ammatti- ja liikesalaisuuksia.

”Etenkin asiantuntija-aloilla työsopimuksessa voi olla kilpailukielto- tai salassapitolauseke tai määräys, että sivutoimeen vaaditaan työnantajan lupa. Kannustaisin avoimeen keskusteluun työnantajan kanssa – se on aina hyväksi.”

Toiseksi on mietittävä sopivin yhtiömuoto. Suosituin sivutoimisen yrityksen muoto Suomessa on toiminimi ja toiseksi suosituin osakeyhtiö. Esimerkiksi luovilla aloilla on myös jonkin verran laskutusosuuskuntia.

”Toiminimen suosion taustalla on varmasti sen perustamisen – ja lopettamisen – helppous ja edullisuus. Se sopii erinomaisesti pienimuotoiseen, yrittäjään henkilöityvään toimintaan. Huonoja puolia on, että yrittäjä vastaa myös omalla henkilökohtaisella omaisuudellaan yrityksen vastuista.”

Jos on vähänkään ajatus, että yrityksestä tulee jatkossa päätoiminen elinkeino, kannattaa harkita osakeyhtiötä, Welling sanoo.

”Pääomaa tarvitaan vähintään 2 500 euroa, mutta etuna on, ettei osakkeenomistaja ole vastuussa yhtiön sitoumuksista tai veloista muulla kuin sijoittamallaan pääomalla. Osakeyhtiöön on mahdollista ottaa mukaan yhtiökumppaneita ja kerätä rahoitusta. Osinkojen verotus on myös edullisempaa kuin ansiotulon.”

”Osakeyhtiön kautta palkkatyö ja oman yrityksen toiminta eriytyvät heti selkeästi toisistaan. Osakeyhtiö antaa myös uskottavuutta markkinoilla verrattuna toiminimellä toimimiseen. Verotuksessa pystyy vähentämään toimintaan liittyviä kuluja, yritykselle saa Y-tunnuksen, ja sen voi ilmoittaa ennakko-, arvonlisävero- ja työnantajarekisteriin. Monesti työn tilaaja myös vaatii, että rekisteröinnit verottajan suuntaan ovat kunnossa”, Welling lisää.

Viimeiseksi Welling muistuttaa, ettei yrityksen perustamiseen liittyviä kiemuroita tarvitse selvittää yksin. Avun palkkaaminen voi olla myös riskittömämpää sekä itselle että yritykselle.

”Asiantuntija voi tarjota näkemystä ja sparrausta, ja yrityksen perustamiseen liittyvät toimenpiteet tulevat kerralla hoidettua oikein. Myös hyvän tilitoimiston etsiminen heti aluksi kannattaa. Mielenrauhalla, jonka asiantuntijoiden käyttämisestä saa, on oma arvonsa.”

Hyppää etupenkille

Jos yritys kasvaa tai elämäntilanne sallii, eteen voi tulla harkinta, olisiko sivutoimisesta yrittämisestä päätoimiseksi.

”Ideaa on jo testattu, joten on aika tehdä realistisia laskelmia. Minkälaista tulosta pitää tehdä, että yrityksestä saa kannattavan? Kuinka kauan se kestää? Kuinka paljon palkkaa tai osinkoja voin nostaa, ja onko niiden taso riittävä minulle?” Welling antaa esimerkkejä.

Sparrausapua, vertaistukea, ideoita ja yhteistyökumppaneita voi hakea verkostoista esimerkiksi sosiaalisen median tai LinkedInin kautta. Moni ottaa rohkeasti yhteyttä myös alalla pitkään olleisiin konkareihin hakeakseen mentoria.

”Tärkeintä on juuri rohkeus sekä luottamus siihen, että oma yritysidea kantaa. Yrittäjyys vaatii mielenlujuutta ja järjestelmällisyyttä, mutta se on myös antoisaa: yrittäjä on etupenkillä määrittelemässä, mitä omassa elämässä tapahtuu.”

7.12.2016

Sivutoimiseksi yrittäjäksi? Muista nämä:

Työsopimus: Tarkista, onko sinulla velvollisuutta ilmoittaa työnantajallesi yrityksestäsi tai onko työsopimuksessasi erityisiä ehtoja, jotka saattavat rajoittaa sivutoimista yrittäjyyttä.

Yritysmuoto: Mieti, mikä yritysmuoto on toimintasi ja tavoitteidesi kannalta paras. Yritystä perustaessa voit samalla ilmoittautua verottajan rekistereihin.

Etuudet: Jos nostat etuuksia, tarkista, miten sivutoiminen yrittäjyys vaikuttaa niihin.

Eläketurva: YEL-vakuutus on pakollinen, jos työtulo ylittää vuodessa 7 557 euroa. Vanhuuseläkkeellä tai varhennetulla vanhuuseläkkeellä YEL-vakuutus on vapaaehtoinen.

Työttömyyskassa: Harkitse liittymistä. Etenkin päätoimiselle yrittäjälle se kannattaa.

Vakuutukset: Tarve riippuu alasta ja toiminnasta, mutta vakuutusturva kannattaa hoitaa kuntoon.

Starttiraha: TE-toimisto voi myöntää aloittavalle yrittäjälle starttirahaa. Se antaa turvaa yrittäjätaipaleen alkuvaiheeseen.

Suomen Ekonomit palvelee yrittäjyyden joka käänteessä pohdinnasta arkipäivään. Lue lisää: ekonomit.fi/yrittäjän-palvelut

Katso ”Työnhakukuntoon!”-webinaaritallenne jäsenpalvelusivustolta: jasenpalvelu.ekonomit.fi/kirjautuminen

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Kilpailukiellot hidastavat nuoren työntekijän kehittymistä

Ekonomi Ville Sonkamuotkan työsopimuksessa ei ole kilpailukieltoa – onneksi. Nuori ekonomi kokee kilpailukiellon haitalliseksi työntekijälle. Keskusteluissa ja pohdinnoissa ystävien kanssa kilpailukieltosopimukset näyttäytyvät vastavalmistuneille kehityksen jarruna. ”On erittäin hyvä, että näitä sopimuksia pyritään nyt rajoittamaan”, toteaa Sonkamuotka.

Onko sinulla ollut työsopimuksessasi kilpailukielto?

Olen työskennellyt viime vuodet konsultoinnissa ja finanssisektorilla. Työsopimuksissani ei vielä ole ollut kilpailukieltoa, mutta osalla kavereistani se työsopimuksessaan on, tai on ollut. Olenkin miettinyt, mitä kielto tarkoittaisi omalla kohdallani ja miten se vaikuttaisi omiin urapäätöksiini. Turhat kilpailukieltosopimukset arveluttavat erityisesti kehittymisen näkökulmasta. Varsinkin työuran alkupuolella uralle ei soisi rakennettavan mitään esteitä.

Miten kilpailukielto vaikuttaisi urapäätöksiisi?

Työuran alkuvaiheessa olevalle kilpailukielto on suuri rasite. Se sitoo henkilön yritykseen tiiviisti ja voi mahdollisesti hidastaa ammatillista kehittymistä, jos työpaikalla ei ole tarjota riittävästi haasteita ja kilpailukielto taas rajoittaa siirtymistä toisen työnantajan palvelukseen. Itse olen tällä hetkellä töissä suuressa yrityksessä, jossa on mahdollista edetä uralla ja kehittyä ammatillisesti.

On erittäin hyvä, että eduskunnassa on noussut esiin kilpailukieltoihin liittyvä lakimuutos, jolla pyritään karsimaan turhat kilpailukiellot. Yksittäisen työntekijän on todella vaikea vaikuttaa asiaan. Työntekijän on käytännössä mahdoton olla allekirjoittamatta kilpailukieltosopimusta.

Onko sinua houkuteltu kilpailijalle tai alihankkijalle töihin?

Minua ei ole houkuteltu töihin kilpailijoille, mutta ystäväpiirissäni tällaisia tapauksia on ollut. En ole kuitenkaan kuullut, että kilpailukielto olisi estänyt vaihtamasta työpaikkaa. Asiat on lopulta aina saatu sovittua hyvässä yhteisymmärryksessä työnantajan kanssa. Miksi työntekijälle epävarmuutta aiheuttavaa kilpailukieltoa on siis edes tarvittu?

Ville Sonkamuotka
KTM

Suomen Ekonomien mielestä kilpailukieltojen yleistyminen asiantuntija- ja esimiestasolla on työmarkkinoiden kannalta huono asia. Kilpailukieltosopimukset rajoittavat työvoiman liikkumista, eikä paras osaaminen näin ole työmarkkinoiden ja kansantalouden käytössä. Kirjoitus on osa laajempaa sarjaa, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua kilpailukielloista. Sarjan muut osat löytyvät Ekonomien blogista. Lue myös Ekonomi-lehden juttu aiheesta.

11.09.2017
Vesittyikö perhevapaauudistus jo ennen kuin se ehdittiin aloittaa?

Hallitus ilmoitti, että perhevapaauudistus aloitetaan. Erinomainen uutinen! Viisaasti toteutetulla perhevapaauudistuksella edistämme perheiden hyvinvointia, työllisyyttä sekä naisten työmarkkina-asemaa. Saamme myös lisää maamme parasta osaamista työmarkkinoiden käyttöön, sillä nuoret naiset ovat Suomen parhaiten koulutettu ryhmä.

Hallituksesta ilmoitettiin, että mahdollisuus kotihoitoon säilytetään kolmeen ikävuoteen saakka, ja että perheiden valinnanvapauteen ei puututa. Tästä nousee vahva huoli siitä, saako näillä reunaehdoilla mitään positiivista aikaan. Riippuu siitä, miten asetetut ehdot tulkitaan. On toivottavaa, että uudistuksen valmistelua tekevä työryhmä tekee viisaita ratkaisuja, jotka ohjaavat perheitä uudenlaisiin valintoihin.

Tukien tasoa porrastettava

Kotihoidon mahdollistaminen siihen asti, että lapsi täyttää kolme vuotta sitoo paljon valmistelijoiden käsiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos uudistuksella halutaan edistää nuorten naisten työllisyyttä ja perhevapaiden jakaantumista molempien vanhempien kesken, on tukien tasoa porrastettava. Pelkkä kotihoidontuen tason porrastaminen ei riitä, vaan saadakseen kolmevuotiset perhevapaat, on myös vanhempainpäivärahan tasoa porrastettava sen mukaan, kuinka pitkään perhe haluaa hoitaa lasta kotona.

Valinnanvapauden säilyttämisen ei tule estää kannustamasta jakamaan perhevapaita isän ja äidin kesken. Kun yhteiskunta käyttää rahaa, voi rahankäytöllä olla myös ohjaava vaikutus. Perhevapaajärjestelmän tulee ohjata jakamaan perhevapaat. Ohjaus tapahtuu käytännössä etuuksien tasoa säätämällä.

Kosti Hyyppä
Asiamies

31.08.2017
Perhevapaajärjestelmän uudistaminen tehokkain keino puuttua palkkaeroihin

Finlayson nosti sukupuolten väliset palkkaerot lööppeihin. Näkyvyyttä tuli sekä teemalle että yritykselle, mutta tempaus aktivoi myös mielensäpahoittajat. He ovat vastustaneet kampanjaa monista eri näkökulmista. Kampanjan on esimerkiksi todettu olevan tasa-arvolain vastainen ja toisaalta on kiistetty myös koko palkkaerojen olemassaolo. Se, minkä useat kokivat hauskaksi ideaksi, nosti monella muulla karvat pystyyn.

Naisten ja miesten palkkaerot ovat todellinen ilmiö. Sukupuolten välillä on palkkaeroja myös samaa työtä tekevillä. Nais- ja miesekonomien palkkaero on 24 %, mutta kun tehtävään, työnantajaan ja henkilöön liittyvät selittävät tekijät poistetaan, jää sukupuoleen perustuvaksi selittymättömäksi palkkaeroksi 11 %.

On toissijaista vääntää kättä siitä, kuinka suuri palkkaero sukupuolten välillä on ja kuinka suuri osa palkkaeroista johtuu esimerkiksi työmarkkinoiden segregaatiosta. Tärkeintä olisi keskittyä siihen, miten palkkatasa-arvon esteet poistetaan. Ekonomien selvityksen mukaan keskeisimpiä palkkaeroja selittäviä tekijöitä ovat esimerkiksi asemataso, poissaolovuodet työmarkkinoilta ja viikkotyötunnit. Näihin kaikkiin voi vaikuttaa jakamalla perhevastuu tasaisemmin. Perhevastuun jakaantumiseen puolestaan voi vaikuttaa perhevapaajärjestelmällä.

Tarpeen perhevapaajärjestelmän kehittämiselle tunnistavat lähes kaikki. Uusi järjestelmä tulee ottaa käyttöön mahdollisimman pian, mieluiten jo istuvan hallituksen aikana. Hallituksen on siis sovittava budjettiriihessä, että perhevapaajärjestelmän uudistaminen aloitetaan välittömästi. Ellei istuva hallitus pysty uudesta mallista sopimaan, on vähintään kaikkien selvitysten oltava valmiina seuraavan hallituksen aloittaessa, jotta uusi järjestelmä saataisiin käyttöön viimeistään seuraavien eduskuntavaalien jälkeen.

Kosti Hyyppä
Asiamies

25.08.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013