( Kylteri )

Hinnoittele osaamisesi oikein

Teksti Tuomas Lehtonen
Kuvat Petri Blomqvist
  • Unna Lehtipuu muistutti kuulijoitaan siitä, että raha onnellistuttaa, mutta vain tiettyyn pisteeseen saakka.
  • Eerika Västi (vasemmalla) ja Henna Mäkiaho saivat tukea urasuunnitelmilleen. Mukaan tarttui myös vinkkejä tuleviin palkkaneuvotteluihin.
  • Illan aiheet innostivat ekonomiopiskelijat ja vastavalmistuneet ekonomit keskustelemaan vilkkaasti pöytäkunnittain.
  • Osallistujat saivat konkreettisia vinkkejä myös itsensä kehittämiseen.
Korkea palkkatoive ei ole este työllistymiselle, jos osaaminen on kohdillaan. Puhu rohkeasti rahasta työnantajan kanssa, kannustavat asiantuntijat Nuorten Ekonomit -kiertueella, joka starttasi lokakuun lopussa Jyväskylästä.

Vuosittain järjestettävä Nuoret Ekonomit -kiertue kulkee tänä vuonna otsikolla Mainetta ja mammonaa – mikä on arvokasta sinulle ja työnantajalle? Jyväskylän Wanhan Fredan viehättävä puutaloidylli tarjosi puitteet syksyn ensimmäiselle kiertueillalle.

Heti aluksi Suomen Ekonomien uravalmentaja Sirja Kulmala-Portman nosti kissan pöydälle ja kehotti kuulijoita keskustelemaan rohkeasti palkka-asioista niin työssä kuin sen ulkopuolellakin.

”Monet pelkäävät esittää korkeaa palkkatoivetta työnhakuvaiheessa, koska ajattelevat sen heikentävän mahdollisuutta työn saantiin. Se on turhaa. Korkea, mutta kuitenkin realistinen ja työn vaatimustasoon suhteutettu palkkatoive on osoitus työntekijän osaamisesta ja siitä, että hän ymmärtää haettavan työn haastavuuden”, Kulmala-Portman sanoo.

”Palkkatoive ei rajaa hakijaa hakuprosessin ulkopuolelle, jos hän muilta osin on yritykselle hyvä vaihtoehto.”

Kulmala-Portman muistutti, että palkkakeskustelu tulee ottaa puheeksi vähintään kerran vuodessa. Useamminkin, jos omassa työtehtävässä tapahtuu muutoksia.

”Työntekijän tulee osata perustella, miksi palkkaa tulisi nostaa. Oman osaamisen kehittyminen, työnkuvan laajentuminen, muutokset työnkuvassa sekä työn vaativuudessa ja saavutetut tulokset ovat hyviä perusteluja. Palkankorotuksesta on keskusteltava heti, kun työtehtävät muuttuvat. Jos näin ei tehdä, asia unohtuu”, Kulmala-Portman toteaa.

Sijoita elämyksiin ja taitoihin

Illan toinen puhuja, merkitystalouden ja viestinnän ammattilainen, yrittäjä, sijoitusbloggari, varallisuusvalmentaja ja tietokirjailija Unna Lehtipuu muistutti, että jokainen meistä on oman elämänsä sijoittaja. Rahan ohella sijoitamme aikaamme ja osaamistamme. Koska resurssit ovat rajalliset, niitä tulee käyttää fiksusti itselle mielekkään elämän rakentamiseen.

”Raha onnellistaa tiettyyn pisteeseen saakka. Kun perustarpeet on saavutettu, kuluttaminen tulisi suunnata itsensä toteuttamiseen ja omien arvojen mukaiseen elämään. Tavaran kadottaa mielessämme arvoaan, mutta elämyksen, kokemuksen ja taidon ostamiseen käytetty raha tuo hyvinvointia pidempään. Hyvä tapa onnellistaa on myös muille antaminen.”

Kaikkia rahallisia resursseja ei kuitenkaan kannata kuluttaa. Lehtipuu opasti ottamaan numeroista niskaotteen tekemällä henkilökohtaisen taloussuunnitelman. Vaikka talous olisi tiukallakin, rahasulkeiset pitämällä löytyy usein pieniä pihistelyn paikkoja. Oleellista on, että säästöön saadut killingit vielä sijoitetaan tuottavasti.

Aika on kriittisin resurssimme

Aika on kriittisin pääomamme. Sitä meillä on vain 1 440 minuuttia päivässä.

”Muista optimoida ajankäyttösi. Sinulla on päivässä 1–2 tuntia A-luokan aikaa, jolloin saat eniten aikaiseksi. Suojaa hälyltä ne hetket, jolloin sinun energiataloutesi on huipussaan. On tutkittu, että 30 sekunnin keskeytyksestä palautumiseen menee aikaa 5 minuuttia”, Lehtipuu sanoo.

Rahan ja ajan ohella kolmas sijoitettava pääomamme koostuu henkilökohtaisesta osaamisestamme ja taidoistamme. Omaa osaamistaan kannattaa kehittää niillä alueilla, joihin on luontaista taipumusta, kykyä ja intohimoa.

”Investoi psykologiseen pääomaan, asenne- ja mielentilakapitaaliin. Se auttaa sinua kokemaan iloa ja myönteisiä tunteita työssä. Kun olet motivoitunut ja sitoutunut, saat paljon aikaan. Investoi ajattelukumppaneihin ja hakeudu niiden ihmisten joukkoon, jotka auttavat sinua kohti seuraavaa tavoitettasi”, Lehtipuu vinkkaa.

Nuoret Ekonomit -kiertue on Suomen Ekonomien vuosittain järjestämä tapahtumakokonaisuus, joka kiertää yliopistopaikkakuntia vaihtuvalla teemalla. Kiertueen tilaisuudet on tarkoitettu uransa alkuvaiheessa oleville ekonomeille sekä ja KylteriPlus-lisäpalvelupaketin hankkineille kyltereille. Kiertue jatkaa matkaansa Jyväskylästä Tampereelle (23.11.), Turkuun (28.11.), Vaasaan (13.2.), Ouluun (28.2.) ja Helsinkiin (10.3.).

13.12.2017

Uravalmennus auttaa myös löytämään kesätyön

Ekonomien kesätyönhaun vinkit on koottu helposti lähestyttävään muotoon myös verkkoon. Materiaaleista saa vinkkejä kesätyönhaun keskeisimpiin pulmiin, kuten

  • työhakemuksen kirjoittamiseen,
  • sopivan CV:n ja LinkedIn-profiilin kokoamiseen,
  • työsopimuksen solmimiseen,
  • palkkausosituksiin ja –toiveisiin ja
  • työttömyyskassan jäsenyyteen.

Myös oman henkilö- ja asiantuntijabrändin rakentamiseen on tarjolla apua.

www.ekonomit.fi/kesaksityohon

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013