( Yrittäjyys )

Kasvuyrittäjä on usein ekonomi

Teksti Matti Remes
Kuva iStock
Kasvuyritykset työllistävät jatkossa yhä useampia ekonomeja. Siksi Suomen Ekonomit haluaa tukea entistä tiiviimmin koko maata hyödyttävää kasvuyrittäjyyttä.

Iso osa Suomen uusista työpaikoista syntyy kasvuyrityksissä. Näin kertoo Mika Malirannan ja Paavo Hurrin viime vuonna julkaisema tutkimus, jonka mukaan parisataa kasvuyritystä toi lähes kolmasosan yksityisen sektorin uusista työpaikoista vuosina 2008–2011.

Suomen Ekonomien asiamies Ted Apter huomauttaa, että kasvuyritykset työllistävät enenevässä määrin myös ekonomeja. Lisäksi moni liiton jäsen ryhtyy itse yrittäjäksi.

– Meille on tärkeää tukea sekä kasvuyrittäjiä että heidän yrityksissään työskenteleviä jäseniämme. Haluamme edistää omalta osaltamme globaaleille markkinoille suuntaavien yritysten menestymistä. Ne tuovat työpaikkoja ja kasvua, jota tarvitaan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon, Apter perustelee.

Linjauksia kasvuyrittäjyyden edistämiseen

Ekonomit on pitänyt yrittäjyyttä yleisemmin esillä jo pitkään, myös vaikuttamistyössään. Liitto oli mukana kommentoimassa ensimmäistä kansallista yrittäjyysstrategiaa, jota valmisteltiin työ- ja elinkeinoministeriön johdolla.

Lisäksi liitto oli mukana vaikuttamassa sen puolesta, että työtön työnhakija voi aloittaa yrittäjänä ja saada työttömyysetuutta yritystoiminnan ensimmäisten neljän kuukauden ajalta ilman yrittäjyyden päätoimisuuden arviointia.

Parhaillaan Ekonomit valmistelee uusia linjauksia kasvuyrittäjyyden edistämiseksi. Tätä varten järjestettiin yhdessä Tekniikan Akateemiset TEKin kanssa työpaja, johon kutsuttiin kasvuyrittäjiä pohtimaan tulevaisuuden haasteita.

Ted Apter on tyytyväinen työpajan antiin. Siellä nousi esille asioita, joita Ekonomien tulevissa linjauksissa ja vaikuttamistyössä kannattaa pitää esillä kasvuyritysten toimintaedellytysten parantamiseksi.

– Yrittäjät toivoivat tukea esimerkiksi siihen, että he voisivat rekrytoida nykyistä helpommin EU- ja ETA-alueen ulkopuolelta. Työvoiman saatavuusharkinnan poistaminen on tärkeää. Lainsäädännön lisäksi on mietittävä muitakin Suomeen asettumista helpottavia asioita.

Kaikkea ei tarvitse osata itse

Ted Apter rohkaisee yrittäjiä olemaan yhteydessä Suomen Ekonomeihin, jos jokin asia askarruttaa. Varsinkaan alkuvaiheessa kasvuyrittäjän ei tarvitse osata kaikkea itse, vaan neuvoa ja ratkaisumalleja kannattaa kysyä liitosta.

– Meillä on Ekonomeissa paljon asiantuntemusta työelämästä ja siihen liittyvästä normistosta. Tätä osaamista myös kasvuyritysten kannattaa hyödyntää.

Monelle tulee yllätyksenä, että Ekonomien lakimiehet auttavat myös yrittäjäjäseniä ja antavat työoikeudellista neuvontaa työnantajanäkökulmasta. Apterin mukaan yrittäjät kysyvät neuvoa usein esimerkiksi työsopimusten ja osakassopimusten tekemiseen.

– Vasta toimintaansa aloittavissa kasvuyrityksissä työelämän normiston tuntemus voi olla vielä puutteellista. Näihin asioihin ei ennätetä välttämättä paneutua, kun ajatukset ovat kiinni bisneksen kehittämisessä.

Lisäksi startupin käynnistysvaiheessa töitä tehdään usein talkoohengessä, jolloin muotoseikkoihin kiinnitetään ehkä vähemmän huomioita. Se voi kostautua.

– Myöhemmin saatetaan sitten päätyä tilanteisiin, joissa asiat opitaan kantapään kautta. Monelta ongelmalta voitaisiin välttyä, jos yrittäjä kysyisi neuvoa asiantuntijalta etukäteen.

Asiantuntijoilta saa apua myös erilaisten hyvien käytäntöjen ja toimintamallien suunnitteluun ja toteutukseen.

– Esimerkiksi työntekijöiden sitouttaminen henkilöstöä palkitsemalla on keino, jonka käyttö vaatii osaamista ja jossa me voimme olla avuksi.

Myös nuorten yrittäjyys tärkeää

Apterin mukaan liitto haluaa tukea entistä tiiviimmin myös nuorten yrittäjyyttä. Tänä vuonna Ekonomit ja TEK ovat jakaneet aloittaville kaupallisen ja teknillisen alan korkeakouluopiskelijoille 1 500 Kutsuvat sitä pöhinäksi -kirjaa, jossa kerrotaan tositarinoita kasvuyrittäjyydestä.

Samat liitot järjestävät yhteistyössä myös Unikorni-kilpailun, johon opiskelijajäsenet voivat ilmoittaa kaupallistettavia liikeideoitaan. Joulukuun alussa ratkeavan kisan voittaja saa 4 000 euroa liikeideansa toteutukseen sekä lakipalveluyritys Fondian 5 000 euron arvoisen startup-paketin.

Apterin mukaan liiton vaikuttamistyössä tärkeisiin teemoihin kuuluu myös kasvuyrittäjyyttä tukevan koulutuksen kehittäminen.

– Kasvuyritysten yleinen haaste on myynnin osaaminen. Olemme miettineet, voisiko asiaa edistää esimerkiksi lanseeraamalla Suomeen myynnin maisteritutkinnon.

12.12.2018

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013