( Kansainvälisyys )

Koti kasvoi Norjaan

Teksti Päivi Maaniitty
Kuvat Audun Braastad/NTB/MVphotos
  • Miia Kivimäki-Larsen kaipaa yhteyttä Suomeen, mutta ei harkitse muuttoa takaisin ainakaan tässä vaiheessa. Mukava työ ja lapset pitävät perheen Norjassa.
  • Kivimäki-Larsenin mukaan norjalaisilla on sisäänrakennettu kiinnostus ulkoilmaurheiluun. Luontoon lähdetään paitsi hiihtämään ja laskettelemaan, myös retkeilemään.
Miia Kivimäki-Larsen yhdistää arjessaan pankkityön ja perhe-elämän. Norjassa se onnistuu erityisen hyvin.

Ulkomailla työskentely ei aina tarkoita uusien haasteiden etsimistä tai edes pyrkimistä uralla eteenpäin. Toisinaan sitä vain huomaa kotiutuneensa vieraaseen maahan ja solahtaneensa sen elämänmenoon vuosien varrella vaivattomasti.

Miia Kivimäki-Larsen hakee välillä suomen kielen sanoja, ja puheessa kuuluu hitunen ruotsintapaista aksenttia. 12 vuotta Oslossa ovat saaneet norjan kielen tarttumaan. Hän on palannut kaksi kuukautta sitten äitiyslomalta takaisin työmaalleen Nordeaan. Titteli on vaihtunut entisestä Senior Business Controllerista Business Developeriksi ja Collateral Manageriksi. Uudessa tehtävässä Kivimäki-Larsenin vastuulla on asuntolainojen hinnoittelu.

”Seuraan esimerkiksi asuntomarkkinoita, sitä, miten kilpailijat hinnoittelevat ja sitä, mitä media sanoo. Collateral Managerin roolissa olen vastuussa asuntoluottojen vakuusprosessista. Katson, että pankilla on tarvittava vakuusmäärä asuntoluotoille, ja seuraan portfolion kehitystä. Halusin hidastaa tahtia ja ennen kaikkea työn, johon ei kuulu matkustamista”, Kivimäki-Larsen toteaa.

Norjalainen mies Tore työskentelee työnantajajärjestössä poliittisena neuvonantajana. Pariskunnan kolme lasta, 7-vuotias Kasper, 4-vuotias Emma ja 1,5-vuotias Maia pitävät huolen siitä, ettei tekeminen lopu kotona kesken.

Kivimäki-Larsenit asuvat Askerissa, noin 20 kilometrin päässä Oslon keskustasta.

”Se on tavallaan paikallinen Espoo. Kuljen töihin julkisilla reilussa puolessa tunnissa”, sanoo Miia.

Helppo muutto

Kivimäki-Larsen lähti Osloon lukion jälkeen vuodeksi tekemään töitä hotellissa ravintola- ja siivouspuolella. Samalla matkalla hän tapasi nykyisen aviomiehensä. Matkan jälkeen tie kävi takaisin Suomeen ja Vaasan yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä. Puoliso tuli Suomeen Åbo Akademiin lukemaan valtiotieteitä ja journalismia.

Laskentatoimea pääaineenaan lukenut Kivimäki-Larsen valmistui vuonna 2006. Perhe asui Suomessa yhteensä kuusi vuotta. Miia työskenteli jo gradua tehdessään Nordean Contact Centerissä Vaasassa. Toren työllistyminen vieraassa maassa oli vaikeampaa, koska suomen kieli ei sujunut.

Silloin tuli mieleen lähteä pariksi vuodeksi Norjaan.

”Tore haki Suomessa noin 30–40 työpaikkaa ja pääsi haastatteluun kerran tai kaksi. Oslossa hän sai heti ensimmäisen hakemansa paikan. Minä hain Nordic Controllerin paikkaa Oslosta Nordean sisäisellä siirrolla”, kertoo Miia.

Suunnitellut pari Norjan-vuotta ovat sittemmin venähtäneet lastenkin tulon myötä kahdeksitoista. Asettuminen oli helppoa, koska kaupunki ja maa olivat tuttuja. Muuton jälkeen myös parin kotikieli vaihtui englannin ja ruotsin sijasta norjaan.

Tärkeä vapaa-aika

Työ Nordeassa on tarjonnut haasteita ja kehittymismahdollisuuksia, ja tittelit ovat vaihtuneet tilanteiden mukaan. Controllerina Kivimäki-Larsen teki töitä suomalaisten, ruotsalaisten, tanskalaisten ja norjalaisten yksiköissä. Viikosta vierähti usein päivä tai kaksi työmatkoilla.

Työkielenä oli englanti, ja kokouksissa ja sähköposteissa puhuttiin norja-ruotsia.

”Minulla ei ole koskaan ollut superambitioita olla johtotehtävissä, mutta tietty vaatimustaso töissä täytyy olla. Muuten käy tylsäksi.”

Kolmannelta äitiyslomalta viime syksynä palattuaan Kivimäki-Larsen halusi muuttaa työnkuvaansa niin, ettei siihen kuuluisi enää matkustelua tai ylitöitä. Nykyisessä roolissaan hän tekee töitä vain norjalaisten henkilöasiakkaiden laina-asioiden kanssa.

Norjassa ymmärretään erityisen hyvin työntekijöiden halu panostaa perheeseen ja vapaa-aikaan.

”En ole koskaan ollut Suomessa niin sanotusti aikuisten töissä, joten työkulttuurien vertaaminen maiden välillä on vaikeaa. Norjassa kuitenkin vapaa-ajan ja yksityiselämän arvostus on hyvin suurta, oli kyse sitten harrastuksista tai perhe-elämästä.”

Se näkyy työpaikoilla etenkin perjantaisin.

”Oma kokemukseni on, että palavereja pidetään hyvin harvoin viikolla neljän jälkeen tai perjantaisin kahden–kolmen jälkeen. Silloin naulakot ovat täynnä reissuun ja mökeille lähtevien pusseja ja kasseja – talvisin suksikasseja. Jos joku olisi perjantaina viideltä töissä, sitä ihmeteltäisiin ja tultaisiin kysymään, onko kaikki kunnossa. Kolmelta lähteminen on normaalia”, kuvaa Kivimäki-Larsen.

Tulot vastaan kulut

Työaika joustaa, kuten usein Suomessakin, ja toimistolla pyritään olemaan paikalla ainakin yhdeksästä kolmeen. Kelloon kuitenkin katsotaan harvoin. Myös etäpäivien pitäminen on yleistä. Tärkeintä ei ole työpaikalla istuminen vaan se, että työt hoituvat sovitusti.

Suomalaisessa mediassa norjalaisten korkea palkkataso, varsinkin hoitoalalla, nousee usein esiin. Kivimäki-Larsen huomauttaa, että jutuista jää usein toinen puoli kertomatta.

”En osaa verrata maiden palkkatasoja keskenään, mutta kulut ovat täällä myös aika hurjat. Se pitää muistaa, kun puhutaan tuloeroista.”

Asunnot ovat hintavia varsinkin Oslon seudulla, ja myös autoilun kustannukset ovat korkealla. Myös liha, maitotuotteet, alkoholi ja tupakka ovat kalliita.

”Jauhelihan tarjoushinta on Norjassa noin 8–10 euroa kilolta”, vertaa Kivimäki-Larsen.

Suojassa talouden myrskyiltä

Muuta Eurooppaa viime vuosina kolhinut taantuma on jättänyt Norjan pääosin rauhaan. Työttömyys oli pahimmillaan viiden prosentin luokkaa ja on nyt laskenut neljään prosenttiin.

”Pahin tuntuu menneen ohi, ja ’pahin’ oli kovin lievä Suomeen ja muuhun Eurooppaan verrattuna. Täällä esimerkiksi öljyn hinta vaikuttaa taloustilanteeseen enemmän kuin monet muut asiat.”

Asuntojen hintojen nousu on saanut Norjassakin aikaan lainaehtojen tiukentumisen. Sijoitusasunnon ostajalta vaaditaan entistä enemmän omaa pääomaa, eikä esimerkiksi lyhennysvapaata saa pitää, jos lainasta on jäljellä enemmän kuin 60 prosenttia asunnon arvosta.

Uudet ehdot tulivat voimaan vuoden 2017 alussa, ja ne päättyvät nykymuodossaan kesäkuun lopussa vuonna 2018. Säännöt luotiin muun muassa helpottamaan ensiasunnon ostajien mahdollisuuksia ostaa oma asunto. Asuntojen hinnat olivat olleet pitkään rajussa nousussa etenkin Oslon seudulla, ja sen myötä kasvoi myös norjalaisten velkaisuusaste. Säännöillä on ollut vaikutusta. hintoihin.

”Huhtikuusta asti hinnat ovat laskeneet vauhdilla. Pudotusta on esimerkiksi Oslon seudulla tullut jo 10,5 prosenttia. Vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin hinnat nousivat parisenkymmentä prosenttia”, laskee asuntokauppaa näköalapaikalta seuraava Kivimäki-Larsen.

Työkielenä muuminorja

Oslon Nordeassa työskentelee paljon eri kansallisuuksia. Suomalaisia on muutamia, ruotsalaisia ja tanskalaisia sitäkin enemmän, ja yhdysvaltalaisia, kanadalaisia ja englantilaisia vaihtelevasti.

Pankkialalla pärjää englanniksi, mutta ruotsia on hyvä osata, jos mielii maahan töihin. Ruotsalaiset ja norjalaiset ymmärtävät toisiaan ilman käännösapua.

Kivimäki-Larsenin omaa norjan kielen oppimista hidastivat alussa ruotsinkieliset kollegat ja esimies, mutta kieli petraantui äitiyslomien aikana, jolloin kieliympäristö oli norjalainen.

”Työkaverit aina härnäsivät, että puhuin ’muuminorjaa’. Kun tulin äitiyslomalta takaisin, minulle kommentoitiin, että muuminorjani oli hävinnyt”, Miia nauraa.

Työn ulkopuolella sosiaalinen piiri muodostuu pitkälti lasten kavereiden vanhemmista, joihin tutustuu helposti päiväkotiryhmien ja koulujen kautta.

”Aluksi tuli etsittyä muita suomalaisia. Norjassa on aika paljon suomalaisia naisia, ja vuosien mittaan on lähistöllä asuvien kanssa kehittynyt melko tiivis ystäväpiiri. Olemme jotkut myös toistemme lasten kummeja, ja vietämme esimerkiksi vaput ja itsenäisyyspäivät yhdessä. Lasten tulon ja Oslon keskustasta Askeriin muuttamisen myötä tutustuin paremmin myös norjalaisiin.”

Selviytymisvaihde

Norjasta on ehtinyt jo tulla enemmän koti kuin Suomesta. Kivimäki-Larsen sanoo oppineensa ulkomailla viettäminään vuosina ennen kaikkea vapaa-ajan arvostamista. Vaikka Norjassakin ollaan kunnianhimoisia, tasapaino työn ja yksityiselämän välillä on arvossaan.

”Vaikka kaipaan yhteyttä Suomeen, muuttamista sinne tuskin harkitsemme. Pidämme molemmat työstämme, mutta ehkä sen tahtia mietitään. Nyt on vähän survival mode päällä kolmen pienen lapsen kanssa.”

Toinen asia, jonka suomalainenkin naapurimaassa huomaa, on paikallisten sisäänrakennettu kiinnostus ulkoilmaurheiluun. Luontoon lähdetään paitsi hiihtämään ja laskettelemaan myös retkeilemään valmiiksi nimetyille reiteille.

”Ulkoilu on täällä todella suosittua ja helppoa. Itsellämme on viidentoista minuutin ajomatkan sisällä useita metsäreittejä, ja puolentoista tunnin ajomatkan päässä on lähin tunturi. Isommille tuntureille ajaa 3–5 tuntia. Lauantaisin ja sunnuntaisin metroasemilla on porukkaa sukset kädessä menossa Holmenkollenille”, kuvailee Kivimäki-Larsen.

14.2.2018

Tiesitkö?

  • Norjan hintataso on Euroopan korkeimpia. Ruoan hintataso on 63 prosenttia Euroopan keskitasoa korkeampi.
  • Vuonna 2016 norjalaisten keskipalkka oli 43 300 kruunua (n. 4 760 euroa) kuukaudessa.
  • Suurimmat maahanmuuttajaryhmät tulevat Puolasta, Liettuasta, Ruotsista ja Somaliasta. Useimmiten Norjaan muutetaan työn tai perheen perässä.
  • Norjassa on noin 20 000 kilometriä merkittyjä kesävaellusreittejä ja noin 6 500 kilometriä merkittyjä talvireittejä. Retkeily on suosittu harrastus.

Lähteet: nyinorge.no, ssb.no, luontoon.fi, Miia Kivimäki-Larsen

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Ainutlaatuinen sinä – ainutlaatuinen osaamisesi

Asiakkaani kysyvät minulta usein, miten he voivat erottua muista oman alansa osaajista ja miten he saisivat rekrytoijat kiinnostumaan itsestään. Minä vastaan heidän kysymykseensä vastakysymyksellä: Mistä sinä olet kiinnostunut ja missä olet onnistunut?

Erottuakseen muista työmarkkinoilla ei tarvitse olla maailman paras omalla alallaan, ei edes Suomen tai oman kaupungin paras. Tärkeää on, että kerrot selvästi ja ytimekkäästi, missä olet hyvä etkä pakota lukijaa päättelemään erinomaisuuttasi työhistoriasi tai muun kokemuksesi perusteella.

Kun luen asiakkaitteni CV:itä ja hakemuksia, huomaan kuinka kaavamaisia lauseita niihin kirjoitetaan. Ihmisillä näyttää menevän aivot jollakin tavoin lukkoon, kun kyse on oman osaamisen markkinoinnista. Tai ehkä kyse onkin juuri siitä, että CV:tä ja hakemusta ei koeta oman osaamisen markkinoinniksi vaan itsensä kehuskelemiseksi. Jokainen myös tietää, että kehuskelu ei herätä kenenkään kiinnostusta, mutta on vaikea löytää tapaa kertoa omasta osaamisesta muulla tavalla.

Kiinnostus johtaa onnistumiseen

Kun ryhdyt miettimään omaa, ytimekästä markkinointiviestiäsi, on monta tapaa lähestyä asiaa.

Yksi tapa on ryhtyä miettimään, mistä asioista olet aidosti kiinnostunut. Kiinnostusten ei tarvitse liittyä suoraan työhön, vaan kysy itseltäsi, mikä sinua ylipäätään elämässä kiinnostaa.

Toinen kysymys on: Missä olet onnistunut? Milloin olen kokenut iloa ja innostusta? Milloin olen nauttinut työn tekemisestä ja aikaansaamisesta? Vastaukset voivat edelleen liittyä mihin tahansa elämänalueeseen, työhön, harrastuksiin, luottamustehtäviin, perhe-elämään tai muuhun vapaa-aikaan. Yleensä onnistumme asioissa, jotka meitä kiinnostavat, joten kysymykset liittyvät myös toisiinsa.

Kolmas kysymys kuuluu: Miksi olet onnistunut? Mitkä taidot, tiedot tai toimintatavat tai ominaisuudet olivat mukana onnistumisessa?

Kun tarkastelet muutamia, ehkä useampiakin, onnistumisia, voit alkaa huomata yhteneväisyyksiä. Huomaatkin, että samat toimintatavat, taidot, tiedot ja osaamiset vaikuttavat onnistumiseesi, tapahtuipa se millä elämänalueella tahansa.

Samassakin asiassa voi onnistua monella tavalla. Onnistutko esimerkiksi siksi, että sinulla on jonkin asian syvällistä osaamista, pystyt soveltamaan sitä käytäntöön ja vielä kertomaan siitä toisille yksinkertaisesti. Vai onnistutko siksi, että löydät oikeat ihmiset, joilla on tarvittava asiantuntemus ja osaat innostaa ryhmän antamaan parhaat taitonsa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi?

Kiteytä osaaminen kuvaksi

Mitkä osaamiset, taidot, tiedot, toimintatavat tai ominaisuudet nousevat esille äskeisen analyysisi perusteella? Sparraa hiukan itseäsi, ideoi, yhdistele, laajenna tai syvennä. Pyri kiteyttämään omannäköinen osaamiskokonaisuus, jossa on 3 – 5 ydinaluetta. Kun olet löytänyt ydinalueet, piirrä kuva, malli tai kaavio, johon tiivistyy juuri sinun osaamisesi. Millainen kolmio, tähti tai muu kuva sinun ainutlaatuisesta osaamiskokonaisuudestasi piirtyy?

Arja Parpala
Uravalmentaja

03.01.2018
Paniikkia ja pieruverkkareita – perhevapaalta paluun haasteet ja ihanuus

Kun töihin paluuni esikoisen syntymän ja ensimmäisen perhevapaaperiodini jälkeen lähestyi uhkaavasti, haikeat ajatukset ja uhkakuvat (lue: pienoinen paniikki) ottivat valtaa ajatuksissani. Yhä useampana yönä sain nähdä vähintäänkin outoja työpaikkaliitännäisiä unia. Murehdin paitsi sitä, miten pieni ihmisen taimeni pärjää vieraissa käsissä ja ilman täydellisen äitinsä hoivaa (kyllä, tämä on ironiaa), myös sitä kuinka itse selviydyn palatessani työrintamalle. Panikoin, onko tietotaitoni jo täysin vanhentunut – olinhan ollut pois ihan kokonaisen vuoden! – ja olivatko hormonihuurut tuhonneet ajattelukapasiteettini lopullisesti.

Kun jätin pikkuiseni hoitoon, hän ei jäänyt itkemään perääni, mutta itse vollotin ensin bussipysäkillä ja toiseen otteeseen työkaverini toivottaessa minut halauksin tervetulleeksi takaisin. Tykkään kovasti työstäni, mutta silti pohdin pienessä päässäni, olisiko hyvä äiti malttanut olla kotosalla kotvasen kauemmin.

Toinen kerta toden sanoo?

Toisella kerralla olin perhevapailla hurjat puoli vuotta kauemmin ja pääsin hieman vähemmällä etukäteisstressaamisella. Työkaveritkin ilmestyivät unissani erikoisiin asiayhteyksiin vasta lähempänä töihin paluun ajankohtaa. Ehkä asiaa ei arjessa kahden pienen lapsen kanssa ehtinyt niin paljon vatvoa, mutta yhtäkkiä ensimmäisen työpäivän aatto vain koitti ja tajusin että pieruverkkarit ja imetyshuppari pitäisi vaihtaa johonkin astetta korrektimpaan asukokonaisuuteen.

Toisen lapsen kohdalla mammailun merkeissä vietetyn rupeaman päättyminen ei enää tuntunutkaan niin isolta asialta. Älysin myös jo heti alkuun nauttia enemmän työelämän haasteista, päivittäisestä aikuisesta seurasta ja siitä, että lounaan sai syödä lämpimänä ilman että kukaan huutaisi kesken kaiken pyyhkimään. Jäin bussista oikealla pysäkillä ja melkein joka päivä hyppäsin vielä ihan oikeaan junaankin. Työhuoneeni koordinaatitkin olivat ennallaan.

Töihin paluuseen panostettava

Sen lisäksi että pari ihanaa työkaveriani päivitti minulle perhevapaani aikana toimiston kuumimpia kuulumisia, pidimme esimieheni kanssa sovitusti ja toiveestani yhteyttä. Usein pelisäännöt yhteydenpidosta jäävät kuitenkin sopimatta. Moni äiti ei tiedä onko tervetullut takaisin, esimies on saattanut vapaan aikana vaihtua toiseen eikä organisaatiokaan ole ennallaan.

Omassa päässäni pyöri toisenkin perhevapaan jälkeen kaikesta huolimatta iso liuta kysymyksiä: ”Keitä nää tyypit on? Miten nää ohjelmat toimii? Mitkä ne salasanat näihin kaikkiin ohjelmiin nyt olikaan? Mitä nää kaikki projektit ja lyhenteet tarkoittaa? Osaanko mä enää mitään? Mä en osaa enää mitään!? Miksi mun laukussani on pehmohiiri, likainen sukka kokoa 22 ja palohälytin?”

Kaiken tämän säädön ja tunnekuohujen keskellä saan nykytilanteen valossa kuitenkin olla tyytyväinen, ja yllämainittu hämmennys ja sekoilu ovat pieniä murheita. Työpaikkani oli tallella ja työtehtäväni olivat ennallaan. Perhevapaaltahan palataan ensisijaisesti siihen työhön, josta perhevapaalle on lähdetty ja josta on työsopimuksessa sovittu. Tämä on selvää. Vai onko? Valitettavan usein näin ei ole. Yksi yleisimmistä ekonomien yhteydenottoaiheista työsuhdejuristeillemme on perhevapaalta paluuseen liittyvät ongelmat työpaikalla.

Äiti-ihmisillä on aivan tarpeeksi pähkäiltävää ja haastetta töihin paluu -merkkisessä elämänmuutoksessa muutoinkin eikä työn ja perheen yhteensovittaminen kaipaa enää ylimääräistä extrajännitystä ja draamaa. Ja kyllä: haasteita voi olla isilläkin, mutta ainakin Ekonomien jäsenistä toistaiseksi vuosittain vain kourallinen miehiä ilmoittaa olevansa pidemmällä perhevapaalla.

Summa summarum: Kaikki voittavat, kun perhevapaalta töihin paluuseen panostetaan.

Tanja Hankia
Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit

21.12.2017
Esimies työsuhteen säännösviidakossa

Työelämän lainsäädännössä on työnantajalle annettu oikeuksia ja asetettu monenlaisia velvoitteita. Käytännön tilanteissa työnantajaa edustaa yksittäinen esimies, joka käyttää työnantajayhteisön puolesta työnjohtovaltaa ja toisaalta vastaa työnantajavelvoitteiden asianmukaisesta noudattamisesta työpaikan arjessa. Lainsäädäntöviidakossa suunnistaminen voi toisinaan olla haasteellista, koska esimiehen koulutus ja työkokemus ovat tyypillisesti muulta toimialalta kuin työoikeudesta.

Työnantajalla on tulkintaetuoikeus työsuhteessa kulloinkin sovellettavasta lain tai työehtosopimuksen kohdasta. Jos työntekijä ja esimies ovat erimielisiä säännöksen oikeasta soveltamisesta, on työntekijän noudatettava esimiehen soveltamistulkintaa, kunnes erimielisyys on saatu ratkaistua. Ääritilanteessa ratkaisu voi tapahtua vasta tuomioistuimessa. Toisaalta työnantajalla on myös vastuu esittämästään tulkinnasta ja jos tulkinta sittemmin vahvistetaan virheelliseksi, on työnantajan korvattava työntekijälle tästä mahdollisesti aiheutunut vahinko.

Työsopimuslaissa tänä vuonna merkittäviä muutoksia

Työsopimuslaki on painoarvoltaan merkittävin työelämää säätelevä laki ja se sisältää säännöksiä mm. työsuhteen osapuolten yleisistä oikeuksista ja velvollisuuksista, työsopimuksen muodosta, kestosta ja päättämisestä. Työsopimuslakiin on vuonna 2017 tehty merkittäviä muutoksia mm. koeajan kestoon, määräaikaisen työsopimuksen perusteisiin ja irtisanotun työntekijän takaisinottovelvollisuuteen. Näistä on kerrottu tarkemmin Ekonomi-lehtemme tämän vuoden toisessa numerossa.

Työsopimuslaissa on myös määritelty työsopimussuhteen tunnusmerkit, joiden perusteella arvioidaan, onko osapuolten välillä ylipäätänsä työsopimussuhde vai jonkinlainen toimeksianto- tai konsulttijärjestely. Työelämän yleisen lainsäädännön soveltuminen edellyttää luonnollisesti, että kyseessä on työsopimussuhde.

Muita keskeisiä työelämän lakeja ovat mm. yhteistoimintalaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki, työterveyshuoltolaki, tasa-arvolaki sekä laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Lainsäädännön lisäksi työsuhdetta voi säännöttää myös normaali tai yleissitova työehtosopimus.

Lakien ja työehtosopimusten soveltamisesta

Työehtosopimuksen normaalisitovuudesta on kyse, kun työnantajayhteisö on järjestäytynyt alansa työnantajaliittoon ja on tämän johdosta velvollinen noudattamaan oman alansa työehtosopimusta. Jos valtakunnallinen työehtosopimus on asianomaisella alalla kattava (työnantajaliittoon kuuluvien työnantajien palveluksessa on vähintään 50 % alan kaikista työntekijöistä) voidaan työehtosopimus vahvistaa yleissitovaksi. Käytännössä yleissitovuus tarkoittaa sitä, että alalla toimivan järjestäytymättömänkin työnantajan on työsuhteissa noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Lisäksi työehtosopimuksen noudattaminen voi perustua myös siihen, että osapuolet ovat sopineet siitä työsopimuskirjauksella.

Työelämän lakeja ja työehtosopimuksia sovellettaessa on syytä muistaa, että valtaosa säädöksistä on ns. pakottavaa oikeutta. Esimies ja työntekijä eivät voi työsopimuksella sopimalla poiketa pakottavasta säännöksestä. Esimerkiksi varsin tavallinen kirjaus siitä, ettei työsuhteessa noudateta työaikalakia on pätemätön, ellei työntekijä tosiasiallisesti ole sellaisessa asemassa tai työssä, että hän työaikalain poikkeussäännöksen nojalla jää lain soveltamisen ulkopuolelle. Tällöin työaikalain ulkopuolelle jääminen perustuu työaikalain säännökseen, jossa on määritelty lain ulkopuolelle jäävät työt ja tehtävät, eikä niinkään työsopimuskirjaukseen.

Työelämän lainsäädäntö ja yleissitovat työehtosopimukset ovat yleisesti saatavilla valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi. Säädöstietopankista löytyvät myös työtuomioistuimen tuomiot ja korkeimman oikeuden ennakkopäätökset, jotka linjaavat merkittävällä tavalla työelämän lakien ja työehtosopimusten tulkitsemista.

Oikeudelliset palvelumme tukevat ekonomi-esimiehiä tai -yrittäjiä työelämän oikeuskysymyksissä. Työnantajaneuvontamme palvelee arkisin klo 9.00 – 16.00 numerossa 020 692 923.

Jan Degerlund
Lakiasiainjohtaja

19.12.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013