( Johtaminen )

Kristiina Mäkelä: Arvojohtaja voittaa HR-kisassa

Teksti Matti Koskinen
Kuva Aleksi Poutanen
Kun työ irtoaa ajasta ja paikasta, yrityskulttuurilla on entistä tärkeämpi tehtävä. Aalto-yliopiston uusi provosti Kristiina Mäkelä tutkii työn muutoksen vaikutusta henkilöstöjohtamiseen.

Kristiina Mäkelä vaihtoi joulukuun alussa tutkimuksen ja opetuksen suomalaisen yliopistomaailman aitiopaikkaan. Kauppatieteiden tohtori ja Aallon kauppakorkeakoulun varadekaani Mäkelä valittiin lokakuussa viisivuotiskaudelle Aalto-yliopiston provostiksi.

”Jään tietysti kaipaamaan tutkimusta. Se on se, joka vetää akateemisia ihmisiä tälle alalle. Minulle tämä on kutsumusammatti sekä tutkimuksen että opetuksen kautta, rakastan molempia”, Mäkelä sanoo työhuoneessaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun päärakennuksessa Töölössä.

Provosti johtaa yliopiston akateemista toimintaa. Mäkelä vastaa jatkossa opetuksesta ja tutkimuksesta sekä yliopiston yhteiskunnallisesta tehtävästä. Hänestä Aallon nykyinen strategia on erinomainen.

”Aallossa erityisen hienoa on kolmen alan yhteistyö: tekniikka, talous ja taide. Niiden yhdistelmä tekee Aallosta uniikin, ja sitä viedään täysin voimin eteenpäin”, Mäkelä kehuu

”Tutkimuspuolella haluamme ratkaista isoja yhteiskunnallisia ongelmia. Ja niitähän riittää esimerkiksi tekoälystä kestävään kehitykseen, kvanttitietokoneisiin ja työn tulevaisuuteen. Opetuksessa haluamme kouluttaa muutoksen tekijöitä, jotka vievät asioita omalla alallaan eteenpäin.”

Työn murros tuo HR-haasteita

Mäkelä on toiminut myös tutkijana sekä kauppakorkeakoulun kansainvälisen liiketoiminnan professorina. Hänon kiinnostunut ihmisiin liittyvistä kysymyksistä kansainvälisissä yrityksissä,viime aikoina etenkin työelämän murroksesta henkilöstöjohtamisen näkökulmasta.

Teknologian ja kulttuurin ajaman murroksen vaikutuksia on muun muassa työn irtoaminen ajasta, paikasta ja jopa työnantajasta. Kun etä-, freelance- ja projektityö yleistyvät, johdettavat eivät jatkossa välttämättä ole samassa paikassa tai saman yrityksen palveluksessa. Millaisia haasteita tällaisen työyhteisön johtamiseen liittyy, ja mitä taitoja niiden ratkaiseminen edellyttää?

Mäkelä osallistuu parhaillaan kahteen näitä kysymyksiä käsittelevään tutkimushankkeeseen.

Suomen akatemian rahoittama Brave New HR -projekti tutkii digitalisaation vaikutuksia henkilöstöjohtamiseen. Yhteistyössä Hintsa Performancen ja Ilmarisen kanssa toteutettava Exponential work -hanke puolestaan käsittelee hyvinvointia muuttuvassa työelämässä.

Orkestrointi ja inspirointi

Uudessa tilanteessa johtajilta vaaditaan taitoa orkestroida työvoimaa, jolla saattaa olla hyvin vaihtelevia suhteita työnantajaan ja johdettavaan projektiin. Toinen haaste on työntekijöiden inspirointi ja motivointi.

Kun vakituisen työpaikan sijaan kyse onkin vaihtelevista projekteista, on parhaille osaajille annettava syitä olla mukana juuri kyseisessä projektissa. Myös uralla eteneminen saa uusia merkityksiä: tekijöitä motivoivat muut seikat kuin esimerkiksi ylennyksen mahdollisuus. Työssä eteneminen ei välttämättä tarkoitakaan tikapuita, joita yrityksen sisällä kiivetään, vaan portfoliota, jonka työntekijä rakentaa omista lähtökohdistaan.

”Paradoksaalista kyllä, hierarkioiden purkautuessa yrityskulttuurin merkitys alkaa korostua”, Mäkelä sanoo.

Kun työ irtoaa työpaikasta, yrityskulttuurin rakentamisesta tulee entistä vaikeampaa, mutta samalla myös entistä tärkeämpää. Ilman hierarkkista rakennetta työntekijöitä on inspiroitava nimenomaan arvojen ja merkityksellisyyden kautta, hän selittää.

Eettisyys ja yrittäminen kiinnostavat nuoria

Työelämää muokkaavien asenteiden muuttuminen näkyy Mäkelän mukaan myös Aallon opiskelijoissa.

”Kiinnostus oman yrityksen perustamiseen on noussut radikaalisti. Kun vielä kymmenen vuotta sitten kauppatieteen opiskelijat halusivat pääasiassa suuriin yrityksiin ja konsulteiksi, nykyisin yrittäjyys on yhä relevantimpi vaihtoehto”, Mäkelä toteaa.

”Toinen muutos on arvojen korostuminen. Usein kursseilla annan ryhmälle tehtäväksi etsiä kansainvälisestä lehdistöstä uutisjutun jostain yrityksestä, analysoida sen ja lähteä ratkomaan sitä. Yhä suurempi osa ryhmistä valitsee jonkin eettisiä elementtejä sisältävän tapauksen.”

Uuden tehtävänsä vuoksi Mäkelä on tutkimushankkeissa mukana aiempaa vähemmän. Provostilla aikaa tutkimukselle jää murto-osa siitä, mihin varadekaani saattoi venyä, opetuksesta puhumattakaan.

”Onneksi mukana ovat loistavat tutkimusryhmät. Yritän olla mukana sen verran kuin pystyn, mutta kyllä 95 prosenttia ajasta menee yliopiston johtamiseen.”

13.12.2017

Aallossa ratkotaan oikeita ongelmia

Kristiina Mäkelä näkee Aalto-yliopiston uniikkina etuna eri alojen yhteistyön. Tekniikan, taiteen ja kauppatieteiden yhteistyö tulee yhä tiiviimmäksi, kun Aallon uusi kampus valmistuu Otaniemeen vuonna 2019.

Aallon opetuksessa monialaisuutta hyödynnetään opetuksessa, joka perustuu todellisen maailman ongelmien ratkaisemiseen. Esimerkiksi ITP eli Information Technology Program on koko kesän kestävä ohjelma, jossa opiskelijat ratkoivat yritysten todellisia digitalisaatioon liittyviä ongelmia.

”Tässä olemme hyviä. Suomi on hyvä paikka toteuttaa tällaista haasteisiin pohjautuvaa oppimista (challenge-based learning), koska meillä on toimiva ja läheinen yhteistyösuhde yrityksiin”, Mäkelä sanoo.

Hän korostaa myös teknologian hyödyntämistä opetuksessa. Suurten avointen verkkokurssien sijaan Aallossa keskitytään käyttämään teknologiaa lähiopetuksen tukena, Mäkelä toteaa.

Kristiina Mäkelä

  • Aalto-yliopiston provosti
  • Kauppatieteen tohtori, Aalto-yliopisto
  • Tieteelliset saavutukset: Useita huippujulkaisuja kansainvälisissä journaleissa, Vuoden tutkija Kauppakorkeakouussa 2014, väitöskirja valittu Euroopan parhaaksi EDAMBA-kilpailussa 2008.
  • Seuraavat tutkimuskohteet: Brave new HR -hanke ja Exponential work -projekti. Tärkein työ on kuitenkin Aalto-yliopiston tutkimuksen ja opetuksen edistäminen provostin työssä.
Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013