( Pääkirjoitus )

Merkitys voittaa onnenMielenkiintoiset tehtävät, hyvä palkka ja työilmapiiri sekä mahdollisuus tehdä merkitykselliseksi kokemaansa työtä. Siinä ovat ekonomeille tärkeimmät työpaikan valintaan vaikuttavat asiat, ilmenee T-Median uudesta Työnantajakuva-tutkimuksesta.

Varsinkin monille nuorille merkityksen kokemus on yksi tärkeimmistä elämää ja vaikkapa uravalintoja ohjaavista voimista.

Professori Anne Birgitta Pessi määrittelee elämän merkityksellisyyden olevan sitä, että voi olla mukana jossakin itseään suuremmassa, jota arvostaa.

Merkityksellisyys voi tulla monista asioista, mutta useimmiten se liittyy muihin ihmisiin ja sosiaalisiin suhteisiin. Koemme merkitystä suhteessa muihin. Joku kokee merkitystä auttaessaan työssään muita ihmisiä, toinen taistellessaan ilmastonmuutosta vastaan osana suurta liikettä, kolmas hoivatessaan läheistään.

Elämän kokeminen merkitykselliseksi tuo myös hyvinvointia. Pessi asettaa merkityksellisyyden jopa tärkeämmäksi kuin onnellisuuden, sillä merkityksellisyys kantaa pidemmälle kuin onnellisuus.

Arkikokemuksen perusteella merkityksellisyys kuitenkin usein johtaa onnelliseen elämään.

Onnellisuus ja elämän kokeminen merkitykselliseksi liittyvät myös myötätuntoon. Myötätunto on paitsi tunnetta, myös tietoa ja toimintaa. Kun myötätunto konkretisoituu toiminnaksi itselle tärkeiksi ja merkityksellisiksi kokemiensa asioiden puolesta, se tuo mielihyvää, iloa ja onnea.

Dalai Laman sanoin: jos haluat muiden olevan onnellisia, harjoita myötätuntoa – jos haluat itse olla onnellinen, harjoita myötätuntoa. Yksinkertaista, mutta ei välttämättä aina helppoa.

Marjo Loisa
viestintäjohtaja

Suomen Ekonomit on mukana loka–marraskuussa järjestettävässä Nenäpäivä-kampanjassa, jossa kerätään varoja maailman lapsille pitkäkestoiseen kehitysyhteistyöhön sekä edistetään globaalia oikeudenmukaisuutta viihteen ja yhteisen kansanliikkeen voimalla. Nenäpäivän keräystuotolla järjestöt edistävät lasten koulutusta ja turvaa, vahvistavat perheiden ja yhteisöjen asemaa sekä tekevät työtä lasten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013