( Yrittäjyys )

Kolumni: Opiskelijana on erinomainen tilaisuus yrittää

Teksti Eveliina Ventilä
Kuva Sonja Hietala

Viime tammikuussa keräsin pudonneen käyntikortin messuosastomme lattialta ja tajusin, kuinka pienestä on kiinni, jääkö kohtaamisesta jälki vai ei. Asia jäi vaivaamaan ja lähdin selvittämään, onko ongelmaan olemassa järkevää ratkaisua. Ei ollut, joten oli aika lähteä rakentamaan sellaista. Syntyi Cohdata, joka mahdollistaa digitaalisten käyntikorttien vaihtamisen osana ihmisten luonnollista käyttäytymistä – kättelyä.

Jyväskylän yliopiston tietojärjestelmätieteen opinnot ovat kannustaneet jo opintojen alkuvaiheesta asti yrittämään ja seuraamaan omia unelmia. Sama ympäristö on tarjonnut myös mahdollisuuden löytää oikeat ihmiset, joiden kanssa lähteä näitä unelmia tavoittelemaan. Kiitos siitä tiimiläisilleni Renne Hirsimäelle ja Tuomas Änäkkälälle.

Monet ideat jäävät laatikon pohjalle, koska niitä ei uskalleta tai osata lähteä toteuttamaan. Opiskeluiden ohella on oikeastaan erinomainen aika kokeilla, yrittää, onnistua ja epäonnistua. Tulevaisuus on vielä auki ja varmasti jokainen opiskelija miettii, mitä tavoittelee elämältään. On siis täydellinen hetki kokeilla omia rajojaan ja kehittää taitojaan. Oma tahtotila on kuitenkin se merkittävin motivaattori, jos haaveilee lähtevänsä yrittämään jotain uutta. Opiskeluympäristö, perhe ja ystävät tarjoavat taas tuen, joka kannustaa tämän tahtotilan ylläpitämisessä.

Opiskelijana olen vastuussa omasta elämästäni ja siitä, minkä suunnan tulen valitsemaan tulevaisuudelleni. Taloudelliset vastuut eivät paina ainakaan asuntolainan muodossa. Tietenkään opiskelijan kukkaro ei ole tunnettu paksuudestaan, mutta positiivisesti ajateltuna mahdollinen taloudellinen tappio yritysidean epäonnistuessa on pieni. Perhe-elämä ei tuo myöskään lisävastuita oman elämän likoon laittamiselle, koska sellaista ei ole vielä ehtinyt muodostua. Opiskelijana on siis otollinen hetki yrittää!

Olemme alusta asti olleet erittäin avoimia sen suhteen, mitä teemme ja mitä haluamme saavuttaa. Olen yllättynyt ja erittäin iloinen huomatessani, kuinka pyyteettömästi ihmiset ovat olleet valmiita auttamaan ja tarjoamaan omaa osaamistaan tueksi. Pelko idean varastamisesta on jäänyt toissijaiseksi tekijäksi, sillä avoimuus on mahdollistanut meille enemmän kuin osasimme kuvitella. Avoimuus on tehnyt selväksi myös sen, että kaikkea ei tarvitse osata tai tehdä yksin.

Jatkuva epävarmuuden sietäminen ja itsensä likoon laittaminen ovat arkipäivää, jos haaveilee yrittäjyydestä. Usko omaan tekemiseen pitää pystyä säilyttämään, vaikka se aina ei olekaan helppoa. Kuka uskoisi ideaasi, jos itse et usko siihen ja näytä sitä? Usko omaan tekemiseesi, kerää oikeat ihmiset ympärillesi, ole avoin ja ota apu vastaan nöyrin mielin. Nämä eväät ovat mahdollistaneet ainakin minulle unohtumattoman ja opettavaisen matkan kohti yrittäjyysunelman toteutumista.

Kuinka tehdä ideasta menestyvää liiketoimintaa? Myös sitä me olemme vielä selvittämässä. Nyt valmistumisen kynnyksellä olen kuitenkin levollisin mielin, vaikka tulevaisuus on vielä auki. Voin vain hymyillä ja miettiä mennyttä matkaa ja sitä kaikkea, mitä on vielä edessä.

Eveliina Ventilä on yrittäjäorientointunut, pian valmistuva KTM.

13.2.2019

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013