- 01 : 2016 -

Tarjolla unelmatöitä

( Työelämä ) Työelämä on nyt suurimmassa murroksessa sataan vuoteen. Vauhdissa pysyminen edellyttää rohkeutta arvioida itseään, kykyä hypätä uuteen ja halua oppia aina uutta.

Lue lisää

Huipulla on tilaa naisekonomille

( Kehittyminen ) Vain joka kymmenes pörssiyhtiön johtaja on nainen. Tärvelevätkö naiset itse urakehityksensä, vai mistä on kysymys?

Lue lisää

 
 
( Pääkirjoitus )   Hanna-Leena Hemming

Sosiaalinen ajokoira

Aamuviiden heräykset triathlon-harjoituksia varten saavat vapaasti kuulua itseään eteenpäin piiskaavien esimiesten ja ajokoirajohtajien tapoihin, mutta alaisia kohtaan toimitaan toisin. Hyvän johtamisen tunnusmerkit löytyvät nykyisin ihan muualta kuin armottomasta talousajattelusta ja säkenöivästä logiikasta. Tässä numerossa teemamme on hyvä johtajuus, ja vähän myös johtajan sukupuoli, sillä kuluvan vuoden kattoteemamme on Tuottavuutta hyvällä johtamisella. Uskomme lujasti, että hyvinvoiva henkilöstö on yrityksen kilpailukyvyn suhteen jopa tärkeämpi tekijä kuin sairaspäivistä säästäminen. Myös tutkimukset tukevat kantaamme.

Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta tuotantotaloudesta väitellyt tohtori Pia Lappalainen voitti SEFI Prize for the Best PhD Thesis in Engineering Education -palkinnon tunneälyä tutkivalla väitöksellään Socially Competent Leadership – predictors, impacts and skilling in engineering. Johtopäätökset pätevät hyvin kauppatieteilijöihinkin.

Insinööritieteiden suosimiseen kannustaminen ja pyrkiminen tiukaksi johtajaksi – jonka naispuolinen vastinpari tuntuu olevan veemäinen ämmä – ovat mennyttä aikaa. Lappalaisen tutkimuksen mukaan nyt haetaan hyvää, motivoivaa johtamista, ja tehtävässä onnistuminen vaatii ihan muita taitoja. Itsehillintä ja sosiaalisuus ennustavat hyvää johtamista, esimiehen looginen äly sen sijaan ei.

Mielenkiintoisesti sekä esimies- että alaistaidoissa Lappalaisen tutkimuksessa nousevat esiin piirteet, jotka ovat joko sukupuolineutraaleja tai perinteisesti mielletty naisten vahvuuksiksi. Itsehillintä ja -hallinta, jämäkkyys ja kyky innostaa sekä nopea päätöksentekotyyli, sosiaalisuus ja optimismi paransivat alaisten kuvaa organisaation johtamisesta. Luonnollisesti toiminnan perustana on oltava vankka substanssiosaaminen.

Hyvinä uutisina voidaan kertoa, että tutkimuksen vastaajajoukossa naisten ja miesten valinnat osuivat melko lailla samoihin taitoihin tai piirteisiin. Voitaneen siis päätellä, että melko universaalisti tai ainakin kansallisesti johtajiin ja alaisiin kohdistuvat työyhteisötaitovaatimukset ovat muuttumassa – sekä miesten että naisten joukossa. Tämä on tärkeä tieto niin rekrytoijille kuin henkilöstöhallinnollekin.

Kurkatkaapa vielä sivulle 8! Stanton Chase tutki kauppatieteilijöiden ja insinöörien osuutta johtajissa. Hyvin menee, mutta menköön!

 

Hanna-Leena Hemming
toiminnanjohtaja

 

Mistä aiheesta tai henkilöstä haluaisit lukea artikkelin Ekonomi-lehdessä? Anna vinkki toimitukselle.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Vastauksesi

Lue lisää

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Ekonomien naistenpäivän teemana työn mielekkyys

Ekonomien naistenpäivän tapahtumassa 5.3. Helsingin Scandic Parkissa naurettiin paljon, vaikka teemat olisivat voineet vetää suupielet alaspäin. Mitä tehdä, kun työstä häviää mielekkyys? Ja miten kehittää osaamista digiaikana?

Näin menestyt digiajassa

Digin huippuasiantuntija Taneli Tikka listasi Ekonomi-lehden pyynnöstä 10 osaamisaluetta, joiden merkitys korostuu tulevaisuuden työelämässä.

The Disadvantages of Advantages: Case Oy Suomi Ab

Sometimes corporate strengths can be so strong that they become relative weaknesses. It is part of the reason why the mighty fall or why the small never become mighty.

Luvassa täsmäpalveluja kyltereille

Kylterit ja nuoret ekonomit arvostavat Ekonomien palveluista eniten juristipalveluja, palkkasuosituksia ja työnvälityspalveluita. Haasteena on, että jäsenet eivät tunne palveluvalikoimaa riittävästi.

Tiina Alahuhta-Kasko - Omana itsenä maailmalle

Tiina Alahuhta-Kasko kiinnostui kansainvälisestä liiketoiminnasta ja johtamisesta jo teini-iässä. Tie Marimekon toimitusjohtajaksi alkoi kesäharjoittelijana.

Foodiac tähtää maailmalle

Miikka Mäkiöstä oli vähällä tulla kokki. Miehestä tuli kuitenkin ruokaa rakastava ekonomi, jonka startup-yritys sai alkunsa jo opiskeluaikoina. Idean isä oli opiskelukaveri Jouni Mustalahti.

Viivästyksiä palkanmaksussa?

Viivästykset tai laiminlyönnit palkanmaksussa tulee aina ensin selvittää työnantajan kanssa. Mikäli palkka jää maksamatta työnantajan maksukyvyttömyyden johdosta, voi palkkasaatavia hakea palkkaturvan kautta.

Viilaa CV kuntoon verkkoklinikalla

Mistä rakentuu tehokas, selkeä ja erottuva CV? Millainen on CV:n tiivistelmä? Entä kuinka kerrot työkokemuksestasi tai muista taidoistasi?

Ekonomin tehtävä Brasiliassa

Kolmekymppinen business controller Janne Kujala tarttui haasteeseen, kun ABB:n Brasilian-yksikössä kaivattiin senioriteettia.

3 x uusi työ

”Halusin päästä toimialaa vaihtamalla oppimaan ihan uutta", toteaa Hoivakoti Wilhelmiinan toimitusjohtaja Minna Saranpää.

Kylteripäivät: Robotit luovat uusia työpaikkoja

Robotit antavat tilaa uudelle työlle, tämän päivän kylterin rekryää vielä jonain päivänä algoritmi, ja onnellisuus on tosissaan otettavaa bisnestä, väittää Thimon de Jong.

Miksi opintolaina ei kelpaa?

Miltä kuulostaisi sijoituskohde, jonka riskikorjattu vuotuinen reaalituotto on reippaasti yli kymmenen prosenttia?
( Ajankohtaista )
Sushikurssi
 05.04.2018 
Tapahtumat
Brinhallin kartano ja kevätkokous
 27.03.2018 
Tapahtumat
RiHy Ekonomien kevätkokous ja sijoitusilta
  
Tapahtumat
Årsmöte
  
Tapahtumat
Webinaari: Johda mieltäsi ja tunteitasi työnhaussa!
  
Tapahtumat
Aamiaisseminaari: Vaihtoehtoinen tulevaisuus?
  
Tapahtumat
Deadline för att beställa åkband till Borgbacken
 26.03.2018 
Tapahtumat
Perhetapahtuma – pulahda värikylpyyn perheen pienempien kanssa!
  
Tapahtumat
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013