- 02 : 2018 -

Hybridiyrittäjä systeemien välissä

( Yrittäjyys ) Yhteiskunta hyötyisi hybridiyrittäjyydestä, mutta ei kannusta siihen vielä riittävästi.

Lue lisää

Alusta-ajattelu mullistaisi koulutuksen

( Yhteiskunta ) Viime vuonna käynnistynyt visiotyö korkeakoulutuksen ja tutkimuksen uudistamiseksi on mittava koulutuspoliittinen hanke. Esille nousseista ehdotuksista korkeakoulujen alustamalli ratkaisisi monia tulevaisuuden pulmia.

Lue lisää

 
 
( Pääkirjoitus )   Marjo Loisa

Rökitetään Ruotsi ja Islanti

Karu. Sellaiseksi voi luonnehtia Suomen Ekonomien tämän kevään palkkaerotutkimuksen tulosta. Naisten ja miesten välinen palkkaero on pysynyt samana peräti 20 vuotta – selittymätön ero naisten tappioksi on edelleen 12 prosenttia. Voimme siis viettää kyseenalaista pyöreää juhlavuotta.

Työelämän tasa-arvoon, kuten palkkoihin, vaikuttavat vahvasti yhteiskunnan rakanteet ja poliittiset päätökset. Perhevapaajärjestelmällä on suuri ohjaava vaikutus.

Suomen perhevapaajärjestelmää vaivaa näennäinen joustavuus ja valinnanvapaus. Todellisuudessa järjestelmä ohjaa äitejä pitämään kaikki jaettavissa olevat vapaat. Isät pitävät vapaita lähinnä silloin, kun äiti on samaan aikaan joko äitiys- tai vanhempainvapaalla tai sitten vuosilomalla. Kaikista vanhempainvapaista isät pitävät Suomessa alle 10 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa isät käyttävät jo lähes kolmasosan kaikista vapaista.

Toinen Pohjoismaa, Islanti, ei jäänyt odottelemaan tilanteen taianomaista muuttumista itsekseen, vaan otti käyttöön uuden perhevapaajärjestelmän reipashenkisen kahden vuoden rakentamisen jälkeen vuonna 2001. Seurauksena isien osuus perhevapaiden pitäjistä kasvoi räjähdysmäisesti, ohi Ruotsin. Uudistus oli suurin harppaus työelämän tasa-arvolle Islannissa.

Islannissa yhdeksän kuukauden vanhempainvapaa on jaettu vanhempien kesken niin, että isä ja äiti saavat molemmat kolme kuukautta. Loput kolme kuukautta vanhemmat voivat jakaa halunsa mukaan.

Uudistuksen seurauksena lastensaannin kustannukset eivät kasaannu naisvaltaisille aloille, vaan vastuuta kantavat kaikki alat. Naisten koulutustaso on noussut. Islannissa on Euroopan toiseksi korkein syntyvyys ja OECD-maista naisten korkein työllisyysaste.

Tätä muutosta on osaltaan kiittäminen, että Islanti on valittu maailman parhaaksi maaksi naisille 2007–2017. Ja mikä erittäin merkittävää, Islannissa on maailman paras lasten hyvinvointi.

Suomenkin järjestelmä on rakennettava niin, että isien pitkät perhevapaat ovat perheille aidosti houkutteleva vaihtoehto. Isien käyttämien perhevapaiden pitäisi kolminkertaistua nykyisestä, jotta työelämän tasa-arvolla olisi oikeasti mahdollisuus edetä.

Eiköhän hoideta homma kotiin – vielä paremmin kuin ruotsalaiset ja islantilaiset.

Marjo Loisa
päätoimittaja

PS. Suomen Ekonomeista saa palkkaan liittyvää apua muun muassa palkkatutkasta ja palkkaneuvonnasta.

Palkkaerotutkimus

Lue lisää

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

3 x uusi työ

Marjo Loisa siirtyi Ekonomien viestintäjohtajaksi Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Töissä Piilaakson kimaltavan pinnan alla

Kaisa Pyhälä teki San Fransiscossa sen, mihin harva rohkenee: sanoi ei Facebookin työtarjoukselle.

Kylterikin voi väsyä

Väsymys ja psyykkiset oireet ovat osa monen opiskelijan arkea. Kauppatieteilijöillä menee kuitenkin kohtalaisen hyvin.

Tutkija Samuel Piha: Evoluutio ohjaa kulutustakin

Kauppakeskusten vessat, hyönteisruoka ja seksilelut avaavat väitöstutkija Samuel Pihalle näkymiä syvälle evoluution muokkaamaan ihmismieleen. Tutkimuksella hän haluaa parantaa kuluttajien elämää.

Työnantajat syttyivät somelle

Saako työhön liittyvistä asioista somettaa – vai onko se peräti puolipakollista? Finanssiryhmä OP on kannustanut ja kouluttanut henkilöstöään somen käyttöön, ja omalla esimerkillään sitä teki myös entinen pääjohtaja Reijo Karhinen.

Sopimus on pidettävä -periaate koskee myös työsopimusta

Yleensä työsopimusta ei voi muuttaa yksipuolisesti. Työnteon ehdot voivat silti joissain tapauksissa muuttua työsuhteen voimassaoloaikana.

Sari Multala: Hyvinvointia ja talouskasvua liikunnasta

Kansanedustaja Sari Multala (kok.) muistuttaa kolumnissaan, että liikunta on sekä tärkeä työllisyysasteen ylläpitäjä että kannattava liiketoiminta-ala.

Hyvinvointialalla on mahdollisuuksien markkinat

Käsitys hyvinvoinnista muuttuu yhä kokonaisvaltaisemmaksi, ja siitä ollaan yhä valmiimpia myös maksamaan. Paikka hyvinvointipalveluiden huipulla on Lifted Oy:n toimitusjohtaja Taneli Rantalan mukaan vielä auki – eikä vain Suomessa.
( Ajankohtaista )
Sushikurssi
 05.04.2018 
Tapahtumat
Brinhallin kartano ja kevätkokous
 27.03.2018 
Tapahtumat
RiHy Ekonomien kevätkokous ja sijoitusilta
  
Tapahtumat
Årsmöte
  
Tapahtumat
Webinaari: Johda mieltäsi ja tunteitasi työnhaussa!
  
Tapahtumat
Aamiaisseminaari: Vaihtoehtoinen tulevaisuus?
  
Tapahtumat
Deadline för att beställa åkband till Borgbacken
 26.03.2018 
Tapahtumat
Perhetapahtuma – pulahda värikylpyyn perheen pienempien kanssa!
  
Tapahtumat
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013