- 02 : 2015 -

Hyvinvointi lisää työtehoa

( Työelämä ) Työn kehittämiseen investoidut eurot satavat moninkertaisina yrityksen laariin.

Lue lisää

Digitalisaatio muokkaa tilitoimistojen arkea

( Yrittäjyys ) Tulevaisuuden tilitoimistot työllistävät numeroita murskaavia muutosagentteja, jotka osaavat analysoida asiakkaidensa liiketoimintaa.

Lue lisää

 
 
( Pääkirjoitus )   Eeva Riittinen-Saarno

On aika vaikuttaa

Palkkatasotutkimuksemme 2014 tiedoista laadittiin joka neljäs vuosi tehtävä palkkaepätasapainotutkimus, jossa tarkastellaan naisten ja miesten välistä palkkaeroa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Todellisuutta on, että yksityisellä sektorilla ekonomi­naisen palkka on keskimäärin 76 prosenttia ekonomimiehen keskipalkasta. Kun putsataan pois niin sanotut selittävät tekijät: asemataso, viikkotyötunnit, työmarkkinoilta poissaolovuodet ja tulospalkkioiden piirissä oleminen, eroksi jää 11 prosenttia. Ekonominaisen euro on 89 senttiä.

Palkkaepätasapainoselvitys tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 1998. Aika lohdutonta on, että palkkaerot ovat edelleen samalla tasolla. Palkkaerot sukupuolten välillä ovat myös osoitus työmark­kinoilla vallitsevasta eriarvoisuudesta.

Samaa todistaa Ekonomien helmikuussa jäsenilleen tekemä kysely. Opiskeluaikana valtaosa ekonomeista piti omaa ja puolison uraa yhtä tärkeänä. Työuralla enää puolet vastaajista ajattelee näin, eikä kukaan ekonomimiehistä pidä puolison uraa omaansa tärkeämpänä.

Edelleen oletetaan miesten haluavan johtotehtäviin, ja se ­
heille helposti myös suodaan. Naisten oletetaan valitsevan perheen ennen uraa ja jäävän helposti pitkälle perhevapaalle. Ekonomi­nainen kokeekin tarvitsevansa terävämmät kyynärpäät ja näyttöjä osaamisesta.

Työelämän tasa-arvo ei edisty hurskailla toiveilla, vaan tarvi­taan
kovempaa: poliittista tahtoa ja päätöksiä. Ekonomien hallitus­ohjel­matavoitteena on perhevapaiden ja vanhemmuuden kustannusten jakaminen. Perhevapaiden ja perhevastuun jakaminen on tehokkain tapa tasata työnantajille vanhemmuudesta aiheutuvia kustannuksia. Tasa-arvoisempi perhevapaajärjestelmä ohjaa työelämän valintoja, jotka muokkaavat asenteita ja vaikuttavat eriarvoisuuteen.

Voit vaikuttaa päätöksiin, kun annat ainokaisen äänesi sopivalle ehdokkaalle.

Mahtavaa kevättä ja hyvää työelämää! Itse siirryn kolmanteen elämän­vaiheeseeni kevään aikana. Kiitos yhteisistä vuosista.

Eeva Riittinen-Saarno
haikeana

 

Mistä aiheesta tai henkilöstä haluaisit lukea artikkelin Ekonomi-lehdessä? Anna vinkki toimitukselle.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Vastauksesi

Lue lisää

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Nousevan markkinan maassa

Marko Salonen on kolme vuotta työskennellyt Japanissa opetellen itse sekä opettaen suomalaisille yrityksille japanilaista bisneskulttuuria.

Ketterä moniosaaja menestyy

Monet tämän päivän ammatit katoavat lähivuosina. Menestyminen vaatii jatkuvaa halua kerryttää osaamista ja kykyä uudistua.

Kovissa paikoissa enkeli tunnetaan

”Yrittäjän pitää tuntea itsensä ja olla nöyrä kilpailun edessä. Voi tulla todella kalliiksi, jos kuvittelee osaavansa vaikka ei osaa”, bisnesenkeli ja ekonomi Riku Asikainen sanoo.

Vastuuta ja välineitä

Esimiehiin kohdistuu paineita sekä ylemmältä johdolta, alaisilta että asiakkailta. Heiltä odotetaan innovaatioita, taloudellista menestymistä ja sosiaalisia taitoja.

Bygg upp ett starkt varumärke

Att klara av att berätta för omvärlden vad ditt varumärke står för är grundförutsättningen för att bygga upp ett starkt brand. SUOMENKIELINEN KÄÄNNÖS ARTIKKELIN LOPUSSA.

Japanilainen johtamistyyli

Japanissa työyhteisö ja työnantaja ovat kuin perhe, ja on kunnia-asia tehdä koko ura yhdelle työnantajalle. Työnantaja taas katsoo, että työntekijät ovat perhettä, jonka jokaisesta jäsenestä tulee huolehtia. Irtisanomisia ei juuri ole.

Ekonomi och zonterapi

Erika Ehrnrooth kombinerade sitt intresse med ekonomutbildningen. Hon uppmanar alla att våga testa om en hobby kan bli något mer? Enligt henne finns det alltid en lösning om man verkligen vill något. SUOMENKIELINEN KÄÄNNÖS ARTIKKELIN LOPUSSA.

Voiko kaiken tehdä toisin?

Yllätetään yhteiskunta -ryhmä haluaa meidän sekä ajattelevan että tekevän toisin. Kesäkuun alussa vietetään Suomen ensimmäistä hyvien ideoiden varastamisen ja monistamisen päivää.

Riittämätön irtisanomisperuste

Korkein oikeus otti juuri ennen joulunpyhiä kantaa mielenkiintoiseen myyntityötä koskevaan tapaukseen.

Boost Your Sisu

This year is the official year of sisu in Finland. This is an initiative to revive a part of the national culture and spirit that is defined by grit, guts, determination and cool courage.

Työssä on oltava tarkoitus

Kun työllä on tarkoitus, se innostaa. Innostuksen kautta voidaan saavuttaa positiivinen kierre, joka ruokkii itse itseään. Työyhteisöissä johdon tulee myös tehdä itselleen selväksi, millä kannustimilla se ohjaa henkilöstöään yhä parempiin suorituksiin.

3 x uusi työ

Anni Anttosta ilahduttaa, että työyhteisössä on samanhenkisiä ihmisiä, jotka arvostavat terveellistä elämäntapaa. Ja onhan kuntosali Fitness24sevenin tavoitteena tuottaa ihmisille hyvinvointia.

Paikallinen sopiminen

Työelämä on muuttunut ja muuttuu koko ajan. Yhdeksi välineeksi tarjotaan paikallista sopimista ja sen lisäämistä.
( Ajankohtaista )
Sushikurssi
 05.04.2018 
Tapahtumat
Brinhallin kartano ja kevätkokous
 27.03.2018 
Tapahtumat
RiHy Ekonomien kevätkokous ja sijoitusilta
  
Tapahtumat
Årsmöte
  
Tapahtumat
Webinaari: Johda mieltäsi ja tunteitasi työnhaussa!
  
Tapahtumat
Aamiaisseminaari: Vaihtoehtoinen tulevaisuus?
  
Tapahtumat
Deadline för att beställa åkband till Borgbacken
 26.03.2018 
Tapahtumat
Perhetapahtuma – pulahda värikylpyyn perheen pienempien kanssa!
  
Tapahtumat
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013