- 03 : 2018 -

Tulevaisuuden osaamistarpeet on tunnistettava nyt

( Työelämä ) Yritykset tarvitsevat nyt erilaisia osaajia kuin eilen. Se vaatii työntekijöiltä oman osaamisen jatkuvaa päivittämistä, mutta myös yritysten on tunnistettava tarpeensa aiempaa herkemmin. Vain harvassa yrityksessä on kunnon osaamisstrategia.

Lue lisää

Palkkaero kapenee etanavauhtia

( Yhteiskunta ) Nais- ja miesekonomien palkkaerot eivät ole juurikaan muuttuneet 20 vuoden aikana. Miten työelä m ä saataisiin tasa-arvoisemmaksi? Auttaisiko palkkatietojen muuttaminen julkiseksi tai Islannin malli perhevapaiden jakamisesta?

Lue lisää

 
 
( Pääkirjoitus )   Marjo Loisa

Putkesta monimuotoisuuteen

Työpaikka, työyhteisö, identiteetti. Työelämä ja samalla me tulemme muuttumaan monin ennakoimattominkin tavoin, erityisesti teknologisen murroksen vuoksi.

Kaikki muutokset eivät ole kivoja tai haluttuja, mutta silti meidän on tartuttava niiden tuomiin moninaisiin mahdollisuuksiin, jotta hyvinvointi voi lisääntyä ja hyvä työelämä kehittyä edelleen.

Tulevaisuudessa työn merkityksellisyys korostuu. Itseohjautuvuus lisääntyy, ja itsensä työllistäjien määrä kasvaa. Samalla hierarkioiden rooli pienenee. Työn tekemisen muotojen on joustettava nykyistä paljon yksilöllisemmin erilaisiin elämäntapoihin ja -tilanteisiin sopiviksi.

Yksilöiden sopeutumiskyvystä tulee keskeistä ja jatkuvasta osaamisen kehittämisestä todella arvokasta. Kun työn vaatimukset ovat hyvin moninaisia, muuttuvia ja yllätyksellisiäkin, jaksamiseen ja palautumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Yrityksen näkökulmasta osaamisen strateginen johtaminen on tulevaisuudessa aivan keskeinen menestystekijä.

Rakenteiden ja lainsäädännön pitää pysyä tässä työn monimuotoistumisen vauhdissa mukana ja toimia mahdollistajana. Lainsäädännön täytyy muuttuvissakin tilanteissa tuoda suojaa ja kattaa työntekemisen uudet muodot. Esimerkiksi työsuhde täytyy määritellä uudelleen. Tarvitsemme jopa täysin uusia käsitteitä. Tasa-arvo, yhdenvertaisuus, koulutus ja työsuojelu ovat kaikki tulevaisuudessakin huomiota vaativia asioita.

Näitä tulevia työelämän muutoksia ennakoi myös keskusjärjestö Akava Monimuotoisen työn ohjelmallaan. Siinä päämääränä on työllisyyden ja työllistyvyyden lisääminen, osaamisen kehittäminen sekä toimeentulon ja turvan varmistaminen.

Ammattiliitot voivat auttaa yksilöitä muutoksessa monin tavoin – tuomalla turvaa ja antamalla neuvontaa, ennakoimalla muutostrendejä sekä tukemalla uran suunnittelussa ja jatkuvassa osaamisen kehittämisessä – olemalla kumppani pitkän työuran käänteissä.

Marjo Loisa
viestintäjohtaja
Suomen Ekonomit

Lue lisää

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

3 x uusi työ

Pinja Hirvilammi siirtyi työskentelemään YK-järjestöön naisten ja tyttöjen puolesta.

Ekonomina Punaisella Ristillä

Kansainvälisessä avustustyössä tarvitaan vahvaa talousosaamista.

Myyntiä luottamusta rakentamalla

Onnistunut sosiaalinen myynti pohjautuu myyjän ja asiakkaan väliseen luottamukseen, jota on rakennettu pitkäjänteisesti digitaalisissa ja sosiaalisissa kanavissa.

Mikko Koivusalo: Korjausliike

"Minulta kysyttiin, miten ihmeessä kävi niin, että kauppatieteilijästä tuli taiteilija. Miten markkinointia ja ulkomaankauppaa opiskellut mies päätyi teatterin ja musiikin pariin?"

Ruokapiireissä markkinalogiikka ei päde

Väitöstutkija Galina Kallio on syventynyt tutkimuksessaan suomalaisiin ruokapiireihin. Hänestä kauppatieteen tulisi avartaa näkemyksiään taloudellisesta toiminnasta.

Kaikki irti kesätyöstä

Lyhyenkin työsuhteen aikana voi oppia paljon uutta alasta, työelämästä, oman uran suunnasta ja itsestään.

Mitä on inhimillinen hävikki?

Inhimillistä hävikkiä pohtiva valmennus Turussa nosti esiin uusia, kuuntelevia johtamisen taitoja. Kouluttaja Jukka Rantalan mukaan seurantaa tärkeämpää on kiinnostus ihmisestä.

Antero Vartia: Työmarkkinareformit ovat yhteiskunnan heikoimpia varten

Kansanedustaja Antero Vartia kirjoittaa kolumnissaan, että työn murros vaatii hyvinvointivaltiolta ripeitä uudistuksia.

Kaupungistuminen nostaa rakennusalaa

Viime vuodet myötätuulessa ollut rakennusala on kiinnostavassa murrosvaiheessa, sanoo YIT:n talousjohtaja Ilkka Salonen. Nyt rakennetaan aiempaa yhtenäisempää kaupunkia, ja puurakentamisen ratkaisut tekevät tuloaan.

Yrittäjä, vältä turhat sopimusriskit – laadi toimeksiantosopimus huolella

Toimeksiantosopimuksella toimeksiantaja ja toimeksisaaja määrittelevät yhteiset pelisäännöt eli toimeksiannon ehdot. Huolellisesti laaditulla sopimuksella voi ennaltaehkäistä erimielisyyksien syntymistä.
( Ajankohtaista )
Sushikurssi
 05.04.2018 
Tapahtumat
Brinhallin kartano ja kevätkokous
 27.03.2018 
Tapahtumat
RiHy Ekonomien kevätkokous ja sijoitusilta
  
Tapahtumat
Årsmöte
  
Tapahtumat
Webinaari: Johda mieltäsi ja tunteitasi työnhaussa!
  
Tapahtumat
Aamiaisseminaari: Vaihtoehtoinen tulevaisuus?
  
Tapahtumat
Deadline för att beställa åkband till Borgbacken
 26.03.2018 
Tapahtumat
Perhetapahtuma – pulahda värikylpyyn perheen pienempien kanssa!
  
Tapahtumat
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013