- 03 : 2015 -

Digitaalisaation mahdollisuudet

( Työelämä ) Digitalisaatio myllertää toimialoja ja hävittää työpaikkoja, mutta luo vastapainosksi uutta liiketoimintaa ja palveluja.

Lue lisää

Paremman työelämän puolesta

( Edunvalvonta ) Jotta ekonomien tilanne työmarkkinoilla olisi turvattu, Suomen Ekonomien edunvalvonta kehittää järjestelmällisesti työelämää, sen joustavuutta ja yhteensopivuutta perhe-elämän kanssa.

Lue lisää

 
 
( Pääkirjoitus )   Hanna-Leena Hemming

Enemmän ymmärrystä

Väitän, että ekonomit ymmärtävät Suomen taloudellisen tilanteen hyvin. Lisäksi väitän, että ekonomeilla on vastuullinen asenne toimiin, joita Suomen talouden ja yritysten kannattavuuden takia vaaditaan.

Valveutuneen ja vastuullisen kansalaisen oli helppo kannattaa pääministeriksi valitun Juha Sipilän ajamaa yhteiskuntasopimusta. Sillä haluttiin muun muassa vahvistaa talouskasvua ja investointeja, alentaa työllistämis- ja työllistymiskynnystä sekä edistää paikallista yhteistoimintaa työpaikoilla.

Pettymys sopimuksen kariutumiseen oli monelle kouriintuntuvaa. Yksi jäsenemme jopa erosi Suomen Ekonomeista tämän takia. Mutta hetkinen, hetkinen − juuri tämän takiahan olisi viisainta värvätä viimeisetkin tutut Ekonomeihin! Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin äänemme kuuluu.

Alkuperäisessä yhteiskuntasopimuksessa meni moni seikka pieleen. Ensinnäkin aikataulu, joka oli aivan liian tiukka. Toisekseen sopimuksen laajuus. Julkisuuteen nousi yksittäisenä asiana työtuntien lisäys sadalla tunnilla. Jos kyseessä olisi viikkotyöajan lisäys neljäänkymmeneen tuntiin viikossa, olisi se ollut Ekonomeille helppo rasti: keskimäärin jäsenemme tekevät jo nyt töitä 41,3 tuntia viikossa.

Entä jos tarkoitus onkin leikata vapaapäiviä? Kun asiakohtia on kymmeniä alakohtineen, ja vaikutukset on arvioitava laajasti, menee neuvotteluihin väkisin viikkoja tai kuukausia.

Tuntumani niin ekonomikenttään kuin suomalaisiin yleensä vahvistaa näkemyksen, että kansana olimme valmiita kärsimään kiristyksiä palauttaaksemme Suomen kilpailukyvyn, yritysten tuottavuuden ja sitä kautta lisäämään työllisyyttä – mutta vain jos ne koskevat kaikkia mahdollisimman tasapuolisesti. Tämä onkin se kolmas yhteiskuntasopimuksen epäonnistuminen. Palkansaajapuoli koki, että Sipilän tekemään hyvään sopimuspohjaan tuli muutoksia, jotka yksipuolisesti ja kohtuuttomasti kiristivät työntekijän asemaa.

Pahinta tilanteessa on, että syyllisyys Suomen taloustilanteen ahdinkoon kaatuu julkisessa keskustelussa jatkuvasti palkansaajapuolen päälle. Suomen Ekonomeilla on kuitenkin halu ratkaista taloutta ja työllisyyttä vaivaavat ongelmat.

Annamme mielellämme osaamisemme käyttöön muun muassa paikallisesta sopimisesta, tulevaisuuden työajoista eri muotoineen ja työllistymisen esteiden poistamisesta. Neuvottelemme jäsentemme puolesta asiantuntijana ja vastuullisesti työehdoista, joiden tarkoituksena on yhdessä nostaa Suomi takaisin jaloilleen ja samalla pitää suomalaiset onnellisuustutkimusten kärjessä. Olemme leimallisesti palkansaajajärjestö ja ajamme palkansaajan etua, mutta ymmärrämme enemmän.

Toivotaan menestystä paremmalle sopimuskulttuurille!

Hanna-Leena Hemming
toiminnanjohtaja, päätoimittaja

 

Mistä aiheesta tai henkilöstä haluaisit lukea artikkelin Ekonomi-lehdessä? Anna vinkki toimitukselle.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Vastauksesi

Lue lisää

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Uusi yhdenvertaisuuslaki

Uudessa laissa on aiempaa laajemmat työn­­an­tajavelvoitteet ja se antaa myös aiempaa laajemman suojan syrjinnältä. Lain taustalla on muun muassa työsyrjintädirektiivin säännökset.

Taina Haahti: Je suis yrittäjä

Kun 80-luvulla opiskelin kauppakorkeassa, yrittäjyys ei ollut tapetilla, eikä se käynyt minunkaan mielessäni. Ehkä tilanne huoletti joitain, mutta varsinaisesti asiassa ei nähty ongelmaa.

Mobiilipalvelujen kehittäjä ja chiliguru

”Ekonomina olen tehnyt kaikkea muuta paitsi myyntityötä. Urani muistuttaa pikemminkin sekavaa yksivuotiaan piirustusta kuin varsinaista urapolkua”, kertoo Connector ja chiliguru Tommi Hietavuo.

Ventoura vie syvemmälle matkakokemukseen

Ventoura on sosiaalinen matkailun mobiilisovellus, joka tarjoaa jokaiselle halukkaalle tien kotikaupunkinsa oppaaksi.

Facebook toi Irlantiin

Yhteisöllisyys ja työpaikan järjestämät tutustumistapahtumat auttoivat Heini Ulmasta kotiutumaan kansainväliseen Dubliniin.

Muutosta päin!

Työyhteisöä hyödyttävän pysyvän muutosjoustavuuden luomiseen tarvitaan niin toisten osaamisen ja ominaisuuksien tunnistamista kuin yhteisiä tilaisuuksia onnistumisten ja onnistumisiin johtavien taitojen jakamiseen.

Oman osaamisen tunnistaminen

Suomen Ekonomien Kuopiossa järjestämän koulutustilaisuuden aihe oman osaamisen tunnistamisesta todella otti yleisönsä.

3 x uusi työ

”Viestintään pitää panostaa. Jos ei viestitä, voi kysyä onko mitään tapahtunutkaan”, sanoo Turun kauppakamarin uusi yhteyspäällikkö Tiina Jaatinen.

Finns and Europeans. Smart and Lazy.

Who are the hardest working Europeans today? This is a trick question I like to ask my audiences during of my speaking engagements in Finland.

Intohimona verotus

Uudessa virassaan, valtiovarainministeriön vero-osaston päällikkönä Terhi Järvikareen vastuulla on valmistelutyön johtaminen. On helppo uskoa, kun hän kertoo työn olevan vastuullinen ja haastava, mutta kiinnostava.

Verkostoituminen tuo ideoita yrittäjyyteen

Suomen Ekonomeilta saat apua, kun harkitset yrittäjäksi ryhtymistä tai olet toiminut yrittäjänä jo pidempään.
( Ajankohtaista )
Sushikurssi
 05.04.2018 
Tapahtumat
Brinhallin kartano ja kevätkokous
 27.03.2018 
Tapahtumat
RiHy Ekonomien kevätkokous ja sijoitusilta
  
Tapahtumat
Årsmöte
  
Tapahtumat
Webinaari: Johda mieltäsi ja tunteitasi työnhaussa!
  
Tapahtumat
Aamiaisseminaari: Vaihtoehtoinen tulevaisuus?
  
Tapahtumat
Deadline för att beställa åkband till Borgbacken
 26.03.2018 
Tapahtumat
Perhetapahtuma – pulahda värikylpyyn perheen pienempien kanssa!
  
Tapahtumat
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013