- 04 : 2015 -

Joukossa bisnes paranee

( Yrittäjyys ) Joukkorahoituksen suosio kasvaa kovaa vauhtia. Pienistä puroista voi kertyä suuria liiketoimia.

Lue lisää

Uudistusta korkeakouluopetukseen

( Kehittyminen ) Digitaalisuus mullistaa myös opiskelua, mutta se näkyy tuskallisen hitaasti oppilaitoksissa. Opiskelijat käyttävät jo aivan toisia välineitä ja opiskelutapoja kuin opettajat.

Lue lisää

 
 
( Pääkirjoitus )   Hanna-Leena Hemming

Lisää paikallista sopimista, kiitos!

Suomen Ekonomit on pettynyt yhteiskuntasopimuksen kaatumiseen. Ymmärrys Suomen talouden tilasta on ekonomeilla yhteinen: kriisi on poikkeuksellisen syvä eikä muutosta näy. Nyt on puhallettava yhteen hiileen! Väitteet siitä, että palkansaajaliikkeet huolehtisivat vain omista eduistaan koko Suomen edun unohtaen, eivät päde Suomen Ekonomeihin.

Olisi toki toivonut, että Suomen hallitus olisi lähtenyt sorvaamaan kokonaisvaltaisempaa ja tasapuolisempaa yhteiskuntasopimusta. Kaikkia suomalaisia koskeva yhteiskuntasopimus kutistui kuitenkin kesän aikana lähinnä normaaliksi tulopoliittiseksi keskusteluksi ja kulki sitä myöten kohti tuhoaan. Suomen ongelmat ovat laajemmat: meillä on verotuottoon nähden kohtuuttoman suuri ja kallis julkinen sektori, vientisektori ei vedä ja korkeat verot kurittavat kotimarkkinoita.

Katseet kääntyvät nyt lainsäädännön kautta saavutettaviin, työelämää muuttaviin lakeihin. Tie on hidas, sillä yhteen lakiin on hyvin vaikea sovittaa kaikkien eri alojen ja eri henkilöstöryhmien vaatimat erityispiirteet. Ekonomien kohdalla tämä toteutuu poikkeuksellisen selvästi. Jäsenemme toimivat kaikilla elinkeinoelämän sektoreilla ja ammattinimikkeitä on yli 5 000.

Työaikakeskustelu on − jo nyt keskimäärin 41,5-tuntista työviikkoa tekeville − ekonomeille helppo, eivätkä pekkaspäivät tai sunnuntailisät koske kuin pientä osaa. Työpaikkakohtaista vaihtelua löytyy loputtomiin sen mukaan, ovatko työsuhde-edut YT-menettelyn myötä jo muuttuneet vai eivät, vai toimitaanko vientisektorilla, kotimaan markkinoilla tai julkisella sektorilla. Viisainta onkin etsiä ratkaisuja työpaikka kerrallaan, paikallisella sopimisella. Tämä on hallituksenkin agendalla.

Paikallinen sopiminen on kuitenkin mahdollista vain aloilla, joilla on työehtosopimus (TES) ja siten tasapuoliset neuvotteluosapuolet. TES antaa raamit sopimiselle. Tällä hetkellä alle puolet jäsenistämme työskentelee TES-aloilla. Yksi selkeä tavoitteemme on työehtosopimusten saaminen uusille aloille. Siinä tehtävää alkavalle syksylle ja talvelle. Teemme sen jäsentemme ja koko Suomen hyväksi.

Hanna-Leena Hemming
toiminnanjohtaja, päätoimittaja

 

Mistä aiheesta tai henkilöstä haluaisit lukea artikkelin Ekonomi-lehdessä? Anna vinkki toimitukselle.

Nimi (pakollinen)

Sähköposti (pakollinen)

Vastauksesi

Lue lisää

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Muutoksia työttömyysetuuteen

Pienempi palkka ei välttämättä enää pienennä yli 58-vuotiaiden työttömyyspäivärahaa.

Maksuttomia työnhaku- ja urapalveluja jäsenille

Suomen Ekonomit tarjoavat jäsenilleen myös mahdollisuuden harjoitella videohaastatteluja ja saada siitä palautetta liiton uravalmentajilta. Palveluun pääsee kirjautumalla sisään jäsensivulle.

En motiverande, högpresterande, välmående höst

Ta för vana att dagligen identifiera inte bara allt som blev ogjort, utan speciellt alla de, både mindre och större saker, som blev gjorda.

Itse tehdyt Youtube-videot korvasivat tentit

Vaasan yliopiston johtamisen yksikön professori Riitta Viitala sai Suomen Ekonomeilta tämän vuoden Opetuspalkinnon, koska tarjoaa opiskelijoille vaihtoehtoisia tapoja suorittaa kursseja.

Luovaa palloilua

Yrittäjä ja kylteri Joona Kapanen näki kavereidensa kanssa Youtubessa videon hauskasta uudesta urheilulajista. Heidän ansiostaan kuplapalloa pelataan nyt Suomessakin.

Burning Out? Dive into the Three C’s of Motivation

Summer vacations are meant to charge up our batteries. Though long vacations are definitely a nice perk, they may not be the powerful source of the additional energy and appetite for work we expect them to be.

Ekonomit Suomen taloutta pelastamassa

Ekonomien etu on yhtä kuin Suomen etu. Ekonomien talous-, liiketoiminta- sekä myynti- ja markkinointiosaamiselle on käyttöä Suomen talouden nostamiseksi.

3 x uusi työ

”Töitä asioiden eteen pitää jaksaa tehdä pitkällä tähtäimellä, ei odottaa pikavoittoja”, sanoo kokoomuksen kansanedustajana tällä vaalikaudella aloittanut KTM Sari Multala.

Johtaja median myllerryksessä

Sanoma Media Finlandin tuore toimitusjohtaja Pia Kalsta vannoo tiimipelaamisen nimeen, koska johtajan paras työkalu on tietää, mitä muut tietävät.

Rehellisyys vakuuttaa työhaastattelussa

”Kokenut haastattelija huomaa kyllä, mikäli henkilö ei kerro avoimesti itsestään, vaan siitä mitä olettaa, että häneltä halutaan kuulla”, sanoo työpsykologi Kirsi Laine Master Suomi Oy:stä.

Työkulttuurin uudistaja Tallinnassa

Tomi Meriläinen päätyi ensin hotellijohtajaksi Pietariin, sitten Tallinnaan. Virolaisille hän on opettanut avoimuutta, vastuunottoa ja rohkeutta kohdata myös epäonnistumiset.
( Ajankohtaista )
Sushikurssi
 05.04.2018 
Tapahtumat
Brinhallin kartano ja kevätkokous
 27.03.2018 
Tapahtumat
RiHy Ekonomien kevätkokous ja sijoitusilta
  
Tapahtumat
Årsmöte
  
Tapahtumat
Webinaari: Johda mieltäsi ja tunteitasi työnhaussa!
  
Tapahtumat
Aamiaisseminaari: Vaihtoehtoinen tulevaisuus?
  
Tapahtumat
Deadline för att beställa åkband till Borgbacken
 26.03.2018 
Tapahtumat
Perhetapahtuma – pulahda värikylpyyn perheen pienempien kanssa!
  
Tapahtumat
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013