( Kansainvälisyys )

Piilaakson kimaltavan pinnan alla

Teksti Mikko Huotari
Kuvat David Butow / MVPhotos
  • Kaisa Pyhälä on asunut ja tehnyt töitä San Franciscossa nyt kuusi vuotta. Tuore työpaikka on softajätti Atlassianilla.
  • San Francisco ja etenkin Bay Area on arvomaailmaltaan liberaali ja edistyksellinen. Kaisa Pyhälän mukaan presidentti Trumpin hallintokauden linjaukset eivät vielä juurikaan näy arjessa. Tilanne voi silti muuttua, jos työviisumien saantia alueelle tiukennetaan.
Kaisa Pyhälä teki San Fransiscossa sen, mihin harva rohkenee: sanoi ei Facebookin työtarjoukselle.

Viime syksynä 33-vuotias Kaisa Pyhälä, KTM, joutui tekemään vaikean valinnan. San Franciscossa asuva Pyhälä oli kuluneen vuoden aikana hakenut töitä eri firmoista, ja loppuvuodesta työtarjouksia tuli kaksin kappalein: toinen Facebookilta, toinen softafirma Atlassianilta. Pyhälä mietti pitkään, listasi plussia ja miinuksia. Lopulta hän päätti antaa pakit Facebookille.

”Kun ilmoitin, etten tule heille töihin, niin olivathan he vähän kummastuneita. Ei Facebookille varmaan kovin moni sano ei.”

Pyhälän työnimike on nyt Senior Program Manager ja työpaikka Atlassian, joka työllistää maailmanlaajuisesti noin 3 000 henkeä. San Franciscossa heitä työskentelee noin 400.

”Meidän suurin ja tunnetuin tuotteemme on Jira, joka on tiketöintijärjestelmä.”

Jira-ohjelmiston tehtävänhallinnan avulla on tarkoitus varmistaa, että osatehtävät tulevat suoritetuksi ja projektin status on helposti kommunikoitavissa.

”Olen tehnyt aikaisemminkin isoja softaprojekteja. Pidän huolta, että oikeat ihmiset ovat mukana oikeaan aikaan, tiimi keskittyy oikeisiin asioihin ja asiat tapahtuvat silloin, kun niiden pitää tapahtua”, Pyhälä selittää.

Hän sanoo olevansa yritystason lapsenvahti ja naurahtaa päälle.

Pyhälä on lujasti kiinni San Franciscossa: siellä ovat paitsi työ, myös koti ja aviomies, jonka kanssa Pyhälä meni naimisiin 2016 ja sai viime vuonna green cardin eli pysyvän oleskeluluvan Yhdysvalloissa.

Töissä hengaillaan

Kuusi vuotta Piilaaksossa ovat opettaneet paljon paikallisesta työkulttuurissa. Miten suomalainen on siihen sopeutunut?

Pyhälä ei ole huomannut suurta eroa suomalaisessa ja yhdysvaltalaisessa tavassa tehdä töitä.

”En ole tehnyt keskimäärin sen pidempää työviikkoa kuin Suomessa. Tietenkin välillä täytyy puristaa enemmän, kun on tulossa esimerkiksi jokin julkistus, mutta vuoden keskiarvo on varmaan 40 tuntia viikossa. Nämä näkemykset toki liittyvät vain kokemuksiin San Franciscossa ja Piilaaksossa”, Pyhälä pohtii.

Hänen mukaansa Piilaakson työelämässä on paljon hengailukulttuuria, joka Suomesta puuttuu. Työntekijöiden viihtyvyyteen panostetaan kaikissa työpaikoissa. Myös Atlassianin konttorilla on pingispöytiä ja muita viihdykkeitä.

”Ihmiset viettävät paljon vapaa-aikaa töissä, mikä on minulle vähän vierasta”, Pyhälä sanoo.

Työyhteisöt ovat tärkeitä etenkin nuorien työntekijöiden elämässä. Moni on kotoisin kaukaa toisesta osavaltiosta, käynyt ehkä yliopistoa jossain toisessa kaupungissa ja tullut kolmanteen paikkaan töihin.

”Työkavereista tulee ensimmäinen kaveriporukka.”

Pyhälä murtaa muitakin Piilaaksoon liittyviä myyttejä.

”Tiedän, että tämä on vähän provosoivaa, mutta jenkit ovat aika huonoja tekemään töitä. Työ ei ole kovin organisoitunutta ja tehokasta.”

Pyhälän mukaan Suomessa hommat hoidetaan yleensä jouhevammin.

”Jos jokin asia sovitaan, niin se tehdään, eikä siitä tarvitse muistuttaa kuutta kertaa. Omat kokemukseni ovat toki värittyneitä, koska olen ollut työyhteisöissä sellaisessa asemassa, että vastuullani on organisointi ja aikatauluissa pysyminen.”

Trumpin skandaalit hämmästyttävät

Kalifornia on demokraattien valtakuntaa. Etenkin Bay Area eli San Franciscon lahden ympäristö on arvomaailmaltaan erittäin liberaali. Bay Arean asukkaista alle 20 prosenttia äänesti vuoden 2016 vaaleissa presidentiksi Donald Trumpia. Pyhälä sanoo tuntevansa vain yhden henkilön, joka äänesti Trumpia.

Yhdysvallat on erittäin jakautunut sekä poliittisesti että sosioekonomisesti.

”Bay Arealla ihmiset ovat hyvin edistyksellisiä ja kannattavat tasa-arvoa. Täällä myös otetaan kantaa yhteiskunnan ongelmiin”, Pyhälä sanoo.

Trump ei ole ainakaan vielä onnistunut turmelemaan hyväosaisten demokraattien onnelaa. Presidentin aiheuttamat skandaalit hämmästyttävät päivittäin, mutta arjessa sen vaikutukset ovat vielä vähäisiä.

”Sitten jos aletaan tiukentaa työviisumien linjanvetoja, niin se alkaa näkyä täällä”, Pyhälä sanoo.

Jos isot yritykset eivät voi tuoda pätevää työvoimaa ulkomailta, politiikan seuraukset alkavat vaikuttaa yrityksien tuloksentekokuntoon. Trumpin viime vuonna määräämä maahantulokielto koskee kahdeksaa maata, jotka ovat Venezuela, Tsad, Somalia, Jemen, Libya, Syyria, Iran ja Pohjois-Korea. Maista kuusi on muslimienemmistöisiä.

”Toistaiseksi on vielä ajateltu, että jos olet korkeasti koulutettu ja hyvätuloinen, niin tervetuloa vain. On valitettavaa, että tästä kärsivät matalasti koulutetut ja heikkotuloiset ihmiset”, Pyhälä pohtii.

Vaikka Trump ei ole ottanut käyttöön vielä radikaaleja maahantulokieltoja, nykyinen politiikka näkyy muun muassa työviisumien ja green cardien käsittelyajoissa. Trumpin hallinto siirsi maahanmuuttoviraston väkeä siten, että maahantulijoiden hakemusten käsittelijöitä vähennettiin ja keskityttiin entistä enemmän siihen, että muualta tullutta väkeä saadaan passitettua pois.

”Nyt kun on enemmän maahanmuuttajien hakemuksia ja vähemmän virkamiehiä, niin viisumien hakuajat ovat pidentyneet. Minulla on yhdysvaltalainen aviomies ja siksi green cardin pitäisi olla läpihuutojuttu, mutta senkin käsittelyssä kesti yhdeksän kuukautta”, Pyhälä kertoo.

Yhdysvalloissa uutisointi on poliittisesti värittynyttä, minkä vuoksi Pyhälä kertoo lukevansa nykyisen kotimaansa uutiset edelleen Helsingin Sanomista.

”Se tuntuu puolueettomalta medialta.”

Jalka oven väliin

Atlassian on Pyhälän neljäs työpaikka Yhdysvalloissa: yrityksen b2b-bisnes kiinnosti häntä Facebookin b2c-maailmaa enemmän. Myös työmatka vaikutti, sillä nyt Pyhälä pääsee työpaikalle 10–15 minuutissa.

Lyhyttä työmatkaa on syytä San Fransiscon kaltaisessa suurkaupungissa arvostaa. Esimerkiksi Facebookin konttori sijaitsee Piilaakson Menglo Parkissa. Monien muiden teknologiajättien tavoin Facebook järjestää työntekijöilleen omat bussikuljetukset kaupungin ja konttorin välille. Työmatkoihin kuluu monella päivittäin kaksi–kolme tuntia.

Pyhälä on kiitollinen ensimmäiselle yhdysvaltalaiselle työnantajalleen, joka otti riskin palkatessaan työntekijän toiselta puolelta maailmaa.

”Olin silloin jo pidempään miettinyt, että haluan lähteä ulkomaille töihin. En ollut kuitenkaan miettinyt Yhdysvaltoja, koska tänne on aika vaikea tulla”, Pyhälä kertoo.

”Kun selvittelin asioita, löysin pienen firman, joka tarvitsi osaamistani ja oli valmis sponsoroimaan minulle työviisumin. En silti tuolloin ajatellut, että muuttaisin tänne välttämättä pysyvästi.”

Kallista kaupunkikulttuuria

Bay Arean kansallisharrastus on vaeltaminen. San Fraciscon läheisyydessä on paljon upeaa luontoa ja maisemia. Alueella sijaitsee rantoja ja meri, parin tunnin matkan päässä on vuoristoa ja kansallispuistoja.

”Täällä naureskellaan, että kaikki ovat ulkoilmaihmisiä, ja niin olemme mekin. Välillä viikonloppuisin tehdään telttaretkiä”, Pyhälä kertoo vapaa-ajastaan.

”Viikoittaiseen arkeen kuuluu crossfit, joka sekin on stereotyyppinen piilaaksoharrastus.”

Pyhälä kertoo olevansa yllättynyt siitä, kuinka helppoa San Franciscoon on tulla asumaan.

”Melkein kaikki ovat jostain muualta kotoisin. San Franciscon ehdottomia plussia on monikulttuurisuus ja suvaitsevaisuus.”

San Francisco on New Yorkin ohella yksi harvoista kaupungeista Yhdysvalloissa, jossa eurooppalaiset ovat kuin kotonaan. Kaupunkikulttuuri ja poliittinen ilmapiiri ovat tutun oloisia. San Franciscon hintataso tosin välillä huimaa päätä.

”Aina, kun käyn Suomessa, ihastelen, kun kaikki on puoli-ilmaista. Täällä on hyvät palkat, mutta vastapainoksi elinkustannukset ovat korkeat. Täällä tarvitsee ainakin kaksinkertaisen palkan Suomen palkkoihin verrattuna, jos haluaa, että elintaso pysyy samana kuin Suomessa.”

12.4.2018

Kaisa Pyhälä

  • Syntynyt: 1984
  • Koulutus: KTM, Helsingin kauppakorkeakoulu, valmistunut 2008.
  • Nykyinen tehtävä: Senior Program Manager, Atlassian.
  • Plussat: Yritys välittää ja huolehtii työntekijöistään, hyvä työilmapiiri, vaikutusmahdollisuudet (matala hierarkia), work/life-balance.
  • Miinukset: Jatkuvasti siirtyvät deadlinet sekä työkaverit jotka valittavat, kuinka heidän ilmainen lounaansa ei ollut tarpeeksi hyvä.
  • Harrastukset: Crossfit, jooga, Kalifornian luonnosta nauttiminen ja San Franciscon ravintolat.
  • Perhe: Aviomies Eric, kissa.
Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013