( Pääkirjoitus )

Putkesta monimuotoisuuteenTyöpaikka, työyhteisö, identiteetti. Työelämä ja samalla me tulemme muuttumaan monin ennakoimattominkin tavoin, erityisesti teknologisen murroksen vuoksi.

Kaikki muutokset eivät ole kivoja tai haluttuja, mutta silti meidän on tartuttava niiden tuomiin moninaisiin mahdollisuuksiin, jotta hyvinvointi voi lisääntyä ja hyvä työelämä kehittyä edelleen.

Tulevaisuudessa työn merkityksellisyys korostuu. Itseohjautuvuus lisääntyy, ja itsensä työllistäjien määrä kasvaa. Samalla hierarkioiden rooli pienenee. Työn tekemisen muotojen on joustettava nykyistä paljon yksilöllisemmin erilaisiin elämäntapoihin ja -tilanteisiin sopiviksi.

Yksilöiden sopeutumiskyvystä tulee keskeistä ja jatkuvasta osaamisen kehittämisestä todella arvokasta. Kun työn vaatimukset ovat hyvin moninaisia, muuttuvia ja yllätyksellisiäkin, jaksamiseen ja palautumiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Yrityksen näkökulmasta osaamisen strateginen johtaminen on tulevaisuudessa aivan keskeinen menestystekijä.

Rakenteiden ja lainsäädännön pitää pysyä tässä työn monimuotoistumisen vauhdissa mukana ja toimia mahdollistajana. Lainsäädännön täytyy muuttuvissakin tilanteissa tuoda suojaa ja kattaa työntekemisen uudet muodot. Esimerkiksi työsuhde täytyy määritellä uudelleen. Tarvitsemme jopa täysin uusia käsitteitä. Tasa-arvo, yhdenvertaisuus, koulutus ja työsuojelu ovat kaikki tulevaisuudessakin huomiota vaativia asioita.

Näitä tulevia työelämän muutoksia ennakoi myös keskusjärjestö Akava Monimuotoisen työn ohjelmallaan. Siinä päämääränä on työllisyyden ja työllistyvyyden lisääminen, osaamisen kehittäminen sekä toimeentulon ja turvan varmistaminen.

Ammattiliitot voivat auttaa yksilöitä muutoksessa monin tavoin – tuomalla turvaa ja antamalla neuvontaa, ennakoimalla muutostrendejä sekä tukemalla uran suunnittelussa ja jatkuvassa osaamisen kehittämisessä – olemalla kumppani pitkän työuran käänteissä.

Marjo Loisa
viestintäjohtaja
Suomen Ekonomit

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013