( Kylteri )

Rohkealla ei ole tylsää

Teksti Tarja Västilä
Kuva: Ville Rinne
  • Kalle Koivuniemen liikeidea jalostui yliopiston yrityshautomossa.
Kauppatieteilijä perusti opintojensa alkumetreillä startup-yrityksen. Vähitellen työnteko vei mennessään. Opintojen, työn ja yrittämisen limittyminen kuvaa ajan muutosta.

Urakkamaailma.fi:n toimitusjohtaja Kalle Koivuniemi on Alma-talossa kuin kotonaan. Mikäs ollessa, kun vuosien takainen oma idea on toteutunut nopeasti: alle kolmikymppinen Koivuniemi luotsaa tänä päivänä menestyvää nettipalvelua.

Koivuniemen Urakkamaailma siirtyi keväällä Alma Mediapartnersin omistukseen, ja syksyllä yritys fuusioituu Alma Mediaan kokonaan. Koivuniemi jatkaa entiseen tapaan nyt ex-yrityksensä nokkapaikalla.

Kauaskantoinen idea syntyi kauppatieteiden opintojen ohessa. Koivuniemen mukaan onnistumisen ainoana selityksenä on periksiantamattomuus.

”Vaikka olisi hyvä idea ja tiimi, idealla ei kauppaa käydä. Vaikeuksia tuli ja tulee, ja niiden läpi pitää vain puskea.”

Kirjekuoria digimaailmassa

Kalle päätti Aalto-yliopistoon pyrkiessään valita alakseen rahoituksen.

”Pidin sitä turvallisena valintana tulevaisuuden kannalta. Ei se kuitenkaan ihan napannut. Tein kandityön teoreettisesta hölynpölystä, osakeostojen ajoittamisesta. Konkretia, kuten palvelujen luominen asiakkaille, kiinnostaa enemmän.”

Ei siis ihme, että jo toisena opiskeluvuotena Koivuniemen aivot alkoivat raksuttaa. Heureka ei kuitenkaan syntynyt tyhjästä.

”Taloyhtiössämme oli alkamassa iso remontti. Taloyhtiön edustajana ihmettelin, kuinka vanhanaikainen koko prosessi oli. Isännöitsijä postitti tarjouspyyntöjä, joihin tuli pari vastausta. Pyydettiin lisäselvityksiä, kysyttiin tutun tuttuja ja selviteltiin urakoitsijoiden taustoja. Koko hommaan kului viikkoja.”

Koivuniemen mukaan touhu ei tuntunut nykyaikaiselta digitalisoituneessa maailmassa.

”Urakoitsijan etsintä muistutti 1800-lukua. Aloin miettiä, että jokin ratkaisu täytyy keksiä.”

Pikkusormi vei käden

Koivuniemi esitti nettipalveluidean opiskelijaystävälleen. Kaksikko kääri hihat.

”Lähtökohtana oli se, että kaksi opiskelijaa täynnä nuoruuden intoa ja vauhtia perustaa yrityksen. Yrityksen tarkoituksena oli muuttaa vuosikymmeniä samanlaisena pysynyt konservatiivinen rakennusala.”

Koivuniemi myöntää, että epäilijöitä riitti.

”Se tuntui inhottavalta. Idea oli oma lapsi, arvostelut menivät sydämeen.”

Aalto-yliopiston yrityshautomossa ideaa kehitettiin ja palvelun toimintaperiaatteita pohdittiin. Koivuniemen sanoin hautomo oli lämmin pesä, josta oli hyvä aloittaa. Tiimistä yksi lähti, kaksi tuli tilalle. Kolmikko perusti yrityksen ja julkaisi Urakkamaailma.fi:n vuonna 2012.

”Käväisi kyllä mielessä, miten startupin pyörittäminen onnistuu opiskelujen ohella. Vähitellen yrittäminen alkoi kiinnostaa enemmän.”

Opinnot ovat vielä hitusen kesken: kolmen kurssin ja gradun jälkeen toimitusjohtajasta tulee myös kauppatieteiden maisteri.

Muutoksen aika

Koulutuspoliittinen asiamies Mika Parkkari Suomen Ekonomeista pitää Kallen ratkaisua ajalle tyypillisenä. Opintopolut eivät enää ole suoraviivaisia.

”Opiskelijat saattavat välillä poiketa työelämässä tai yrittämässä ja tehdä maisteritutkinnon toiselta alalta kuin kandityönsä. Aalto-yliopistossa on mahdollisuus hakea erilaisia poikkitieteellisiä yhdistelmiä. Siellä myös perustetaan paljon startupeja. Vaikka opiskelisi Kallen tavoin rahoitusta, voi silti olla mukana millä tahansa alalla.”

Startupin perustanut opiskelija voi siirtyä välillä kokonaankin työelämään, perustaa oman yrityksen ja palata myöhemmin takaisin opiskelujen pariin. Liike lomittain, limittäin ja päällekkäin on jo tavanomaista.

Parkkari uskoo, että yliopistojen tutkintomaailmakin tulee muuttumaan ja tarjoamaan erilaisia, yksilöllisiä opintopolkuja.

”Polku voi katketakin: ensin tehdään kandidaatin tutkinto ja vasta myöhemmin ylempi korkeakoulututkinto. Euroopassa ja angloamerikkalaisessa maailmassa näin on ollut jo pitkään.”

Suomessa korkeakoulu-uudistus tulee jälkijunassa.

”Kiinnostava kysymys on, kuka muuttaa mitä tai ketä. Muuttavatko opiskelijat suomalaista korkeakoulujärjestelmää vai haluavat yliopistot ja korkeakoulut tehdä muutoksia?

Universumi kuuli

Urakkamaailma.fi suunnattiin alussa taloyhtiökäyttäjille. Kun sivusto tuli julki, Koivuniemi tarttui kapulaan.

”Suomessa on 5 000 isännöitsijää. Kahdeksan kuukauden aikana soitin 2 000:lle, joista 700 sain haaviin. Se oli riittävä massa lähteä liikkeelle.”

Muutoin sivustoa ei markkinoitu lainkaan. Urakoitsijat tulivat itse mukaan. Puolitoista vuotta sitten palvelu avattiin kuluttajille: urakoitsijaa mihin tahansa remppaan voi hakea valtakunnallisesti. Uniikkeja kävijöitä on jo 80 000 kuukaudessa. Pelkästään tänä vuonna palvelun läpi kulkee remontteina sata miljoonaa euroa. Toiminta pelaa urakoitsijoilta saatavan palvelumaksun turvin.

”Vuosien varrella oli hetkiä, jolloin tunnelissa ei valoa näkynyt. Rahat loppuivat moneen kertaan. Piti uskoa, että asiakkaita tulee ja universumi jeesaa. Oli vain hoidettava hommat hyvin.”

Muita kaltaisiaan Kalle kehottaa rohkeuteen.

”Joku on sanonut, että yrittäjäksi kannattaa ryhtyä opiskelijana tai sitten kuusikymppisenä. Ruuhkavuosina on perhe ja asuntolaina. Opiskelu ja yrittäminen sopivat hyvin yhteen: työmäärä ei tapa, vaan tylsyys. En tekisi mitään toisin.”

31.5.2017

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Ainutlaatuinen sinä – ainutlaatuinen osaamisesi

Asiakkaani kysyvät minulta usein, miten he voivat erottua muista oman alansa osaajista ja miten he saisivat rekrytoijat kiinnostumaan itsestään. Minä vastaan heidän kysymykseensä vastakysymyksellä: Mistä sinä olet kiinnostunut ja missä olet onnistunut?

Erottuakseen muista työmarkkinoilla ei tarvitse olla maailman paras omalla alallaan, ei edes Suomen tai oman kaupungin paras. Tärkeää on, että kerrot selvästi ja ytimekkäästi, missä olet hyvä etkä pakota lukijaa päättelemään erinomaisuuttasi työhistoriasi tai muun kokemuksesi perusteella.

Kun luen asiakkaitteni CV:itä ja hakemuksia, huomaan kuinka kaavamaisia lauseita niihin kirjoitetaan. Ihmisillä näyttää menevän aivot jollakin tavoin lukkoon, kun kyse on oman osaamisen markkinoinnista. Tai ehkä kyse onkin juuri siitä, että CV:tä ja hakemusta ei koeta oman osaamisen markkinoinniksi vaan itsensä kehuskelemiseksi. Jokainen myös tietää, että kehuskelu ei herätä kenenkään kiinnostusta, mutta on vaikea löytää tapaa kertoa omasta osaamisesta muulla tavalla.

Kiinnostus johtaa onnistumiseen

Kun ryhdyt miettimään omaa, ytimekästä markkinointiviestiäsi, on monta tapaa lähestyä asiaa.

Yksi tapa on ryhtyä miettimään, mistä asioista olet aidosti kiinnostunut. Kiinnostusten ei tarvitse liittyä suoraan työhön, vaan kysy itseltäsi, mikä sinua ylipäätään elämässä kiinnostaa.

Toinen kysymys on: Missä olet onnistunut? Milloin olen kokenut iloa ja innostusta? Milloin olen nauttinut työn tekemisestä ja aikaansaamisesta? Vastaukset voivat edelleen liittyä mihin tahansa elämänalueeseen, työhön, harrastuksiin, luottamustehtäviin, perhe-elämään tai muuhun vapaa-aikaan. Yleensä onnistumme asioissa, jotka meitä kiinnostavat, joten kysymykset liittyvät myös toisiinsa.

Kolmas kysymys kuuluu: Miksi olet onnistunut? Mitkä taidot, tiedot tai toimintatavat tai ominaisuudet olivat mukana onnistumisessa?

Kun tarkastelet muutamia, ehkä useampiakin, onnistumisia, voit alkaa huomata yhteneväisyyksiä. Huomaatkin, että samat toimintatavat, taidot, tiedot ja osaamiset vaikuttavat onnistumiseesi, tapahtuipa se millä elämänalueella tahansa.

Samassakin asiassa voi onnistua monella tavalla. Onnistutko esimerkiksi siksi, että sinulla on jonkin asian syvällistä osaamista, pystyt soveltamaan sitä käytäntöön ja vielä kertomaan siitä toisille yksinkertaisesti. Vai onnistutko siksi, että löydät oikeat ihmiset, joilla on tarvittava asiantuntemus ja osaat innostaa ryhmän antamaan parhaat taitonsa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi?

Kiteytä osaaminen kuvaksi

Mitkä osaamiset, taidot, tiedot, toimintatavat tai ominaisuudet nousevat esille äskeisen analyysisi perusteella? Sparraa hiukan itseäsi, ideoi, yhdistele, laajenna tai syvennä. Pyri kiteyttämään omannäköinen osaamiskokonaisuus, jossa on 3 – 5 ydinaluetta. Kun olet löytänyt ydinalueet, piirrä kuva, malli tai kaavio, johon tiivistyy juuri sinun osaamisesi. Millainen kolmio, tähti tai muu kuva sinun ainutlaatuisesta osaamiskokonaisuudestasi piirtyy?

Arja Parpala
Uravalmentaja

03.01.2018
Paniikkia ja pieruverkkareita – perhevapaalta paluun haasteet ja ihanuus

Kun töihin paluuni esikoisen syntymän ja ensimmäisen perhevapaaperiodini jälkeen lähestyi uhkaavasti, haikeat ajatukset ja uhkakuvat (lue: pienoinen paniikki) ottivat valtaa ajatuksissani. Yhä useampana yönä sain nähdä vähintäänkin outoja työpaikkaliitännäisiä unia. Murehdin paitsi sitä, miten pieni ihmisen taimeni pärjää vieraissa käsissä ja ilman täydellisen äitinsä hoivaa (kyllä, tämä on ironiaa), myös sitä kuinka itse selviydyn palatessani työrintamalle. Panikoin, onko tietotaitoni jo täysin vanhentunut – olinhan ollut pois ihan kokonaisen vuoden! – ja olivatko hormonihuurut tuhonneet ajattelukapasiteettini lopullisesti.

Kun jätin pikkuiseni hoitoon, hän ei jäänyt itkemään perääni, mutta itse vollotin ensin bussipysäkillä ja toiseen otteeseen työkaverini toivottaessa minut halauksin tervetulleeksi takaisin. Tykkään kovasti työstäni, mutta silti pohdin pienessä päässäni, olisiko hyvä äiti malttanut olla kotosalla kotvasen kauemmin.

Toinen kerta toden sanoo?

Toisella kerralla olin perhevapailla hurjat puoli vuotta kauemmin ja pääsin hieman vähemmällä etukäteisstressaamisella. Työkaveritkin ilmestyivät unissani erikoisiin asiayhteyksiin vasta lähempänä töihin paluun ajankohtaa. Ehkä asiaa ei arjessa kahden pienen lapsen kanssa ehtinyt niin paljon vatvoa, mutta yhtäkkiä ensimmäisen työpäivän aatto vain koitti ja tajusin että pieruverkkarit ja imetyshuppari pitäisi vaihtaa johonkin astetta korrektimpaan asukokonaisuuteen.

Toisen lapsen kohdalla mammailun merkeissä vietetyn rupeaman päättyminen ei enää tuntunutkaan niin isolta asialta. Älysin myös jo heti alkuun nauttia enemmän työelämän haasteista, päivittäisestä aikuisesta seurasta ja siitä, että lounaan sai syödä lämpimänä ilman että kukaan huutaisi kesken kaiken pyyhkimään. Jäin bussista oikealla pysäkillä ja melkein joka päivä hyppäsin vielä ihan oikeaan junaankin. Työhuoneeni koordinaatitkin olivat ennallaan.

Töihin paluuseen panostettava

Sen lisäksi että pari ihanaa työkaveriani päivitti minulle perhevapaani aikana toimiston kuumimpia kuulumisia, pidimme esimieheni kanssa sovitusti ja toiveestani yhteyttä. Usein pelisäännöt yhteydenpidosta jäävät kuitenkin sopimatta. Moni äiti ei tiedä onko tervetullut takaisin, esimies on saattanut vapaan aikana vaihtua toiseen eikä organisaatiokaan ole ennallaan.

Omassa päässäni pyöri toisenkin perhevapaan jälkeen kaikesta huolimatta iso liuta kysymyksiä: ”Keitä nää tyypit on? Miten nää ohjelmat toimii? Mitkä ne salasanat näihin kaikkiin ohjelmiin nyt olikaan? Mitä nää kaikki projektit ja lyhenteet tarkoittaa? Osaanko mä enää mitään? Mä en osaa enää mitään!? Miksi mun laukussani on pehmohiiri, likainen sukka kokoa 22 ja palohälytin?”

Kaiken tämän säädön ja tunnekuohujen keskellä saan nykytilanteen valossa kuitenkin olla tyytyväinen, ja yllämainittu hämmennys ja sekoilu ovat pieniä murheita. Työpaikkani oli tallella ja työtehtäväni olivat ennallaan. Perhevapaaltahan palataan ensisijaisesti siihen työhön, josta perhevapaalle on lähdetty ja josta on työsopimuksessa sovittu. Tämä on selvää. Vai onko? Valitettavan usein näin ei ole. Yksi yleisimmistä ekonomien yhteydenottoaiheista työsuhdejuristeillemme on perhevapaalta paluuseen liittyvät ongelmat työpaikalla.

Äiti-ihmisillä on aivan tarpeeksi pähkäiltävää ja haastetta töihin paluu -merkkisessä elämänmuutoksessa muutoinkin eikä työn ja perheen yhteensovittaminen kaipaa enää ylimääräistä extrajännitystä ja draamaa. Ja kyllä: haasteita voi olla isilläkin, mutta ainakin Ekonomien jäsenistä toistaiseksi vuosittain vain kourallinen miehiä ilmoittaa olevansa pidemmällä perhevapaalla.

Summa summarum: Kaikki voittavat, kun perhevapaalta töihin paluuseen panostetaan.

Tanja Hankia
Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit

21.12.2017
Esimies työsuhteen säännösviidakossa

Työelämän lainsäädännössä on työnantajalle annettu oikeuksia ja asetettu monenlaisia velvoitteita. Käytännön tilanteissa työnantajaa edustaa yksittäinen esimies, joka käyttää työnantajayhteisön puolesta työnjohtovaltaa ja toisaalta vastaa työnantajavelvoitteiden asianmukaisesta noudattamisesta työpaikan arjessa. Lainsäädäntöviidakossa suunnistaminen voi toisinaan olla haasteellista, koska esimiehen koulutus ja työkokemus ovat tyypillisesti muulta toimialalta kuin työoikeudesta.

Työnantajalla on tulkintaetuoikeus työsuhteessa kulloinkin sovellettavasta lain tai työehtosopimuksen kohdasta. Jos työntekijä ja esimies ovat erimielisiä säännöksen oikeasta soveltamisesta, on työntekijän noudatettava esimiehen soveltamistulkintaa, kunnes erimielisyys on saatu ratkaistua. Ääritilanteessa ratkaisu voi tapahtua vasta tuomioistuimessa. Toisaalta työnantajalla on myös vastuu esittämästään tulkinnasta ja jos tulkinta sittemmin vahvistetaan virheelliseksi, on työnantajan korvattava työntekijälle tästä mahdollisesti aiheutunut vahinko.

Työsopimuslaissa tänä vuonna merkittäviä muutoksia

Työsopimuslaki on painoarvoltaan merkittävin työelämää säätelevä laki ja se sisältää säännöksiä mm. työsuhteen osapuolten yleisistä oikeuksista ja velvollisuuksista, työsopimuksen muodosta, kestosta ja päättämisestä. Työsopimuslakiin on vuonna 2017 tehty merkittäviä muutoksia mm. koeajan kestoon, määräaikaisen työsopimuksen perusteisiin ja irtisanotun työntekijän takaisinottovelvollisuuteen. Näistä on kerrottu tarkemmin Ekonomi-lehtemme tämän vuoden toisessa numerossa.

Työsopimuslaissa on myös määritelty työsopimussuhteen tunnusmerkit, joiden perusteella arvioidaan, onko osapuolten välillä ylipäätänsä työsopimussuhde vai jonkinlainen toimeksianto- tai konsulttijärjestely. Työelämän yleisen lainsäädännön soveltuminen edellyttää luonnollisesti, että kyseessä on työsopimussuhde.

Muita keskeisiä työelämän lakeja ovat mm. yhteistoimintalaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki, työterveyshuoltolaki, tasa-arvolaki sekä laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Lainsäädännön lisäksi työsuhdetta voi säännöttää myös normaali tai yleissitova työehtosopimus.

Lakien ja työehtosopimusten soveltamisesta

Työehtosopimuksen normaalisitovuudesta on kyse, kun työnantajayhteisö on järjestäytynyt alansa työnantajaliittoon ja on tämän johdosta velvollinen noudattamaan oman alansa työehtosopimusta. Jos valtakunnallinen työehtosopimus on asianomaisella alalla kattava (työnantajaliittoon kuuluvien työnantajien palveluksessa on vähintään 50 % alan kaikista työntekijöistä) voidaan työehtosopimus vahvistaa yleissitovaksi. Käytännössä yleissitovuus tarkoittaa sitä, että alalla toimivan järjestäytymättömänkin työnantajan on työsuhteissa noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Lisäksi työehtosopimuksen noudattaminen voi perustua myös siihen, että osapuolet ovat sopineet siitä työsopimuskirjauksella.

Työelämän lakeja ja työehtosopimuksia sovellettaessa on syytä muistaa, että valtaosa säädöksistä on ns. pakottavaa oikeutta. Esimies ja työntekijä eivät voi työsopimuksella sopimalla poiketa pakottavasta säännöksestä. Esimerkiksi varsin tavallinen kirjaus siitä, ettei työsuhteessa noudateta työaikalakia on pätemätön, ellei työntekijä tosiasiallisesti ole sellaisessa asemassa tai työssä, että hän työaikalain poikkeussäännöksen nojalla jää lain soveltamisen ulkopuolelle. Tällöin työaikalain ulkopuolelle jääminen perustuu työaikalain säännökseen, jossa on määritelty lain ulkopuolelle jäävät työt ja tehtävät, eikä niinkään työsopimuskirjaukseen.

Työelämän lainsäädäntö ja yleissitovat työehtosopimukset ovat yleisesti saatavilla valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi. Säädöstietopankista löytyvät myös työtuomioistuimen tuomiot ja korkeimman oikeuden ennakkopäätökset, jotka linjaavat merkittävällä tavalla työelämän lakien ja työehtosopimusten tulkitsemista.

Oikeudelliset palvelumme tukevat ekonomi-esimiehiä tai -yrittäjiä työelämän oikeuskysymyksissä. Työnantajaneuvontamme palvelee arkisin klo 9.00 – 16.00 numerossa 020 692 923.

Jan Degerlund
Lakiasiainjohtaja

19.12.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013