( Kylteri )

Rohkealla ei ole tylsää

Teksti Tarja Västilä
Kuva: Ville Rinne
  • Kalle Koivuniemen liikeidea jalostui yliopiston yrityshautomossa.
Kauppatieteilijä perusti opintojensa alkumetreillä startup-yrityksen. Vähitellen työnteko vei mennessään. Opintojen, työn ja yrittämisen limittyminen kuvaa ajan muutosta.

Urakkamaailma.fi:n toimitusjohtaja Kalle Koivuniemi on Alma-talossa kuin kotonaan. Mikäs ollessa, kun vuosien takainen oma idea on toteutunut nopeasti: alle kolmikymppinen Koivuniemi luotsaa tänä päivänä menestyvää nettipalvelua.

Koivuniemen Urakkamaailma siirtyi keväällä Alma Mediapartnersin omistukseen, ja syksyllä yritys fuusioituu Alma Mediaan kokonaan. Koivuniemi jatkaa entiseen tapaan nyt ex-yrityksensä nokkapaikalla.

Kauaskantoinen idea syntyi kauppatieteiden opintojen ohessa. Koivuniemen mukaan onnistumisen ainoana selityksenä on periksiantamattomuus.

”Vaikka olisi hyvä idea ja tiimi, idealla ei kauppaa käydä. Vaikeuksia tuli ja tulee, ja niiden läpi pitää vain puskea.”

Kirjekuoria digimaailmassa

Kalle päätti Aalto-yliopistoon pyrkiessään valita alakseen rahoituksen.

”Pidin sitä turvallisena valintana tulevaisuuden kannalta. Ei se kuitenkaan ihan napannut. Tein kandityön teoreettisesta hölynpölystä, osakeostojen ajoittamisesta. Konkretia, kuten palvelujen luominen asiakkaille, kiinnostaa enemmän.”

Ei siis ihme, että jo toisena opiskeluvuotena Koivuniemen aivot alkoivat raksuttaa. Heureka ei kuitenkaan syntynyt tyhjästä.

”Taloyhtiössämme oli alkamassa iso remontti. Taloyhtiön edustajana ihmettelin, kuinka vanhanaikainen koko prosessi oli. Isännöitsijä postitti tarjouspyyntöjä, joihin tuli pari vastausta. Pyydettiin lisäselvityksiä, kysyttiin tutun tuttuja ja selviteltiin urakoitsijoiden taustoja. Koko hommaan kului viikkoja.”

Koivuniemen mukaan touhu ei tuntunut nykyaikaiselta digitalisoituneessa maailmassa.

”Urakoitsijan etsintä muistutti 1800-lukua. Aloin miettiä, että jokin ratkaisu täytyy keksiä.”

Pikkusormi vei käden

Koivuniemi esitti nettipalveluidean opiskelijaystävälleen. Kaksikko kääri hihat.

”Lähtökohtana oli se, että kaksi opiskelijaa täynnä nuoruuden intoa ja vauhtia perustaa yrityksen. Yrityksen tarkoituksena oli muuttaa vuosikymmeniä samanlaisena pysynyt konservatiivinen rakennusala.”

Koivuniemi myöntää, että epäilijöitä riitti.

”Se tuntui inhottavalta. Idea oli oma lapsi, arvostelut menivät sydämeen.”

Aalto-yliopiston yrityshautomossa ideaa kehitettiin ja palvelun toimintaperiaatteita pohdittiin. Koivuniemen sanoin hautomo oli lämmin pesä, josta oli hyvä aloittaa. Tiimistä yksi lähti, kaksi tuli tilalle. Kolmikko perusti yrityksen ja julkaisi Urakkamaailma.fi:n vuonna 2012.

”Käväisi kyllä mielessä, miten startupin pyörittäminen onnistuu opiskelujen ohella. Vähitellen yrittäminen alkoi kiinnostaa enemmän.”

Opinnot ovat vielä hitusen kesken: kolmen kurssin ja gradun jälkeen toimitusjohtajasta tulee myös kauppatieteiden maisteri.

Muutoksen aika

Koulutuspoliittinen asiamies Mika Parkkari Suomen Ekonomeista pitää Kallen ratkaisua ajalle tyypillisenä. Opintopolut eivät enää ole suoraviivaisia.

”Opiskelijat saattavat välillä poiketa työelämässä tai yrittämässä ja tehdä maisteritutkinnon toiselta alalta kuin kandityönsä. Aalto-yliopistossa on mahdollisuus hakea erilaisia poikkitieteellisiä yhdistelmiä. Siellä myös perustetaan paljon startupeja. Vaikka opiskelisi Kallen tavoin rahoitusta, voi silti olla mukana millä tahansa alalla.”

Startupin perustanut opiskelija voi siirtyä välillä kokonaankin työelämään, perustaa oman yrityksen ja palata myöhemmin takaisin opiskelujen pariin. Liike lomittain, limittäin ja päällekkäin on jo tavanomaista.

Parkkari uskoo, että yliopistojen tutkintomaailmakin tulee muuttumaan ja tarjoamaan erilaisia, yksilöllisiä opintopolkuja.

”Polku voi katketakin: ensin tehdään kandidaatin tutkinto ja vasta myöhemmin ylempi korkeakoulututkinto. Euroopassa ja angloamerikkalaisessa maailmassa näin on ollut jo pitkään.”

Suomessa korkeakoulu-uudistus tulee jälkijunassa.

”Kiinnostava kysymys on, kuka muuttaa mitä tai ketä. Muuttavatko opiskelijat suomalaista korkeakoulujärjestelmää vai haluavat yliopistot ja korkeakoulut tehdä muutoksia?

Universumi kuuli

Urakkamaailma.fi suunnattiin alussa taloyhtiökäyttäjille. Kun sivusto tuli julki, Koivuniemi tarttui kapulaan.

”Suomessa on 5 000 isännöitsijää. Kahdeksan kuukauden aikana soitin 2 000:lle, joista 700 sain haaviin. Se oli riittävä massa lähteä liikkeelle.”

Muutoin sivustoa ei markkinoitu lainkaan. Urakoitsijat tulivat itse mukaan. Puolitoista vuotta sitten palvelu avattiin kuluttajille: urakoitsijaa mihin tahansa remppaan voi hakea valtakunnallisesti. Uniikkeja kävijöitä on jo 80 000 kuukaudessa. Pelkästään tänä vuonna palvelun läpi kulkee remontteina sata miljoonaa euroa. Toiminta pelaa urakoitsijoilta saatavan palvelumaksun turvin.

”Vuosien varrella oli hetkiä, jolloin tunnelissa ei valoa näkynyt. Rahat loppuivat moneen kertaan. Piti uskoa, että asiakkaita tulee ja universumi jeesaa. Oli vain hoidettava hommat hyvin.”

Muita kaltaisiaan Kalle kehottaa rohkeuteen.

”Joku on sanonut, että yrittäjäksi kannattaa ryhtyä opiskelijana tai sitten kuusikymppisenä. Ruuhkavuosina on perhe ja asuntolaina. Opiskelu ja yrittäminen sopivat hyvin yhteen: työmäärä ei tapa, vaan tylsyys. En tekisi mitään toisin.”

31.5.2017

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013