( Pääkirjoitus )

Rökitetään Ruotsi ja IslantiKaru. Sellaiseksi voi luonnehtia Suomen Ekonomien tämän kevään palkkaerotutkimuksen tulosta. Naisten ja miesten välinen palkkaero on pysynyt samana peräti 20 vuotta – selittymätön ero naisten tappioksi on edelleen 12 prosenttia. Voimme siis viettää kyseenalaista pyöreää juhlavuotta.

Työelämän tasa-arvoon, kuten palkkoihin, vaikuttavat vahvasti yhteiskunnan rakanteet ja poliittiset päätökset. Perhevapaajärjestelmällä on suuri ohjaava vaikutus.

Suomen perhevapaajärjestelmää vaivaa näennäinen joustavuus ja valinnanvapaus. Todellisuudessa järjestelmä ohjaa äitejä pitämään kaikki jaettavissa olevat vapaat. Isät pitävät vapaita lähinnä silloin, kun äiti on samaan aikaan joko äitiys- tai vanhempainvapaalla tai sitten vuosilomalla. Kaikista vanhempainvapaista isät pitävät Suomessa alle 10 prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa isät käyttävät jo lähes kolmasosan kaikista vapaista.

Toinen Pohjoismaa, Islanti, ei jäänyt odottelemaan tilanteen taianomaista muuttumista itsekseen, vaan otti käyttöön uuden perhevapaajärjestelmän reipashenkisen kahden vuoden rakentamisen jälkeen vuonna 2001. Seurauksena isien osuus perhevapaiden pitäjistä kasvoi räjähdysmäisesti, ohi Ruotsin. Uudistus oli suurin harppaus työelämän tasa-arvolle Islannissa.

Islannissa yhdeksän kuukauden vanhempainvapaa on jaettu vanhempien kesken niin, että isä ja äiti saavat molemmat kolme kuukautta. Loput kolme kuukautta vanhemmat voivat jakaa halunsa mukaan.

Uudistuksen seurauksena lastensaannin kustannukset eivät kasaannu naisvaltaisille aloille, vaan vastuuta kantavat kaikki alat. Naisten koulutustaso on noussut. Islannissa on Euroopan toiseksi korkein syntyvyys ja OECD-maista naisten korkein työllisyysaste.

Tätä muutosta on osaltaan kiittäminen, että Islanti on valittu maailman parhaaksi maaksi naisille 2007–2017. Ja mikä erittäin merkittävää, Islannissa on maailman paras lasten hyvinvointi.

Suomenkin järjestelmä on rakennettava niin, että isien pitkät perhevapaat ovat perheille aidosti houkutteleva vaihtoehto. Isien käyttämien perhevapaiden pitäisi kolminkertaistua nykyisestä, jotta työelämän tasa-arvolla olisi oikeasti mahdollisuus edetä.

Eiköhän hoideta homma kotiin – vielä paremmin kuin ruotsalaiset ja islantilaiset.

Marjo Loisa
päätoimittaja

PS. Suomen Ekonomeista saa palkkaan liittyvää apua muun muassa palkkatutkasta ja palkkaneuvonnasta.

Palkkaerotutkimus

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013