( Kehittyminen )

Saku Tuominen: Epäonnistumisia ei ole

Teksti Tarja Västilä
Kuva Touko! Photography Oy/Idealist
Saku Tuominen haluaa parantaa maailmaa hyvien ideoiden avulla – ajatella isosti ja tehdä rohkeita asioita.

Kun Saku Tuominen aloitti kauppatieteiden opinnot, mikä minusta tulee isona -kysymys ei ollut päällimmäisenä hänen mielessään.

”Kauppakorkeakoulu tuntui jättävän mahdollisimman monta ovea avoimeksi. Ihminen usein kuvittelee, että elämä on tarkkojen suunnitelmien summa. Yllättäviä asioita kuitenkin tapahtuu, ja ne määrittävät elämän suunnan.”

Yllättäen tuli sekin pyyntö, kun parikymppistä Sakua houkuteltiin vetämään toimittaja Juha Tynkkysen kanssa päivittäistä NoTV-ohjelmaa. Kun homma toimi, kaksikko päätti perustaa firman. Broadcasters-tuotantoyhtiössään Tuominen työskenteli liki 20 vuotta. Ideoita riitti: tuona aikana hän kehitti satakunta tv-formaattia.

Back to SCOOL

Broadcastersin jälkeen Tuomisen mielessä muhivat uudet kuviot. Ne johtivat Idealist Groupin perustamiseen 2010. Liikeidea tehtiin rennoin rantein: haluna oli parantaa maailmaa hyvien ja hyvin tuotettujen ideoiden avulla.

Tänä päivänä Tuominen käyttää kaiken aikansa koulujen kehittämiseen. Se sopii miehelle, jonka ajavina voimina ovat innostus, uteliaisuus, halu kehittyä ja kasvaa sekä uuden oppiminen.

Idealist Group perusti koulutusalan yritys SCOOLin, joka auttaa Suomen ja maailman kouluja muuttumaan. Hankkeelle kerättiin miljoonan euron rahoitus. Kohteena ovat ala- ja yläkoulut sekä lukiot.

”Kehitämme ja etsimme kunnianhimoisia oppimisideoita ja -formaatteja sekä pyrimme levittämään ne eri puolille maailmaa. Yhteistyökouluja ja hankkeita on jo kymmenissä maissa.”

Onnistumisia ja mahdollisuuksia

On ainakin pari sanaa, joita Tuominen ei puheissaan viljele: epäonnistuminen ja sietäminen.

”Minulle toimiva malli on, ettei epäonnistumisia ole. On vain kokeiluja, joista oppii. Jos jokin ei toimi, ajattelen: olipa hyvä, että kokeiltiin, nyt tiedetään tämäkin.”

Tuominen uskoo, että riippumatta siitä mitä tapahtuu, hyvin käy.

”Epävarmuutta ei pidä sietää, vaan siitä pitää nauttia. Jos ihmisellä on elämälle myönteinen selitysmalli, johon hän itse myös uskoo, se auttaa eteenpäin.”

Uskomuksiensa ravistelemiseksi voi perehtyä Tuomisen ja psykologi Annamari Heikkilän kirjaan Uskonko. Ydinviesti on, että ihminen näkee sen, mitä hän haluaa nähdä. On kaksi tapaa suhtautua maailmaan: onko se täynnä mahdollisuuksia vai uhkia?

”Jos jo opiskelijana näkee polkunsa hankalana, sitä hankalampi siitä tulee. Voi myös ajatella, että onpa älyttömän hienoa valmistua juuri nyt: koskaan maailmanhistoriassa ei ole ollut niin paljon mahdollisuuksia kuin tällä hetkellä on. Vaikkapa keinoälyn kehittämisestä seuraa valtavia kerrannaisvaikutuksia, joita ei olisi aiemmin voinut kuvitellakaan.”

Tuominen rohkaisee nuoria uteliaisuuteen: kokemaan uusia asioita tiukan urasuunnittelun sijaan.

”Globaalia maailmaa on vaikea ymmärtää syvällisesti Suomesta käsin. Täällä harhautuu ajattelemaan koko maailman olevan kriisissä. On paljon alueita, joissa ilmapiiri on innostunutta eikä kriisistä ole tietoakaan.”

Mieli kirkkaana

Vaikka Tuominen viihtyy Suomessakin, kesämaisemat ovat jo vuosia sijainneet Italiassa.

”Kun ympäristö vaihtuu, mielentila muuttuu ja ajattelu laajenee. Kun halusin oppia Italian ruokakulttuurin, syntyi kolme kirjaa. Ja kun haluan tehdä tosi hyvää oliiviöljyä, pysyn nöyränä, kun huomaan, kuinka vaikeata se on.”

Kunnon aterian valmistamisesta Tuominen ei tingi.

”Kokkaaminen on yksi tapa rauhoittua. Muutaman kerran päivässä mylly pitää pysäyttää ja ottaa etäisyyttä. Kireänä ja stressaantuneena ajattelu kärsii.”

Tuomisen mukaan nykymenossa pärjääminen vaatii etenkin laadukasta ajattelua.

”Pitää ymmärtää, mihin maailma on menossa, mitä muut tekevät, missä on mahdollisuuksia, missä voi vähäisin resurssein olla maailman parhaita, ajatella isosti ja tehdä rohkeita asioita.”

13.4.2016

Q&A

Kuvaile itseäsi ekonomina kolmella sanalla?

En määrittele itseäni ekonomina, mutta ihmisenä olen utelias, innostunut ja ahkera.

Millainen on täydellinen päiväsi?

Jokainen päivä on täydellinen, vaikka mitä tapahtuisi.

Paha mokasi työelämässä

Kieltäydyn jakamasta asioita onnistumisiin ja epäonnistumisiin. Se mikä jollekin on moka, on minulle onnistuminen, koska opin siitä jotain tärkeää.

Kolme vinkkiä kylterille?

Hyväksy, että kaikki on epävarmaa. Opi nauttimaan epävarmuudesta, keskity uhkien sijaan mahdollisuuksiin. Älä kuuntele muiden vinkkejä, vaan keksi omasi.

Mottosi?

Kaikki on juuri niin kuin pitääkin riippumatta siitä, miten kaikki on.

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013