( Johtaminen )

Samuli Vasala – liikuttava mies

Teksti Jukka Nortio
Kuvat Roope Permanto
  • Bisneksessä on paljon samaa kuin urheilussa: on selkeät tavoitteet, strategia niiden saavuttamiseen ja mittarit, joilla ihmistä mitataan, sanoo Samuli Vasala.
  • ”En pelkää epäonnistumista, mutta on se silti pahinta, mitä voi tapahtua”, sanoo Samuli Vasala.
Samuli Vasala johtaa urheilijan keinoin: tavoitteet kirkkaina, toiminnan kautta ja selkeillä mittareilla.

Juoksuradoilta suomalaisen urheilubisneksen kärkipaikalle nousseella Samuli Vasalalla on hymy herkässä. Edellisillan Suomi-voitot sekä koripallossa että jalkapallossa lämmittävät urheilumiehen mieltä, vaikka kyse on vasta EM-karsinnoista.

”Hienoja voittoja molemmat. Kyllä suomalainen jalkapallo vielä yltää EM- tai MM-tasolle”, Vasala sanoo optimistin vakaalla äänellä.

Tulevaisuuden usko, tavoitteellisuus ja tekemisen meininki leimaavat Vasalan puhetta. On kyse sitten urheiluorganisaation toiminnan uudistamisesta, urheiluseurojen ja lajiliittojen yhteistyöstä tai omasta johtamistavasta, Vasalan katse on tavoitteissa sekä toimissa, miten sinne päästään.

Tuoreessa pestissään hän johtaa Olympiakomitean ja urheilun keskusjärjestö Valon yhteistä liiketoimintayksikköä, työnimellä Suomen Kunto ja Virkistys. Hänellä on kaksi suurta tavoitetta.

”Ensinnäkin teemme liikunnan piirissä olevasta 1,1 miljoonan suomalaisen kansanliikkeestä houkuttelevan yhteisön, jonka toimintaan halutaan mukaan. Toiseksi tämän valtavan yhteisön pitää toimia asiakaslähtöisesti eli tehdä asioita, jotka palvelevat liikkuvan ihmisen tarpeita”, Vasala linjaa.

Sitä Vasala ei arvioi, mitä tähän saakka on tehty väärin tai missä on eniten korjaamista. Hän katsoo eteenpäin ja näkee niitä vahvuuksia, joita hyödyntämällä urheilu- ja liikuntayhteisö voi tuottaa hyvinvointia Suomeen. Yhteensä 8 000 urheiluseuran verkosto, liikunta- ja hyvinvointipalveluiden osaaminen sekä vapaaehtoisten sankka joukko – siinä voimavaroja noin aluksi.

Vasala on myös realisti esimerkiksi aikataulun osalta.

”Kuljettavana on pitkä tie. Kyseessä on kymmenen vuotta vievä ajattelumallin muutos.”

Isoin asia on saada järjestö- ja seuraorganisaatioiden kaikki tasot ymmärtämään, että nyt palvellaan asiakasta; liikkuvaa suomalaista ihmistä.

”Meidän on luotava tuotantomalli, jossa toimintatavat ja konseptit luodaan tästä lähtökohdasta, aina asiakas ensin.”

Malleja ei tarvitse hakea kaukaa, sillä huippu-urheilussa urheilijan tarpeet on nostettu tällä vuosituhannella tekemisen ytimeen.

” Kun vertaan vuosituhannen vaihteen toimintatapoja nykypäivään, ero on huikea. Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkosken vetämän porukan toiminnassa urheilija on koko ajan keskellä, ja kaikki toiminta palvelee tätä tarvetta.”

Missio: Suomi liikkeelle

Liike-elämän oppien tuominen urheiluelämään on ohjannut Vasalan työuraa sen kaikissa vaiheissa. Kun urheilu-ura vuosituhannen vaihteen jälkeen jäi taka-alalle, Vasala jatkoi kauppatieteen opintoja. Hän valmistui kauppatieteen maisteriksi Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta vuonna 2004.

”Ala alkoi kiehtoa minua, sillä bisneksessä on paljon samaa kuin urheilussa. On selkeät tavoitteet, strategia, kuinka tavoitteet saavutetaan, ja mittarit, joilla ihmistä mitataan.”

Työura lähti liikkeelle MTV3:n leivissä: Vasala vastasi Elixir-ohjelman ja -verkkosivuston tuotannoista sekä liiketoimintakonseptin kehittämisestä.

”Maikkarilla sain käydä myynnin korkeakoulun 2004−2009. Oli upea kokemus toimia valtavassa myynti- ja tuotanto-organisaatiossa yhteistyössä liikuntajärjestöjen ja yrityskumppaneiden kanssa. Elixirin verkkopalvelu oli yksi ensimmäisistä maksullisista verkkosisällöistä.”

Ura jatkui Suomen Urheiluliitossa, jossa työmaaksi tuli juoksutapahtumien kaupallistaminen ja palveluiden kehittäminen.

”Se oli modernia hyvinvointipalveluiden kehittämistä. Tähän liittyi uudenlainen varainhankinta, jolla oli merkittävä vaikutus Urheiluliiton taloudelle”, Vasala muistelee.

Vasala kasvatti Helsinki City Run tapahtuman uudeksi miljoonabisnekseksi, brändäsi juoksutapahtumakonseptin ja tuotteisti urheiluseurojen juoksukoulut.

”Oli mielenkiintoista viedä puhtaassa järjestöympäristössä läpi täysin kaupallisia konsepteja.”

Huippu-urheilija puskee pintaan

Samuli Vasalalla on selkeä ja moderni johtamistapa.

”Olen ihmisten rinnalla ja teen asioita heidän kanssaan. Luottamus ei synny pyytelemällä vaan yhdessä tekemällä. Meidän jokaisen pitää ansaita paikkamme ja luottamus tekojen kautta. Se koskee myös johtajia”, hän listaa.

Vasalan maailmassa oikeat ihmiset ovat oikeilla paikoillaan, jokainen rakentaa tehtävänsä tavoitteiden saavuttamiseksi ja tekemistä ohjaa sitoutuminen sekä halu onnistua.

”Tässä kohdin minussa nousee esiin huippu-urheilija. Ei ole sama, saavutetaanko tavoitteita vai ei. En pelkää epäonnistumista, mutta kyllä se on silti pahinta, mitä voi käydä”, Vasala myöntää.

Miten sitten organisaatiossa, jossa kaikilla ei ole yhtä vahva kilpailuvietti?

”Johtajana motivoin ja luon olosuhteet, jossa jokainen voi toimia parhaalla mahdollisella tavallaan. Kun onnistun saamaan jonkun hyppäämään seuraavalle tasolle, se on parasta, mitä voin johtajana tehdä.”

Ihmisten johtamisesta ja omien resurssien jakamista syntyy myös työn suurin tuska.

”Toisiin ihmisiin on mahdollista käyttää enemmän aikaa kun toisiin. Aina mietin, käytänkö tarpeeksi aikaa ihmisten kanssa. Priorisointi on tuskallista.”

Mieli tyhjenee lapion varressa

Hektisen työn vastapainona Vasalan elämän täyttää kolmilapsisen perheen arki. Kuten arvata saattaa, Vasala on vapaallakin toiminnan mies. Viisi vuotta rakennetun omakotitalon askareet ovat oiva tapa rentoutua.

”Nyt voin rennosti puuhastella pihalla, kun rakennusvaiheen aikataulupaineet ovat hävinneet. Rakentelen istutuslaatikoita ja kaikenlaista muuta. En ole oikeastaan käsillä tekijä, mutta koko ajan opin lisää, miten hommia pitää tehdä. Kyllä siinä työasiat unohtuvat, kun lataa betonia valuun”, Vasala vakuuttaa.

Liikunta onkin hänelle enemmän arkista hyötöliikuntaa kuin totista kuntoilua. Mutta arjen tekemiseenkin liittyvät tavoitteet.

”Onhan se hienoa nähdä, mitä saa käsillä aikaan.”

Perheen, työn ja vapaa-ajan tasapaino on Vasalalla kunnossa, sillä asioiden tärkeysjärjestys on selkeä.

”Organisaatiot ja työt muuttuvat jatkuvasti. Duuni voi mennä milloin tahansa alta. Ainoa asia, joka pysyy, on porukka kotona. Se kantaa ja nostaa aina pystyyn. Siksi on elettävä niin, että tärkeimmille asioille on aina aikaa.”

21.10.2015

Vähättely oli isoin virhe

Vuoden 2010 Helsinki City Runin tavoite oli korkealla eli 20 000 osallistujassa. Ilmoittautuminen sujui hyvin ja yli 18 000 osallistujan ennätykseen yllettiin. Organisaatio oli kovilla ja tekijät toimivat äärirajoilla.

”Otimme koko tuotannossa tietoisia riskejä. Kaikki meni silti hyvin, paitsi yksi asia. Ratamestari teki inhimillisen virheen ja oikaisi reittiä noin 400 metriä”, Samuli Vasala muistelee.

18  000 ihmistä oli ostanut tuotteen, jonka pituus on 21,1 kilometriä. Virhe paljastui, ja sitä seurannut pettymys oli monille sietämätön. Lisäksi virheen korjaaminen epäonnistui täydellisesti.

”Kriisiviestinnän ensireaktio oli väärä eli vähättelevä ’näinköhän matka oli lyhyt’. Katastrofi lähti leviämään, ja sitten kaikki mahdollinen meni pieleen.”

Pölyn laskeuduttua virheestä otettiin oppi irti.

”Myönsimme virheemme, ja muutimme organisaatiomme sekä toimintatapamme täysin. Seuraavana vuonna teimme kaikkien aikojen parhaan tapahtuman, jossa asiakastyytyväisyys oli 9,5/10. Radikaali tason nosto ei olisi onnistunut ilman katastrofia ja pakkoa uudistua.”

 

Samuli Vasala

  • s. 1976
  • KTM
  • Perheessä opettaja-vaimo ja kolme lasta, koti Lohjalla

Ura

  • Toimitusjohtaja, Urheilujärjestö Valon ja Olympiakomitean yhteinen liiketoimintayksikkö, 2015−

  • Markkinointipäällikkö ja harrasteliikuntajohtaja, Suomen Urheiluliiton omistama Track & Field Finland Oy, 2009−2015

  • Liiketoimintajajohtaja ja verkkosivuston tuottaja, MTV3:n hyvinvointiohjelma Elixir, 2004−2009

  • Kauppatieteen maisteri, Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu, 2004

  • Suomen menestynein kestävyysjuoksija 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013