( Kansainvälisyys )

Supertreats teki unelmista totta

Teksti Sari Lapinleimu
Kuvat Ossi Piispanen/MVphotos
  • Englantilaisessa kulttuurissa on paljon sellaista, mitä pitää osata lukea rivien välistä, sanoo Virpi Venho-Jones.
Yli 20 vuotta sitten lontoolaistunut Virpi Venho-Jones päätti toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja perustaa oman yrityksen. Nyt Supertreats on valloittamassa maailmaa terveellisillä, perinteiset makeiset haastavilla luomuherkuillaan.

Supertreats sai alkunsa vuoden 2009 lopulla Virpi Venho-Jonesin ankarasta makeanhimosta: jotakin hyvää oli saatava jotakuinkin päivittäin. Ongelmana oli perinteisten makeisten aiheuttama verensokeripiikki: se nostatti ensin energiaa ja mielialaa, mutta pudotti ne nopeasti vielä lähtötilannettakin alemmas.

”Olin syönyt jo pitkään terveellisesti. Koska herkuttelu on mielestäni yksi elämän suuria iloja, yritin löytää itselleni ja silloin kaksivuotiaalle pojalleni terveellisempiä vaihtoehtoja. Sellaisia, ainakaan hyvän makuisia, ei kertakaikkiaan ollut”, hän kertoo.

Venho-Jonesilla ei ollut muodollista ravitsemuskoulutusta, mutta hän oli jo pitkään perehtynyt kaikkeen terveyteen liittyvään ja lukenut alan tutkimuksia. Tällä matkalla oli tullut tutuksi myös carob, johanneksenleipäpuu, jonka palkomainen hedelmä on todellinen vitamiini-, mineraali-, antioksidantti- ja kuitupommi.

”Kävin taas yhtenä päivänä luontaiskaupassa ja ostin carob-jauhetta saadakseni makeanhimoni taltutettua. Sötköttelin sitä kotona pähkinävoin sekaan ja hämmästyin, kun maku oli niin hyvä.”

Tästä kokeilusta kehkeytyi ajatus terveellisestä – ilman kofeiinia, muita piristeitä tai valkoista sokeria valmistetusta – vaihtoehdosta suklaalle.

”Melkein heti tuli sellainen fiilis että vau! Olin jo pitkään halunnut perustaa yrityksen, ja päässä oli pyörinyt vaikka minkälaisia ideoita. Tämä idea tuntui toimivalta ja arvomaailmani mukaiselta, minkä lisäksi aviomieheltä ja ystäviltä saamani palaute oli alusta lähtien todella rohkaisevaa.”

Tuotekehitystä kotikeittiössä

Matka ensimmäisestä kokeilusta esittelykelpoiseen tuotteeseen vei viisi pitkää vuotta. Tuotekehitys tapahtui kolmihenkisen perheen keittiössä vaihtelevalla intensiteetillä, pienen Ethan-pojan kanssa.

”Kävin minisuklaanvalmistuskurssin ja tutkin erilaisia sokereita. Käytin paljon aikaa myös massan valmistukseen sopivan laitteen ja tuotteen valmistajan löytämiseksi; tiesin alusta lähtien, että en ole tuomassa markkinoille käsintehtyä artesaanituotetta vaan jotakin suurempaa.”

Kun puuttuvat lenkit olivat löytyneet, ja tuote oli valmis demottavaksi, alkoi ankara myyntityö.

”Vaikka minulla oli omasta ja ystävieni mielestä mahtava ja ainutlaatuinen tuote, sitä ei todellakaan tultu viemään käsistä – vaikka saatoin sinisilmäisyyksissäni niin kuvitella.”

Sinisilmäisyydessä on Venho-Jonesin mukaan hyvätkin puolensa.

”Jos ymmärtäisi etukäteen kaikki ne yllätykset ja haasteet, joita matkan varrella tulee eteen, ei välttämättä lähtisi edes yrittämään”, hän naurahtaa.

”Vastoinkäymiset kuitenkin kuuluvat yrittämiseen. On vain hyväksyttävä, että kaikkea ei voi ennakoida saati hallita – ja otettava hankaluudetkin lahjana, mahdollisuutena oivaltaa ja oppia jotakin uutta.”

Byrokratia haasteista pienin

Yrityksen perustaminen oli Venho-Jonesin mukaan teknisesti helppoa.

”Paperityö oli itselleni haasteista pienimpiä. Oman paikan löytäminen, jalan oven väliin saaminen, on se todellinen haaste.”

Tarjontaa on valtavasti. Vaikka tuote olisi miten hyvä, se ei auta, jos ei onnistu herättämään jälleenmyyjien, median ja kuluttajien huomiota.

”Ostajat ovat äärettömän kiireisiä: he saavat päivittäin röykkiöittäin näytteitä, puheluita ja sähköposteja. Lisäksi hankinnat tehdään usein pienissäkin ketjuissa täysin keskitetysti: yksittäisillä myymälöillä ei ole Englannissa mahdollisuutta vaikuttaa valikoimiinsa, kuten Suomessa.”

Myös journalistit hukkuvat näytteisiin ja yhteydenottoihin, eivätkä läheskään aina vastaa puhelimeen.

”Ilmaisen palstatilan saaminen vaatii valtavasti sinnikkyyttä. Periksi ei pidä antaa: on vain toimitettava näytteitä, lähetettävä sähköposteja ja soitettava yhä uudelleen.”

Jalka- ja puhelintyön merkitys korostuu erityisesti silloin, kun rahaa mediatilan ostamiseen ei ole. Tämä on ollut yksinyrittäjälle iso haaste. Esimerkiksi henkilökohtaiseen myyntityöhön ei ole voinut käyttää niin paljon aikaa kuin olisi halunnut.

Tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen

Lokakuussa 2016 Venho-Jones istuu Helsingin Kanavarannan kahvilassa ja esittelee ensimmäisiä Supertreats-tuotteitaan. Silky Milky- ja Merry Berry carob -patukat toden totta näyttävät ja maistuvat aivan suklaalta.

Tuotteet tulivat markkinoille puolitoista vuotta sitten.

”Jälleenmyyjiä on tällä hetkellä kaikkiaan noin sata; valtaosa Lontoossa, muutama kymmen Helsingin seudulla ja jokunen Kuwaitissa. Uunituoreita nettikanavia ovat Amazon sekä online-supermarket Ocado.”

Seuraavan viiden vuoden tavoitteena on sekä uusien makujen että kokonaisten uusien tuotekategorioiden lanseeraaminen Euroopan ja USA:n markkinoilla.

”Syksystä alkaen apunani on ollut kahdet lisäkädet: toiset digimarkkinoinnin kehittämisessä, toiset myynnissä ja rahoituksen hakemisessa. Ilman kunnon rahoitusta kasvu ja kansainvälistyminen eivät onnistu.”

Helsingin kauppakorkeakoulusta vuonna 1993 valmistuneen Venho-Jonesin opinnot, työkokemus ja parikymmentä Lontoossa vietettyä vuotta ovat tarjonneet tukevan pohjan oman luomuherkkuyrityksen perustamiselle.

”Muutin Lontooseen vuonna 1995, ja työskentelin ensin Pohjoismaiden projektipäällikkönä Euromonitorissa, elintarvikkeisiin keskittyneessä markkinatutkimusyrityksessä. Suomen vientikeskuksessa, nykyisessä Finprossa, autoin suomalaisia elintarvikeyrityksiä Ison-Britannian markkinoille.”

Vuoden 2000 lopulla tie vei Tomorrow Associates -nimiseen, elintarvikkeiden brändinrakentamiseen keskittyneeseen konsulttiyritykseen. Täällä Venho-Jones tapasi myös miehensä Jonin.

Suoraviivaisuudesta hienovaraisuuteen

Lontoo on ollut Venho-Jonesin suuri rakkaus jo lukion jälkeisestä au pair -vuodesta lähtien. Kaupungissa puhuttelevat niin mittakaava, puistot, ravintolat, teatterit ja musikaalit, foodie- ja farmers-marketit kuin monikulttuurisuuskin.

”Täällä on paljon säpinää ja elintarvikealan startupeja, hyvää energiaa ja luomuruokabuumi. Toki nämä hektiset energiat myös uuvuttavat. Tarvitsen hyvät yöunet, että jaksan.”

Vaikka muutto uuteen kotimaahan oli aikanaan unelmien täyttymys, se ei sujunut kaikilta osin niin kivuttomasti kuin nuori nainen oli kuvitellut. Juurettomuuden ja ulkopuolisuuden tunne iski yllättävän lujasti.

”Vanhat ystävät olivat muualla, eikä minulla ollut yhteistä historiaa uusien kavereiden kanssa. Kun he puhuivat lapsuudestaan, yhteisistä kokemuksistaan tai vaikka tv-ohjelmista, olin ihan pihalla.”

Oman haasteensa toi vieras kieli sekä kulttuurierot sen käyttämisessä.

”Vaikka englannin kielen taitoni oli hyvä, tajusin, etten hallitse ihan arkipäiväistä sanastoa. Mikä on nitoja? Tai klemmari? Toiseksi paikallisten kommunikointitapa on huomattavasti hienovaraisempi kuin meillä suomalaisilla. Sain palautetta tylyttämisestä, vaikka olin mielestäni vain sanonut asiat niin kuin ne ovat.”

Sama hienovaraisuus näkyi myös arkielämässä. Esimerkiksi suoran palautteen saaminen on koko lailla mahdotonta.

”Aluksi turhauduin, mutta pikku hiljaa opin ymmärtämään, että kyse on kohteliaisuudesta. Tässä kulttuurissa on paljon sellaista, mitä pitää osata lukea rivien välistä.”

Menestyjä menee unelmiaan kohti

Venho-Jones kertoo tekevänsä juuri sitä mitä haluaa ja olevansa äärettömän kiitollinen. Hän kokee olevansa myös menestynyt, vaikka matka on vielä alussa ja tulevaisuus hämärän peitossa.

”Minulle menestys tarkoittaa, että uskaltaa lähteä tekemään sitä, mistä unelmoi askel ja päivä kerrallaan. Pelkojen voittaminen ja peräänantamattomuus kasvattavat henkisesti ja tuovat ihan mielettömästi hyvää fiilistä”, hän toteaa.

”Totta kai yrityksen pitää tuottaa voittoa, että pystyy ylipäätään jatkamaan toimintaa, ja toki minullakin on suuret visiot. Tästä huolimatta koen, että menestys ei ole raha- tai asema-asia vaan taitoa elää tässä hetkessä ja tehdä parhaansa unelmansa eteen – kävi miten kävi.”

Venho-Jones näkee Supertreatsissa paljon muutakin kuin tuotteet. Hänen mielessään siinä asuu kokonainen maailmankaikkeus.

”Tiimi on suunnaton. Siihen kuuluvat omat uudet työntekijät, mutta myös valtava joukko muita ihmisiä: raaka-aineiden tuottajat, suklaatehtaan työntekijät, logistiikkayritykset varastonhoitajineen ja rekka-auton kuljettajineen, tukkurit ja tuotteita ostavat asiakkaat”, hän luettelee.

”Minkä lisäksi maailmankaikkeus tarjoaa upeat raaka-aineet, jotka maa, kasvit, aurinko ja sateet kasvattavat. Tämä ajatus saa minut tuntemaan valtavaa kiitollisuutta.”

7.12.2016

Lontoo

  • Euroopan suurin kaupunki väkimäärällä mitattuna. Suur-Lontoon (Greater London Authority) alueella asuu 8,6 miljoonaa ihmistä.

  • Tärkeä rahoitusalan keskus, jonka valuuttasiirrot ovat suurimmat kaikista maailman kaupungeista. Tulevia talousnäkymiä hallitsee Brexit eli Ison-Britannian ero EU:sta.

  • Lontoon osuus koko maan bruttokansantuotteesta on yli viidenneksen – kaupunki olisi taloutensa puolesta Ruotsin kokoinen maa.

  • Turismi tuo Lontooseen 20 miljardia puntaa vuodessa.

  • Sekä bisneskulttuuriin että muuhunkin kommunikointiin kuuluu äärimmäinen kohteliaisuus. Suomalainen tapa puhua työ- ja muista asioista voi kuulostaa paikallisen kollegan korvaan tylyltä.

  • Kohteliaan kommunikointitavan takia esimerkiksi suoran palautteen saaminen voi olla yrityskulttuurissa vaikeaa.

Lähteet: Financial Times, European Statistical Agency, globalis.fi, Virpi Venho-Jones

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Itsejohtaminen vuonna 2017 – ilmiö ja ajattelutapa

OP-ryhmän henkilöstöjohtajan ja johtokunnan jäsenen Outi Taivaisen mukaan hierarkia vähenee tulevaisuuden organisaatioissa. Suomen paras ja Euroopan toiseksi paras työpaikka GoFore ei johda työntekijöitään keskijohdon uupuessa kokonaan ja painottaa työntekijöiden itseohjautuvuutta. Megatrendit kuten etätyö, joustava työaika ja työelämän kasvava projektiluonteisuus vievät meitä yhä kauemmaksi perinteisistä esimiehistä ja työnjohtajista. Itsejohtaminen on nyt. Mutta miten saamme sen toimimaan? Kerron sinulle!

Itsejohtamisen polkuni

Toimin vuoden 2016 Slushissa yhtenä kolmestakymmenestä vapaaehtoisesta tiiminjohtajasta. Vastasin tapahtumainfon organisoinnista ja siten 140 vapaaehtoisesta. Tehtävässäni hämmästyin työnteon vapaudesta, jonka organisaatiolta sain. Yleisin esimieheni antama vastaus kysymykseen: ”Miten minun tulisi tämä tehdä?” oli ”Saat itse päättää!” Aluksi turhauttavaa, mutta lopulta syvällisesti palkitsevaa.

Projektin päätyttyä tein kandidaatin tutkielmani johtamisen opintosuunnassa. Muistelin kokemaani autonomiaa Slushissa ja päätin aiheeksi selvittää: miten tämä koettu autonomia voisi hyödyttää muitakin kuin minua.

Ohjaajan avulla päädyin jo olemassa olevan itsejohtamisen käsitteistön äärelle. Itsejohtaminen voidaan nähdä johtamisen kirjallisuudessa vaihtoehtona hierarkialle: perinteiset johtajan tehtävän kuten tavoitteiden asettaminen ja palkitseminen siirtyvät työntekijälle itselleen. Johtamisesta tulee henkilökysymyksen sijaan funktio. Sillä voidaan saavuttaa työn parempi teho, koettu mielekkyys sekä kasvanut merkityksellisyyden ja omistajuuden tunne. Juuri mitä muutoksen partaalla oleva työelämä tarvitsee.

Mutta mitä itsejohtaminen on käytännössä? Se on paljon muutakin kuin nippu ajanhallinnallisia ohjeita ja motivoivia sanaparsia. Se on ajattelutapa. Se on yksinkertaista, muttei helppoa. Tartutaan tähän ajattelutapaan kolmella eri idean siemenellä.

Mindset

  1. Itsejohtamisen tavoitteena on mielekkäämpi työ, josta koetaan omistajuutta, merkityksellisyyttä ja intohimoa. Yritämme rakentaa työtä, joka palkitsee tekijäänsä. Tämä saavutetaan mm. asettamalla itse omat tavoitteemme, työajat sekä -tavat ja lopulta kantamalla täysi vastuu sekä omistajuus aikaansaannoksistamme.
  2. Älypuhelin on sinua fiksumpi. Ajattele sitä häiriötekijän sijaan yhteistyökumppanina. Tekemällä läheistä ja tarkoituksenmukaista yhteistyötä puhelimen kanssa tulee sinusta aivan uudella tavalla parempi työntekijä. Esimerkiksi itse olen ulkoistanut lähes kaiken muistamisen puhelimelleni: kaikki menoni ovat vain kalenterissani. Kaikki asiat, jotka minun pitää saada aikaiseksi ovat muistiinpanoissani. Tuntemani ihmiset ovat sosiaalisten medioiden yhteyksiä. Ihmisten osoitteet ja yhteystiedot on luetteloitu. Älypuhelin kaikessa viisaudessaan vielä muistuttaa minua näistä asioista hälytysten, ilmoitusten ja viestiäänien merkeissä. Toisaalta tarkoituksenmukaisuus tarkoittaa sitä, että sinun tulee itse valita hetket, jolloin käytät älypuhelinta.
  3. Haen inspiraatiota Scott Adamsin (Dilbert-sarjakuvan luoja) sanoista. Hänen mukaansa keskiverron elämän saamiseksi tulee käydä koulussa, tehdä työnsä ja pidättäytyä hankaluuksiin joutumisesta. Mutta olen osa Y-sukupolvea: ensimmäinen sukupolvi, joka ei tule saavuttamaan vanhempiensa keskimääräistä elintasoa. Itse asiassa milleniaalit tienaavat vähemmän kuin mikään muu sukupolvi (https://www.theguardian.com/world/2016/mar/07/revealed-30-year-economic-betrayal-dragging-down-generation-y-income)

Kunnianhimoisena ihmisenä en aio tähän tyytyä. Adams jatkaa: jos haluat todella menestyä elämässä, tulee sinun tehdä yksi kahdesta asiasta – olla maailman paras jossain yhdessä spesifissä seikassa TAI olla osa maailman parasta neljännestä (top 25 %) kahdessa tai useammassa taidossa. Voit olla varma, että kumpikin näistä vaatii avukseen itsejohtamista. Meidän on jokaisen rakennettava oma polkumme omavalintaisille huipuille, mikäli haluamme menestyä.

Tässä lyhyesti taustaa itsejohtamiseen ja siihen kuuluvaan ajattelutapaan vuonna 2017. Seuraavassa, marraskuussa julkaistavassa blogissani avaan itsejohtamista käytännössä viidellä eri työkalulla ja keinolla.

Antti Poikolainen

Kirjoittaja on 4. vuoden yrityksen johtamisen opiskelija Tampereen yliopistossa. Opintojen ohella hän toimii ainejärjestönsä Boomi ry:n puheenjohtajana.

19.10.2017
Kestävä johtajuus tukee innovaatioiden johtamista

Ekonomien kotisivuilta löytyvään Kestävän johtajuuden -mittaristoon vastanneiden yli 1000 henkilön vastauksista on tuotettu raportti, joka kertoo kestävän johtamisen tilasta tänä päivänä. Vastaajien arvioitavana oli myös oman organisaation kyky innovoida. Aihe on mielenkiintoinen nyt, kun kasvua ja tuottavuutta pyritään kaikin keinon parantamaan. Yhtenä toimenpiteenä hallitus rakensi viime vuonna kiky-sopimuksen, seuraavaksi tarvitaan satsauksia innovaatiokyvykkyyteen. Jos yritykset eivät pysty uusiutumaan ja vastaamaan paremmin asiakkaidensa tarpeisiin, ei yritykseen saada kasvua.

Mistä uusia aihioita ja ideoita kasvuun voidaan löytää ja millaisia keinoja organisaatioissa tulisi ottaa käyttöön? Onko johtajien ja työntekijöiden laiskuutta tai taitamattomuutta se, että asiakkaita ei kuunnella eikä heidän tarpeistaan keskustella? Useimmiten ei! Suurin haaste on, että tietoa ei osata hyödyntää tuottavasti. Toinen haaste liittyy johtamiseen. Ainakin nämä seikat paljastuivat mittariston vastauksista ja haastatteluista.

Johdon tehtävä on kannustaa innovointiin ja osoittaa, että kokeileminen on toivottua. Kuten monessa tutkimuksessa on todennettu, kokeilukulttuuri tuo vahvan kilpailuedun organisaatiolle, sillä silloin voidaan oppia jatkuvasti uutta ja luopua vanhasta.

Organisaation rakenne on vahvasti yhteydessä innovaatioiden tuottamiseen ja siihen liittyvään luovuuteen. Johtamisen kannalta ei siis ole yhdentekevää, millainen rakenne organisaatiolla on. Se joko tukee tai estää innovatiivisen toiminnan ja luovuuden kukoistuksen työn kehittämisessä. Hierarkian vähentäminen ja verkostomaisen toiminnan lisääminen mahdollistavat ketterien muutosten tekemisen organisaation toiminnassa.

Mittariston tulosten mukaan suuryrityksistä yli 20 % kokee, että heidän organisaatiomallinsa eivät edistä nopeita muutoksia. Vastaavasti yli puolet pienistä yrityksistä kokee, että heillä on oikeanlaiset organisaatiomallit, joissa ketterät muutokset ovat mahdollisia. Entäpä jos isot ottaisivat oppia pienistä ja muuttaisivat organisaatiomalliaan pienten kaltaisiksi? Maailmalla, ja joissakin isoissa yrityksissä Suomessakin, pyritään keventämään hierarkiaa ja muuttamaan organisaatioita startuppien kaltaisiksi liiketoimintayksiköiksi. Jos organisaatiomallia ei voi muuttaa, toimintatapoja ainakin voi. Mittaristoon vastanneista 22,5 % oli kooltaan mikroyrityksiä ja yrittäjiä.

Kestävän johtajuuden mittariston tulosten perusteella organisaatioissa ei kannusteta innovatiivisuuteen. Tämä johtuu osittain siitä, että mittaristoon vastasivat ne ihmiset, jotka työskentelevät itse organisaatioissa, joita he arvioivat. Vain 16 % vastaajasta on sitä mieltä, että heidän organisaatiossaan panostetaan jatkuvasti palvelu-, tuote- ja prosessi-innovaatioihin kestävän kehityksen edistämiseksi. Innovaatiotoiminta vaatiikin erityisen paljon johtamiskulttuurilta. Johtamisen tulee vahvistaa innovatiivisuuden positiivista merkitystä organisaation toiminnassa kannustamalla ideointiin ja tuottamaan niistä innovaatioaihiota.

Johdolla on merkittävä rooli (vaikutus jopa 90 %) siinä, miten henkilöstö sitoutuu innovaatioiden edistämiseen. Lisäksi johdon näkemykset oikeista ja hyvistä ideoista tai huonoista ideoista vaikuttavat siihen, millaisia innovaatioita yrityksessä voi syntyä. Innovaatioajattelu on vahvaa silloin, kun työntekijät ovat sisäistäneet oman roolinsa luovina ihmisinä, joille ideoiden synnyttäminen ja hyödyntäminen sekä jatkuva uusiutuminen ovat tärkeä osa työtä ja itsestäänselvyys.

Organisaatiokulttuuria voi ja tulee muokata siten, että se mahdollistaa kollektiivisen älykkyyden prosessin syntymisen. Kollektiivisuutta ei tule ajatella yksilöllisen tai yksityisen vastakohtana, vaan kollektiivisuutta on yksilöiden yhteistoiminnan kehittäminen kuten yhdessä tekeminen ja verkostoituminen strategisella tasolla. Innovatiiviset yrityskulttuurit arvostavat tavoitesuuntautuneisuutta ja keskinäistä tukemista, herkkää sisäistä sääntelyä ja rakennetta sekä merkityksiä tuottavaa johtajuutta.

Johtajien tehtävänä on tehdä tarkkoja huomioita siitä, mitkä aihiot ja ideat legitimoituvat oikeaksi ja älykkääksi ideaksi ja mitkä määrittyvät vääräksi tiedoksi tai turhanpäiväiseksi tekemiseksi. Johtajat ovatkin tältä osin mahdollistajia. He päättävät, miten he priorisoivat toisten esittämiä kehittämisideoita. Hierarkia ja valtataistelut vaikeuttavat kollektiivisen älykkyyden muodostumista. Tiedon panttauksesta ja osaamisen jakamattomuudesta on jo aika siirtyä innovaatioälyn kehittämiseen.

Miten innovaatioäly ja -kyky toimii sinun yrityksessäsi? Käy sinäkin mittaroimassa organisaatiosi toimintaa osoitteessa www.kestavajohtajuus.fi.

Heidi Keso
Dosentti, KTT

Lue koko raportti

16.10.2017
Mitä on hyvä arkijohtaminen?

Se mikä on toiselle hyvää, ei välttämättä ole sitä toiselle. Päteekö tämä myös esimiestyöhön ja johtamiseen, vai löytyykö hyvälle arkijohtamiselle yhteisiä kriteereitä?

Työssäni yritysvalmentajana ja johtamisen muotoilijana olen saanut olla todistamassa suomalaisen esimiestyön ja johtamiskulttuurin kehitystä. Lukuisat vuoropäälliköt, tiiminvetäjät, osastoesimiehet ja johtajat ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, millainen vaikutus arjen hyvällä johtamisella on sekä ihmisiin että erityisesti liiketoiminnan tuloksiin.

Minun mielestäni hyvän arkijohtamisen ja esimiestyön tunnusmerkkejä ovat johdonmukaisuus, taito saada toisesta parhaat puolet esiin, kyky inspiroida sekä vastuun ja vallan oikeasuhtainen antaminen. Ehkä tiukan paikan tullen myös rohkeus tehdä päätöksiä vähäisillä tiedoilla voidaan laskea arvostamiini esimiestyön ja johtamisen ominaisuuksiin. Ainakin omassa työarjessani nämä ovat tekijöitä, jotka tukevat omaa suoritustani. Tekoina nämä asiat ovat usein melko vähäiseltä vaikuttavia: saan vastauksen asioihin, joihin sitä tarvitsen tai että päätöksentekoa ohjaa enemmän mahdollisuus kuin riski. Vaikutusten aalto kuljettaa kuitenkin pitkälle lisääntyneenä energiana, sitoutumisena ja luovuutena.

Me ihmiset olemme lopulta enemmän samankaltaisia kuin erilaisia. Ymmärrän ja hyväksyn, että eroja hyvän johtamisen odotuksissa on tietysti olemassa. Jo toimiala, yrityksen tilanne, esimiestyön kokemus (puolin ja toisin) ja monet muut seikat vaikuttavat siihen, mitä hyvä arkiesimiestyö on tai miten se koetaan. Uskon kuitenkin vahvasti, että valtaosa hyvästä arkijohtamisesta perustuu samoille periaatteille. Kovin väärään et mene esimerkiksi luottamalla siihen, että kaikki ihmiset tarvitsevat ja arvostavat palautettasi. Tai että luja luottamus toisen kykyihin palkitsee lopulta.

Onko sinulla vinkki, esimerkki tai tarina hyvään esimiestyöhön tai johtamiseen liittyvästä toimintatavasta, kokemuksesta tai aikaansaannoksesta? Laitetaan hyvät käytännöt ja osaaminen jakoon! Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi olemme Ekonomien kanssa yhteistössä asettaneet tavoitteeksemme kerätä vähintään sata esimerkkiä erinomaisesta suomalaisesta arjen esimiestyöstä ja johtamisesta. Kokoamme tarinoista julkaisun, joka tulee jakeluun loppuvuodesta.

Vinkkisi voivat olla omiasi, mutta voit mainiosti kuvata myös sellaista esimerkillistä arjen johtamisen tekoa tai esimiestyötä, jonka olet havainnut jonkun muun tekevän. Käy jättämässä oma vinkkisi!

Jouni Eronen
Prego Oy

Kirjoittaja toimii johtamisen muotoilijana ja valmentajana Johtamisen talo Prego Oy:ssä.

#satajohtamisentekoa on Suomen Ekonomien ja Pregon yhteinen kampanja hyvän johtamisen puolesta ja hyvien käytäntöjen jakamiseksi. ​Haluamme näin korostaa osaamisen kehittämisen merkitystä esimiestyössä ja inspiroida kaikkia kehittymään esimiestyön ja johtamisen kentällä.

05.10.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013