( Yhteiskunta )

Taloustiede ongelmien aiheuttajasta niiden ratkaisijaksi

Teksti Erkki Tuomioja
  • "Markkinat ovat edelleen hyvä renki, mutta niitä ei tule päästää isännän asemaan", Erkki Tuomioja kirjoittaa.

It’s the economy, stupid, oli Bill Clintonin tunnettu resepti siihen, miten voittaa tai hävitä vaalit. Tämä on totta sillä tärkeällä täsmennyksellä, ettei talouden toimivuutta voi arvioida vain tai edes ensi sijassa bruttokansantuotteen määrällä ja kehityksellä.

Kun tämä mielessä tarkastelee tämän päivän Yhdysvaltoja, ei sen tila ole hyvä. Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista koskevissa vertailuissa Yhdysvallat on kaukana kärjestä. Väkivallan yleisyys ja monet muut tekijät erottavat sitä muista korkean aineellisen elintason maista. Siten monessa suhteessa Yhdysvaltoja leimaavat juuri sellaiset piirteet, joita voisi liittää niihin maihin, joita Trump hiljattain karkealla kielenkäytöllään loukkasi.

Yhdysvaltain suurin ongelma ei ole Trump ja hänen rasistinen kielenkäyttönsä, eikä edes hänen lyhytnäköinen America First-nationalisminsa. Trumpin valintaa on edeltänyt jo vuosikymmeniä niin demokraattisten kuin republikaanisten presidenttien aikana jatkunut eriarvoistumiskehitys, joka tuottaa paitsi sosiaalisia ongelmia ja inhimillisiä kärsimyksiä, vähitellen myös maan talouden dynamiikkaa haittaavaa pysähtyneisyyttä.

Paradoksaalista kyllä juuri tämä tuotti myös Trumpin valinnan presidentiksi, kun asemansa jatkuvaan heikkenemiseen kyllästynyt työväenluokka äänesti Trumpia. Vaali ei tietenkään tuonut mitään parannusta työväenluokan asemaan, vaan päinvastoin Trump on ajanut läpi maan historian ehkä räikeimmin rikkaita suosivan verouudistuksen. Sen yhtenä sivujuonteena on myös Obaman suurimman saavutuksen eli varattomien amerikkalaisten terveydenhuoltoa parantaneen Obamacaren romuttaminen.

Mihinkään ylemmyyteen suhteessa Yhdysvaltoihin ei Euroopassa kuitenkaan ole aihetta. Samat trendit kuin USA:ssa näkyvät myös Euroopassa – erityisesti brexit-äänestyksen jälkeisessä Britanniassa – vaikka oikeistopopulistit eivät ole hallituksia kaataviin vaalivoittoihin yltäneetkään.

Samoin on muistettava, että Yhdysvallat tänään on syvästi kahtiajakautunut maa. Jos kuilu republikaanien edustamien arvojen ja eurooppalaisten arvojen välillä syvenee koko ajan niin, että on jo harhaanjohtavaa puhua mistään amerikkalais-eurooppalaisesta arvoyhteisöstä, niin on kuitenkin myös olemassa toinen Amerikka, joka on hyvin lähellä eurooppalaisia arvoja ja jonka ehdokas Clinton sai lähes kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump.

On kuitenkin liian helppoa uskotella, että demokraattien paluu valtaan muuttaisi kaiken. Jotta muutos olisi todellinen, on myös demokraattien ja kaikkien avoimeen ja liberaaliin talouteen luottavien ensin kyettävä analysoimaan aiemman politiikan virheet ja myöntämään, että ne ovat osaltaan nostattaneet globalisaatiota vastaan nousseita rajat kiinni -reaktioita.

Vielä eivät markkinaliberaalit voimat sen enempää Yhdysvalloissa kuin Euroopassakaan ole tähän yltäneet. Se ei tarkoita luopumista sen enempää avoimien rajojen kuin avoimien talouksien kannattamisesta, mutta kylläkin sitä, ettei taloutta pidä tarkastella itseisarvona vaan välineenä. Toinen tapa ilmaista tämä on todeta, että markkinavoimat ovat edelleen hyvä renki, mutta niitä ei tule päästää isännän asemaan.

Jää myös pohtimaan, mikä on ollut talous- ja kauppatieteen opetuksen vaikutus siihen miksi näin on käynyt. Johtopäätös on, että myös kauppatieteen opetuksessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota ei yksin bruttokansantuotteen määrään vaan myös siihen, miten se jakaantuu ja kuinka kestävästi se on luotu. Yliopistoissa se tarkoittaa vanhan sivistysyliopistoihanteen palauttamista modernissa muodossaan siihen asemaan, josta markkinayliopiston käytäntö on sen syrjäyttänyt.

Tällä palstalla vierailevat kirjoittajat ovat ekonomitaustaisia kansanedustajia. Sarjan aloittaa Erkki Tuomioja (SDP), valtiotieteen tohtori ja ekonomi.

14.2.2018

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013