( Johtaminen )

Taneli Tikka – Käsissä Kasvun avaimet

Teksti Outi Airaksinen
Kuvat Juuso Paloniemi
  • Tulevaisuuden työelämässä voi olla yhtä aikaa työntekijä, start up -yrittäjä ja vapaaehtoistyöntekijä ja tehdä lisäksi töitä ulkomaisille verkkosivustoille, Taneli Tikka sanoo.
Edessämme on teolliseen vallankumoukseen verrattavissa oleva murros, sanoo Teollinen internet -yksikköä Tiedolla luotsaava Taneli Tikka.

Taneli Tikka esittelee innostuneena laitetta, joka on tullut markkinoille vasta muutama kuukausi aiemmin. Kolmekymmentä euroa kuukaudessa maksavan vekottimen avulla voidaan valvoa vaikkapa kylmäketjujen onnistumista elintarviketeollisuudessa.

Hieman tulitikkurasiaa suuremman anturilaatikon (tai virallisemmin m2m In a Boxin) ideana on kerätä ja lähettää verkkoon ympäristöstä tietoa muun muassa ilmankosteudesta, kiihtyvyydestä, liikkeestä, tärinästä ja lämpötilasta. Sen avulla pystyy myös ohjailemaan lähellä olevia koneita ja laitteita internetin pilvipalvelusta käsin – vaikka toiselta puolelta maailmaa.

Laitteen on ottanut käyttöönsä esimerkiksi Ruotsin luterilainen kirkko, joka sen avulla pyrkii varmistamaan vuosisatoja vanhojen taideaarteidensa säilymisen jälkipolville. Kyse on tietenkin vain yksittäisestä esimerkistä, mutta laitteessa kiteytyy digitaalisuuden ydin.

Ilmiöstä käytetään nimitystä asioiden tai esineiden internet (IoT eli Internet of Things) tai teollinen internet. Kyse on niin mullistavasta asiasta, että sitä kutsutaan kolmanneksi teolliseksi vallankumoukseksi.

”Kaiken internet” on uusi some

Taneli Tikan mielestä osuvin nimi ilmiölle on kuitenkin Nokian ex-pomon Anssi Vanjoen lanseeraama Kaiken internet, sillä kaikesta tässä nimenomaan on kyse. Ja Tikka on tiimeineen kehityksen kärjessä.

”Viiden vuoden kuluttua ollaan jo aika pitkällä. Sitten käy samoin kuin esimerkiksi somelle on käynyt. Asiasta ei enää kohista ja kysellä, käytetäänkö teidän liiketoiminnassanne IoT:ta. Se on hölmö kysymys, kun kaikki käyttävät sitä”, Tikka sanoo.

Tikan tehtävä Tiedossa on kaikkea muuta kuin perinteinen johtajan pesti. Hänen luotsaamansa kolmenkymmenen työntekijän yksikkö toimii start up -yrityksen tavoin. Kyse on organisaation sisäisestä yrittäjyydestä. Tavoitteena on, että liiketoiminta-alueesta kasvaa Tiedolle lähivuosina satojen miljoonien eurojen bisnes.

Suomi pärjää verkostomaisuudessa

Digitalisaatio tekee maailmasta muun muassa aiempaa läpinäkyvämmän ja demokraattisemman. Alalle kuin alalle syntyy myös uusia liiketoimintamalleja, kun kentältä aletaan saada valtavia määriä dataa ja mittaustuloksia. Uudessa maailmanjärjestyksessä on normaalia, että taksiyritys ei omista yhtään autoa, majoituspalveluiden tarjoajalla ei ole yhtään kiinteistöä eikä verkkokaupalla ainuttakaan varastoa.

Tikan mukaan teollisuudessa on edessä samankaltainen kehitys kuin se, joka on jo pyyhkäissyt yli musiikkibisneksen. Käytännössä yritysten ei tarvitse jatkossa omistaa tuotannontekijöitä eikä edes hankkia pääomia. Yhä useammin yrityksissä voidaan myös unohtaa miettiminen, mitä sen pitäisi alkaa tehdä, sillä digitaalisessa verkostotaloudessa sellaisia asioita voi aivan hyvin kysyä asiakkailta tai faneilta.

Ajan henkeä ja työn tulevaisuutta edustaa verkostomainen tapa toimia – ja siinä me jurot suomalaiset olemme Taneli Tikan mielestä yllättäen vahvoilla. Hänen mielestään ei ole yhtään hyvää syytä, mikseivät talkoohenkeen ja yhdessä tekemiseen tottuneet suomalaiset voisi pärjätä tulevaisuuden globaalissa kilpailussa.

”Tässä puhutaan samasta tavasta toimia kuin avoimen lähdekoodin liikkeessä, nettivaluutta Bitcoinissa, Ravintolapäivässä tai vaikkapa kaljakellunnassa. Yhteistä näille on, ettei kukaan omista niitä. Nämä ovat kaikki suomalaisille tuttuja. Voi sanoa jopa, että meillä on tässä asiassa henkistä edelläkävijyyttä.”

Moni uusi toimintamalli, kuten vaikka teollisuus on demand, syntyy vanhojen alueiden välimaastoon. Luvassa on uutta bisnestä, ja kaupan päälle tuottavuuden pitäisi nousta helposti jopa ekponentiaalisesti, kun kuvaan astuu tekoäly ja laitteet oppivat optimoimaan prosesseja ja kommunikoimaan keskenään. Mutta miten digiloikka tulevaisuuteen käytännössä otetaan?

Tiedon hyödyntäminen avainasemassa

Tulevaisuuden bisnes on Taneli Tikan mielestä siinä, mitä informaatiolla tekee.

”Tulevaisuudessa kaikilla on kauheat kasat dataa nurkissa. Silloin pitää keksiä, mitä sillä tehdään – olipa se sitten vaikka älykästä huoltotoimintaa, kuten Ruotsin kirkoissa tehdään.”

Tikan mielestä jokaisen yrityksen pitäisi miettiä dataan oma uniikki ja hyödyllinen näkökulmansa, sillä muuten moni asia voi jäädä hyödyntämättä. ”Näkökulman etsintään liittyy myös se, että simulaatioiden ja mallintamisen pitäisi olla tulevaisuuden työelämässä työntekijän vakiotaitoja”, hän sanoo.

Systeemin kehittämisen voi tiivistää Tikan mukaan kolmeen A:han: aisti, ajattele ja automatisoi. Datakeräin edustaa prosessin ensimmäistä vaihetta, hyödyllisen näkökulman löytäminen toista. Kolmannessa vaiheessa tulokset pitää vielä viedä toimintaan, kuten käyttöliittymiin ja ihmisten johtamiseen.

”Firmojen kannattaa panna paukkuja tämän alueen oppimiseen. Uudenlainen juttu vaatii uudenlaisia kyvykkyyksiä, ja siihen kannattaa todella satsata. Osa jutuista on sellaisia, että niitä oppii vain tekemällä. Kannattaa siis alkaa tehdä”, Tikka sanoo.

Jos esikuvia kaipaa, oppia digitalisaatioon voi Tikan mielestä ottaa vaikkapa Konecranesta, Koneesta ja Kempistä, joista viimeksi mainitussa myös Taneli Tikka itse on saanut aikoinaan ensi oivalluksensa IoT:stä.

Verkostotaloudessa ja digitaalisessa maailmassa pätevät aivan uudet lainalaisuudet, joita voi opetella käytännön tekemisen lisäksi kirjoista.

”Johtajan kannattaa perehtyä transformationaaliseen johtamiseen ja siihen, miten johdetaan yhdessä muuttuvia ihmisjoukkoja. On tärkeää hallita myös sovellettu systeemiajattelu, jotta voi toimia verkostomaisessa maailmassa”, Tikka vinkkaa.

Uuden työn sankarit

Digitalisaatio muovaa myös työelämää niin, että suuri osa nykyisin tehtävästä työstä siirtyy tulevaisuudessa koneiden tehtäväksi.

”Jos työssä rutiinitehtävien osuus on korkea, todennäköisesti teollisen internetin ratkaisut ennemmin tai myöhemmin korvaavat sen”, Tikka sanoo.

Tikan mielestä myös ammattiliittojen tulisi kiireen vilkkaan oivaltaa, ettei kohta enää kukaan koe olevansa työntekijä.

”Tulevaisuuden työelämä koostuu sekä sarja- että rinnakkaisurista. Silloin voi samaan aikaan ihan hyvin olla sekä työntekijä että start up -yrittäjä, vapaaehtoistyöntekijä ja tehdä lisäksi töitä vaikkapa ulkomaisille verkkosivustoille.”

”Konkurssi vastasi Harvardin MBA:ta”

Taneli Tikka näyttää ihmiseltä, jolta onnistuu kaikki. Hän kuitenkin tietää, millaista on, kun oma yritys – jota on rakentanut sydänverellä ja kovalla riskillä – menee nurin. Tikan ensimmäinen yritys oli dotcom-buumin loppumetreillä perustettu digitaalisia yhteisöratkaisuja tuottanut Taika Technologies, joka ajautui konkurssiin vuonna 2002.

Reissu maksoi hänelle pitkän pennin mutta oli – näin jälkikäteen ajatellen – taloudellisesti kannattava sijoitus.

”Se on ollut minulle iso epäonnistuminen mutta myös iso oppimiskokemus. Itse asiassa opin siitä niin paljon, että se vastaa Harvardin MBA:ta”, Tikka sanoo.

Konkurssin jälkeen Tikka on ollut perustamassa kahdeksaa uutta yritystä, joista osa on menestynyt paremmin, osa heikommin. Lisäksi hän on ottanut yrittäjäriskiä lukuisissa start upeissa ja nostanut 16 kertaa riskirahaa markkinoilta. Kasvuyrittäjien himoitsemia onnistuneita exitejäkin eli yrityksen myyntejä hänellä on takanaan jo kymmenen.

9.12.2015

”Konkurssi ­vastasi Harvardin MBA:ta”

Taneli Tikka näyttää ihmiseltä, jolta onnistuu kaikki. Hän kuitenkin tietää, millaista on, kun oma yritys – jota on rakentanut sydänverellä ja kovalla riskillä – menee nurin. Tikan ensimmäinen yritys oli dotcom-buumin loppumetreillä perustettu digitaalisia yhteisöratkaisuja tuottanut Taika Technologies, joka ajautui konkurssiin vuonna 2002.

Reissu maksoi hänelle pitkän pennin mutta oli – näin jälkikäteen ajatellen – taloudellisesti kannattava sijoitus.

”Se on ollut minulle iso epäonnistuminen mutta myös iso oppimiskokemus. Itse asiassa opin siitä niin paljon, että se vastaa Harvardin MBA:ta”, Tikka sanoo.

Konkurssin jälkeen Tikka on ollut perustamassa kahdeksaa uutta yritystä, joista osa on menestynyt paremmin, osa heikommin. Lisäksi hän on ottanut yrittäjäriskiä lukuisissa start upeissa ja nostanut 16 kertaa riskirahaa markkinoilta. Kasvuyrittäjien himoitsemia onnistuneita exitejäkin eli yrityksen myyntejä hänellä on takanaan jo kymmenen.

Taneli Tikka, 37

  • Tieto Oyj:n Teollinen internet -yksikön johtaja vuodesta 2014.

  • Perustanut urallaan lukuisia yrityksiä ja toiminut yli 30 yrityksessä toimitusjohtajana, hallituksessa, neuvonantajana tai osakkaana, muun muassa Afarak Group, Irc-galleriasta tuttu Dynamoid, Dopplr, Soprano, Unity, Transfluent, Kemppi, MTV.

  • Oli mukana perustamassa 2012 Startup Sauna -säätiötä, jonka riveissä valmentaa edelleen lupaavia kasvuyrityksiä. On toiminut myös Verso- ja Vigo-ohjelmien johtoryhmissä.

  • Valittu Vuoden tietotekniikkavaikuttajaksi (2010) ja Vuoden nuoreksi hallitustekijäksi (2014).

  • Valmistui vuosikurssinsa priimuksena Executive MBA:ksi Aalto-yliopistosta (2004). Opiskellut myös Metropolia- ammattikorkeassa ohjelmistotekniikkaa.

  • Määrittelee itsensä nopeasti oppivaksi ja informaatiota omaksuvaksi generalistiksi, joka pystyy ymmärtämään modernin liiketoiminnan haasteita millä toimialalla hyvänsä.

  • Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi kissaa. Vapaa-ajallaan harrastaa muun muassa nettipelaamista, partiota ja uusimpana lajina metsästystä.

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Ainutlaatuinen sinä – ainutlaatuinen osaamisesi

Asiakkaani kysyvät minulta usein, miten he voivat erottua muista oman alansa osaajista ja miten he saisivat rekrytoijat kiinnostumaan itsestään. Minä vastaan heidän kysymykseensä vastakysymyksellä: Mistä sinä olet kiinnostunut ja missä olet onnistunut?

Erottuakseen muista työmarkkinoilla ei tarvitse olla maailman paras omalla alallaan, ei edes Suomen tai oman kaupungin paras. Tärkeää on, että kerrot selvästi ja ytimekkäästi, missä olet hyvä etkä pakota lukijaa päättelemään erinomaisuuttasi työhistoriasi tai muun kokemuksesi perusteella.

Kun luen asiakkaitteni CV:itä ja hakemuksia, huomaan kuinka kaavamaisia lauseita niihin kirjoitetaan. Ihmisillä näyttää menevän aivot jollakin tavoin lukkoon, kun kyse on oman osaamisen markkinoinnista. Tai ehkä kyse onkin juuri siitä, että CV:tä ja hakemusta ei koeta oman osaamisen markkinoinniksi vaan itsensä kehuskelemiseksi. Jokainen myös tietää, että kehuskelu ei herätä kenenkään kiinnostusta, mutta on vaikea löytää tapaa kertoa omasta osaamisesta muulla tavalla.

Kiinnostus johtaa onnistumiseen

Kun ryhdyt miettimään omaa, ytimekästä markkinointiviestiäsi, on monta tapaa lähestyä asiaa.

Yksi tapa on ryhtyä miettimään, mistä asioista olet aidosti kiinnostunut. Kiinnostusten ei tarvitse liittyä suoraan työhön, vaan kysy itseltäsi, mikä sinua ylipäätään elämässä kiinnostaa.

Toinen kysymys on: Missä olet onnistunut? Milloin olen kokenut iloa ja innostusta? Milloin olen nauttinut työn tekemisestä ja aikaansaamisesta? Vastaukset voivat edelleen liittyä mihin tahansa elämänalueeseen, työhön, harrastuksiin, luottamustehtäviin, perhe-elämään tai muuhun vapaa-aikaan. Yleensä onnistumme asioissa, jotka meitä kiinnostavat, joten kysymykset liittyvät myös toisiinsa.

Kolmas kysymys kuuluu: Miksi olet onnistunut? Mitkä taidot, tiedot tai toimintatavat tai ominaisuudet olivat mukana onnistumisessa?

Kun tarkastelet muutamia, ehkä useampiakin, onnistumisia, voit alkaa huomata yhteneväisyyksiä. Huomaatkin, että samat toimintatavat, taidot, tiedot ja osaamiset vaikuttavat onnistumiseesi, tapahtuipa se millä elämänalueella tahansa.

Samassakin asiassa voi onnistua monella tavalla. Onnistutko esimerkiksi siksi, että sinulla on jonkin asian syvällistä osaamista, pystyt soveltamaan sitä käytäntöön ja vielä kertomaan siitä toisille yksinkertaisesti. Vai onnistutko siksi, että löydät oikeat ihmiset, joilla on tarvittava asiantuntemus ja osaat innostaa ryhmän antamaan parhaat taitonsa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi?

Kiteytä osaaminen kuvaksi

Mitkä osaamiset, taidot, tiedot, toimintatavat tai ominaisuudet nousevat esille äskeisen analyysisi perusteella? Sparraa hiukan itseäsi, ideoi, yhdistele, laajenna tai syvennä. Pyri kiteyttämään omannäköinen osaamiskokonaisuus, jossa on 3 – 5 ydinaluetta. Kun olet löytänyt ydinalueet, piirrä kuva, malli tai kaavio, johon tiivistyy juuri sinun osaamisesi. Millainen kolmio, tähti tai muu kuva sinun ainutlaatuisesta osaamiskokonaisuudestasi piirtyy?

Arja Parpala
Uravalmentaja

03.01.2018
Paniikkia ja pieruverkkareita – perhevapaalta paluun haasteet ja ihanuus

Kun töihin paluuni esikoisen syntymän ja ensimmäisen perhevapaaperiodini jälkeen lähestyi uhkaavasti, haikeat ajatukset ja uhkakuvat (lue: pienoinen paniikki) ottivat valtaa ajatuksissani. Yhä useampana yönä sain nähdä vähintäänkin outoja työpaikkaliitännäisiä unia. Murehdin paitsi sitä, miten pieni ihmisen taimeni pärjää vieraissa käsissä ja ilman täydellisen äitinsä hoivaa (kyllä, tämä on ironiaa), myös sitä kuinka itse selviydyn palatessani työrintamalle. Panikoin, onko tietotaitoni jo täysin vanhentunut – olinhan ollut pois ihan kokonaisen vuoden! – ja olivatko hormonihuurut tuhonneet ajattelukapasiteettini lopullisesti.

Kun jätin pikkuiseni hoitoon, hän ei jäänyt itkemään perääni, mutta itse vollotin ensin bussipysäkillä ja toiseen otteeseen työkaverini toivottaessa minut halauksin tervetulleeksi takaisin. Tykkään kovasti työstäni, mutta silti pohdin pienessä päässäni, olisiko hyvä äiti malttanut olla kotosalla kotvasen kauemmin.

Toinen kerta toden sanoo?

Toisella kerralla olin perhevapailla hurjat puoli vuotta kauemmin ja pääsin hieman vähemmällä etukäteisstressaamisella. Työkaveritkin ilmestyivät unissani erikoisiin asiayhteyksiin vasta lähempänä töihin paluun ajankohtaa. Ehkä asiaa ei arjessa kahden pienen lapsen kanssa ehtinyt niin paljon vatvoa, mutta yhtäkkiä ensimmäisen työpäivän aatto vain koitti ja tajusin että pieruverkkarit ja imetyshuppari pitäisi vaihtaa johonkin astetta korrektimpaan asukokonaisuuteen.

Toisen lapsen kohdalla mammailun merkeissä vietetyn rupeaman päättyminen ei enää tuntunutkaan niin isolta asialta. Älysin myös jo heti alkuun nauttia enemmän työelämän haasteista, päivittäisestä aikuisesta seurasta ja siitä, että lounaan sai syödä lämpimänä ilman että kukaan huutaisi kesken kaiken pyyhkimään. Jäin bussista oikealla pysäkillä ja melkein joka päivä hyppäsin vielä ihan oikeaan junaankin. Työhuoneeni koordinaatitkin olivat ennallaan.

Töihin paluuseen panostettava

Sen lisäksi että pari ihanaa työkaveriani päivitti minulle perhevapaani aikana toimiston kuumimpia kuulumisia, pidimme esimieheni kanssa sovitusti ja toiveestani yhteyttä. Usein pelisäännöt yhteydenpidosta jäävät kuitenkin sopimatta. Moni äiti ei tiedä onko tervetullut takaisin, esimies on saattanut vapaan aikana vaihtua toiseen eikä organisaatiokaan ole ennallaan.

Omassa päässäni pyöri toisenkin perhevapaan jälkeen kaikesta huolimatta iso liuta kysymyksiä: ”Keitä nää tyypit on? Miten nää ohjelmat toimii? Mitkä ne salasanat näihin kaikkiin ohjelmiin nyt olikaan? Mitä nää kaikki projektit ja lyhenteet tarkoittaa? Osaanko mä enää mitään? Mä en osaa enää mitään!? Miksi mun laukussani on pehmohiiri, likainen sukka kokoa 22 ja palohälytin?”

Kaiken tämän säädön ja tunnekuohujen keskellä saan nykytilanteen valossa kuitenkin olla tyytyväinen, ja yllämainittu hämmennys ja sekoilu ovat pieniä murheita. Työpaikkani oli tallella ja työtehtäväni olivat ennallaan. Perhevapaaltahan palataan ensisijaisesti siihen työhön, josta perhevapaalle on lähdetty ja josta on työsopimuksessa sovittu. Tämä on selvää. Vai onko? Valitettavan usein näin ei ole. Yksi yleisimmistä ekonomien yhteydenottoaiheista työsuhdejuristeillemme on perhevapaalta paluuseen liittyvät ongelmat työpaikalla.

Äiti-ihmisillä on aivan tarpeeksi pähkäiltävää ja haastetta töihin paluu -merkkisessä elämänmuutoksessa muutoinkin eikä työn ja perheen yhteensovittaminen kaipaa enää ylimääräistä extrajännitystä ja draamaa. Ja kyllä: haasteita voi olla isilläkin, mutta ainakin Ekonomien jäsenistä toistaiseksi vuosittain vain kourallinen miehiä ilmoittaa olevansa pidemmällä perhevapaalla.

Summa summarum: Kaikki voittavat, kun perhevapaalta töihin paluuseen panostetaan.

Tanja Hankia
Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit

21.12.2017
Esimies työsuhteen säännösviidakossa

Työelämän lainsäädännössä on työnantajalle annettu oikeuksia ja asetettu monenlaisia velvoitteita. Käytännön tilanteissa työnantajaa edustaa yksittäinen esimies, joka käyttää työnantajayhteisön puolesta työnjohtovaltaa ja toisaalta vastaa työnantajavelvoitteiden asianmukaisesta noudattamisesta työpaikan arjessa. Lainsäädäntöviidakossa suunnistaminen voi toisinaan olla haasteellista, koska esimiehen koulutus ja työkokemus ovat tyypillisesti muulta toimialalta kuin työoikeudesta.

Työnantajalla on tulkintaetuoikeus työsuhteessa kulloinkin sovellettavasta lain tai työehtosopimuksen kohdasta. Jos työntekijä ja esimies ovat erimielisiä säännöksen oikeasta soveltamisesta, on työntekijän noudatettava esimiehen soveltamistulkintaa, kunnes erimielisyys on saatu ratkaistua. Ääritilanteessa ratkaisu voi tapahtua vasta tuomioistuimessa. Toisaalta työnantajalla on myös vastuu esittämästään tulkinnasta ja jos tulkinta sittemmin vahvistetaan virheelliseksi, on työnantajan korvattava työntekijälle tästä mahdollisesti aiheutunut vahinko.

Työsopimuslaissa tänä vuonna merkittäviä muutoksia

Työsopimuslaki on painoarvoltaan merkittävin työelämää säätelevä laki ja se sisältää säännöksiä mm. työsuhteen osapuolten yleisistä oikeuksista ja velvollisuuksista, työsopimuksen muodosta, kestosta ja päättämisestä. Työsopimuslakiin on vuonna 2017 tehty merkittäviä muutoksia mm. koeajan kestoon, määräaikaisen työsopimuksen perusteisiin ja irtisanotun työntekijän takaisinottovelvollisuuteen. Näistä on kerrottu tarkemmin Ekonomi-lehtemme tämän vuoden toisessa numerossa.

Työsopimuslaissa on myös määritelty työsopimussuhteen tunnusmerkit, joiden perusteella arvioidaan, onko osapuolten välillä ylipäätänsä työsopimussuhde vai jonkinlainen toimeksianto- tai konsulttijärjestely. Työelämän yleisen lainsäädännön soveltuminen edellyttää luonnollisesti, että kyseessä on työsopimussuhde.

Muita keskeisiä työelämän lakeja ovat mm. yhteistoimintalaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki, työterveyshuoltolaki, tasa-arvolaki sekä laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Lainsäädännön lisäksi työsuhdetta voi säännöttää myös normaali tai yleissitova työehtosopimus.

Lakien ja työehtosopimusten soveltamisesta

Työehtosopimuksen normaalisitovuudesta on kyse, kun työnantajayhteisö on järjestäytynyt alansa työnantajaliittoon ja on tämän johdosta velvollinen noudattamaan oman alansa työehtosopimusta. Jos valtakunnallinen työehtosopimus on asianomaisella alalla kattava (työnantajaliittoon kuuluvien työnantajien palveluksessa on vähintään 50 % alan kaikista työntekijöistä) voidaan työehtosopimus vahvistaa yleissitovaksi. Käytännössä yleissitovuus tarkoittaa sitä, että alalla toimivan järjestäytymättömänkin työnantajan on työsuhteissa noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Lisäksi työehtosopimuksen noudattaminen voi perustua myös siihen, että osapuolet ovat sopineet siitä työsopimuskirjauksella.

Työelämän lakeja ja työehtosopimuksia sovellettaessa on syytä muistaa, että valtaosa säädöksistä on ns. pakottavaa oikeutta. Esimies ja työntekijä eivät voi työsopimuksella sopimalla poiketa pakottavasta säännöksestä. Esimerkiksi varsin tavallinen kirjaus siitä, ettei työsuhteessa noudateta työaikalakia on pätemätön, ellei työntekijä tosiasiallisesti ole sellaisessa asemassa tai työssä, että hän työaikalain poikkeussäännöksen nojalla jää lain soveltamisen ulkopuolelle. Tällöin työaikalain ulkopuolelle jääminen perustuu työaikalain säännökseen, jossa on määritelty lain ulkopuolelle jäävät työt ja tehtävät, eikä niinkään työsopimuskirjaukseen.

Työelämän lainsäädäntö ja yleissitovat työehtosopimukset ovat yleisesti saatavilla valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi. Säädöstietopankista löytyvät myös työtuomioistuimen tuomiot ja korkeimman oikeuden ennakkopäätökset, jotka linjaavat merkittävällä tavalla työelämän lakien ja työehtosopimusten tulkitsemista.

Oikeudelliset palvelumme tukevat ekonomi-esimiehiä tai -yrittäjiä työelämän oikeuskysymyksissä. Työnantajaneuvontamme palvelee arkisin klo 9.00 – 16.00 numerossa 020 692 923.

Jan Degerlund
Lakiasiainjohtaja

19.12.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013