( Yrittäjyys )

Tubettaja Roni Back on uuden median edelläkävijä

Teksti Mikko Huotari
Kuvat Sami Heiskanen
  • ”Asuntolainaa hakiessani selitin, että teen Youtube-videoita. Vastaus kuului, että ’ahaa, mutta mikä sun oikea työ on’", tubettaja Roni Back kertoo.
Roni Back on Suomen suosituimpia tubettajia: hän elättää itsensä tekemällä videoita verkkoon.

Youtube on verkon suosituin suoratoistopalvelu, jonka perusti kolme maksuvälitysjärjestelmä Paypalin työntekijää vuonna 2005. Käyttäjät voivat lisätä sivustolle omia videoitaan sekä katsoa ja kommentoida muiden käyttäjien videoita. Youtuben omistaa nykyään Googlen emoyhtiö Alphabet.

Kanava on suosittu etenkin nuoremman väen keskuudessa. Suoratoistopalvelun tarjonta on merkittävä kilpailija perinteiselle televisiolle.

Youtuben ensimmäisinä vuosina kuvanlaatu oli vaatimaton, samoin tarjonta. Nyt tilanne on aivan toinen. Kun tekninen ja sisällöllinen laatu on parantunut, käyttäjämäärät ovat kasvaneet huikeiksi ja mainostajat ovat huomanneet Youtuben potentiaalin.

”Tubettamisen skene on ammatillistunut myös Suomessa. Kun mennään vain pari vuotta taaksepäin, niin kaikki oli vielä ihan pelleilyä. Tubettajat tekivät harrastelijamaisesti videoita nettiin, mutta sitten kun huomattiin, että tämä on tv-ohjelmia isompi juttu, ymmärrettiin myös markkinapotentiaali”, arvioi tubettaja Roni Back.

Monista Youtube-videoita harrastaneista on kasvanut laaja-alaisia viihdyttäjiä, joita halutaan televisioon, radioon ja erilaisiin markkinointitehtäviin.

Kahdeksan euron palkkakuitti

Backilla oli myös hetki, jolloin hän ajatteli lopettavansa koko touhun. Hän julkaisi jopa videon, jossa ilmoitti lopettavansa.

”Se oli sen jälkeen, kun sain Youtubesta ensimmäisen palkkakuitin.”

Hän tiesi, että ulkomailla tubettajat saivat mainostulojen myötä noin 1,5 dollaria tuhannelta näyttökerralta.

”Olin silloin lukiossa. Ajattelin, että on ihan uskomatonta, että olen itse kehittänyt jotain, saan pelata pelejä ja samalla tienata kymmenen euroa päivässä.”

Vuonna 2013 todellisuus oli kuitenkin toinen: Suomessa ei ollut juuri lainkaan videopalvelumainontaa, sillä yritykset eivät olleet vielä tiedostaneet uuden väylän potentiaalia. Tubettajat saavat palkkansa juuri mainostuloista.

”Taisin saada tuhannelta näyttökerralta ehkä sentin. Palkkakuitti oli noin kahdeksan euroa, kun olin kuvitellut saavani kaksisataa euroa.”

Backin unelma romahti. Tubettamisella ei tuntunut olevan tulevaisuutta.

Hän lopetti noin kuukaudeksi. Sen jälkeen hän tajusi, ettei voi pysyä poissa Youtubesta, koska videoiden teko oli niin hauskaa ja terapeuttista.

”Olin vähän sellainen ujo poika, enkä uskaltanut puhua koulussa tai harrastusten parissa. Mutta kun avasin internetin, niin kaikki kuuntelivat ja olivat kiinnostuneita, kun puhuin. Tuli hyvä ja lämmin olo.”

Back ei lopulta halunnut lopettaa, vaikka rahaa tubettamisella ei näyttänyt ansaitsevan. Videoiden tekeminen pysyi sivuharrastuksena, ja haave ammattimaisesta videoiden teosta jäi pois.

Kauppatieteet opettivat kärsivälliseksi

Lukion jälkeen Back opiskeli alemman korkeakoulututkinnon Estonian Business Schoolissa Ruoholahdessa. Hän valmistui vuonna 2016.

Samaan aikaan Back jatkoi tubettamista, ja siitä saadut tulotkin alkoivat kohentua. Tilanne oli muuttunut, ja elannon hankkiminen videoilla alkoi taas näyttää mahdolliselta.

Nykyään Suomessa saa tuhannesta näyttökerrasta arviolta 1,30–1,40 euroa. Näillä luvuilla tubettaminen on ollut Backin pääasiallinen ammatti ja tulonlähde jo yli vuoden ajan.

Kauppatieteiden opintoja hänen ei ole tarkoitus enää jatkaa.

Kolmen ja puolen vuoden opinnot antoivat silti hyvät eväät kielitaitoon, koska kaikki opinnot olivat englanniksi. Koulun penkillä istuminen kasvatti myös pitkäjänteiseksi ja kärsivälliseksi.

”Väänsin lopputyötä noin viisi kuukautta. Viimeiset kolme viikkoa tein vain exceliä ja wordia ja kävin välillä nukkumassa. Ympäri vuorokauden sitä samaa juttua.”

Se opetti kestämään painetta.

”Nyt jonkin videon tekeminen ei tunnu missään, vaikka se voisi olla jonkun mielestä stressaavaa, kun aikataulu on kireä ja joka päivä pitää saada uusi video valmiiksi.”

Backin tutkielma käsitteli kuntaliitosten tehokkuusmuutoksia viimeisen 17 vuoden aikana.

”Tutkielman lopputulos oli, että oikein mitään ei ole tapahtunut. Se oli aika tylsä lopputulos, kun siihen käytti niin paljon aikaakin”, Back pohtii.

Pakko onnistua

Back alkoi tubettaa täyspäiväisesti opintojen jälkeen vuonna 2016. Hän oli juuri hankkinut asunnon.

”Asuntolainaa hakiessa selitin, että teen Youtube-videoita. Vastaus kuului, että ’ahaa, mutta mikä se sun oikea työ on’. Yritin vakuutella heitä, että kyllä tubettamisella saa rahaa.”

Pankki antoi loppujen lopuksi lainaa, josta Backin isä takasi puolet.

Silloin Back ajatteli, että nyt jutun on pakko onnistua, koska muuten hän joutuu myymään asunnon ja muuttamaan takaisin vanhempiensa hoteisiin.

”Aloin tehdä videoita joka päivä. Miten muuten tämä toimisi kuin tekemällä superpaljon töitä?”

Kun kesällä 2016 muut tubettajat pääasiassa lomailivat, Back teki videoita joka päivä. Satsaus kannatti. Muiden videoiden vähyyden vuoksi Backin videot nousivat aina Youtuben etusivulle.

”Näyttökerrat nousivat viiteen miljoonaan, vaikka ne olivat olleet aiemmin kahdessa miljoonassa. Silloin ajattelin, että nyt tämä lähti käyntiin.”

Kaupallista yhteistyötä

Kun joka päivä täytyy tehdä video, käydä keskustelutilaisuuksissa ja pyörittää kaupallisia yhteistöitä eri tahojen kanssa, tarvitaan myös taustajoukkoja. Back kuvaa ja editoi videot edelleen itse, mutta muissa järjestelyissä häntä auttaa vaikuttajaverkosto Splay.

”Yhteistyö Splayn kanssa on tehnyt toiminnasta ammattimaista. Sitä kautta on järjestynyt yhteistyödiilejä, keikkoja ja tapahtumia.”

Tubettamisesta saa rahaa videoiden yhteydessä olevien mainosten kautta, mutta myös kaupallinen yhteistyö on tärkeää. Erilaiset kaupalliset tahot lähestyvät tubettajia saadakseen omia tuotteita videoissa esille. Nuoret kohderyhmät on helpompi tavoittaa Youtuben kuin television kautta.

Myös Back on saanut erikoisia tarjouksia, kuten kysymättä lähetettyjä ilmaisia tuotteita, mutta hän osaa vetää selvän rajan piilomainonnan ja mainonnan väliin. Piilomainonta on laitonta.

Kaupallista yhteistyötä hän kuitenkin tekee. Perinteisen tuotemainonnan lisäksi uutena yhteistyökumppanina on ollut myös muun muassa Teknologiateollisuus, joka on halunnut tavoittaa nuoria rekrytointimielessä.

Backilla on laaja kohderyhmä. Eniten hänen videoitaan katselevat 12–18-vuotiaat.

”Löytyy kahdeksanvuotiaita, ja toisessa päässä on 25-vuotiaitakin. Videoita tehdessä täytyy miettiä, että molemmassa päässä olevat ja kaikki siltä väliltä saisivat jotakin. Että olisi vähän pelleilypuolta, ja samaan aikaan se resonoisi myös vanhempiin katsojiin.”

Suomeen on syntynyt hyvin vahva fanikulttuuri. Alle 15-vuotiaiden keskuudessa on suosittua fanittaa tubettajia.

”Iik, tuolla on tubettaja, apua kuinka siistii, haluan kuvaan sen kanssa ja saada nimmarin”, Back kuvaa.

Hieman vanhemmat puolestaan karsastavat fanittamista.

”Fanituskulttuurin vuoksi Youtube nähdään nuorten kanavana, koska fanit saapuvat paikan päälle kaikkiin tapahtumiin. Mutta kyllä Youtube-kanavia katsovat yli 15-vuotiaatkin. He eivät tule fanittamaan, mutta arvostavat sisältöä.”

Roni Back tuntee vastuunsa nuorista faneistaan, eikä ohjata näitä ihan mihin tahansa. Hän kirjoitti viime vuonna yhdessä Ville Kormilaisen kanssa Tubettajan käsikirjan (Otava). Siinä hän pureutuu muun muassa piilomainontaan, johon törmää joidenkin tubettajien videoissa. Etenkin kokemattomiin tubettajiin yritetään vaikuttaa ilmaisten tuotenäytteiden muodossa.

”Piilomainonta tai peitelty mainonta ei ole koskaan hyväksyttävää”, Back kirjoittaa. ”Piilomainonta on laitonta ja usein tyhmää, sillä katsojat eivät nauti piilomainonnasta.”

Kuuluisuuden kääntöpuolet

Tubettamisen vuoksi Back on joutunut luopumaan yksityisyydestään. Videoiden tekemisen alkuaikoina hän ei halunnut paljastaa itsestään juuri mitään.

”Sitten iski hälläväliä-fiilis ja ajattelin, että laitetaan vain kaikki likoon. Jos tapahtuu jotain negatiivista, niin sitten tapahtuu, harmi homma.”

Kun tekee videoita joka päivä ja laittaa jatkuvasti fanien nähtäväksi viestiä ja kuvia Snapchatiin ja Instagramiin, on vaikea pitää yksityiselämänsä piilossa.

”Se, joka laittaa itseään eniten likoon, saa suurimman potin. Tubettamisessa on paljon yhtäläisyyksiä reality-tv:n kanssa.”

Julkisuudessa on hyviä ja huonoja puolia. Kadulla tai baarissa on kiva, kun joku tulee koputtamaan olalle ja kiittää videoista ja niiden tarjoamasta piristyksestä. Nurjana puolena on taas häirintä ja kyttääminen, jota on tapahtunut Backin kodin lähistöllä. Viime aikoina sekin on vähentynyt.

”Pystyn elämään tämän kanssa. Toinen asia ovat tietysti läheiset ihmiset, jotka eivät ole valinneet tätä rataa.”

Back ei ole kertaakaan maininnut tyttöystävänsä nimeä eikä ole näyttänyt häntä kamerassa, mutta fanit ovat ottaneet asian selville. Backin tyttöystävällä on Instagramissa yli 10 000 seuraajaa. Nettiin ilmestyi jopa video, jossa tyttöystävästä löytyneitä tietoja esiteltiin. Videolle on laitettu salapoliisielokuvamusiikkia ja tyttöystävän Instagram-kuvia. Back ei uskonut kenenkään kiinnostuvan videosta, mutta sillä on ollut 150 000 näyttökertaa.

Kuinka kauan Back sitten aikoo tubettamista jatkaa?

”Niin pitkään kuin tuntuu hyvältä. Ulkomailla on paljon nelikymppisiäkin tubettajia, jotka osaavat edelleen vetää nuorekasta settiä.”

Tubettamisen tuoma kuuluisuus on tuonut työtarjouksia myös muilta suunnilta.

”Minua pyydettiin esimerkiksi yhteen Suomen suurimmista tv-ohjelmista pääjuontajaksi. Olen ollut aina sellainen tyyppi, että haluan sanoa kaikkeen kyllä. Sitten kun tulee tuollaisia elämää muuttavia tarjouksia ja joutuu sanomaan ei, niin sydän melkein pysähtyy.”

14.2.2018

Roni Back

  • Syntynyt: 1993
  • Koulutus: Bachelor of Arts in Social Sciences, Estonian Business School
  • Nykyinen tehtävä: Yksinyrittäjä, tubettaja
  • Nykyisen työtehtävän plussat: Saa tehdä mitä lystää ja samalla haastaa itseään jatkuvasti.
  • Nykyisen tehtävän miinukset: Arjen ja työn tasapaino hankala saavuttaa, kun on itsensä pomo.
  • Harrastukset: Salibandy, jalkapallo, punttisali
  • Perhe: Isä, äiti, kaksi veljeä, koira (dobermanni)
Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Ainutlaatuinen sinä – ainutlaatuinen osaamisesi

Asiakkaani kysyvät minulta usein, miten he voivat erottua muista oman alansa osaajista ja miten he saisivat rekrytoijat kiinnostumaan itsestään. Minä vastaan heidän kysymykseensä vastakysymyksellä: Mistä sinä olet kiinnostunut ja missä olet onnistunut?

Erottuakseen muista työmarkkinoilla ei tarvitse olla maailman paras omalla alallaan, ei edes Suomen tai oman kaupungin paras. Tärkeää on, että kerrot selvästi ja ytimekkäästi, missä olet hyvä etkä pakota lukijaa päättelemään erinomaisuuttasi työhistoriasi tai muun kokemuksesi perusteella.

Kun luen asiakkaitteni CV:itä ja hakemuksia, huomaan kuinka kaavamaisia lauseita niihin kirjoitetaan. Ihmisillä näyttää menevän aivot jollakin tavoin lukkoon, kun kyse on oman osaamisen markkinoinnista. Tai ehkä kyse onkin juuri siitä, että CV:tä ja hakemusta ei koeta oman osaamisen markkinoinniksi vaan itsensä kehuskelemiseksi. Jokainen myös tietää, että kehuskelu ei herätä kenenkään kiinnostusta, mutta on vaikea löytää tapaa kertoa omasta osaamisesta muulla tavalla.

Kiinnostus johtaa onnistumiseen

Kun ryhdyt miettimään omaa, ytimekästä markkinointiviestiäsi, on monta tapaa lähestyä asiaa.

Yksi tapa on ryhtyä miettimään, mistä asioista olet aidosti kiinnostunut. Kiinnostusten ei tarvitse liittyä suoraan työhön, vaan kysy itseltäsi, mikä sinua ylipäätään elämässä kiinnostaa.

Toinen kysymys on: Missä olet onnistunut? Milloin olen kokenut iloa ja innostusta? Milloin olen nauttinut työn tekemisestä ja aikaansaamisesta? Vastaukset voivat edelleen liittyä mihin tahansa elämänalueeseen, työhön, harrastuksiin, luottamustehtäviin, perhe-elämään tai muuhun vapaa-aikaan. Yleensä onnistumme asioissa, jotka meitä kiinnostavat, joten kysymykset liittyvät myös toisiinsa.

Kolmas kysymys kuuluu: Miksi olet onnistunut? Mitkä taidot, tiedot tai toimintatavat tai ominaisuudet olivat mukana onnistumisessa?

Kun tarkastelet muutamia, ehkä useampiakin, onnistumisia, voit alkaa huomata yhteneväisyyksiä. Huomaatkin, että samat toimintatavat, taidot, tiedot ja osaamiset vaikuttavat onnistumiseesi, tapahtuipa se millä elämänalueella tahansa.

Samassakin asiassa voi onnistua monella tavalla. Onnistutko esimerkiksi siksi, että sinulla on jonkin asian syvällistä osaamista, pystyt soveltamaan sitä käytäntöön ja vielä kertomaan siitä toisille yksinkertaisesti. Vai onnistutko siksi, että löydät oikeat ihmiset, joilla on tarvittava asiantuntemus ja osaat innostaa ryhmän antamaan parhaat taitonsa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi?

Kiteytä osaaminen kuvaksi

Mitkä osaamiset, taidot, tiedot, toimintatavat tai ominaisuudet nousevat esille äskeisen analyysisi perusteella? Sparraa hiukan itseäsi, ideoi, yhdistele, laajenna tai syvennä. Pyri kiteyttämään omannäköinen osaamiskokonaisuus, jossa on 3 – 5 ydinaluetta. Kun olet löytänyt ydinalueet, piirrä kuva, malli tai kaavio, johon tiivistyy juuri sinun osaamisesi. Millainen kolmio, tähti tai muu kuva sinun ainutlaatuisesta osaamiskokonaisuudestasi piirtyy?

Arja Parpala
Uravalmentaja

03.01.2018
Paniikkia ja pieruverkkareita – perhevapaalta paluun haasteet ja ihanuus

Kun töihin paluuni esikoisen syntymän ja ensimmäisen perhevapaaperiodini jälkeen lähestyi uhkaavasti, haikeat ajatukset ja uhkakuvat (lue: pienoinen paniikki) ottivat valtaa ajatuksissani. Yhä useampana yönä sain nähdä vähintäänkin outoja työpaikkaliitännäisiä unia. Murehdin paitsi sitä, miten pieni ihmisen taimeni pärjää vieraissa käsissä ja ilman täydellisen äitinsä hoivaa (kyllä, tämä on ironiaa), myös sitä kuinka itse selviydyn palatessani työrintamalle. Panikoin, onko tietotaitoni jo täysin vanhentunut – olinhan ollut pois ihan kokonaisen vuoden! – ja olivatko hormonihuurut tuhonneet ajattelukapasiteettini lopullisesti.

Kun jätin pikkuiseni hoitoon, hän ei jäänyt itkemään perääni, mutta itse vollotin ensin bussipysäkillä ja toiseen otteeseen työkaverini toivottaessa minut halauksin tervetulleeksi takaisin. Tykkään kovasti työstäni, mutta silti pohdin pienessä päässäni, olisiko hyvä äiti malttanut olla kotosalla kotvasen kauemmin.

Toinen kerta toden sanoo?

Toisella kerralla olin perhevapailla hurjat puoli vuotta kauemmin ja pääsin hieman vähemmällä etukäteisstressaamisella. Työkaveritkin ilmestyivät unissani erikoisiin asiayhteyksiin vasta lähempänä töihin paluun ajankohtaa. Ehkä asiaa ei arjessa kahden pienen lapsen kanssa ehtinyt niin paljon vatvoa, mutta yhtäkkiä ensimmäisen työpäivän aatto vain koitti ja tajusin että pieruverkkarit ja imetyshuppari pitäisi vaihtaa johonkin astetta korrektimpaan asukokonaisuuteen.

Toisen lapsen kohdalla mammailun merkeissä vietetyn rupeaman päättyminen ei enää tuntunutkaan niin isolta asialta. Älysin myös jo heti alkuun nauttia enemmän työelämän haasteista, päivittäisestä aikuisesta seurasta ja siitä, että lounaan sai syödä lämpimänä ilman että kukaan huutaisi kesken kaiken pyyhkimään. Jäin bussista oikealla pysäkillä ja melkein joka päivä hyppäsin vielä ihan oikeaan junaankin. Työhuoneeni koordinaatitkin olivat ennallaan.

Töihin paluuseen panostettava

Sen lisäksi että pari ihanaa työkaveriani päivitti minulle perhevapaani aikana toimiston kuumimpia kuulumisia, pidimme esimieheni kanssa sovitusti ja toiveestani yhteyttä. Usein pelisäännöt yhteydenpidosta jäävät kuitenkin sopimatta. Moni äiti ei tiedä onko tervetullut takaisin, esimies on saattanut vapaan aikana vaihtua toiseen eikä organisaatiokaan ole ennallaan.

Omassa päässäni pyöri toisenkin perhevapaan jälkeen kaikesta huolimatta iso liuta kysymyksiä: ”Keitä nää tyypit on? Miten nää ohjelmat toimii? Mitkä ne salasanat näihin kaikkiin ohjelmiin nyt olikaan? Mitä nää kaikki projektit ja lyhenteet tarkoittaa? Osaanko mä enää mitään? Mä en osaa enää mitään!? Miksi mun laukussani on pehmohiiri, likainen sukka kokoa 22 ja palohälytin?”

Kaiken tämän säädön ja tunnekuohujen keskellä saan nykytilanteen valossa kuitenkin olla tyytyväinen, ja yllämainittu hämmennys ja sekoilu ovat pieniä murheita. Työpaikkani oli tallella ja työtehtäväni olivat ennallaan. Perhevapaaltahan palataan ensisijaisesti siihen työhön, josta perhevapaalle on lähdetty ja josta on työsopimuksessa sovittu. Tämä on selvää. Vai onko? Valitettavan usein näin ei ole. Yksi yleisimmistä ekonomien yhteydenottoaiheista työsuhdejuristeillemme on perhevapaalta paluuseen liittyvät ongelmat työpaikalla.

Äiti-ihmisillä on aivan tarpeeksi pähkäiltävää ja haastetta töihin paluu -merkkisessä elämänmuutoksessa muutoinkin eikä työn ja perheen yhteensovittaminen kaipaa enää ylimääräistä extrajännitystä ja draamaa. Ja kyllä: haasteita voi olla isilläkin, mutta ainakin Ekonomien jäsenistä toistaiseksi vuosittain vain kourallinen miehiä ilmoittaa olevansa pidemmällä perhevapaalla.

Summa summarum: Kaikki voittavat, kun perhevapaalta töihin paluuseen panostetaan.

Tanja Hankia
Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit

21.12.2017
Esimies työsuhteen säännösviidakossa

Työelämän lainsäädännössä on työnantajalle annettu oikeuksia ja asetettu monenlaisia velvoitteita. Käytännön tilanteissa työnantajaa edustaa yksittäinen esimies, joka käyttää työnantajayhteisön puolesta työnjohtovaltaa ja toisaalta vastaa työnantajavelvoitteiden asianmukaisesta noudattamisesta työpaikan arjessa. Lainsäädäntöviidakossa suunnistaminen voi toisinaan olla haasteellista, koska esimiehen koulutus ja työkokemus ovat tyypillisesti muulta toimialalta kuin työoikeudesta.

Työnantajalla on tulkintaetuoikeus työsuhteessa kulloinkin sovellettavasta lain tai työehtosopimuksen kohdasta. Jos työntekijä ja esimies ovat erimielisiä säännöksen oikeasta soveltamisesta, on työntekijän noudatettava esimiehen soveltamistulkintaa, kunnes erimielisyys on saatu ratkaistua. Ääritilanteessa ratkaisu voi tapahtua vasta tuomioistuimessa. Toisaalta työnantajalla on myös vastuu esittämästään tulkinnasta ja jos tulkinta sittemmin vahvistetaan virheelliseksi, on työnantajan korvattava työntekijälle tästä mahdollisesti aiheutunut vahinko.

Työsopimuslaissa tänä vuonna merkittäviä muutoksia

Työsopimuslaki on painoarvoltaan merkittävin työelämää säätelevä laki ja se sisältää säännöksiä mm. työsuhteen osapuolten yleisistä oikeuksista ja velvollisuuksista, työsopimuksen muodosta, kestosta ja päättämisestä. Työsopimuslakiin on vuonna 2017 tehty merkittäviä muutoksia mm. koeajan kestoon, määräaikaisen työsopimuksen perusteisiin ja irtisanotun työntekijän takaisinottovelvollisuuteen. Näistä on kerrottu tarkemmin Ekonomi-lehtemme tämän vuoden toisessa numerossa.

Työsopimuslaissa on myös määritelty työsopimussuhteen tunnusmerkit, joiden perusteella arvioidaan, onko osapuolten välillä ylipäätänsä työsopimussuhde vai jonkinlainen toimeksianto- tai konsulttijärjestely. Työelämän yleisen lainsäädännön soveltuminen edellyttää luonnollisesti, että kyseessä on työsopimussuhde.

Muita keskeisiä työelämän lakeja ovat mm. yhteistoimintalaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki, työterveyshuoltolaki, tasa-arvolaki sekä laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Lainsäädännön lisäksi työsuhdetta voi säännöttää myös normaali tai yleissitova työehtosopimus.

Lakien ja työehtosopimusten soveltamisesta

Työehtosopimuksen normaalisitovuudesta on kyse, kun työnantajayhteisö on järjestäytynyt alansa työnantajaliittoon ja on tämän johdosta velvollinen noudattamaan oman alansa työehtosopimusta. Jos valtakunnallinen työehtosopimus on asianomaisella alalla kattava (työnantajaliittoon kuuluvien työnantajien palveluksessa on vähintään 50 % alan kaikista työntekijöistä) voidaan työehtosopimus vahvistaa yleissitovaksi. Käytännössä yleissitovuus tarkoittaa sitä, että alalla toimivan järjestäytymättömänkin työnantajan on työsuhteissa noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Lisäksi työehtosopimuksen noudattaminen voi perustua myös siihen, että osapuolet ovat sopineet siitä työsopimuskirjauksella.

Työelämän lakeja ja työehtosopimuksia sovellettaessa on syytä muistaa, että valtaosa säädöksistä on ns. pakottavaa oikeutta. Esimies ja työntekijä eivät voi työsopimuksella sopimalla poiketa pakottavasta säännöksestä. Esimerkiksi varsin tavallinen kirjaus siitä, ettei työsuhteessa noudateta työaikalakia on pätemätön, ellei työntekijä tosiasiallisesti ole sellaisessa asemassa tai työssä, että hän työaikalain poikkeussäännöksen nojalla jää lain soveltamisen ulkopuolelle. Tällöin työaikalain ulkopuolelle jääminen perustuu työaikalain säännökseen, jossa on määritelty lain ulkopuolelle jäävät työt ja tehtävät, eikä niinkään työsopimuskirjaukseen.

Työelämän lainsäädäntö ja yleissitovat työehtosopimukset ovat yleisesti saatavilla valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi. Säädöstietopankista löytyvät myös työtuomioistuimen tuomiot ja korkeimman oikeuden ennakkopäätökset, jotka linjaavat merkittävällä tavalla työelämän lakien ja työehtosopimusten tulkitsemista.

Oikeudelliset palvelumme tukevat ekonomi-esimiehiä tai -yrittäjiä työelämän oikeuskysymyksissä. Työnantajaneuvontamme palvelee arkisin klo 9.00 – 16.00 numerossa 020 692 923.

Jan Degerlund
Lakiasiainjohtaja

19.12.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013