( Kylteri )

Tulevaisuuden suunta valitaan nyt

Teksti Salla Salokanto
Kuvat Timo Soasepp
  • Kylterit seurasivat esityksiä Tennispalatsin vaikuttavan Scape-salin nahkapenkeillä.
  • Tietoturva-asiantuntija Marcus Murray muistutti kyltereitä siitä, että salasanoilla on väliä.
  • Inbot-yrityksen perustaja Mikko Alasaarela puhui tunneälykkäästä tekoälystä.
  • "Se, kuinka suurta riskiä heikko tietoturva tarkoittaa, riippuu siitä, kuka olet", Marcus Murray tiivistää.
Tulevaisuus rakentuu tunteita ymmärtävälle tekoälylle ja lohkoketjuille, arvioivat Kylteripäivien puhujat. Muuttuvat uhat on syytä tuntea, mutta kuinka mahdollisuuksistakin saisi otteen?

Viestiseinä täyttyi villeistä vitseistä ja improräppi raikasi, kun kylterit valloittivat Tennispalatsin Scape-salin Kylteripäivien seminaarin ajaksi. Iltajuhlia odotteleville tuleville ekonomeille tarjottiin tapahtumassa näkökulmia omaan osaamiseen, hyvinvointiin ja vaikutusmahdollisuuksiin. Samalla seminaarin puhujat herättelivät tulevia ekonomeja pohtimaan omaa rooliaan tulevaisuudessa, jonka muotoa kukaan ei vielä tiedä.

Puheenvuorojen perusteella varmaa on vain muutos. Olemme risteyskohdassa, ja moni nykykylteri on jatkossa mukana vaikuttamassa siihen, mikä verkkojen mahdollistamista monista poluista lopulta toteutuu.

Tiedämme kuitenkin, että nopeasti kehittyvät teknologiat nakertavat tuttuja rakenteita jo nyt. Tämä näkyy konkreettisesti esimerkiksi pankkialalla.

”Asiakkaiden toiveet ovat muuttuneet paljon”, kertoo talouden näkymiä tilaisuudessa ruotinut Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

”Suurin osa esimerkiksi toivoo, että palvelut toimivat mobiilisti. Tämä pakottaa pankit muuttumaan nopeasti.”

Pitkän tähtäimen tulevaisuutta luodannut teknologiayrittäjä Mikko Alasaarela on samaa mieltä. Hän arvioi, että kehityksen etulinjaan pyrkivän onkin otettava haltuun ainakin lohkoketjuteknologia ja tekoäly, joiden varaan suuri osa kehityksestä rakentunee.

Tekoäly tietää, mitä tunnet

Inbot-yrityksessään vaikuttava Mikko Alasaarela on hankkinut jalansijaa tekoälyn ja teknologian kehityksen visionäärinä. Tämän hetken merkittävänä kehityskulkuna hän pitää tekoälyn tunneosaamisen lisäämistä.

Keinotekoisesti rakennetun tunneälyn avulla voidaan reagoida tunteisiin ja rakentaa luottamusta. Tunnetietoa hyödynnetään jo nyt valtavasti, myös kaupallisesti. Esimerkiksi 2010-luvun tienoilla yleistynyt freemium-liiketoimintamalli nojaa käyttäjien tunteen, addiktion, synnyttämiseen ja vahvistamiseen.

”Lisäksi tunneälyn kehittyminen mahdollistaa myös luovan työn siirtämisen tekoälylle aiempaa paremmin”, Alasaarela kertoo.

Ei siis pidä paikkaansa, että luovat tehtävät olisivat teknologian ulottumattomissa: tekoälyn analyyseihin perustuva luova työ eli niin sanottu algoritminen design yleistyy. Alasaarela muistuttaa, että esimerkiksi Netflixin suositun House of Cards -sarjan näyttelijävalinnat ja juonenkäänteet perustuivat algoritmeilla toteutettuihin laajoihin yleisön käyttäytymis- ja arvostusanalyyseihin. Viikonloppujen sarjamaratonit ovat siis vain osoitus koukuttavien algoritmien tehosta.

”Tunteita ymmärtävä tekoäly mahdollistaa muun muassa pitkälle personoidun ja henkilökohtaisen palvelun. Toisaalta sen myötä myös psykologinen manipulaatio skaalautuu globaaliin mittakaavaan”, Alasaarela huomauttaa.

Jopa sinänsä harmittomilla algoritmeilla voi olla ennakoimattomia seurauksia, kun käyttäjälle esimerkiksi tarjotaan sivu sivulta intensiivisempää materiaalia, jotta hän pysyisi sivustolla. Analyysit ja sosiaalisen median kohdennukset mahdollistavat myös laajamittaisen tarkoituksellisen vaikuttamisen esimerkiksi poliittisesti.

”Koskaan ei voi olla varma siitä, onko sosiaalisessa mediassa taustalla jokin intentio vai ei.”

Pidä huoli verkkopersoonastasi

Myös tapahtuman pääpuhuja, kyberturvallisuuden huippuasiantuntija Marcus Murray havainnollisti, kuinka vaivatonta ja helppoa identiteetin varastaminen ja koneelle murtautuminen voi olla. Esimerkin vuoksi Murray hakkeroi oman koneensa muutamassa minuutissa sekä selvitti verkossa levinneestä tietokannasta tärkeiden ruotsalaispoliitikkojen salasanoja.

”Se, kuinka suurta riskiä heikko tietoturva tarkoittaa, riippuu siitä, kuka olet”, Murray tiivistää.

Arvokkaassa yrityksessä tai vaikka pankissa työskentelevän tietoturvastiplut voivat maksaa maltaita, kun rikolliset pääsevät käsiksi arvokkaaseen dataan tai jopa asiakkaiden tilitietoihin. Oma lukunsa ovat verkkoon yhdistetyt tuotteet, jotka yleistyvät esineiden internetin myötä: jo nyt murtautumisen tiedetään onnistuneen esimerkiksi Teslan ja jopa Boeing 757 -matkustajakoneen järjestelmiin.

Mitä nopeammin maailma virtualisoituu, sitä nopeammin riskitkin kasvavat. Liiketoiminnan lisäksi riskit koskevat myös yksityishenkilöitä. Salasanojensa vahvuudesta kannattaa siis huolehtia.

”Salasanat suojelevat sinun omaa verkkopresenssisiäsi, siis sitä, kuka olet verkossa”, Murray muistuttaa.

Ja virtuaalisten versioidemme merkitys kasvaa vauhdilla.

Rohkeasti kohti muutosta

Lopulta tulevaisuuden ennakointi on spekulaatiota, ja uhkakuvien lisäksi muuttuva maailma tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia. Tilaisuudessa puhuneen professori Alf Rehnin mukaan tärkeintä onkin ennakkoluuloton ajattelu. Tulevaisuudesta pitää osata herättää kysymyksiä, ja nykysuuntia voi kyseenalaistaa.

Muutoksen suuntaan voi siis vaikuttaa, mutta se vaatii sopivasti rohkeutta.

”Ei ole olemassa teoriaa tai kirjaa, joka opettaa, kuinka kaikki muutetaan”, Rehn muistuttaa.

Sen sijaan muutoksen kärryille pääsee Rehnin mukaan olemalla sopivassa suhteessa röyhkeä ja nöyrä. Hyvien ideoiden takana on vain harvoin nero, ja yhtä harvoin ne ovat kehittämättä valmiita. Siksi kokeillen oppiminen on avainasemassa. Se on mahdollista kaikille.

”Innovaatiot tehdään niin, että joku testaa jotain ja toivoo, että se toimii jollakin tavalla”, Rehn havainnollistaa.

Mikko Alasaarela on samoilla linjoilla. Asiantuntemus kehittyy uteliaisuudella ja asioita tekemällä. Teknologiseen kehitykseen voi vaikuttaa, kun sitä ensin opiskelee – eikä vain koulussa. Yksi taito nouseekin Alasaarelan mukaan tulevaisuuden maailmassa ylitse muiden.

”Ihmiselle tärkein kyky on kyky oppia.”

14.2.2018

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

Blogeissa
Ainutlaatuinen sinä – ainutlaatuinen osaamisesi

Asiakkaani kysyvät minulta usein, miten he voivat erottua muista oman alansa osaajista ja miten he saisivat rekrytoijat kiinnostumaan itsestään. Minä vastaan heidän kysymykseensä vastakysymyksellä: Mistä sinä olet kiinnostunut ja missä olet onnistunut?

Erottuakseen muista työmarkkinoilla ei tarvitse olla maailman paras omalla alallaan, ei edes Suomen tai oman kaupungin paras. Tärkeää on, että kerrot selvästi ja ytimekkäästi, missä olet hyvä etkä pakota lukijaa päättelemään erinomaisuuttasi työhistoriasi tai muun kokemuksesi perusteella.

Kun luen asiakkaitteni CV:itä ja hakemuksia, huomaan kuinka kaavamaisia lauseita niihin kirjoitetaan. Ihmisillä näyttää menevän aivot jollakin tavoin lukkoon, kun kyse on oman osaamisen markkinoinnista. Tai ehkä kyse onkin juuri siitä, että CV:tä ja hakemusta ei koeta oman osaamisen markkinoinniksi vaan itsensä kehuskelemiseksi. Jokainen myös tietää, että kehuskelu ei herätä kenenkään kiinnostusta, mutta on vaikea löytää tapaa kertoa omasta osaamisesta muulla tavalla.

Kiinnostus johtaa onnistumiseen

Kun ryhdyt miettimään omaa, ytimekästä markkinointiviestiäsi, on monta tapaa lähestyä asiaa.

Yksi tapa on ryhtyä miettimään, mistä asioista olet aidosti kiinnostunut. Kiinnostusten ei tarvitse liittyä suoraan työhön, vaan kysy itseltäsi, mikä sinua ylipäätään elämässä kiinnostaa.

Toinen kysymys on: Missä olet onnistunut? Milloin olen kokenut iloa ja innostusta? Milloin olen nauttinut työn tekemisestä ja aikaansaamisesta? Vastaukset voivat edelleen liittyä mihin tahansa elämänalueeseen, työhön, harrastuksiin, luottamustehtäviin, perhe-elämään tai muuhun vapaa-aikaan. Yleensä onnistumme asioissa, jotka meitä kiinnostavat, joten kysymykset liittyvät myös toisiinsa.

Kolmas kysymys kuuluu: Miksi olet onnistunut? Mitkä taidot, tiedot tai toimintatavat tai ominaisuudet olivat mukana onnistumisessa?

Kun tarkastelet muutamia, ehkä useampiakin, onnistumisia, voit alkaa huomata yhteneväisyyksiä. Huomaatkin, että samat toimintatavat, taidot, tiedot ja osaamiset vaikuttavat onnistumiseesi, tapahtuipa se millä elämänalueella tahansa.

Samassakin asiassa voi onnistua monella tavalla. Onnistutko esimerkiksi siksi, että sinulla on jonkin asian syvällistä osaamista, pystyt soveltamaan sitä käytäntöön ja vielä kertomaan siitä toisille yksinkertaisesti. Vai onnistutko siksi, että löydät oikeat ihmiset, joilla on tarvittava asiantuntemus ja osaat innostaa ryhmän antamaan parhaat taitonsa yhteisen päämäärän saavuttamiseksi?

Kiteytä osaaminen kuvaksi

Mitkä osaamiset, taidot, tiedot, toimintatavat tai ominaisuudet nousevat esille äskeisen analyysisi perusteella? Sparraa hiukan itseäsi, ideoi, yhdistele, laajenna tai syvennä. Pyri kiteyttämään omannäköinen osaamiskokonaisuus, jossa on 3 – 5 ydinaluetta. Kun olet löytänyt ydinalueet, piirrä kuva, malli tai kaavio, johon tiivistyy juuri sinun osaamisesi. Millainen kolmio, tähti tai muu kuva sinun ainutlaatuisesta osaamiskokonaisuudestasi piirtyy?

Arja Parpala
Uravalmentaja

03.01.2018
Paniikkia ja pieruverkkareita – perhevapaalta paluun haasteet ja ihanuus

Kun töihin paluuni esikoisen syntymän ja ensimmäisen perhevapaaperiodini jälkeen lähestyi uhkaavasti, haikeat ajatukset ja uhkakuvat (lue: pienoinen paniikki) ottivat valtaa ajatuksissani. Yhä useampana yönä sain nähdä vähintäänkin outoja työpaikkaliitännäisiä unia. Murehdin paitsi sitä, miten pieni ihmisen taimeni pärjää vieraissa käsissä ja ilman täydellisen äitinsä hoivaa (kyllä, tämä on ironiaa), myös sitä kuinka itse selviydyn palatessani työrintamalle. Panikoin, onko tietotaitoni jo täysin vanhentunut – olinhan ollut pois ihan kokonaisen vuoden! – ja olivatko hormonihuurut tuhonneet ajattelukapasiteettini lopullisesti.

Kun jätin pikkuiseni hoitoon, hän ei jäänyt itkemään perääni, mutta itse vollotin ensin bussipysäkillä ja toiseen otteeseen työkaverini toivottaessa minut halauksin tervetulleeksi takaisin. Tykkään kovasti työstäni, mutta silti pohdin pienessä päässäni, olisiko hyvä äiti malttanut olla kotosalla kotvasen kauemmin.

Toinen kerta toden sanoo?

Toisella kerralla olin perhevapailla hurjat puoli vuotta kauemmin ja pääsin hieman vähemmällä etukäteisstressaamisella. Työkaveritkin ilmestyivät unissani erikoisiin asiayhteyksiin vasta lähempänä töihin paluun ajankohtaa. Ehkä asiaa ei arjessa kahden pienen lapsen kanssa ehtinyt niin paljon vatvoa, mutta yhtäkkiä ensimmäisen työpäivän aatto vain koitti ja tajusin että pieruverkkarit ja imetyshuppari pitäisi vaihtaa johonkin astetta korrektimpaan asukokonaisuuteen.

Toisen lapsen kohdalla mammailun merkeissä vietetyn rupeaman päättyminen ei enää tuntunutkaan niin isolta asialta. Älysin myös jo heti alkuun nauttia enemmän työelämän haasteista, päivittäisestä aikuisesta seurasta ja siitä, että lounaan sai syödä lämpimänä ilman että kukaan huutaisi kesken kaiken pyyhkimään. Jäin bussista oikealla pysäkillä ja melkein joka päivä hyppäsin vielä ihan oikeaan junaankin. Työhuoneeni koordinaatitkin olivat ennallaan.

Töihin paluuseen panostettava

Sen lisäksi että pari ihanaa työkaveriani päivitti minulle perhevapaani aikana toimiston kuumimpia kuulumisia, pidimme esimieheni kanssa sovitusti ja toiveestani yhteyttä. Usein pelisäännöt yhteydenpidosta jäävät kuitenkin sopimatta. Moni äiti ei tiedä onko tervetullut takaisin, esimies on saattanut vapaan aikana vaihtua toiseen eikä organisaatiokaan ole ennallaan.

Omassa päässäni pyöri toisenkin perhevapaan jälkeen kaikesta huolimatta iso liuta kysymyksiä: ”Keitä nää tyypit on? Miten nää ohjelmat toimii? Mitkä ne salasanat näihin kaikkiin ohjelmiin nyt olikaan? Mitä nää kaikki projektit ja lyhenteet tarkoittaa? Osaanko mä enää mitään? Mä en osaa enää mitään!? Miksi mun laukussani on pehmohiiri, likainen sukka kokoa 22 ja palohälytin?”

Kaiken tämän säädön ja tunnekuohujen keskellä saan nykytilanteen valossa kuitenkin olla tyytyväinen, ja yllämainittu hämmennys ja sekoilu ovat pieniä murheita. Työpaikkani oli tallella ja työtehtäväni olivat ennallaan. Perhevapaaltahan palataan ensisijaisesti siihen työhön, josta perhevapaalle on lähdetty ja josta on työsopimuksessa sovittu. Tämä on selvää. Vai onko? Valitettavan usein näin ei ole. Yksi yleisimmistä ekonomien yhteydenottoaiheista työsuhdejuristeillemme on perhevapaalta paluuseen liittyvät ongelmat työpaikalla.

Äiti-ihmisillä on aivan tarpeeksi pähkäiltävää ja haastetta töihin paluu -merkkisessä elämänmuutoksessa muutoinkin eikä työn ja perheen yhteensovittaminen kaipaa enää ylimääräistä extrajännitystä ja draamaa. Ja kyllä: haasteita voi olla isilläkin, mutta ainakin Ekonomien jäsenistä toistaiseksi vuosittain vain kourallinen miehiä ilmoittaa olevansa pidemmällä perhevapaalla.

Summa summarum: Kaikki voittavat, kun perhevapaalta töihin paluuseen panostetaan.

Tanja Hankia
Asiakkuusvastaava, kylterit ja nuoret ekonomit

21.12.2017
Esimies työsuhteen säännösviidakossa

Työelämän lainsäädännössä on työnantajalle annettu oikeuksia ja asetettu monenlaisia velvoitteita. Käytännön tilanteissa työnantajaa edustaa yksittäinen esimies, joka käyttää työnantajayhteisön puolesta työnjohtovaltaa ja toisaalta vastaa työnantajavelvoitteiden asianmukaisesta noudattamisesta työpaikan arjessa. Lainsäädäntöviidakossa suunnistaminen voi toisinaan olla haasteellista, koska esimiehen koulutus ja työkokemus ovat tyypillisesti muulta toimialalta kuin työoikeudesta.

Työnantajalla on tulkintaetuoikeus työsuhteessa kulloinkin sovellettavasta lain tai työehtosopimuksen kohdasta. Jos työntekijä ja esimies ovat erimielisiä säännöksen oikeasta soveltamisesta, on työntekijän noudatettava esimiehen soveltamistulkintaa, kunnes erimielisyys on saatu ratkaistua. Ääritilanteessa ratkaisu voi tapahtua vasta tuomioistuimessa. Toisaalta työnantajalla on myös vastuu esittämästään tulkinnasta ja jos tulkinta sittemmin vahvistetaan virheelliseksi, on työnantajan korvattava työntekijälle tästä mahdollisesti aiheutunut vahinko.

Työsopimuslaissa tänä vuonna merkittäviä muutoksia

Työsopimuslaki on painoarvoltaan merkittävin työelämää säätelevä laki ja se sisältää säännöksiä mm. työsuhteen osapuolten yleisistä oikeuksista ja velvollisuuksista, työsopimuksen muodosta, kestosta ja päättämisestä. Työsopimuslakiin on vuonna 2017 tehty merkittäviä muutoksia mm. koeajan kestoon, määräaikaisen työsopimuksen perusteisiin ja irtisanotun työntekijän takaisinottovelvollisuuteen. Näistä on kerrottu tarkemmin Ekonomi-lehtemme tämän vuoden toisessa numerossa.

Työsopimuslaissa on myös määritelty työsopimussuhteen tunnusmerkit, joiden perusteella arvioidaan, onko osapuolten välillä ylipäätänsä työsopimussuhde vai jonkinlainen toimeksianto- tai konsulttijärjestely. Työelämän yleisen lainsäädännön soveltuminen edellyttää luonnollisesti, että kyseessä on työsopimussuhde.

Muita keskeisiä työelämän lakeja ovat mm. yhteistoimintalaki, työaikalaki, vuosilomalaki, työturvallisuuslaki, työterveyshuoltolaki, tasa-arvolaki sekä laki yksityisyyden suojasta työelämässä. Lainsäädännön lisäksi työsuhdetta voi säännöttää myös normaali tai yleissitova työehtosopimus.

Lakien ja työehtosopimusten soveltamisesta

Työehtosopimuksen normaalisitovuudesta on kyse, kun työnantajayhteisö on järjestäytynyt alansa työnantajaliittoon ja on tämän johdosta velvollinen noudattamaan oman alansa työehtosopimusta. Jos valtakunnallinen työehtosopimus on asianomaisella alalla kattava (työnantajaliittoon kuuluvien työnantajien palveluksessa on vähintään 50 % alan kaikista työntekijöistä) voidaan työehtosopimus vahvistaa yleissitovaksi. Käytännössä yleissitovuus tarkoittaa sitä, että alalla toimivan järjestäytymättömänkin työnantajan on työsuhteissa noudatettava yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä. Lisäksi työehtosopimuksen noudattaminen voi perustua myös siihen, että osapuolet ovat sopineet siitä työsopimuskirjauksella.

Työelämän lakeja ja työehtosopimuksia sovellettaessa on syytä muistaa, että valtaosa säädöksistä on ns. pakottavaa oikeutta. Esimies ja työntekijä eivät voi työsopimuksella sopimalla poiketa pakottavasta säännöksestä. Esimerkiksi varsin tavallinen kirjaus siitä, ettei työsuhteessa noudateta työaikalakia on pätemätön, ellei työntekijä tosiasiallisesti ole sellaisessa asemassa tai työssä, että hän työaikalain poikkeussäännöksen nojalla jää lain soveltamisen ulkopuolelle. Tällöin työaikalain ulkopuolelle jääminen perustuu työaikalain säännökseen, jossa on määritelty lain ulkopuolelle jäävät työt ja tehtävät, eikä niinkään työsopimuskirjaukseen.

Työelämän lainsäädäntö ja yleissitovat työehtosopimukset ovat yleisesti saatavilla valtion säädöstietopankki Finlexissä osoitteessa www.finlex.fi. Säädöstietopankista löytyvät myös työtuomioistuimen tuomiot ja korkeimman oikeuden ennakkopäätökset, jotka linjaavat merkittävällä tavalla työelämän lakien ja työehtosopimusten tulkitsemista.

Oikeudelliset palvelumme tukevat ekonomi-esimiehiä tai -yrittäjiä työelämän oikeuskysymyksissä. Työnantajaneuvontamme palvelee arkisin klo 9.00 – 16.00 numerossa 020 692 923.

Jan Degerlund
Lakiasiainjohtaja

19.12.2017
 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013