( Pääkirjoitus )

Työn markkinan pitääkin kehittyäAivan liian usein yhteiskunnassa yritetään rakentaa patoja muutoksen tielle sen sijaan, että vietäisiin sitä eteenpäin nähden mahdollisuuksia, mutta korjaillen samalla vääjäämättä syntyviä epäkohtia.

Yksi merkittävä muutos iskee työn markkinaan. LinkedIn on jo kauan sitten luonut alustan, jolla osaajat voivat kertoa itsestään. Suomen Ekonomitkin tarjoaa siellä jäsenilleen hyvin suosittua työnhakupalvelua. Uusia sovelluksia kehitetään koko ajan.

Hyvin pian koneet pystyvät yhdistämään osaajat ja työn tarjoajat. Uusista mahdollisuuksista hyötyisivät kaikki, sillä yhteiskunnan resurssit tulisivat nykyistä tehokkaampaan käyttöön.

Sitra nosti asian esiin Uusi työn markkina -keskustelualoitteessaan, joka julkaistiin elokuun lopussa.

Kaikessa hiljaisuudessa työn markkinoilla tapahtuu koko ajan valtavasti. ETLA on arvioinut, että yksityisellä sektorilla syntyy ja kuolee vuosittain 220 000 työpaikkaa. Sitran arvion mukaan 400 000 suomalaista vaihtaa työpaikkaa vuodessa. On arvioitu, että peräti 1,85 miljoonaa suomalaista olisi valmis vaihtamaan työpaikkaa sopivan uuden työn tullessa vastaan.

Yrityksissä työtehtävät muuttuvat, ja pula sopivista osaajista jarruttaa monien yritysten kasvua. Parempi tietoisuus työn tarjonnasta kasvattaa varmasti myös sen kysyntää. Liikkuvuus markkinoilla kasvaa, mikä sopii tähän aikaan erinomaisesti.

Samalla kun puhutaan työn markkinan kehittämisestä, pitää muistaa, että nykyiselläkin markkinalla on aivan valtavan paljon jarruja. Aina riittää niitä, joiden mielestä uusien asioiden tekeminen on vaarallista ja haihattelua. Konkreettisempiakin muutosjarruja on rakennettu. Yksi omituisimmista on kilpailukieltosopimusten holtiton käyttö. Koska yrityksissä ei ymmärretä joustavuuden merkitystä, lainsäätäjän on puututtava asiaan ja rakennettava paremmin Suomea palvelevaa lainsäädäntöä. Osaaminen on työn markkinoilla saatava hyötykäyttöön.

Hanna-Leena Hemming
toiminnanjohtaja

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013