( Yrittäjyys )

Yrittäjä vai palkansaaja?

Teksti Mika Uusi-Pietilä
Kuva Studio Torkkelin pikkustudio
  • DI Mika Uusi-Pietilä on Akateemiset yrittäjät AKYn hallituksen puheenjohtaja, Tekniikan akateemiset TEKin hallituksen varapuheenjohtaja sekä Minutor Oy:n toimitusjohtaja ja osaomistaja.

Työn murros on jo täällä, mutta Suomen sosiaaliturva ja lainsäädäntö eivät ole vielä uuden tilanteen tasalla. Perinteinen palkkatyö vähenee, ja moni siirtyy palkansaajasta yrittäjäksi tai toisinpäin, työllistää itse itsensä tai kokoaa elantonsa useista erilaisista töistä ja toimeksiannoista. Nykyinen tiukka jako palkansaajiin ja yrittäjiin ei enää toimi.

Itse olen osaomistajana yrityksessä, jonka toimitusjohtajana toimin myös. Työttömyyslainsäädännön mukaan olen yrittäjä, eläkelainsäädännön mukaan palkansaaja. Vastaavanlaisia tilanteita on paljon. Kun esimerkiksi 5–10 ihmistä perustaa yrityksen tasaosuuksin, yksi on toimitusjohtaja, yksi hallituksen puheenjohtaja ja muutama on mukana hallituksessa, mutta eivät välttämättä kaikki. Jokainen on panostanut yhtä paljon ja tekee yhtä lailla työtä yhteisen yrityksen eteen, mutta yhteiskunnan silmissä osa on yrittäjiä, osa palkansaajia. Harmillisinta on, että tulkinta vielä vaihtelee hallinnonaloittain. Uudenlaisissa eteen tulevissa tilanteissa on usein hankala arvioida etukäteen, milloin oma status määritellään yrittäjäksi, milloin palkansaajaksi.

Yrittäjän ja palkansaajan määritelmien epäyhdenmukaisuus aiheuttaa epävarmuutta ja vaikeuttaa oman työuran suunnittelua. Jotta työikäiset ja -kykyiset ihmiset pystyisivät vastaamaan muuttuvan työelämän tarpeisiin, myös lainsäädännön ja sosiaali­turvan on muututtava niin, että nämä ihmiset uskaltavat ryhtyä yrittäjäksi ja työllistää itsensä. Jos yrityksen perustamiseen liittyvän riskin mukana riskeeraa aiemman sosiaaliturvansa, kynnys on monelle liian kova. Tästä syystä Akateemiset yrittäjät (AKY) haluaa, että sosiaaliturva toimisi yksilön kannalta mahdollisimman joustavasti, kun liikutaan yrittäjä- ja palkansaajastatuksen rajapinnassa. Tällä hetkellä esimerkiksi työttömyysturva heikkenee merkittävästi silloin, kun palkkatyö ja yrittäjyys vaihtelevat.

Kaiken kaikkiaan olisi päästävä eroon malleista, jotka määrittelevät työn entisaikojen suorittavan tehdastyön pohjalta. Jatkuvasti kasvava asiantuntija- ja tietotyö on täysin erilaista. Sitä tehdään muulloinkin kuin työpaikalla kahdeksasta neljään, eikä työntekijän rooli ole läheskään aina selkeästi yrittäjä tai palkansaaja, niin kuin nykyinen lainsäädäntö sen määrittelee.

14.2.2018

Muuta aiheesta

Suomen Ekonomit – Ekonomien työpaikat ja palkatLiity helposti jäseneksi tekstiviestillä

Lähetä tekstiviesti: EKONOMIT LIITY ETUNIMI SUKUNIMI numeroon 18200, niin otamme sinuun yhteyttä.

Lähetä viesti      18200

Tai täytä lomake sivuillamme: www.ekonomit.fi/jasenyys

 
Valitse Lehti
Ekonomi 06 : 2013